ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

גירושין לאחר נישואים אזרחיים

      14:49 18/09/2019

אם התחתנתם בלי לעבור ברבנות, בטקס נישואים אזרחיים וכעת החלטתם לפרק את החבילה ולהתגרש, אתם צריכים לקרוא ולהכיר את הדרך שצריך לעבור עד לגירושין.

נישואים אזרחיים הנם נישואים שנערכים על ידי נציג רשות אזרחית-ממשלתית, להבדיל מנישואים דתיים, אשר נערכים על ידי נציגי הממסד הדתי.

הסיבות לכך שבני זוג בוחרים להינשא בטקס אזרחי נובעות בדרך כלל מאילוץ או בחירה.

האילוץ יכול להתרחש כאשר מדובר בשני בני זוג יהודיים אשר מנועים מלהינשא זה לזו על פי ההלכה היהודית, לדוגמא כאשר המדובר בכהן וגרושה, או פסולי חיתון.

אילוץ נוסף יכול להתרחש כאשר המדובר בבני זוג מעורבים, באופן לפיו רק אחד מבני הזוג הינו יהודי, ואילו בן הזוג השני הינו בן דת אחרת או מוגדר כחסר דת.

הבחירה מתרחשת כאשר בני הזוג יכולים להינשא בטקס דתי, אולם מטעמים אידיאולוגיים הם מעדיפים שלא לעשות כן.

נכון להיום בדרך כלל לא ניתן לערוך בארץ נישואים אזרחיים כי אם רק בחו"ל. יחד עם זאת, המדינה מכירה פורמאלית בנישואים אזרחיים שנעשו בחו"ל.

לשם כך על בני הזוג שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל לפנות למשרד הפנים עם שובם ארצה, ולבקש לשנות את הסטטוס האישי בתעודות הזהות שלהם ל-נשוי / נשואה בהסתמך על תעודת הנישואין שלהם מחו"ל.

עם שינוי הסטטוס כאמור הם יחשבו כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין.

ומה קורה כאשר הנישואים האזרחיים עולים על שרטון ובני הזוג מבקשים להתגרש? האם גם לשם גירושין עליהם לפתוח בהליכים אזרחיים?

במקרה כזה יש להבדיל בין מקרה בו שני בני הזוג הינם בני אותה הדת, לבין מקרה בו בני הזוג הינם בני דתות שונות. בסקירה שלפניך נעסוק במקרה בו שני בני הזוג הינם יהודיים, ובמקרה בו רק אחד מהם הינו יהודי, אולם העקרונות רלוונטיים לגבי בני כל הדתות המוכרות בארץ.

במקרה הראשון, כאשר שני בני הזוג שנישאו בנישואים אזרחיים הינם יהודיים, אזי בניגוד אולי למה שמקובל לחשוב, יהא גם עליהם לנהל הליך גירושין כדין וזאת באמצעות בית הדין הרבני.

כלומר, מבחינת ההלכה לא משנה באיזה אופן בני הזוג נישאו, בין אם בטקס דתי כדת משה בישראל ובין אם בטקס אזרחי, עדיין ובכל מקרה, על מנת להתגרש כדת וכדין יהא עליהם להתגרש במסגרת בית הדין הרבני.

עם זאת קיים הבדל בעניין זה באשר לאופן הליך הגירושין, אשר נובע מהסיבה בגינה בני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים.

במידה ובני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים מתוך אידיאולוגיה ובחירה, הליך הגירושין הינו פשוט יותר, וזאת ללא צורך לקיים את כל הלכות הגירושין אשר חלות על נישואים דתיים.

כתוצאה מכך, בני הזוג יכולים להתגרש באמצעות קבלת פסק דין לגירושין בלבד ללא צורך במתן גט. לשם קבלת פסק הדין די בכך שבני הזוג יביעו בפני בית הדין את רצונם להתגרש, וכן יוכיחו שאין סיכוי לקיום שלום בית ביניהם.

כלומר, אין צורך במתן גט, אין צורך בהסכמה ואין צורך בהוכחת קיומה של עילת גירושין וכדומה.

לעומת זאת במידה ובני הזוג נישאו בנישואים אזרחיים מתוך אילוץ וכורח, אזי מבחינת ההלכה הם נחשבים כספק נשואים דבר אשר מצריך מתן גט לחומרא.

כלומר, מבחינה הלכתית רואים בהם כבני זוג נשואים לכאורה ועל כן, על מנת להתגרש כדין חלים עליהם כל הלכות הגירושין אשר חלות על נישואים דתיים, לרבות בכל הקשור למתן הגט, הוכחת קיום עילת גירושין לכפיית הגט וכדומה.

יחד עם זאת, במקרים קיצוניים בהם אין אפשרות לסידור הגט, עקב היעלמו של אחד הצדדים או סרבנות בלתי מוצדקת למתן הגט, אזי בית הדין ישקול את אפשרות התרת הנישואין ללא מתן גט, וזאת לאחר בחינה מדוקדקת של הדרך בה נערכו הנישואים האזרחיים.

במקרה השני, כאשר רק אחד מבני הזוג שנישאו בנישואים אזרחיים הנו יהודי אזי לא יהא עליהם לנהל הליך גירושין, כי אם הליך להתרת נישואין, וזאת בהתאם לחוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בינלאומית), תשכ"ט-1959.

לשם כך יש להגיש תביעה בפני בית המשפט לענייני משפחה בצירוף מסמכים שונים, כגון תצהירים, טפסים, תעודת נישואין ועוד.

במידה ואי יהדותו של בן הזוג הזר הינה ודאית לחלוטין, יבוצע הליך התרת הנישואין במסגרת בית המשפט לענייני משפחה, מאחר וההלכה איננה מכירה בנישואים בין יהודי לבין מי שאיננו יהודי.

אולם במידה וקיים ספק לגבי אי יהדותו של בן הזוג הזר, כך שיתכן שהוא אולי בכל זאת יהודי, יפנה בית המשפט את בקשת התרת הנישואין לבית הדין הרבני הגדול על מנת שהוא יכריע בעניין זה, ויקבע האם יש צורך בהתרת נישואין או בגירושין וזאת כדי לא לפגוע בסיכוייו להינשא מחדש.

במידה ובית הדין הרבני הגדול יסבור כי אי היהדות של בן הזוג הזר איננה ודאית, אזי הוא יורה על הצורך בעריכת טקס גירושין באמצעות בית הדין הרבני.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון