ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

תוקפם המשפטי והחוקי של חיובי יורש

      10:33 17/12/2015

הכלל הבסיסי בדיני ירושה קובע כי עם מותו של אדם, עוברים כל הנכסים שהוא הותיר אחריו ליורשיו. כתוצאה מכך, היורשים הופכים לבעלים החוקיים של נכסי המנוח, ורשאים לכאורה לעשות בהם כרצונם בדרך של מנהג בעלים.

יחד עם זאת, במסגרת חוק הירושה, תשכ"ה-1965 אפשר המחוקק למצווה לקבוע במסגרת הצוואה הוראות אשר יכתיבו ליורש כיצד לנהוג בנכסים שהוא מקבל מעיזבונו. למעשה המחוקק אפשר למצווה לקבוע הוראות אשר יגבילו את יכולתו של היורש להשתמש בנכסים אלו כרצונו.

וכך קובע סעיף 45 לחוק הירושה, אשר כותרתו חיובי היורש: "המצווה רשאי להורות בצוואתו דבר שיורש יהיה חייב לעשותו, או להימנע מעשותו, במה שקיבל מן העיזבון; מילויו של חיוב כזה יכול לדרוש כל מי שמעוניין במילויו, ואם היה בדבר ענין לציבור - גם היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו".

כלומר, בהתאם לסעיף 45 לחוק, המצווה רשאי להגביל את כוחו של היורש לגבי האופן שבו הוא יהיה רשאי להשתמש בנכסים שהוא מוריש לו, וזאת על ידי כך שהוא מטיל עליו חיוב לעשות דבר מה או להימנע מלעשות דבר מה באותם נכסים.

דוגמא לחיוב כזה יכולה להיות במצב בו המצווה הוריש ליורש דירת מגורים, אך קבע שהיורש ישכיר את הדירה לצד ג' כלשהו למשך תקופה מסויימת או שהיורש לא יהיה רשאי למכור את הדירה במשך תקופה מסויימת.

כל מי שמעוניין בקיומו של אותו חיוב יכול לדרוש זאת מהמוריש. במידה והמדובר בחיוב שבקיומו יש עניין לציבור הרחב, אזי גם היועמ"ש לממשלה רשאי לדרוש זאת.

במסגרת הליך ע"א 1182/90 שחם נ' רוטמן קבע בית המשפט העליון שלושה מצבים לפיהם המצווה יכול להגביל את יכולת היורש לנהוג בנכסים שהוא מוריש לו מעזבונו:

  • המצווה קובע בצורה ברורה ומפורשת הגבלות על כוחו של היורש לנהוג בנכסי הירושה מנהג בעלים.
  • המצווה אינו קובע הגבלות אלו בצורה ברורה ומפורשת, אך ניתן להסיק על כוונתו זו מכלל הוראות הצוואה ומחומר לגיטימי אחר לפירוש הצוואה.
  • המצווה אינו קובע אלא הוראה של יורש אחר יורש על דרך הסתם.

סעיף 45 לחוק הירושה למעשה מצטרף לשני סעיפים נוספים בחוק זה, סעיף 43 וסעיף 44, אשר גם הם  מטילים תנאים מסויימים לגבי יכולתו של היורש להשתמש בנכסים אותם הוא מקבל מעיזבון המצווה.

סעיף 43 לחוק הירושה, אשר כותרתו יורש על תנאי דוחה, קובע כי המצווה רשאי לצוות שהיורש יזכה בנכס מן מהעיזבון רק בהתקיים תנאי מסויים או בהגיע מועד מסויים.

לדוגמא, המצווה רשאי לקבוע שהיורש יזכה בסכום כסף מסויים רק במידה והוא ישמש לצורך מימון לימודיו באוניברסיטה או רק לאחר שחרור משירותו הצבאי או בהגיעו לגיל 30 למשל. 

סעיף 44 לחוק הירושה אשר כותרתו יורש על תנאי מפסיק, קובע כי המצווה יחדל מלהנות מהנכס בהתקיים תנאי מסויים או בהגיע מועד מסויים.

לדוגמא, המצווה רשאי לקבוע שהוא מוריש לאלמנתו דירה מסויימת כל עוד היא לא תינשא לאדם אחר ועם נישואיה, תעבור הדירה לילדיהם המשותפים בחלקים שווים ביניהם.

בתי המשפט בארץ התלבטו לגבי השאלה כיצד יש לפרש הוראה בצוואה אשר מטילה על היורש חיוב כלשהו. כלומר האם יש לפרש הוראות כאלו באופן מצמצם או רחב.

שאלה זו נדונה בין היתר במסגרת הליך ע"ש (י-ם) 39/84 גלעד ספרמן ואח' נ' הממונה על המרשם.

באותו תיק נדונה צוואה במסגרתה המנוחה הורישה דירה לבנה, אך התנתה זאת בכך שהוא "לא יהיה רשאי למכור את הדירה לדייר המתגורר בה".

אולם 6 שנים לאחר פטירת המצווה העביר בנה את הדירה לבנו, וזה מכר בו ביום את הדירה לדייר שהתגורר בה. לפיכך התעוררה השאלה האם מכירת הדירה באמצעות בנו של בנה של המנוחה, מהווה לכאורה עקיפה באופן מלאכותי של החיוב שהטילה המצווה על בנה, לגבי אי מכירת הדירה לדייר המתגורר בה, כך שהמדובר למעשה בהפרת תנאי זה או שמא אין הדבר כך.

בית המשפט קבע כי יש לפרש את התנאים המגבילים את כוחו של היורש להשתמש בנכסים שהוא מקבל בעיזבון באופן מצומצם ולא להרחיב את תחולתם:

"מוטב לפרש צוואה בצורה דווקנית ולהגביל, למימדים סבירים, את שליטת המתים על החיים". עוד נפסק כי "האיסורים שקבעה המנוחה – איסורים אישיים המה, ואין הם מהווים שיעבוד או הגבלה לצמיתות על זכויות הבעלות בדירות שאליהן התייחסו”.

בהתאם לכך קבע בית המשפט כי מכירת הדירה באמצעות בן המוריש איננו מהווה עקיפה אסורה של תנאי ההגבלה שקבעה המנוחה בצוואתה.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון