ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

האם צריך לשלם גם סכום כתובה מופרז?

      12:29 17/06/2020

הכתובה הנה מסמך משפטי עתיק יומין על פי ההלכה היהודית, אשר נלווה לטקס הקידושין והנישואין במטרה להבטיח את זכויות הכלה במהלך הנישואין ועם סיומם.

הכתובה כוללת את חובות הבעל כלפי אשתו במהלך הנישואים כגון החובה לכבד את אשתו, לדאוג למזונותיה ולחיות עמה חיי אישות וכן את התחייבותו הכספית לתשלום דמי הכתובה במקרה של גירושין או פטירת הבעל.

בהקשר זה התעוררה הסוגיה האם סכום מופרז של דמי כתובה, אכן מחייב את הבעל בפועל. שכן, לא פעם הסכומים הנקובים בכתובה הינם סכומים מופרזים ומוגזמים ביותר.

אגב, על פי הנחיית הרבנות הראשית לרושמי נישואין אין לכתוב סכום של יותר ממיליון ש"ח בכתובה.

בסקירה המעניינת שלפנייך נציג מספר פסקי דין העוסקים בנושא ונסביר בהרחבה את עמדתו של בית המשפט.

תביעות כתובה מטעם האישה במסגרת הליכי גירושין

הגישה העקרונית של בתי הדין הרבניים שדנים בתביעות כתובה מטעם האישה במסגרת הליכי גירושין הנה שאין לחייב את הבעל בסכומים מופרזים.

יש להתייחס אליהם כאל סכומים שנכתבו ללא גמירות דעת אמיתית אלא בשל טעמים אחרים כגון מתן כבוד לאישה ועל כן בית הדין הרבני רשאי להתערב בסכום מופרז ולהפחיתו לסכום אשר הולם את מצבו הכלכלי של הבעל בעת הנישואין.

נימוק זה מכונה טענת אסמכתא ולפיה התחייבות של חתן לסכום מופרז במסגרת הכתובה הנה בגדר אסמכתא, קרי, התחייבות שאין כוונה לקיימה.

במסגרת הליך 1052109-1 פלונית נ' פלוני אשר התנהל בפני בית הדין הרבני הגדול, נחלקו שלושת הדיינים לגבי השאלה האם יש לחייב את הבעל בסכום הכתובה אשר עמד על סך של 520,000 ₪.

במסגרת פסק הדין אשר ניתן ביום 27.6.2016 סבר אחד הרבנים בדעת מיעוט כי הכתובה הנה שטר מחייב לכל דבר ועניין וכי יש לחייב את הבעל גם אם סכום הכתובה מופרז וזאת אף אם הסכום שווה ערך לכל רכושו!

אולם, דעת הרוב של שני הדיינים הנוספים סברה אחרת וקבעה כי אין לחייב את הבעל בסכום מופרז.

אחד מאותם דיינים הבהיר כי לדעתו הקביעה האם סכום הכתובה הנו מופרז אינה נקבעת בהתאם למה שאנשים ככלל חושבים למוגזם, אלא באופן יחסי למצבו של החתן המתחייב.

בנוסף ציין אותו דיין ציין את הסיבות המקובלות לכתיבת כתובה בסכום מופרז כך:

"אם משום שהיה ברור לכל הנוכחים במעמד החופה שהבעל לעולם לא יוכל לעמוד בהתחייבות לסכום כה גדול והוא אינו גומר בדעתו להתחייב בסכום זה בפועל.

אם משום שאומרים לחתן שכך המנהג לכתוב סכום גדול לכבוד בעלמא ואין לו לחשוש כלל ממימוש התחייבות זו או משום הלחץ על החתן תחת החופה שאם לא יכתוב סכום גדול הוא מבייש את משפחת הכלה ועוד.

עצם העובדה שהרבה מאוד הורגלו לכתוב אותו סכום של 555,555 אלף ש"ח או מיליון ש"ח בלי כל קשר למצבו הכלכלי ועושרו של המתחייב מלמדת שיש מכנה משותף לאותם אנשים שנוקבים בסכום זה משום כבוד או נגד עין הרע (בגלל שהמספר חמש רומז לחמסה או כסימן ברכה לילדים – המספר חמש (ה') רומז להא לכם זרע) ולא לשם התחייבות כלל".

קראו עוד בנושא: הפר התחייבות לפוליגרף וישלם את סכום הכתובה   באילו נסיבות ניתן לשלול חיוב בתשלום כתובה מהאישה?

כאמור, דעת הרוב פסקה כי אין לחייב את הבעל בסכום המופרז של 520,000 ₪ וכי תחת זאת יש לחייבו בסכום ההולם את מצבו הכלכלי.

בהתאם לכך נקבע כי עליו לשלם לאישה סך של 120,000 ₪ בלבד.

עם זאת גם נקבע כי המדובר בפסק דין עקרוני בלבד, ביחס לזכאות האישה לכתובתה וכי לאחר שייערך איזון המשאבים של הצדדים בהתאם למועד הקרע ינתן פסק דין שבו ייקבע הסכום שישולם לאישה מתוך סכום זה של 120,000 ₪ שנקבע כדמי כתובה.

תביעות כתובה מטעם האלמנה במסגרת הליכי ירושה

כאשר מדובר בתביעת כתובה מטעם האלמנה במסגרת הליכי ירושה הגישה הנה שונה במידת מה ולפיה נקיטת סכום עתק בכתובה אין בה כדי להעיד בהכרח על היעדר גמירת דעת.

כך נקבע על ידי בית המשפט העליון במסגרת הליך בע"מ 9692/02 פלונית נ' פלוני. שכן החתן חותם על שטר הכתובה המוקרא לו ולמוזמנים במעמד החופה ובכך מעיד לכאורה על גמירת דעת חיצונית.

לכן, גם אם הבעל בשיחות פרטיות ציין כי הוא רואה בכתובה התחייבות סימבולית בלבד וגם אם הוסדר הסכם ממון אין בכך בהכרח כדי לפגוע בתוקף הכתובה.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון