ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

איך מבטלים הסכם ממון לפי החוק?

      13:08 17/12/2015

למרות שזה נראה קשה ולעיתים אף בלתי אפשרי, עדיין ישנן כמה דרכים חוקיות לביטולו של הסכם ממון, גם לאחר שנחתם על ידי בני הזוג ואף קיבל תוקף של פסק דין. ולמרות זאת, הדרך לקבלת אישור לצורך ביטול ההסכם אינה פשוטה כלל ועיקר, ויש לפנות לבית המשפט רק כאשר בידך עילה חוקית ראויה והוכחות חזקות לקיומה.

כבמקרים אחרים, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין המתמחה בדיני משפחה, לפני קבלת החלטה כלשהי ובטח שלפני פניה עצמאית לבית המשפט או לבית הדין הרבני.

הסכם ממון הינו הסכם שנועד לקבוע מראש את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של גירושין. על מנת שהסכם הממון יכנס לתוקף, עליו להיערך בכתב ולהיות מאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. לפני הנישואים ניתן לאשרו גם בפני נוטריון ורושם נישואים. כך קובעים סעיפים 1 ו-2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973.

אישור ההסכם ינתן רק לאחר שבית המשפט או בית הדין הסביר לבני הזוג את משמעות ההסכם, וכן וידא שבני הזוג עשו אותו מהסכמתם החופשית, ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו. משניתן האישור, ההסכם מקבל תוקף מחייב כשל פסק דין.

מאחר והמדובר בהסכם מיוחד במינו, אשר נכנס לתוקף רק לאחר שרשות שיפוטית מוודאת ששני בני הזוג חתמו עליו מרצונם החופשי וכי הם הבינו היטב את משמעותו, ואשר תוקפו המחייב הינו אף כשל פסק דין, מתעוררת לכאורה השאלה המתבקשת האם בכלל ניתן לבטל הסכם ממון בנסיבות אלה?

התשובה לשאלה זו הנה חיובית. כן, ניתן לבטל הסכם ממון על אף שהוא אושר וזאת בניגוד אולי למה שמקובל לחשוב.

יתרה מכך: לא רק שניתן לבטל הסכם ממון אלא שבשל מעמדו הכפול, הן של הסכם והן של פסק דין, אזי ניתן לבטלו הן על פי הכללים לביטול חוזים והן על פי הכללים לביטול הסכם שקיבל תוקף של פסק דין.

יחד עם זאת, דווקא בגלל שהמדובר בהסכם שאושר כאמור, אזי בית המשפט לא יבטל הסכם כזה על נקלה, אלא רק במידה והוכחו טעמים כבדי משקל שיצדיקו זאת. וזאת כדי לא לפגוע בעקרון סופיות הדיון וכן כדי לא לפגוע באמינות בתי המשפט.

כך נקבע בעניין זה בהליך תמ”ש 30251/03 פלוני נ’ פלונית:

"צדדים מודיעים בע"פ לבית המשפט על הסכמות ועל הסדרי פשרה שונים והדברים נרשמים  בפרוטוקול מפי הצדדים ומקבלים תוקף של החלטות או פסקי דין. נקיבת סדק כחודה של מחט בהתנהלות זו תגרור אחריה פירצה כפתחו של אולם ולקריסת אמינות מערכת ההסכמים שנעשית בפני בית המשפט, כפי שבאים לידי ביטוי בפרוטוקול בית המשפט”.

ביטול הסכם ממון על פי כללי ביטול החוזים יכול להיעשות בגין כל העילות המקובלות לביטול חוזה בגין פגמים בכריתתו. המדובר בפגמים כגון חוסר גמירות דעת, חוסר מסויימות, חוסר תום לב, מצגי שווא, טעות, הטעיה, מרמה, קיפוח, עושק, הסכם הנוגד את תקנת הציבור וכדומה.

כך לדוגמא, ניתן לבסס טענת ביטול ההסכם בגין עילת מרמה במקרה ובעת עריכת הסכם הממון, אחד מבני הזוג הסתיר מידע מהותי שיש ברשותו ולא ציין אותם בפני בן הזוג השני ו/או בפני בית המשפט לענייני משפחה או לחץ על בו הזוג כדי לכפות עליו את חתימת ההסכם, או התנה את הסכמתו לחתום על הסכם הממון בתנאי בלתי הוגן וכדומה.

כדי לבסס טענת ביטול הסכם ממון על פי כללי ביטול הסכם שקיבל תוקף של פסק דין, יש להוכיח שנפלו פגמים שנפלו בהליך אישור ההסכם על ידי הערכאה השיפוטית שאישרה את ההסכם.

כאמור לעיל, אישור ההסכם ינתן רק לאחר שבית המשפט או בית הדין הסביר לבני הזוג את משמעות ההסכם, וכן וידא שבני הזוג עשו אותו מהסכמתם החופשית, ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו. לפיכך, במידה ואחת הדרישות הללו לא קויימו כדין בעת אישור ההסכם ניתן לומר שנפל פגם בהליך אישורו ועל כן יש לבטלו.

לדוגמא, במידה ובית המשפט לא הסביר לבני הזוג את משמעות ההסכם, או לא וידא שהם הבינו אותו כנדרש, או לא וידא שבני הזוג חתמו עליו מרצונם החופשי ולא בשל לחץ שהאחד מבני הזוג הפעיל על השני, או אף במידה ובית המשפט הוא זה שהפעיל עליו את הלחץ לחתום על ההסכם.

ניתן להגיש תביעה לביטול כל הסכם הממון או רק חלקים ממנו. פרוצדוראלית, על מנת לבטל את הסכם הממון יש להגיש תביעה לביטולו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר אישר מלכתחילה את הסכם הממון.

בכל מקרה לא ניתן לבטל את ההסכם במסגרת הגוף השיפוטי שלא אישר אותו מלכתחילה וזאת גם אם ניתנה לכך הסכמת הצדדים.

לפיכך, לא ניתן לבטל בבית הדין הרבני הסכם ממון שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה ולהיפך. כך נקבע על ידי בית המשפט העליון במסגרת הליך ע"א 394/88 מאייר נ. מאייר.

כפי שציינו, על מנת לבטל הסכם ממון יש צורך בפניה לעורך דין מנוסה בדיני המשפחה, שכן הדרך לפסיקה שתאשר את ביטול ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה כרוכה בלא מעט מכשולים פרוצדוראליים ומשפטיים, ולכן ניתן לצלוח את ההליכים רק בייצוג משפטי מתאים.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון