ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

פקידי הסעד של רשויות הרווחה

      12:21 18/02/2020

פקידי סעד ובשמם הנפוץ יותר עובדים סוציאליים לפי חוק או עובדים סוציאליים לסדרי דין, הנם עובדים סוציאליים אשר פועלים בשירותי הרווחה של הרשויות המקומיות ואשר מונו על פי חוק מסויים.

המדובר בחוקים כגון חוק הכשרות והאפוטרופסות, חוק למניעת אלימות במשפחה, חוק הנוער (טיפול והשגחה), חוק הגנה על חוסים, חוק הסעד (טיפול במפגרים), חוק הסכמים לנשיאת עוברים ועוד.

תפקידם העיקרי של פקידי הסעד הנם להכין תסקירי סעד וחוות דעת מקצועיות לפי פניית בתי המשפט בארץ, בעיקר בתי המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, וכן לפי פניית היועץ המשפטי לממשלה.

בנוסף, פקידי הסעד יכולים ליזום הליכי פנייה לבתי המשפט לפי הצורך ולפי נסיבותיו של כל מקרה וכמו כן הנם בעלי סמכויות חקירה.

בסקירה שלפניך נסביר בהרחבה אודות היקף סמכותם ותפקידם של פקידי הסעד ככל שהדבר נוגע לדיני המשפחה.

הסוגיות העיקריות בהן מטפלים פקידי הסעד

לפניך רשימה חלקית של מקרים בהם נכנסים פקידי הסעד לפעולה, ככל שהדבר נוגע לענייני משפחה:

  • קביעת ההורה המשמורן והסדרי הראיה במסגרת הליך גירושין.
  • פיקוח על אכיפת פסקי דין של ערכאות משפטיות ופיקוח על הסדרי ראייה בין הורים לילדיהם.
  • טיפול בקורבנות אלימות במשפחה במסגרת צווי הגנה.
  • טיפול בחסויים שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם, לרבות חולי נפש וחסרי ישע הזקוקים אפוטרופוס.
  • נישואי קטינים, במסגרת חוק גיל הנישואין.
  • שינוי שם במסגרת חוק השמות.
  • בדיקת רקמות לצורך קביעת אבהות.
  • אמנת האג בדבר חטיפות ילדים ולרבות מתן המלצה על סדרי ראיה וכל הקשור להחזרת הקטין החטוף.

מהו תסקיר סעד?

תסקיר סעד הנו חוות דעת מקצועית אשר מסכמת את ממצאי חקירתו של פקיד הסעד לגבי בני משפחה מסויימת בהתאם לצו של ערכאה משפטית או היועץ המשפטי לממשלה.    

התסקיר מכונה גם בדיקת מסוגלות הורית וכולל עובדות, ממצאים, התרשמויות מקצועית, חוות דעת האם תפקוד המשפחה נובע ממשבר זמני או ממאפייני אישיות ותפקוד קבועים, וכן המלצות שונות כגון המלצות על משמורת ילדים והסדרי ראיה ו/או התערבות טיפולית במשפחה.

התסקיר ימסר לגורם המשפטי שהזמין אותו וכן למשפחה הנוגעת בדבר.

לאחר שפקיד הסעד מקבל צו לעריכת תסקיר הוא מתחיל באיסוף מידע מהגורמים הבאים:

  • מוסדות חינוך, בריאות רווחה וגורמים נוספים בקהילה
  • פגישות ותצפיות עם כל בני המשפחה, ביחד ולחוד, גם אם הם במקלטים, מוסדות או בכלא
  • בדיקת רישום פלילי במידת הצורך
  • ביקורי בית ולכל הפחות במועד אחד
  • התייעצות והדרכה

במקרים של תסקירים מורכבים מתכנסת ועדת תסקירים מקצועית שחבריה כוללים מנהל מחלקה או ראש צוות, פקיד סעד מחוזי לסדרי דין אחד או יותר, פסיכולוג / פסיכיאטר ילדים.

הוועדה כותבת את התסקיר במשותף ועשויה לצורך כך לזמן הורים, ילדים, גורמי טיפול נוספים,ידידי המשפחה ואחרים.

הערכאה המשפטית יכולה לצוות על פקיד הסעד להיחקר בפניה. בנוסף, הערכאה המשפטית איננה כבולה להמלצות תסקירי הסעד.

לפיכך, ביכולתה לקבל באופן מלא / חלקי את המלצות הפקיד, לבקש חקירה נוספת, או לדחות את המלצות פקיד הסעד לחלוטין. יחד עם זאת, בהיעדר סיבה מהותית נוטות הערכאות המשפטיות בדרך כלל לקבל את המלצות התסקיר ולאמצם במסגרת החלטותיהם.
    
בנוסף, הערכאה עשויה להורות לפקיד הסעד להמשיך בהתערבות בשיתוף עם עובדים סוציאליים, עובדי סמך מקצועיים ואחרים כדי לסייע בהסדרה וקיום קשר בין הילדים והוריהם.

במידה ובמהלך הטיפול במשפחה, עוד לפני הגשת התסקיר, מתברר כי המשפחה זקוקה לטיפול, יכול פקיד הסעד להציע דרכי טיפול מגוונות שפותחו ביחידה או מצויות בשרותי האגף השונים.

בנוסף, פועלים פקידי הסעד לשם יזום הליכים בבית המשפט למשפחה בכל עניין הקשור לקטינים וזאת באמצעות היועץ המשפטי לממשלה, וכן עבור הגנה על זכויות קטינים כשהוריהם בהליכי פרוד / גירושין וההורים אינם מסוגלים לדאוג לזכויות ילדיהם במצבי ניגוד אינטרסים.

יחד עם זאת, יתכן שפקיד הסעד יבקש מבית המשפט שהסמיך אותו לפעול בעניין בו טיפל לשחררו מתפקידו,  במידה והוא חש שהוא אינו מהווה דמות סמכותית וכי הצדדים משתמשים בו להסלמת המאבק. לחלופין, פקיד הסעד יבקש להשתחרר מתפקידו כאשר הוא יחוש שמערכת היחסים במשפחה חזרה לאיזון.

מטבע הדברים, מאחר שתסקירי הסעד עוסקים בסוגיות רגישות וכאובות ביותר, לא מעט הורים גרושים אשר ממצאי תסקיר הסעד אינם לשביעות רצונם, חשים כי הם קופחו על ידי פקידי הסעד. חלקם אף יוצאים למלחמות חורמה כנגדם.

במסגרת הליך ת.א. 46665-10-14 י.י.ב. נ' משרד הרווחה חולון אשר התנהל בפני בית משפט השלום בתל אביב, ניתן ביום 24.2.2016 פסק דין נדיר בתביעת רשלנות שהגיש אב גרוש נגד משרד הרווחה בחולון, בכל הקשור לטיפול המשרד בנושא הסדרי הראיה שנקבעו בינו לבתו הקטינה.

בית המשפט קבע כי משרד הרווחה התרשל בכך שלא אפשר לאב לראות את בתו תקופות ארוכות בניגוד להחלטה שיפוטית, וכן התרשל בהגישו את התסקיר לאחר 8 חודשים בניגוד להחלטת ביהמ"ש לפיה להגישו לאחר 45 יום.

בכך נמנעה ממנו אפשרות להגיש בקשה לשינוי הסדרי ראיה לבית המשפט לענייני משפחה. בהתאם לכך נפסק לאב פיצוי בסך של 15,000 ₪ בגין עוגמת נפש.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון