ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

למה ומתי ישלם הבעל פיצויי גירושין?

      11:42 25/10/2016

פיצויי גירושין הנם פיצויים שהבעל משלם לאישה, מעבר לתשלום המצויין בכתובה ותוספת הכתובה.

זאת על מנת לקבל את עצם הסכמתה להתגרש, בנסיבות בהן האישה איננה מעוניינת להתגרש וכן איננה מחוייבת להתגרש מאחר ואין עילת גירושין הלכתית שמחייבת אותה להתגרש.

מטבע הדברים מדובר במקרה בו תביעת הגירושין באה מצד הבעל ולא מצד האישה וכאשר בתביעת הבעל להתגרש לא נמצאו עילות והוכחות מספיקות כדי לחייבה בגירושין.

במידה ותביעת הגירושין מגיעה מצד האישה, לא ניתן לחייב את הבעל לשלם לה פיצויי גירושין.

המקור לחיוב בפיצויי גירושין

המקור לתשלום פיצויי הגירושין מצוי במנהג עתיק יומין של בתי הדין הרבניים לחייב בעל בתשלום פיצויי גירושין לאישה במטרה להביא את האישה להסכים לגירושין בהם היא אינה חייבת.

זאת בהתאם לכלל שנקבע בשולחן ערוך, אבן העזר, סימן סו סעיף יא, "והוא שיהיה אותו מנהג פשוט בכל המדינה.

ואכן, ברוב פסקי הדין של בתי הדין הרבניים בישראל מופיע הכוח המחייב של הנוהג כביסוס לנוהג פיצויי גירושין של האישה: "כל הנושא אישה סתם נושא אדעתא לקיים מנהג מקומו".

יובהר כי מנהג זה של ביה"ד קיים גם מבלי שמתקבלת הסכמת הבעל לשלם לאחשה את הפיצויים תמורת קבלת הסכמתה לקבל את הגט.

כלומר, ביה"ד כופה ומחייב את הבעל לשלם פיצוי תמורת הסכמת האישה לבצע את הגט מכוח עצם מנהג ביה"ד להגיע למצב של גירושין ביניהם.

כך צויין בפסק הדין של בית הדין הרבני הגדול במסגרת תיק 8860-21-1.

הנוהג של פיצויי גירושין היה נהוג היה במשך דורות רבים, כאמור וזאת הן בקרב קהילות אשכנזיות והן בקרב קהילות ספרדיות.

במקור, הנוהג הונהג במטרה למנוע התנגשות בחרם דרבנו גרשום אשר אסר על גירושי האישה ללא קבלת הסכמתה ובעל כורחה וזאת במטרה להגן על זכויות האישה שלא תצא מבעלה ריקם.

אולם, בסופו של דבר, הנוהג הונהג בכל המדינות שבהן היו קהילות יהודיות וזאת בין אם החרם נקלט בהן ובין אם לאו.

קראו בהרחבה: גירושין בהסכמה של בני הזוג

אופן קביעת סכום פיצויי הגירושין

ככלל, סכום הפיצויים נקבע בהתאם לשיקול דעתו של בית הדין.

זאת לפי נסיבות העניין, הגורם לגירושין, מצבם הכלכלי של בני הזוג, סכום ולרבות יכולתו הכלכלית של הבעל, הזכויות הממוניות שקיבלה האישה על פי חוק ויכולתה של האישה לחיות חיים סבירים אחרי הגירושין.

כך נקבע בפסק הדין של בית הדין הרבני האזורי בנתניה במסגרת תיק 5-24-1.

במסגרת פסיקת בית הדין הרבני הגדול נקבע כי הפיצויים צריכים להיות "במקסימום של יכולת הבעל ובאפשרות של חיי קיום של האישה המתגרשת".

עוד נקבע כי סכום הפיצויים צריך להיקבע לפי יכולת הבעל, יוקר המחייה וירידת ערך המטבע ממועד כתיבת הכתובה ועד למועד הגירושין.

בפסק דין אחר נקבע כי "כשהכתובה מועטת נוהגים לפסוק לאלמנה חלק מרכוש בעלה בתור פיצויים כשיש צורך בדבר".

עוד צויין בפסיקה כי כאשר ננקב בכתובה סכום גדול כפי שמקובל בקרב עדות הספרדים, מקובל היה לפסוק פיצויי גירושין בסכום הכפול מסכום הכתובה.

אולם כאשר אין היה מדובר בסכום גבוה על בית הדין היה לפסוק פיצויים הולמים בהתאם לנסיבות המקרה.

יחד עם זאת, מנהג בתי הדין לחייב את הבעל לשלם פיצויי גירושין היה נפוץ בעיקר בפסיקת בתי הדין הרבניים בארץ ישראל המנדטורית, לפני קום המדינה וכן במדינת ישראל בשנים הראשונות שלאחר הקמתה וזאת כפי שצויין בפסק הדין של בית הדין הרבני האזורי בנתניה במסגרת תיק 7-22-2.

אולם, מנהג זה נעשה הרבה פחות שכיח לאחר מכן וזאת לאור פיתוח הלכת השיתוף בפסיקת בתי המשפט וחקיקת חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 אשר מאזנים את כלל נכסי בני הזוג בעת הגירושין ומעניקים לאישה את מחצית הרכוש.

אם הנכסים הצבורים של הבעל עודפים על אלה של האישה, הרי שהאישה מקבלת את מחצית הזכויות העודפות במסגרת איזון המשאבים ובכך היא מקבלת כבר פיצוי על תרומתה והשקעתה לצבירתם.

משכך, נראה כי אין מקום לחייב את הבעל בתשלום פיצויים נוספים מעבר לכך.

כלומר, כאשר האישה מקבלת זכויות מהבעל במסגרת איזון המשאבים אשר היא לא הייתה זכאית לקבל מדין תורה ניתן להחשיב את קבלת אותן זכויות כתשלום פיצויי גירושין במידה והוכחה זכאותה לקבלת פיצויים אלו.

כך צויין בפסק הדין של בית הדין הרבני האזורי במסגרת תיק 968581-3.

מנגד, בכל מקרה בו האישה לא מקבלת מחצית הרכוש או שאין רכוש משותף שצריך להתחלק, אזי יש מקום לפסיקת פיצויים וזאת כפי שנקבע בפסק הדין של בית הדין הרבני האזורי בנתניה במסגרת תיק 5-24-1.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון