ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

הוא לא קמצן הוא תוקפן! להתמודד מול אלימות כלכלית

      12:43 31/01/2022

היא לא משאירה סימנים כחולים על הגוף, לא תמיד אפשר לשמוע אותה מבעד לקירות הבית, אבל היא פוגעת במי שסובל ממנה מאוד, עד כדי כך שהיא מותירה צלקות נפשיות בלתי הפיכות ונזקים חמורים בתא המשפחתי כולו.

מדובר באלימות כלכלית והיא מופעלת לרוב כלפי נשים.

רק כדי לסבר את האוזן, לפי נתונים שפרסמה עמותת "רוח נשית" שפועלת לטובת קידום עצמאות כלכלית אצל נשים, יש בישראל מעל 200,000 נשים שדיווחו שהן סובלות מאלימות כלכלית, כשההנחה המצערת היא שהמספרים האמיתיים גדולים פי שניים.

לרוב אלימות כלכלית קורית כשיש פערים כלכליים בין בני הזוג, לדוגמא, כשבעל הוא המפרנס העיקרי או הראשי והאישה היא עקרת בית, אבל זה עשוי להתרחש גם אצל זוגות מבוססים, כאלו שאצלם שני הצדדים תורמים לפרנסת הבית.

עדות לזה ניתן לראות בהרבה מקרים של גירושין בעשירון העליון, שבהם מופעלת כלפי מי מהצדדים אלימות כלכלית קשה ולחץ, כחלק מהאסטרטגיה של הגירושין.

נוסיף ונסביר, שמרבית הנשים שסובלות מאלימות כלכלית, כלל לא מודעות לעצם היותן קורבן ונראה שבשל הגבול הדק לכאורה שעובר בין גבר חסכן או קמצן לבין אחד שנוהג באלימות פיננסית, יש יותר מידי מקרים שבהם קולן של הקורבנות פשוט לא נשמע.

לא אחת נשים שחוות אלימות מסוג זה, נוטות לפרש את ההתנהגויות האלימות של הבעל בתירוצים שונים ומשונים, רק כדי שהן חלילה לא יאלצו לקרוא לילד בשמו או נכון יותר לומר, למפלצת בשמה.

בסקירה שלפניך נסביר מה הם סימנים לזיהוי של אלימות כלכלית, נדון בדרכי ההתמודדות האפשריות עם המצב היה והפכת לחלק מהסטטיסטיקה וננסה לסייע לך להילחץ מהמקום הכואב שבו את נמצאת.

בתקווה שגם את תוכלי לשפר את מעמדך במשפחה ובמידת הצורך, אם כל הניסיונות למגר את האלימות יכשלו, לצאת מהקשר אל דרך חדשה, בטוחה ומוגנת, שבה אינך סובלת משום סוג של אלימות.

אלו הסימנים לזיהוי של אלימות כלכלית

אלימות כלכלית באה לידי ביטוי במניעת גישה למשאבים כספיים, שליטה על כל המקורות הכספיים והקצבת כסף על פי ראות עיניו של בן הזוג השולט.

מדובר בהתנהגות הגורמת להשפלה רבה וכמו כן גם להגברת התלות בבן הזוג. אלימות כלכלית יכולה להתקיים כשלעצמה ולדאבוננו, בהרבה מערכות יחסים מתלווים אליה גם סוגים נוספים של אלימות ובכלל זאת: אלימות מילולית, נפשית, מינית וגם אלימות פיזית.

מחקר שפורסם לאחרונה מראה שאצל שליש מהנשים בישראל שמנהלות חיי משפחה, השליטה על הפן הכלכלי של הבית היא בסמכותו הבלעדית של הבעל.

נדגיש ונחדד שאלימות כלכלית עשויה להיות חלק מהשגרה במערכת היחסים או לצוץ פתאום לאחר משבר מסוים, לרוב כזה שהכניס את הזוגיות למלכוד כלכלי.

כך או כך, זה לא באמת משנה מתי החלה האלימות הכלכלית, כיוון שמרבית תמרורי האזהרה שמעידים על קיומה זהים.

סימני אזהרה ואורות אדומים

  • אינך מודעת למצב הפיננסי של בעלך ו/או מה קורה בחשבון המשותף
  • רק בעלך מקבל החלטות כלכליות והוא אף פעם לא משתף אותך בהן
  • הוא מוצא דרכים להשתלט על נכסים משותפים בעזרת תחבולות ושקרים
  • כל הנכסים רשומים על שמו בלבד ואין לך שמץ של מושג מה יש ומה אין
  • הוא מסתיר ממך כספים כמו למשל חשבונות בנק פרטיים ונכסים סודיים
  • הוא מונע ממך כל גישה לחשבון הבנק, לכרטיסי האשראי ו/או לצ'קים
  • הוא לא נותן לך כסף לשום דבר, אפילו לא כשמדובר בצרכים רפואיים
  • דפוס של שליטה בלעדית בכספים, גם אם מדובר בכסף שאת מרוויחה
  • בעלך אוסר עלייך לרכוש השכלה, ללמוד ו/או לצאת לעבוד מחוץ לבית
  • יש אווירה של פחד ואיומים בכל הקשור לכסף עבורך ו/או עבור הילדים
  • אם קנית משהו לעצמך הוא זורק את החפצים באגרסיביות ומשתולל
  • את צריכה לדווח לו על כל שקל שאת מוציאה וכל הוצאה מלווה בכעס
  • בן זוגך יוצר חובות על שמך ומאלץ אותך תוך כדי הפחדות להסכים לכך
  • יש מחסור בבית במוצרי יסוד ולמרות שיש כסף הילדים ואת חיים בעוני

הסימנים שתוארו לעיל מהווים רק חלק מהנורות האדומות שנדלקות במצבים שבהם קיימת אלימות כלכלית בין בני זוג.

כשבעלך שולט באופן בלעדי בכספי המשפחה, מקציב לך כמה כסף מותר לך להוציא ובעיקר כמה אסור, קורא לך 'בזבזנית' ומתנהג אלייך כמו אל ילדה קטנה, חסרת שיקול דעת ושאינה מסוגלת לקבל החלטות פיננסיות או אחרות, הוא משפיל אותך, מקטין אותך ופוגע באוטונומיה שלך.

כך הוא מצליח לייצר אצלך תלות כלכלית מוחלטת, שהתוצאה הישירה שלה היא פחד להיפרד ולעזוב והישארות בתוך מערכת יחסים גרועה, מסתכלת וחמור מכל – אלימה.

מה ניתן לעשות כדי לשנות את המצב?

התשובה לשאלה מה עושים כדי לשנות את המצב ולמגר את האלימות הכלכלית מתוך כותלי ביתך, נעוצה קודם כל בזה שתביני ותודי בכך שיש בעיה.

רק אחרי שתביני שאת שרויה תחת אלימות כלכלית, תוכלי להתחיל לפתור ולשנות את המצב.

אם את רוצה ששינוי אמיתי יקרה, אמירות כמו 'הוא לא אלים אלא דואג לרווחה הכלכלית של המשפחה', 'בעלי שומר על הכסף כי אני נוטה לבזבז ומגזימה', 'יש לו כוונות טובות', 'אני גם ככה לא טובה בהתנהלות עם כספים' וכך הלאה, צריכות לצאת לאלתר מהלקסיקון שלך.

אין שום סיבה שהשליטה הבלעדית על כספי המשפחה תהיה אצל הבעל, בזוגיות בריאה ומאושרת לא קיימת חרדה סביב הוצאת כספים ובכל מקרה, לא מופגנת אלימות של הבעל כלפי האישה ו/או הילדים - לא אלימות כלכלית ולא שום אלימות אחרת.

יש הרבה דרכים להתמודד מול אלימות במשפחה ובפרט כשמדובר באלימות כלכלית ובהקשר זה נציין, שתמיד כדאי להקדים תרופה למכה ולהיות מעורבת כלכלית, לרשום נכסים כמו בית ורכב במשותף, לדרוש גישה מלאה לחשבונות הבנק ובגדול, לעמוד על זכותך לעצמאות ביחסים, בפן הכלכלי וביתר הרבדים.

אם את חווה אלימות כלכלית, את מוכרחה לקחת יוזמה ולשנות את המצב, בין אם זה אומר לשכנע את בעלך לפנות לטיפול זוגי, לפנות לעמותת "רוח נשית" שמטפלת בנושאים שכאלו או להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני משפחה, כדי לבדוק מה ניתן לעשות בפן המשפטי. שזה אומר לברר אילו הגנות עומדות לרשותך במסגרת החוק בישראל, היה ותחליטי שאת רוצה להתגרש.

אם אין ברירה: לא לפחד ופשוט לעזוב!

נשים שסובלות מאלימות כלכלית ולא מצליחות לפתור את העניינים עם הבעל בדרכי שלום, חולמות להתגרש, אבל מעצם היותן תלויות כלכלית באופן כמעט מוחלט, הן מפחדות, מאוד מפחדות.

השאלה מה יעלה בגורל הילדים אם ניפרד, שהרי ידוע שטובת הילדים היא מעל הכל אצל כל אמא, נשאלת ללא הרף. אותן נשים חוששות שהבעל ישאיר אותן מחוסרות כל ויפגע ברמת החיים הן שלהן והן של הילדים.

זה הזמן להרגיע ולומר, שהחוק לצדך ושהאפשרות שבה אכן תישארי מרוששת באם תיפרדו, היא לא מאוד ריאלית.

נחדד ונסביר שבכל אופן לא מומלץ לקבל החלטות פזיזות ועדיף לפנות לייעוץ אצל עורך דין גירושין מומחה, לפני שתפעלי. בית הדין לענייני משפחה בארץ מודע היטב למקרים של אלימות כלכלית ובאפשרותך לתבוע מהבעל מזונות אישה וכן מזונות ילדים.

זה נכון שהליך הגירושין הצפוי במידה ותבחרי בדרך זו לא יהיה פשוט ואף כואב, אבל החדשות הטובות הן שאפשר להתגרש ולהשתקם.

את ראויה לחיות חיים עצמאיים וטובים, שבהם אינך סובלת מאלימות ומגיע לך שיכבדו אותך כשווה בין שווים, בתוך הזוגיות ובכלל בחיים.

קראי עוד: התמודדות רגשית מול אלימות במשפחה

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון