ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

הדרך לקביעת הסדרי ראיה

      14:42 05/05/2020

אחת הסוגיות המרכזיות אשר מעסיקה בני זוג בעלי ילדים משותפים בעת גירושיהם, הינה סוגיית משמורת הילדים וקביעת הסדרי ראיה.

במסגרת סוגיה זו יש לקבוע איזה סוג משמורת יחול על הילדים: משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו, או משמורת יחידנית, שתוענק לאחד ההורים בלבד, אשר יקרא ההורה המשמורן.

במקרה האחרון, יש לקבוע גם את הסדרי הראיה של בן הזוג השני, אשר אינו ההורה המשמורן.

משמעות הסדר הראיה הינה קביעת מועדים בהם ההורה השני יראה את הילדים, ייפגש ויבלה עמם, ולעתים אף ילין אותם בביתו. הסדרי הראיה צריכים להתייחס לימי חול, סופי שבוע, חגים, וחופשות.

מטרת הסדרי הראיה הינה לאפשר להורה שאינו ההורה המשמורן לשמור על קשר יציב, רציף, חם ואוהב עם ילדיו, וזאת למענו כמו גם למענם כמובן.

כיצד נקבעים הסדרי ראיה?

קיימות שתי דרכים לקביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה: במסגרת הסכמת ההורים, או על פי החלטה שיפוטית של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני אשר בפניהם נדון עניין זה.

קביעת הסדרי הראיה בהסכמת ההורים

כאשר מדובר בהסדרי ראיה הנקבעים בהסכמה בין ההורים, שהינה כמובן הדרך העדיפה מבין השתיים, הדבר נעשה בדרך כלל במסגרת הסכם הגירושין ביניהם, אשר מסדיר גם את יתר הסוגיות הנלוות לגירושין, כגון תשלומי המזונות, חלוקת הרכוש וכו.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי גם הסכמת ההורים לגבי משמורת הילדים והסדרי הראיה טעונה אישור בית המשפט / בית הדין הרבני, ואלו יאשרו אותו רק לאחר שהם וידאו שהינה לטובת הקטין, בהתאם לעקרון העל של דיני המשפחה בארץ בדבר טובת הילד.

קביעת הסדרי הראיה בהחלטה שיפוטית

כאשר ההורים אינם מצליחים להגיע להסכמה בעניין הסדרי הראיה, העניין יוכרע על ידי החלטה שיפוטית.

בעניין זה קיימת סמכות שיפוט מקבילה לדון בעניין הסדרי הראיה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, וזאת במקרה ובו תביעת המזונות נכרכה כדין בתביעת הגירושין שהוגשה בפניו, או במקרה ששני ההורים הסכימו כי בית הדין הרבני ידון בעניין זה .

סמכות השיפוט לדון בהסדרי ראיה מוקנית לבית המשפט לענייני משפחה מכח סעיף 78 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, וכן מכח סעיף 1(6)(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995.

סמכות השיפוט לדון בהסדרי ראיה כאשר הנושא נכרך כדין בתביעת הגירושין, מוקנית לבתי הדין הרבניים מכח סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים, תשי"ג-1953, וכאשר הדבר הוסכם בין הצדדים, מכח סעיף 9 לחוק זה.

גם כאשר מדובר בהסדרי ראיה הנקבעים על ידי בית המשפט / בית הדין, נהוג לקבוע זאת בהתאם לעקרון טובת הילד כמובן.

יחד עם זאת, כאשר מדובר בילדים שעד גיל 6, נהוג לקבוע את האם כהורה המשמורן, וזאת בהתאם לחזקת הגיל הרך.

חזקה זו קובעת כי האם היא זו שתקבל משמורת פיזית יחידנית על הילד עד הגיעו לגיל 6 שנים, אלא אם כן ישנן סיבות מיוחדות, כגון בעיות קשות של מסוגלות הורית, בגינן עדיף שהילד יגדל אצל אביו.

במקרים בהם בית המשפט מתקשה לקבוע מי יהיה ההורה המשמורן, הוא נוהג להיעזר בהמלצות חוות דעת מקצועיות שנערכות לגבי מידת המסוגלות ההורית של ההורים. לשם כך נהוג למנות פקידת סעד אשר עורכת ומגישה תסקיר סעד, המתייחס הן לעניין המשמורת והן לעניין הסדרי ראיה.

בנוסף, נהוג גם לשמוע את דעותיהם ורצונותיהם של הילדים עצמם לגבי ההורה שאצלו יעדיפו להתגורר לאחר הגירושין.

הסדרי הראיה המקובלים

כאמור לעיל, הסדרי הראיה צריכים להתייחס לימי חול, סופי שבוע, חגים וחופשות.

בדרך כלל מקובל לקבוע כי ההורה הלא משמורן יפגוש את הילדים פעם או פעמיים במהלך ימי החול של השבוע,  בשעות אחר הצהריים, וכן בכל סוף שבוע שני.

תקופות החגים מחולקים שווה בשווה בין ההורים, כך שאם הילדים חגגו חג אחד עם האב, הם יחגגו את אותו חג בשנה שלאחר מכן עם האב וחוזר חלילה. לחילופין, מקובל לקבוע כי הילדים יחגגו חגים מסויימים עם האב, וחגים אחרים עם האם.

לגבי החופשים נהוג לחלקם שווה בשווה בין ההורים. בזמן החופש הגדול נהוג גם להאריך את משך הסדרי הראיה שאצל ההורה שאינו משמורן, מאחר והילדים אינם צריכים ללכת לבית הספר למחרת

כמו כן נהוג לקבוע הסדרי ראיה מורחבים באופן מדורג, לפי גילם של הילדים. כך, לדוגמא, לגבי הגילאים בין שנה לשלוש, נהוג לקבוע משכי ראיה קצרים יותר, ללא לינה אצל האב. לגבי גילאים בוגרים יותר, נהוג להאריך את משכי הראיה, ולכלול בהם לינה במידת האפשר וכו.

עוד נהוג לקבוע את הנקודות הבאות: מי מההורים ישא באחריות להסעת הילדים לצורך מימוש הסדרי הראיה, תחום רדיוס גיאוגראפי המונע מהורה המשמורן לעבור להתגורר מחוצה לו, כדי לא להכביד על הסדרי הראיה של ההורה השני, וכי נסיעות לחו"ל טעונות הסכמת שני ההורים.

בנוסף מקובל להשאיר להורים גמישות עתידית בכל הקשור למימוש הסדרי הראיה, וזאת בכפוף לאילוצי ההורים, צרכי הילדים, השפעת נסיבות חיצוניות ועוד.

עוד בנושא: קיום הסדרי שהיה באמצעות שיחת וידאו

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון