ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

תשלום מזונות בן זוג מן העיזבון: מתי ובאילו תנאים?

      15:47 29/08/2016

זכותו של בן זוג שהיה זכאי לקבל מזונות מבן זוגו ממשיכה להתקיים גם לאחר מות בן הזוג וזאת לאור סעיף 56 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 אשר קובע כך: "הניח המוריש בן-זוג, ילדים או הורים והם זקוקים למזונות, זכאים הם למזונות מן העזבון לפי הוראות פרק זה, בין בירושה על פי דין ובין בירושה על פי צוואה.

התנאים לקבלת המזונות מן העיזבון

בני הזוג אשר זכאים לקבל מזונות מן העיזבון של בן זוגם הינם כמפורט להלן:

  1. בן-זוג שהיה נשוי למוריש בעת מותו, בהתאם לסעיף 57(א)(1) לחוק. זכות זו נשמרת כל זמן שהוא אלמן. יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לתת מענק חד-פעמי לאלמנת המוריש הנישאת שנית אם נראה לבית המשפט לעשות כן בנסיבות הענין ובשים לב לזכויות ילדי המוריש.
     
  2. בן זוג שהיה ידוע בציבור של המוריש בעת מותו, בהתאם לסעיף 57(א)(1) לחוק, אשר קובע כך: "איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, זכאי הנשאר בחיים למזונות מן העיזבון כאילו היו נשואים זה לזה."

    כלומר, הזכות למזונות בן זוג מעיזבון המנוח איננה חלה אוטומטית על כל בני זוג שהנם ידועים בציבור, אלא רק על בני זוג העונים על ארבעת התנאים המצטברים הבאים:  בני הזוג אינם נשואים זה לזו, בני הזוג חיו יחד כמשפחה,  בני הזוג ניהלו משק בית משותף ובשעת מותו של בן הזוג לא היה אף אחד מהם נשוי לאחר.

יובהר כי זכותו של בן זוג עומדת לו גם אם היה מסוכסך עם בן זוגו בחייו או חי בפירוד ממנו, אלא אם כן נשללה זכותו למזונות בפסק דין ו / או בהחלטה, עוד בחייו של הנפטר וזאת לאור סעיף 57(ג) לחוק אשר קובע כך: "בן-זוג שערב מות המוריש נשללה ממנו זכותו לקבל מזונות ממנו, אינו זכאי למזונות מעזבונו."

עצם הזכאות למזונות מן העיזבון קמה לבן הזוג בהתאם למבחן הנזקקות הקבוע בסעיף 56 לחוק, דהיינו, רק לאחר שהוכח כי הוא אינו יכול לספק את צרכיו ההכרחיים.

כיצד נקבע סכום המזונות

סכום המזונות מן העיזבון נקבע, בין השאר, בהתאם לקריטריונים המפורטים בסעיף 59 לחוק:

  1. שווי העיזבון
  2. מה שהזכאי למזונות עשוי לקבל מן העיזבון כיורש על פי דין או כזוכה על-פי צוואה
  3. רמת החיים של המוריש ושל הזכאי למזונות כפי שהיתה ערב מות המוריש ובשינוי שחל בצרכיו של הזכאי עקב מות המוריש
  4. רכושו של הזכאי למזונות
  5. הכנסתו של הזכאי למזונות מכל מקור שהוא ובלבד שלגבי בן-זוגו של המוריש לא יתחשב בית המשפט בהכנסתו מעבודתו או ממשלח ידו אלא במידה שהכנסה כזאת שימשה גם ערב מות המוריש לפרנסת המשפחה או לפרנסת בן-הזוג
  6. מזונות שהזכאי יכול לקבל על-פי הסעיפים 2 או 3 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959.
  7. מה שמגיע לו על-פי עילה הנובעת מקשר האישות, לרבות מה שהאשה מקבלת על פי כתובה.

לביהמ"ש יש שיקול דעת רחב כיצד לפסוק את המזונות בהתאם לקריטריונים הללו ומהו המשקל שעליו לתת לכל אחד מהם בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה המובא בפניו.   
 
בשל החשיבות הרבה שמייחס המחוקק הישראלי לזכות המזונות מן העיזבון, זכותו של בן הזוג למזונות עומדת לו בין אם מדובר בירושה על פי דין ובין אם מדובר בירושה על פי צוואה ולא ניתן לשלול זכות זו במסגרת הצוואה, כאמור בסעיף 65 (ב) לחוק הירושה.

במסגרת הליך ע"א 393/93 פלוני נ' עזבון לויט, קבע בית המשפט העליון כי דיני המזונות מן העיזבון מהווים חריג לכלל על פיו רצון המצווה מכריע. עצם הקרבה המשפחתית מהווה צידוק להטלת החיוב במזונות על העיזבון.

בנוסף, לא ניתן לשעבד או לעקל זכות זו, אך גם לא ניתן להעביר אותה או להוריש אותה, כאמור בסעיף 65(ג) לחוק.

כמו כן, בהתאם לסעיף 65 (א) לחוק הירושה, אין כל תוקף להסכם בדבר מזונות מהעיזבון או ויתור עליהם אשר נעשה בחיי המוריש.

יחד עם זאת, במידה וההסכם נעשה לאחר מות המוריש, יש לו תוקף, אך זאת בתנאי שהוא אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון