ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

הכנסת ההורים לצורך קביעת מזונות - חשוב שתדע/י!

      11:59 30/11/2021

איך מחשבים כמה כסף מרוויח כל אחד מההורים במסגרת הליכי הגירושין? איך קובעים מה רמת ההכנסה ומה נכלל במושג הכנסה לפי עמדת בית המשפט לענייני משפחה?

התשובות לשאלות אלה הנן רבות משמעות, ככל שהדבר נוגע לפסיקת מזונות ילדים נכון לשנת 2018.

לפי ההלכה החדשה שנקבעה על ידי בית המשפט העליון ביום 19.7.2017 בהליך בע"מ 919/15, תשלום דמי המזונות של ילדים בני 6 עד 15 שמוחזקים במשמורת משותפת על ידי שני ההורים, יוטל על שני ההורים יחדיו.

התשלומים יקבעו בהתאם ליחס יכולותיהם הכלכליות של ההורים ובהתחשב ביחס חלוקת זמני השהות של הילדים אצלם.

הלכה זו ביטלה את ההלכה הקודמת, אשר קבעה כי רק האב ישא בתשלום המזונות במקרה כזה, אם כי באופן מופחת.

בפסיקה נקבע כי היכולת הכלכלית של ההורים תקבע לא רק בהתאם לשכר העבודה שלהם, אלא בהתאם לכל המקורות הכלכליים העומדים לרשותם וזאת בנוסף ומעבר לשכר העבודה.

מדובר במקורות כגון הכנסה מדמי שכירות, קבלת תמיכה כספית מההורים, נכסים נזילים, קצבאות ילדים וכדומה.

כמו כן, יש לקחת בחשבון את פוטנציאל ההשתכרות של ההורה, להבדיל מרמת השתכרותו בפועל וזאת במידה והוא איננו פועל למצות פוטנציאל זה כדי למקסם את הכנסותיו.

עוד בנושא: הלכת בע"מ 919/15 כשלעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי

דוגמאות למבחן הכנסת ההורים - מתוך פסקי דין

במסגרת הליך ע"א 378/80 יצהר נ' יצהר אף נקבע כי על האב להתאמץ על קצה יכולתו ואף להשכיר עצמו כפועל פשוט, כדי שיוכל לזון את ילדיו הקטינים.

יחד עם זאת גם נקבע כי יש להתחשב בהכנסה הפנויה של ההורה כלומר, ההכנסה הכוללת שלו בניכוי הוצאות המדור והמחיה הקיומית שלו.

כך לדוגמא, במסגרת הליך תלה"מ 13548-04-17 נדון מקרה בו האם עבדה בחצי משרה והרוויחה כ-3,300 ₪ לחודש נטו וזאת במקביל ללימודיה, אותם היא היתה צפויה לסיים כעבור מספר חודשים.

האב טען כי האם אינה ממצה את כושר השתכרותה, מאחר שהיא בוחרת לעבוד רק בחצי משרה ואם תיקח על עצמה יותר משמרות, הרי ששכרה יוכפל.

בית המשפט קבע כי כל עוד האם לומדת ובמקביל נדרשת לטפל בילדים קטנים, אזי בהחלט קיים קושי להרחיב את המשרה ולהגדיל את ההכנסה.

יחד עם זאת, יש להניח ששכרה יעלה משמעותית לאחר סיום לימודיה, בין אם היא תגדיל את היקף משרתה הנוכחית ובין אם היא תבחר לעסוק במקצוע אותו היא רוכשת.

בנוסף, גם חלוקת זמני השהות של האב עם תאפשר לה להגדיל את היקף משרתה וכפועל יוצא את הכנסתה.

לפיכך נקבע כי מן הראוי לקחת בחשבון לצורך ההכנסה הכוללת את פוטנציאל השתכרותה של האם, לאחר סיום לימודיה ובהתאם לכך נקבע כי הוא צפוי להגיע לכ-6,000 ₪ נטו לחודש, לכל הפחות.

עוד בנושא: תשלום מזונות ילדים עד גיל 6 במשמורת משותפת וזמני שהות שווים

במסגרת הליך תמ"ש 34740-03-16 נדון מקרה בו נראה שקיים פער בין השכר החוזי הפוטנציאלי של האב לשכר שלו בפועל וזאת עקב היעדרויות של האב.

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי מעיון בכלל תלושי השכר של האב שהוגשו בפניו עולה כי מדובר בהיעדרויות מגמתיות העולות לכדי אי מימוש פוטנציאל ההשתכרות שלו באלפי ₪ בחודש, וזאת מבלי שהאב סיפק הסברים משכנעים להעדרויותיו.

בהתאם לכך נקבע כי שכרו של האב הנו בהתאם לשכר החוזי הפוטנציאלי שלו.  

במסגרת הליך תמ"ש 16207-01-16 נדון מקרה בו האב טען כי הכנסתו החודשית הנה 15,000 ₪ נטו בלבד. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי לצורך חישוב יכולתו הכלכלית, יש לקחת בחשבון גם את הרווחים הכלואים הנמצאים בחברה שהוא מחזיק במחצית המניות שלה.

מאחר שחלקו ברווחים הללו בחברה עמד על 247,215 ₪, אזי גם אם הוא ישלם מס בשיעור 30%, צפויה לו הכנסה נוספת של כ-13,000₪ עד 15,000₪ נטו בחודש.

בית המשפט הבהיר כי הוא מודע לכך שלא תמיד יהיו בחברה של האב רווחים כלואים שיוכלו להיחשב כהכנסה, אך בהתחשב ברמת החיים הגבוהה שהוא ניהל, ולרבות לאור העובדה שבחודש אחד הוא הוציא כ-16,000 ₪ עבור מסעדות בלבד, אזי יש בכך כדי להצביע על רמת ההכנסות הגבוהות שלו.

לפיכך, נקבע כי הכנסתו החודשית אינה נופלת מ-30,000 ₪ נטו.

יובהר כי מהפסיקה שניתנה לאחר פסק הדין בהליך בע"מ 919/15 עולה שההלכה החדשה שנקבעה בו חלה על פסיקת מזונות ילדים בכלל, עבור ילדים מעל גיל 6 שנים, ולא רק במקרה בו יש משמורת משותפת.

כך, נקבע, למשל בהליך עמ"ש 33549-04-16 עוד נקבע כי המדובר בהלכה בעלת תוקף רטרואקטיבי, שחלה לא רק על הליכים שנפתחו לפני מתן פסק הדין ביום 19.7.2017, אלא גם על הליכים שאף הסתיימו בערכאה ראשונה לפני מתן פסק הדין ומצויים בשלב ערעור.

כך נקבע בין השאר במסגרת הליך עמ"ש 14612-10-16.

קריאה נוספת בנושא:

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון