ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

פיצוי בגין הפרשי שכר לאשה שלא עבדה לפני הגירושין

      13:00 26/06/2022

סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון בין בני זוג מאפשר לבית המשפט שדן בתביעת חלוקת רכוש במסגרת הליכי גירושין לקבוע שחלוקת הנכסים בין הצדדים לא תהיה שיוויונית, אלא לפי יחס אחר, שיתחשב, בין היתר, גם בפערי ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג.

לאור סעיף זה התבקש בית המשפט לענייני משפחה, שדן בתיק תלה"מ 7837-01-19 א.ב. נ' א.ב, לקבוע האם אשה שלא עבדה במהלך חיי הנישואים זכאית לקבלת פיצוי מבעלה בעת חלוקת רכושם, בגין הפרשי השכר שנוצרו ביניהם לאחר פרידתם.

לפניך סקירה של פסק הדין החשוב והמעניין, כך שניתן יהיה להשליך ממנו לגבי סיטואציות דומות בעתיד. ניתן למצוא דיונים בסוגיות נוספות הנוגעות לחלוקת רכוש בגירושין בלחיצה כאן

הדרך לבית המשפט לענייני משפחה

תיק זה עסק בבני זוג שכיום הנם בני 50 פלוס ולהם שני ילדים בגירים. במהלך חיי נישואיהם האשה לא עבדה באופן רציף, בעוד הבעל עבד ונשא בעיקר הנטל הכלכלי של פרנסת משפחה.

השניים ניהלו חשבונות בנק נפרדים ולא צברו נכסים משותפים, לרבות דירת מגורים. עיקר רכושם הסתכם בזכויות סוציאליות מועטות שהבעל צבר במקום עבודתו, בצד חובות שהצטברו בחשבון הבנק שלו.

במהלך שנת 2019 הגישה האשה תביעת גירושין כנגד הבעל, שהתקבלה תוך חיוב הבעל לשלם לה דמי כתובה בסך 260,000 ₪.

בנוסף הגישה האשה תביעה לחלוקת הרכוש. האקטואר המומחה שמונה על ידי בית המשפט קבע כי לצורך איזון הזכויות והחובות של הצדדים, על האישה להעביר לבעל סך של 25,664 ₪ וזאת בשל יתרת החוב שנצברה בחשבון הבנק של הבעל לפני פרידתם.

בנוסף קבע המומחה שמשכורתו החודשית של האיש  הנה בסך של כ-9,000 ₪, ושל האשה בסך של כ-3,000 ₪ ועל כן הפרשי השכר ביניהם הנם בסך של כ-6,000 ₪ לחודש.

טענות הצדדים בנושא חלוקת הרכוש המשותף

בני הזוג לא חלקו על חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, אולם האשה טענה שעל הבעל לשלם לה פיצוי בגין הפרשי השכר ביניהם וזאת בהתאם לסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון בין בני זוג.

לטענתה, בעוד בעלה עבד במשך שנות נישואיהם וכלכל את המשפחה, היא השקיעה את מירב מרצה וכוחותיה בגידול הילדים וטיפול בעבודות משק הבית, ועל כן נוצרה ביניהם תלות כלכלית.

לדבריה, היא לא עבדה באופן רציף במהלך נישואיהם עקב מצבה הרפואי, שכלל סכרת ופריצות דיסק בגבה. לאחרונה חלה הרעה במצבה הרפואי, בגינה נקבעו לה 61% נכות על ידי המוסד לביטוח לאומי שמזכים אותם בקצבת נכות בסך 2,000 ₪, בשעה שהיא משלמת דמי שכירות בסך של 1,900 ₪ ונעזרת כלכלית בקרובי משפחתה.

עוד טענה האשה כי לאחר פרידתם נוצר חוסר שיווין כלכלי משווע בינה לבעלה, מאחר שהוא רכש דירה ורכב וחי חיי רווחה, בעוד היא מתקיימת מקצבת נכות בסך של 2,000 ₪ בלבד ועל כן על בית המשפט להורות לו לשלם לה פיצוי חד פעמי בגין הפרשי השכר ביניהם וזאת בסכום ראוי ולפי שיקול דעתו של בית המשפט.

הבעל כצפוי, התנגד לטענת האשה, בעיקר בטענה שהיא בחרה שלא לעבוד במהלך נישואיהם מרצונה החופשי, למרות שהיא רכשה השכלה כמזכירה רפואית ויכלה לעבוד כמזכירה רפואית וזאת מבלי שהמחלות "הרגילות" שלה יגבילו אותה בכך.

עוד טען הבעל כי הוא לא רכש במהלך נישואיהם השכלה או מקצוע ולאורך השנים החליף מספר מקומות עבודה ולעיתים פתח עסקים עצמאיים, אך אלו נכשלו וצברו חובות.

המחלוקת: מדוע האשה לא עבדה במהלך תקופת הנישואים?

בית המשפט התמקד בעיקר בשאלה מדוע האשה לא עבדה במהלך חיי הנישואים של בני הזוג.

בהסתמך על עדויות הצדדים וחומר הראיות שהוצג בפניו, קבע בית המשפט לענייני משפחה כי אין המדובר במקרה שבו האשה לא עבדה מכיוון שהיא בחרה לוותר על התפתחותה המקצועית למען קידום ההתפתחות המקצועית של הבעל.

בית המשפט פסק כי לא הוכח שהבעל רכש בתקופת הנישואין הישגים מקצועיים כלשהם, כגון השכלה, קריירה, או מוניטין אישי, אשר הושגו באמצעות תמיכה, או הקרבה, או ויתור משמעותי על קריירה, שנעשו על ידי האישה, למען עבודתו או התקדמותו של הבעל.

עוד נפסק כי לא הוכח שהאשה לא עבדה מאחר שהיו לה בעיות בריאות שמנעו ממנה לעבוד שכן, מהמסמכים הרפואיים שהאשה הגישה עולה שהיא לא סבלה ממצב בריאותי קשה בתקופת הנישואים, אלא סבלה ממחלות רגילות של סכרת והשמנת יתר, אשר לא מנעו ממנה לעבוד ולהתפרנס.

לאחר הפרידה, האשה התחילה לעבוד כמוכרת בחנות בגדים, אך כעבור כארבעה חודשים היא נפלה ונחבלה, כך שרק אז הידרדר מצבה הרפואי ונקבעו 61% נכות רפואית. כלומר, ההידרדרות במצבה הרפואי החלה רק לאחר הפרידה ולא בתקופת החיים המשותפים.

אמנם, הבעל רכש דירה ורכב, אולם המדובר בנכסים שהוא רכש רק לאחר הפרידה ועל כן אין המדובר בנכסים שהוא צבר בתקופת החיים המשותפים, אף זאת בעיקר באמצעות הלוואות והתחייבויות כספיות שהוא נטל על עצמו.

לאור האמור לעיל הגיע בית המשפט לענייני משפחה למסקנה לפיה האשה לא עבדה בתקופת הנישואים מאחר שהיא בחרה שלא לעבוד ולא בגלל שהיתה לה מניעה כלשהי לעבוד.

בנוסף, פערי השכר שקיימים כיום בין הצדדים לא נוצרו במהלך הנישואים או עקב הנישואים, והם גם לא נוצרו כתוצאה מכך שהאישה נטלה על עצמו ויתור משמעותי מבחינת ההתפתחות המקצועית והתמקדה במרחב הביתי, ובכך אפשרה לאיש להשיא את כושר השתכרותו.

בהתאם לאמור לעיל קבע בית המשפט כי אין מקום לפסוק לאשה פיצוי בגין הפרשי השכר, וכי עליה לשלם לבעל את הסך של 25,664 ₪ כפי שקבע המומחה מטעם בית המשפט, באופן לפיו הוא ינוכה מהסך של 260,000 ₪ דמי הכתובה שהבעל חוייב לשלם לה.

קריאה נוספת: איך מתמודדים מול משבר כלכלי בזוגיות?

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון