ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

ביטול צוואה הדדית שקויימה באמצעות צוואה מאוחרת

      11:33 23/12/2021

זוג הורים לשלוש בנות ערכו צוואה הדדית שבמסגרתה הם הורישו את רכושם לכל אחד מהם ולאחר מכן רק לשתיים מבנותיהן. לאחר מות האם, צוואתה קויימה והאב קיבל את עזבון האם, אולם אז החליט האב לערוך צוואה חדשה שקבעה שרכושו יועבר לכל שלוש הבנות, בחלקים שווים ביניהן.

במקרה כזה נשאלת שאלה משפטית וערכית, מה יעלה בגורל הצוואה החדשה, המאוחרת, של האב? האם ניתן לקיימה או שאין לה תוקף לאור הצוואה ההדדית שנערכה הרבה לפניה?

שאלה לא שגרתית וחשובה זו עמדה בפני בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, בעת הדיון בהליך ת"ע 47717-11-15.

בסקירה המפורטת שלפניך נסביר את השאלות המרכזיות שעלו מהתיק המעניין ואת דרך הכרעתו של בית המשפט בעניין הצוואות.

הצוואות, אי ההסכמה והדרך לבית המשפט

תיק זה עסק כאמור בזוג הורים לשלוש בנות. בשנת 2009 ערכו ההורים צוואה הדדית שבה הוריש כל אחד מהם את עזבונו לבן הזוג השני, ולאחר מותו רק לשתיים משלוש הבנות.

האם נפטרה ראשונה ובעקבות זאת ניתן צו לקיום הצוואה ההדדית ביחס לעזבונה, שקויימה בפועל, אם כי למרות האמור בה, החליטו שלוש הבנות לחלק את עיזבון האם באופן שווה בין שלושתן.

לאחר מכן, בשנת 2011, ערך האב צוואה חדשה ללא ידיעת הבנות על כך באותה עת, ואשר בה נקבע שהוא מוריש את כל רכושו לכל שלוש הבנות, כולל הבת שנושלה בצוואה ההדדית, אם כי באופן שמגביל את זכייתה בנכסי המקרקעין.

לאחר פטירת האב ניתן בשנת 2013 ניתן צו לקיום הצוואה ההדדית המוקדמת ביחס לעיזבונו.

שלוש הבנות הסכימו לחלק גם את רכוש האב באופן שווה בין שלושתן, אולם כאשר הן ביקשו לרשום את הזכויות בנכסי המקרקעין בטאבו על שם שלושתן לפי הצוואה המוקדמת, נבצר מהן מטבע הדברים לרשום בטאבו את חלקה של הבת שנושלה ממנה.

תוך כדי הטיפול בעיזבון האב גילו הבנות לפתע את קיומה של הצוואה המאוחרת של האב. בעקבות זאת הגישו שתיים מהן, אחת משתי הבנות שנזכרה בצוואה המוקדמת והבת שנושלה ממנה, בקשה לביטול הצו לקיום הצוואה המוקדמת לגבי עזבון האב ובקשה למתן צו לקיום הצוואה המאוחרת שלו.

שתי הבנות טענו שבמועד הגשת הבקשה לצו קיום הצוואה המוקדמת, הן לא ידעו על קיומה של הצוואה המאוחרת של האב וכי הצוואה המאוחרת ביטלה למעשה את הצוואה המוקדמת, ועל כן יש לכבד את רצונו ולבטל את הצו לקיום הצוואה המוקדמת, וזאת לפי סעיף 72(א) לחוק הירושה שמסמיך את בית המשפט לבטל צו שניתן על ידו על סמך עובדות או טענות שלא היו לפני בזמן מתן הצו.

האחות השלישית, שגם היא נזכרה בצוואה המוקדמת, התנגדה לבקשותיהן וטענה שלא ניתן לבטל את צו הקיום לגבי הצוואה ההדדית, מאחר שהאב לא ביטל אותה כדין, ולא החזיר לעיזבון את הזכויות שקיבל מכח צוואת האם, לרבות זכויותיה בדירת המגורים המשותפת שלהם ועל כן אין תוקף לצוואתו המאוחרת.

המועד להשבת החלק שהתקבל לפי צוואה הדדית אינו חייב להיות מועד עריכת הצוואה החדשה

המחלוקת בין הצדדים עסקה, איפוא, בשאלה האם האב יכול היה לבטל את הצוואה ההדדית באמצעות ניסוח צוואה חדשה ובנסיבות שבהן כבר ניתן צו קיום לצוואת אשתו המנוחה והוא כבר קיבל את עזבונה.

בית המשפט לענייני משפחה קבע שהאב יכול היה עקרונית לעשות צוואה חדשה ששונה מהצוואה ההדדית, אם כי בכפוף לסעיף 8א לחוק הירושה, קרי, באמצעות השבת החלק שהוא קיבל לפי הצוואה ההדדית.

עם זאת, המועד להשבת חלק זה אינו חייב להיות במועד עשיית הצוואה החדשה והשאלה המרכזית שעל בית המשפט לבחון היא  מה היה רצון האב המנוח.

בנוסף, לפי הוראת חוק הירושה, ניתן לשנות צוואה הדדית אם קיימת בה הוראה שמתירה זאת. בצוואה ההדדית אכן קיים סעיף שמתיר לשנות אותה או לבטלה וכן סעיף שקובע שהזכויות בדירת המגורים המשותפת שלהם תועברנה לבן הזוג שיישאר בחיים, והוא יהיה רשאי לעשות בהם כל פעולה ללא יוצא מהכלל.

עורך הדין של ההורים שערך את שתי הצוואות העיד בפני בית המשפט שרצונם של ההורים במועד עריכת הצוואה המוקדמת היה שלבן הזוג שיישאר בחיים תינתן האפשרות לשנות את הצוואה ההדדית, לרבות באמצעות עריכת צוואה חדשה ולרבות בדרך של גריעת יורש או הוספת יורש.

לפיכך, הצוואה המאוחרת של האב מבטאת את רצונו האחרון ולפי חוק הירושה אין להגביל את חופש הציווי.

עוד נקבע שנוכח הוראת הצוואה המאוחרת שמגבילה את זכייתה של הבת שנושלה במקור בנכסי המקרקעין, אזי האב לא שינה לגמרי את הוראות הצוואה המוקדמת, כך שספק אם היה עליו להשיב את מה שיקבל לפיה.

בנוסף, לאחר מתן הצו לקיום הצוואה המוקדמת, שלוש הבנות התנהלו בפועל כאילו העיזבון הונחל לשלושתן ולא רק לשתיים מהן, כך שהן חילקו את כל הכספים שהם קיבלו לפיה בין שלושתן.

התנהלות זו תומכת בטענה לפיה הן ידעו על רצונו של האב המנוח שגם האחות שנושלה במקור תזכה בעיזבון.

בהתאם לכך ניתן צו לביטול הצוואה ההדדית המוקדמת ביחס לעיזבון האב.

עוד בנושא: הצהרת המצווה בעל פה על ביטול הצוואה

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון