ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

הורים, בן, כלה: האם צוואה הדדית עליה חתמו תקפה?

      16:20 13/03/2022

האם צוואה שנערכה בין הורים, בנם וכלתם, תיחשב כצוואה הדדית לפי סעיף 8א לחוק הירושה, או שהמדובר באופציה ששמורה רק לבני זוג ואין לתת לצוואה כזאת כל תוקף?

זו השאלה המקורית שעמה נדרש להתמודד בית המשפט לענייני משפחה בירושלים, במסגרת דיוניו בהליך ע"ר 15431-09-20 פלוני נ' האפוטרופוס הכללי במחוז דרום.

בסקירה החשובה והמעניינת שלפניך נסביר את פסיקתו של בית המשפט לענייני משפחה והמסתבר ממנה.

נסיבות עריכת הצוואה ותוכנה

תיק זה עסק בצוואה משותפת נדירה ביותר, אשר נערכה ביוני 2011 על ידי ארבעה אנשים: זוג הורים, בנם ואשתו / כלתם.

ההורים קבעו במסגרת צוואה שהם מורישים את כל רכושם לבנם וכלתם בחלקים שווים ביניהם, ואילו הבן ואשתו קבעו בצוואה שהם מורישים את כל רכושם לשני ילדיהם ואם ההורים יהיו עדיין בחיים בעת מותם, אזי הם מורישים סך של 1,000 ₪ לכל אחד מהם והיתרה לילדיהם.

האב הלך לעולמו זמן קצר לאחר מכן ובחודש דצמבר 2011 ניתן צו לקיום צוואתו.

בשנת 2020 הוגשה בקשה למתן צו לקיום צוואת האם, אולם רשם הירושה דחה את הבקשה בקובעו שלפי סעיף 8א לחוק הירושה, רק בני זוג רשאים לעשות צוואה הדדית ומאחר שהבן ואשתו היו מעורבים בצוואת האם, אזי הצוואה בטלה לפי סעיף 35 לחוק הירושה.

הבן לא ויתר והגיש ערעור על החלטת רשם הירושה בטענה שגם צדדים שאינם בני זוג רשאים לערוך צוואה הדדית, בהסתמך על מספר נימוקים.

בין היתר טען הבן כי חוק הירושה איננו מונע עריכת צוואה הדדית גם על ידי מי שאינם בני זוג, וכי כל היורשים לפי הדין של האם מסכימים לקיום צוואתה.

בנוסף טען הבן שמאחר שצוואת אביו המנוח כבר קויימה, אזי אי קיום צוואת האם מהווה פגיעה במדיניות המשפטית, ואילו קביעת הרשם לפיה הוא ואשתו היו מעורבים בעריכת הצוואה, ניתנה ללא חקירה ובדיקה וללא קיום דיון הוכחות בעניין זה, ולמעשה לא היתה קיימת כל מעורבות מצידם בעריכתה.

מנגד טען בא כוחו של האפוטרופוס הכללי שסעיף 8א לחוק הירושה קובע במפורש שצוואה הדדית תיערך רק על ידי בני זוג, לאור הפגיעה בעקרון החופש לצוות כאשר נערכת צוואה הדדית, ומאחר שמדובר בצוואה שגויה מבחינה משפטית, אזי גם אין כל משמעות להסכמת היורשים על פי הדין לקיומה.

רק בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית

בית המשפט קבע שמדברי ההסבר לחקיקת סעיף 8א לחוק הירושה בשנת 2005 ומלשון הסעיף עצמו עולה שכוונתו המפורשת המחוקק היתה שרק בני זוג רשאים לערוך צוואה הדדית וזאת מתוך רצון להגן על אינטרס ההסתמכות של שני בני הזוג באמצעות הגבלת האפשרות של כל אחד מבני הזוג לשנות את הצוואה ההדדית, למרות שמדובר בעקרון שמנוגד לעקרון החופש לצוות, שהוא עקרון על בכל הנוגע להוראות החוק.

לפיכך ומאחר שמטרת החוק היתה להגן על בני זוג בלבד ועל מנת שיישארו מוגנים גם לאחר פטירת בן הזוג, לא ניתן להכשיר צוואה שנערכה על ידי בני הזוג יחד עם בנם וכלתם.

קיום צוואת האב אינו מחייב בהכרח את קיום צוואת האם

בנוסף דחה בית המשפט את טענת הבן לפיה אי הכשרת צוואת האם מהווה פגיעה במדיניות המשפטית לאור הכשרת צוואת האב בעבר, מאחר שאין בפגם שנעשה בעבר כדי להכשיר ביצועו של פגם נוסף.

מדיניות משפטית ראויה מחייבת מתן פסק דין נכונים וראויים ובהתאם לאמור בהוראותיו המפורשות של החוק, בפרט שבחינת צוואת האב תביא לתוצאה דומה, מאחר שהוא ציווה כל רכושו לאשתו המנוחה, בעוד שהציווי לגבי בנו וכלתו ממילא מתבטל לאור הוראות סעיף 35 לחוק.

אין לערוך דיון הוכחות לגבי מעורבות בצוואה של מי שחתום עליה

בנוסף דחה בית המשפט את טענת הבן לפיה שגה הרשם כשקבע שהוא ואשתו היו מעורבים בעריכת הצוואה ללא קיום דיון הוכחות בעניין.  

בית המשפט קבע שמדובר בצוואה שהבן ואשתו חתומים עליה כמצווים ועל כן די בכך כדי לקבוע שהם היו מעורבים בעריכתה, ואין כל צורך לערוך דיון הוכחות בעניין מעורבותם בעריכת הצוואה, ולבזבז זמן שיפוטי יקר.

בנוסף, סעיף 35 לחוק הירושה שקובע את בטלותה של הוראת צוואה שמזכה מי שהיה מעורב, הנה חזקה שבדין, אשר איננה ניתנת לסתירה.

מטרת המחוקק היא להרתיע את מי שמעורב בצוואה ולכן גם אם יוכח שהצוואה מבטאת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה לגבי מי שמעורב בעריכתה, הוראת הצוואה המזכה אותו תבוטל.

אמנם, הפסיקה נוטה לפרש סעיף זה בצמצום, באופן לפיו נקבע שעל מנת שצוואה תתבטל בשל מעורבות הזוכה, צריך שיתקיים אחד מאלה:

  • הזוכה ערך את הצוואה
  • הזוכה היה עד לעשייתה
  • הזוכה לקח באופן אחר חלק בעריכתה

במקרה הנדון אין חולק שהבן ואשתו, שחתומים על הצוואה כמצווים, היו לכל הפחות עדים לעשייתה ולקחו חלק בעריכתה ועל כן די בכך בכדי להביא לבטלות הסעיף בצוואה המזכה אותם.

בנוסף נקבע שלהסכמת היורשים כדין לתת תוקף לצוואה שגויה אין כל משקל ועל כן יש לדחות את הבקשה למתן צו לקיום צוואת האם.

יחד עם זאת, במקום הצוואה, ניתן לתת צו ירושה לגבי עזבון האם, בצירוף ההסתלקויות הרלוונטיות של יתר היורשים על פי דין.

עוד בנושא: ביטול צוואה הדדית שקויימה באמצעות צוואה מאוחרת

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון