ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

תצהיר מתנה מול צוואה - למי העדיפות?

      09:14 08/08/2021

במסגרת צוואה יכול כל אדם להוריש את רכושו לאחרים רק לאחר מותו ואילו במסגרת תצהיר מתנה יכול כל אדם להעניק את רכושו במתנה לאחרים עוד בימי חייו.
 
אולם מה קורה כאשר אותו אדם הותיר אחריו הן צוואה והן תצהיר מתנה, כאשר בכל אחד מהן הוא הורה על העברת רכושו באופן שונה? כוחו של מי מהם יגבר במקרה של התנגשות בין תצהיר מתנה להוראות הצוואה?

שאלה כזו נדונה רק לאחרונה במסגרת ערעור שהתנהל בפני בית המשפט המחוזי בנצרת בהליך עמ"ש 17340-04-20 א.ע. נ' ב.א.

בסקירה שלפניך נסביר את האירועים שהובילו לסכסוך המשפחתי, בשל ההתנגשות לכאורה בין הוראות הצוואה להוראותיו של תצהיר מתנה של המוריש, כמו גם את פסיקתו העקרונית והמעניינת של בית המשפט המחוזי שדן בערעור.

נדגיש כבר עתה כי בכל מקרה של סכסוך יורשים או סכסוך בין בני משפחה בנושא רכושי או כל נושא אחר, מומלץ לפנות ולנסות ליישב את הסכסוך מחוץ לכתלי בית המשפט כל עוד זה אפשרי.

הנסיבות שהובילו לסכסוך המשפחתי והגשת התביעה

תיק זה עסק באב לשנים בנים, שהיה בעל חלקת אדמה שכללה מבנה ובו שתי דירות בשתי קומות, אחת מעל השניה ומסביבן חצר.

בשנת 1974 ערך האב צוואה לפיה הוא מוריש את החלקה לשני בניו, בחלקים שווים ביניהם.

בשנת 1976 ערך האב תצהיר מתנה, שבו נתן במתנה לאחד הבנים את הדירה העליונה כולל הגג ולבן השני את הדירה התחתונה כולל החצר. כל אחד מהבנים התגורר בדירה שיוחדה לו.

בהמשך האב דיווח לרשויות המס על תצהיר המתנה ואף יזם את רישום המבנה כבית משותף, תוך רישום שתי הדירות והשטחים שהוצמדו להן כחלקות משנה, באופן לפיו חלקת המשנה של הדירה העליונה היתה בשטח כולל של כ-830 מ"ר ואילו חלקת המשנה של הדירה התחתונה היתה בשטח של כ-300 מ"ר.

בשנת 1983 האב הלך לעולמו.

בשנת 1984 הצוואה נרשמה בטאבו, כך ששני הבנים נרשמו כבעלים בחלקים שווים ביניהם בשתי חלקות המשנה. עם פטירת הבן שהתגורר בדירה העליונה נרשמה אלמנתו במקומו.

גיסה של האלמנה, שהתגורר בדירה התחתונה, ביקש לשנות את הרישום בטאבו ולהסדירו לפי האמור בתצהיר המתנה, כך שהוא ירשם כבעלים של הדירה התחתונה כולל החצר ואילו האלמנה תירשם כבעלים של הדירה העליונה כולל הגג.

האלמנה סירבה לכך בטענה שהצוואה גוברת על תצהיר המתנה ושתביעת הגיס להכיר בזכותו לפי תצהיר המתנה כבר התיישנה.

בשנת 2016 הגיש הגיס תביעה נגד האלמנה בפני בית המשפט לענייני משפחה, בה עתר לשינוי הרישום בטאבו כאמור לעיל.

בית המשפט קיבל את התביעה, אולם האלמנה לא השלימה עם פסק הדין והגישה ערעור עליו בפני בית המשפט המחוזי בנצרת באמצעות עורך דין מומחה בדיני משפחה.

מה טענו הצדדים לערעור?

בערעור, חזרה האלמנה על טענתה לפיה הצוואה גוברת על תצהיר המתנה.

לדבריה, לא ניתן להכיר בתצהיר המתנה, מאחר שהוא מנוגד לסעיף 13 לחוק המקרקעין, שאוסר על ביצוע עסקה בחלק מסויים מהמקרקעין, בעוד שבמועד עריכת התצהיר היה מדובר בחלקה אחת שבה נמצא המבנה.

בנוסף טענה האלמנה שעילת התביעה של הגיס להכרה בתצהיר של הגיס התיישנה זה מכבר, מאחר  שהתצהיר נערך בשנת 1976, 40 שנה לפני הגשת התביעה בשנת 2016 ועל כן הוא התיישן בחלוף 25 שנה.

הגיס כצפוי, ביקש שלא לשנות את פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה.

הכרעת הערעור: תצהיר המתנה גובר על הצוואה

בית המשפט המחוזי החליט לדחות את הערעור של האלמנה, בקובעו שתצהיר המתנה גובר במקרה דנן על הצוואה וזאת לפי 5 נימוקים עיקריים שאותם נסביר מיד.

האב רשם עוד בחייו את הדירות שנתן במתנה לבניו כיחידות נפרדות וזאת באופן שמתיישב עם המתנה שנתן להם. אין גם מחלוקת שהבנים פעלו לפי המתנה, מאחר שכל אחד מהילדים התגורר בדירה שיוחדה לו.

למרות שעד לרישום הצוואה בטאבו, הזכויות במקרקעין לא נרשמו על שם הבנים אלא נותרו על שמו של האב, אין מחלוקת שהאב לא חזר בו מהמתנה. לפי הפסיקה, כשם שהאב לא חזר בו מהמתנה, כך גם יורשיו אינם רשאים לעשות כן.

במסגרת תצהיר המתנה, האב הצהיר שלאחר מתן החלקה לבניו, לא נותרה לו כל זכות בה. לפיכך, האב לא יכול להוריש בצוואה רכוש שאינו שייך לו וגם רישום הצוואה בטאבו בשנת 1984 אינו יוכל ליצור זכויות יש מאיין.

התביעה לגבי תצהיר המתנה טרם התיישנה לפי סעיף 9 לחוק ההתיישנות שקובע שהודאת הנתבע בזכותו של התובע מפסיקה את מירוץ ההתיישנות. זאת מאחר שהצדדים פעלו בפועל לפי התצהיר, כך שניתן לראות בכך משום הודאת האלמנה בזכותו של הגיס ואילו המחלוקות לגבי התצהיר החלו רק לאחרונה.

תצהיר המתנה איננו מנוגד לסעיף 13 לחוק המקרקעין. כל עוד תצהיר המתנה לא נמצא בשלב הקנייני קרי, נרשם בטאבו, הוא עדיין נמצא בשלב האובליגטורי. אין כל מניעה מהקניית זכויות בחלק פיזי מסוים בנכס בשלב האובליגטורי וזאת גם אם במועד עשייתה ביצועה בפועל אינו אפשרי.

בהתאם לכך נדחה ערעור האלמנה, שאף חוייבה בתשלום הוצאות משפט בסך של 20,000 ₪.

קריאה נוספת בנושא: ביטול הסכם מתנה בשל דמנציה

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון