ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

סעיף 55 לחוק הירושה חל לגבי ידועים בציבור בני אותו מין

      15:20 15/03/2021

סעיף 55 לחוק הירושה, שכותרתו "מעין צוואה" מאפשר לבני זוג שהנם ידועים בציבור לרשת האחד את השני לפי הדין, בכפוף לתנאים מסויימים וזאת בדומה לבני זוג שנישאו זה לזו.

"איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על-פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה שהשאיר המוריש".

כלומר, סעיף 55 לחוק מאפשר לכל אחד מבני הזוג שהנם ידועים בציבור להוציא צו ירושה לגבי בן הזוג המנוח, שבו יקבע שבן הזוג שנותר בחיים זכאי לרשת אותו לפי סעיף 11 לחוק הירושה, כאילו הוא היה נשוי לו בחייו וזאת בתנאי שהם קיימו חיי משפחה במשק בית משותף, המנוח לא היה נשוי לאדם אחר בשעת מותו והוא גם לא הותיר צוואה.

החלת סעיף 55 לחוק הירושה על ידועים בציבור בני אותו מין

כפי שניתן לראות, המונח "איש ואשה" שמופיע בתחילת הסעיף עוסק בשני בני זוג ידועים בציבור שאינם בני אותו מין, כך שלכאורה הוא חל רק על בני זוג הטרוגניים.

אולם, במסגרת הליך ע"א (נצ') 3245/03 ע.מ. נ' היועמ"ש לממשלה קבע בית המשפט המחוזי בנצרת בדעת רוב כי סעיף זה חל גם על בני זוג בני אותו מין, כלומר בני זוג הומוסקסואליים או בנות זוג לסביות. 

פסק הדין קבע כי השימוש בביטוי "איש ואשה" נעשה רק מאחר שזו היתה צורת המשפחה הרווחת ומקובלת בתקופת חקיקת הסעיף.

השימוש בביטוי זה לא נועד לשלול מבני אותו מין את זכות הירושה של בן הזוג, אלא הוא נבחר רק כדי לבטא חיי שיתוף בין בני זוג, ועל כן הוא חל גם על בני זוג בני אותו מין.

תיק זה עסק ספציפית בשני בני זוג הומוסקסואליים ובהתאם לכך נקבע באותו מקרה שבן הזוג ההומוסקסואל שנותר בחיים זכאי לרשת את בן זוגו המנוח לפי סעיף זה.

במסגרת פסק הדין בהליך ת"ע 8299-08-20 עזבון המנוחה ש.י. נ' ב.א.י. שהתנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה בחיפה נדון מקרה דומה, שעסק בבנות זוג לסביות, שגם אז נקבע כי בת הזוג שנותרה בחיים רשאית לרשת את בת זוגה המנוחה לפי סעיף 55 לחוק הירושה.

לאחר פטירת המנוחה הגישה בת הזוג שנותרה בחיים בקשה למתן צו ירושה שיקבע שעיזבון המנוחה יחולק בינה לבין אחותה של המנוחה.

ב"כ היועמ"ש לממשלה הודיע שהוא מתנגד לבקשה, מאחר שהמבקשת לא המציאה הוכחות לכך שהיא והמנוחה היו ידועות בציבור, לא הוכח שהן ניהלו משק בית משותף ולרבות על ידי הצגת אישור כתובת משותפת וניהול חשבון בנק משותף.

בתגובה הגישה המבקשת אסמכתאות נוספות לקיום חיי שיתוף, לרבות ייפוי כוח נוטריוני מטעם המנוחה, ייפוי כוח בחשבונות בנק מטעם המנוחה, החזקת כרטיסי האשראי של המנוחה ואישור כתובת משותפת מטעם מרשם האוכלוסין.

בהתאם לכך קבע בית המשפט כי המבקשת הוכיחה כנדרש שהיא והמנוחה היו ידועות בציבור שחיו חיי משפחה במשק בית משותף ובהמשך הוא הוסיף וקבע שניתן להחיל גם עליהן את סעיף 55 לחוק הירושה. 

בית המשפט הסביר שיש לפרש את סעיף 55 לחוק הירושה באמצעות פרשנות תכליתית, המתבססת על מציאות החיים בעת חקיקת הסעיף והמטרה שהוא נועד להגשים, ופרשנות זו מחייבת את המסקנה שהסעיף חל גם על בני זוג בני אותו מין.

בית המשפט ביסס את קביעתו הנ"ל על פסק הדין שניתן בהליך ע"א (נצ') 3245/03 בו נקבע כאמור, שהביטוי "איש ואשה" שימש את המחוקק, בהיעדר תודעה לאפשרות קיומם של מצבים מורכבים יותר, על מנת לומר שכל מי שמקיים חיי משפחה ואינו נשוי יהנה מהוראות החוק, כך שממילא הוא חל גם על ידועים בציבור בני אותו מין.

לשון הסעיף והקשרו מלמדים שמטרתו היתה להחיל את זכויות הירושה על כל מי שהדין האישי מונע מהם להינשא זל"ז, כך שהוא מהווה אכסניה רחבה להחילו על כל צורות חיי המשפחה בלא נישואין, בהתחשב בשינויים החברתיים והנורמות המשתנות.

בנוסף ביסס בית המשפט את קביעתו הנ"ל על שורה נוספת של פסקי דין בנושאים שונים שקבעו שהמונח "בן זוג" שקבוע בחוקים שונים, יחול גם על ידועים בציבור בני אותו מין. כך, לדוגמא, נקבע לגבי שינוי או קביעת שם משפחה, פיצוי בן זוג, זכויות בן זוג שמקורן בהסכם קיבוצי, רישום נישואים חד מיניים שנערכו בחו"ל ועוד.

בהתאם לכך הורה בית המשפט על מתן צו ירושה לפיו עזבון המנוחה יחולק בין בת זוגה לאחותה כאמור בסעיף 11(א)(2) לחוק.

קריאה נוספת: זכויות להט"ב בישראל

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון