×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
בית המשפט לענייני משפחה פסק: מחצית מהזכויות בדיקה הרשומה על שם אמו של הבעל, מגיעות לאישה בעקבות הגירושין!
אישה זכתה למחצית מהזכויות בדירה הרשומה על שם חמותה בהליך הגירושין
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
הדרך המהירה והחכמה לחלוקת הרכוש המשותף מתחילה כאן: פנו אלינו
ייעוץ מקצועי לחלוקת רכוש משותף
הדרך המהירה והחכמה לחלוקת הרכוש המשותף מתחילה כאן: פנו אלינו

זכויות בדירה שאינה רשומה על שם בני הזוג המתגרשים

      02/09/2020 10:35

חלוקת רכוש משותף בעת גירושין נעשית בהתאם להסכם שנערך בין בני הזוג במידה ויש כזה, או בהתאם לדין במידה ואין כזה. כך קובע סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג - 1973.

בגדר הרכוש המשותף ניתן לכלול למשל את דירת המגורים, הרכב המשפחתי, חסכונות בנק ועוד.

יחד עם זאת, רוב המחלוקות לגבי סוגיית חלוקת הרכוש נוגעות לדירת המגורים המשותפת לבני הזוג, דירה אשר מהווה לרוב את הנכס המשמעותי ביותר שעומד לחלוקה בין בני הזוג מבחינה כלכלית, משפטית וסנטימנטלית.

הכלל הבסיסי של חלוקת הרכוש בעת גירושין לפי הדין קובע כי יש לחלק את הרכוש המשותף אשר נצבר על ידי בני הזוג במהלך נישואיהם שווה בשווה ביניהם, כך שכל אחד מהם מקבל את מחצית הזכויות ברכוש זה.

יחד עם זאת, הרכוש המשותף איננו כולל נכסים שהיו למי מבני הזוג לפני הנישואין, כמו כן ירושות ומתנות שניתנו למי מהם במהלך הנישואין, אלא אם כן הוכחה כוונת שיתוף לגביהם.

כלומר, כל עוד לא הוכחה כוונת שיתוף לגבי נכסים אלו, הם לא ייכללו ברכוש המשותף של בני הזוג, אלא ייחשבו כרכושו האישי והנפרד של כל אחד מבני הזוג.

במידה והוכחה כוונת שיתוף לגבי נכסים אלו הם ייטמעו בתוך הרכוש המשותף ועל כן יחולקו גם הם שווה בשווה בין הצדדים. כך נקבע ע"י בית המשפט העליון במסגרת ההליכים ע"א 1915/91 יעקובי נ' יעקובי, רע"א 8672/00 אבו רומי נ' אבו רומי, וע"א 7687/04 ששון נ' ששון.

במידה ודירת המגורים נרשמה מלכתחילה על שם שני בני הזוג, אין כל קושי לכאורה לקבוע שהיא שייכת לשניהם.

הקושי מתעורר במידה והדירה נרשמה רק על שם אחד משני בני הזוג, במיוחד כאשר הדירה נמנית על הנכסים החיצוניים לכאורה ביחס לרכוש המשותף, דהיינו נכסים שנרכשו על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואים, נכסים שקיבל בירושה במהלך הנישואים, או נכסים שקיבל במתנה במהלכם במהלכם.

במקרה כזה, על בן הזוג השני להוכיח כי נוצרה כוונת שיתוף לגבי הדירה, אם כי בפסיקה נקבע כי לצורך הקמת חזקת השיתוף בנוגע לדירת המגורים נדרשת הוכחה מעטה יחסית.

אולם מה קורה במקרה והדירה לא נרשמה רק על שם אחד מבני הזוג, אלא על שם אמו וסבתו של אחד מהם? ובכן, גם במקרה כזה על בן הזוג הטוען לזכויות בדירה להוכיח כי התקיימה לגביה כוונת שיתוף.

קראו בהרחבה: איך מחלקים דירה כאשר מתגרשים

כזה היה המקרה שנדון במסגרת הליך תמ"ש 47427-11-14 פלונית נ' פלוני אשר התנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה בירושלים.

תיק זה עסק בבני זוג אשר נישאו מבלי שלאף אחד מהם היה רכוש משלו בעת הנישואין ומבלי שחתמו על הסכם ממון.

בין בני הזוג התגלו מחלוקות שונות לגבי חלוקת הרכוש ביניהם, אולם המחלוקת העיקרית עסקה בחלוקת הזכויות בדירת המגורים בה התגוררו בני הזוג ושלושת ילדיהם במשך 15 שנות נישואיהם.

מדובר היה בדירה שנרכשה לאחר נישואיהם של בני הזוג, אך לא נרשמה בטאבו על שמם של בני הזוג, אלא על שם אמו וסבתו של הבעל.

האשה טענה כי למרות שהדירה נרשמה על שם אמו וסבתו של בעלה, המדובר בנכס שהייתה לגביו כוונת שיתוף, על כן יש לאזנו בינה לבין בעלה בדרך של מכירתו וחלוקת תמורתו ביניהם שווה בשווה. כלומר, באופן לפיו לכל אחד מהם יש מחצית הזכויות בדירה.

קראו עוד על נוסחת האיזון לחלוקת הדירה

האשה נימקה את טענתה לקיום כוונת השיתוף בהסתמך על הטענות העיקריות הבאות:

  1. הדירה נרכשה על ידי בני הזוג ולא על ידי האם והסבתא של הבעל, זאת באמצעות נטילת הלוואה שהובטחה במשכנתא. שני בני הזוג שילמו במשותף את החזרי הלוואת המשכנתא על הדירה במהלך השנים.
  2. הדירה נרשמה על שם האם והסבתא של הבעל, רק על מנת שבני הזוג יוכלו ליהנות מהטבות המשכנתא שהגיעו להן בשל היותן עולות חדשות.
  3. כאשר מדובר בדירת מגורים בה גרו בני הזוג במשותף תקופה משמעותית, גידלו בה את ילדיהם וחיו בה חיי שיתוף וניהול משק בית משותף, תגבר ההתייחסות לחזקת השיתוף.
  4. אמו וסבתו של הבעל הלכו לעולמן כאשר הסבתא לא הותירה אחריה צוואה. האם הייתה בתה היחידה של הסבתא והיורשת היחידה שלה, על כן ירשה גם את חלקה של הסבתא בדירה. האם עצמה הותירה צוואה בה הורישה את חלקה בדירה רק לבעל, למרות שיש לה בן נוסף. לטענת האשה, דבר זה מוכיח שחמותה ידעה שלבנה השני, אחיו של הבעל, אין כל חלק בדירה, הואיל והיא מומנה באופן מלא ע"י בני הזוג.

עוד בנושא: דירה הרשומה על שם החמות ז"ל מתנה או הלוואה? ההורים עזרו לקנות דירה וביקשו כסף חזרה בגירושין

קרא עוד
שייך לנושא:   חלוקת רכוש   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (3) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 3 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון