ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

נכסי המצווה נמכרו לפני מותו: למי מגיעים הכספים?

      15:33 13/09/2021

כאשר אדם עורך צוואה שבה הוא מוריש את רכושו, קורה לעיתים שהוא מוכר את הנכסים הללו לפני מותו ומשתמש בכספי התמורה כדי לרכוש נכסים אחרים או שהוא מפקיד את כספי התמורה בחשבונות הבנק שלו.

במקרה כזה מתעוררת השאלה מי הוא היורש של אותם "נכסים חליפיים" של הנכסים שנכללו בצוואה או במילים אחרות, מי היורש המיועד לקבל את כספי התמורה שהתקבלו ממכירת הנכסים של המנוח.

והנה, רק לאחורנה פסק בית המשפט לענייני משפחה במקרה דומה, בהליך תמ"ש 43712-04-19 ס.ק. נ' ת.א. ובסקירה שלפניך, נסביר בהרחבה את הסיבה לסכסוך היורשים, דרך התביעה בבית המשפט ופסיקתו החשובה והמעניינת של בית המשפט לענייני משפחה.

נזכיר כתמיד, בכל מקרה של סכסוך יורשים מוטב להקדים ולפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מומחה בדיני משפחה, על מנת לקבל חוות דעת מקצועית ומנומקת לגבי הדרכים האפשריות לפתרון הסכסוך, תוך הימנעות במידת האפשר מהגשת תביעות והליכים משפטיים בין היורשים - שלרוב הנם בני משפחה.

המצווה, הצוואה, היורשים והדרך לבית המשפט

הליך משפטי זה עסק באדם רווק ללא ילדים, שנפטר בגיל 59, במהלך חודש ינואר 2019.

למנוח היו זכויות בשני נכסי מקרקעין ביחד עם אחותו ואחייניו, ילדיו של אחיו שנפטר.  

במרץ 2018 ערך המנוח צוואה לפיה הוא מוריש את זכויותיו באחד הנכסים לאחותו ואת זכויותיו בנכס השני לאחייניו. את כל כספי חשבון הבנק שלו הוא הוריש לבת זוגו.

אולם, המנוח מכר את זכויותיו בשני הנכסים בשבועות שלפני מותו וזאת על מנת לגייס כספים למקרה שיימצא טיפול ניסיוני להבראתו.

שליש מכספי התמורה עבור מכירת נכסי המקרקעין הופקד בחשבון הבנק של המנוח והיתרה הופקדה בנאמנות אצל עורכת הדין שערכה את הסכמי המכר שלהם.

האחות והאחיינים טענו שלא ידעו שהמנוח ערך את הצוואה וכי נודע להם על כך מפי בת זוגו של המנוח ימים ספורים לאחר מותו, שגם הודיעה להם כי לפי הצוואה, היא זו שיורשת את אותו חלק מכספי התמורה של הנכסים שנמכרו שהופקד בחשבון הבנק שלו ולא הם.

האחות והאחיינים הגישו תביעה כנגד בת הזוג בסך של 829,034 ₪, בטענה שאין לייחס למנוח כוונה לשנות את ייעודם של כספי התמורה עבור הנכסים, כך שהם היורשים של כספים אלו ולא בת הזוג.

לדבריהם, לאור יחסיהם הקרובים עם המנוח, רצונו של המנוח בעת כתיבת הצוואה היה להוריש להם את עיקר רכושו ולא היתה לו כוונה לשנות את אופן חלוקת רכושו בצוואה באמצעות מכירת הנכסים.

לפיכך, יש ליישם את עקרון העקיבה אשר נקבע בפסיקה ולקבוע שכספי התמורה עבור הנכסים הנם תחליף לנכסים עצמם, כך שהם אלו שיורשים אותם.

בת הזוג טענה שהיא היורשת של כספי התמורה שהופקדו בחשבון הבנק, מאחר שהמנוח מכר את זכויותיו בשני הנכסים עוד בחייו, ביוזמתו ומרצונו, כך שביום מותו לא היה בבעלותו כל נכס מקרקעין.

בהתאם לסעיף 51(ג) חוק הירושה, נכס שאיננו נמצא בבעלות המצווה במועד מותו, גם אינו קיים בעיזבונו. עוד טענה בת הזוג שהמנוח מכר את אחד הנכסים עוד בחייו במטרה להמירו בכסף שיועבר אליה.

האם המצווה התכוון להוריש לבת זוגו את כספי התמורה עבור הנכסים?

בית המשפט קבע כי בעקבות הסכמי המכר שנערכו לפני מותו של המנוח, נכסי המקרקעין שלו יצאו מרשותו ובמקומם התקבלו כספים שלא היו ברשותו קודם לכן. כלומר, הנכסים שהיו ברשותו שינו צורה והוחלפו בנכס אחר.

בהתאם לעקרון העקיבה, כאשר נכס שנזכר בצוואה הופך להיות נכס אחר, ניתן לעhתים לראות בנכס המאוחר שתחליפו של הנכס המוקדם ולהחיל על הנכס המאוחר את הוראות הצוואה שנקבעו לגבי הנכס המוקדם, ובכך להגשים את רצון המנוח.

לשם כך יש להפעיל מספר מבחני עזר ובהם כוונת המוריש, סדר הקדימות, מבחן הזמנים, מבחן המימון, הדמיון בין הנכסים והבעלות בהם.

המחלוקת העיקרית בתיק זה עסקה בשאלה האם המנוח התכוון להוריש לבת זוגו גם את כספי התמורה עבור הנכסים, אשר הופקדו בחשבון הבנק שלו.

לאחר שמיעת העדויות בתיק, קבע בית המשפט שהמנוח לא התכוון שכספי התמורה עבור הנכסים אשר הופקדו בחשבון הבנק שלו יועברו לבת זוגו.

אילו זה היה רצונו, הוא לא היה טורח להפריד באופן כה חד וברור בין זכויותיו בנכסים לכספים בחשבון הבנק שלו. בהתאם לכך נקבע שהכספים הללו שייכים אף הם לאחותו ואחייניו של המנוח.

בית המשפט גם דחה את טענת בת הזוג לפיה המנוח מכר את אחד הנכסים עוד בחייו במטרה להמירו בכסף שיועבר אליה וזאת מאחר שהוכח שהמנוח מכר את הנכס כדי לממן טיפול רפואי נסיוני עבורו.

בנוסף, מדובר למעשה בהענקה שאמורה להתממש רק לאחר פטירת המנוח ועל כן היא בטלה מאחר שהיא מנוגדת לסעיף 8 לחוק הירושה, שקובע שאדם יכול לצוות את אשר ייעשה ברכושו לאחר מותו במסגרת צוואה בלבד ועל כן כל הענקה אחרת לאחר פטירה שאינה מוסדרת באמצעות צוואה הנה חסרת תוקף.

בסיכומו של דבר קיבל בית המשפט את התביעה, וחייב את בת הזוג של המנוח בתשלום הוצאות בסך של 40,000 ₪.

עוד בנושא: סעיף 8(א) לחוק הירושה והאיסור על ביצוע עסקה בירושה

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון