×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
בית המשפט המחוזי פסק כי גרוש המבקש להכליל את החובות העסקיים שלו בהליך איזון המשאבים חייב להוכיח את גובה החוב והסיבה להיווצרותו, ואין זה מספיק שיטען לחובות בעת שהוא בהליך פשיטת רגל...
חובות והליך פש"ר בעת איזון משאבים: יש להוכיח את גובה החובות!
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
הדרך המהירה והחכמה לחלוקת הרכוש המשותף מתחילה כאן: פנו אלינו
ייעוץ מקצועי לחלוקת רכוש משותף
הדרך המהירה והחכמה לחלוקת הרכוש המשותף מתחילה כאן: פנו אלינו

חובות ופשיטת רגל בהליך איזון משאבים: צריך להוכיח!

      18/04/2021 13:18

בית המשפט המחוזי בבאר שבע קבע כי על בן זוג שטוען במסגרת הליך איזון משאבים שרובצים עליו גם חובות שיש לאזן במסגרת הליך זה, מוטל הנטל להוכיח את עצם קיומם והיקפם המדוייק של החובות.

עוד נקבע כי הליך פשיטת הרגל של הגרוש אינו יכול לשמש תחליף להוכחת החובות במסגרת תביעה לאיזון משאבים. פסק הדין החשוב והמעניין נקבע במסגרת הליך עמ"ש 17280-11-20 ז.כ. נ' מ.כ ומיד נסביר את עיקריו ומשמעותו העקרונית, בעת הליכי איזון משאבים בין זוגות מתגרשים.

כיצד הגיע המקרה לכדי ערעור בבימ"ש המחוזי?

תיק זה עסק בשני בני זוג שהתחתנו בשנת 1989 ונפרדו בשנת 2010.

האשה הגישה תביעה לאיזון משאבים כנגד הגבר בפני בית המשפט לענייני משפחה כבר בשנת 2010, ומאז השניים ניהלו מאבק משפטי על חלוקת הרכוש ביניהם במשך כ-10 שנים.

הגבר היה כפי הנראה איש עסקים, בעל נכסים וחברות, אולם היו לו גם חובות עסקיים בגינם הוא נכנס להליך פשיטת רגל בשנת 2016.

הגבר טען שיש לחייב את האשה בחובות שהוכרו במסגרת הליך פשיטת הרגל שלו, בהיקף של כ-1.4 מיליון ₪ ואשר לטענתו נוצרו בין השנים 2008–2010. עם זאת, הגבר לא הסביר באילו חובות מדובר וביחס לאילו נושים.

בפסק הדין שניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה, העריך בית המשפט את שווי הנכסים של בני הזוג בהתבסס על חוות דעת של מומחים, וקבע באופן כללי שהם יחולקו בין המתגרשים שווה בשווה. נכסים אלו כללו בעיקרם חברות עסקיות של הבעל, נכסי מקרקעין וזכויות פנסיה.

בית המשפט בערכאה הראשונה גם קבע שבמסגרת איזון המשאבים, יהיה על האשה לחלוק שווה בשווה לא רק את נכסיו של הגבר, אלא גם את חובותיו העסקיים, אם כי רק לגבי החובות העסקיים שלגביהם יוכח שהם נפרעו באופן אישי על ידי הגבר.

לגבי בית המגורים של השניים, קבע בית המשפט שהוא יחולק לא באופן שיוויוני, אלא ביחס של 60% לאשה ו-40% לגבר וזאת לפי סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, שמאפשר לבית המשפט להחליט ולקבוע חלוקת רכוש לא שיוויונית כאשר קיימות נסיבות מיוחדות שמצדיקות זאת.

בית המשפט נימק קביעה זו באופן התנהלותו של הגבר במסגרת ההתדיינות וזאת מאחר שהוא הסתיר מידע לגבי היקף נכסיו, לרבות נכסים בחו"ל, לא שיתף פעולה עם המומחים מטעם בית המשפט, כמו גם לכך שלא התייצב לדיונים.

האשה, שלא הסכימה עם פסיקתו של בית המשפט לענייני משפחה והגישה ערעור על פסק הדין בפני בית המשפט המחוזי, במסגרתו טענה כנגד הערכת שווי הנכסים וכן כנגד חיובה בחובות הגבר.

בערעור נטען כי לא היה מקום לחייב אותה במחצית חובותיו העסקיים של הגבר, מאחר שלא הוכחו התנאים שנקבעו בפסיקה לעניין חבות בן זוג בחובות העסקיים של בן זוגו וזאת לרבות לאור הברחת הנכסים והסתרת מידע מבית המשפט ומהמומחים שביצע הגבר.

בנוסף טענה האשה שהיה מקום לקבוע שכל בית המגורים יועבר לבעלותה, בשלמותו.

הגבר התנגד לטענות האשה וטען שאין לקבל את הערעור. לדבריו, אין מקום להתערב בשווי הנכסים כפי שהוא נקבע על ידי בית המשפט, מאחר שהוא התבסס על תחשיבי מומחים.

לגבי החובות הכספיים טען הגבר שיש להחיל על האשה גם שיתוף מלא בחובות שנצברו בתקופת חייהם המשותפים, וכי אין הצדקה שהיא תהנה מהזכויות ותותיר לו את כל החובות.

לגבי הבית טען הגבר שאין מקום להגדיל עוד יותר את חוסר השיוויון באופן חלוקתו ביניהם מעבר למה שכבר נקבע.

אין להחיל על בן זוג שיתוף בחובות שלא הוכח קיומם והיקפם

בית המשפט המחוזי דחה את טענת האשה לגבי שווי הנכסים, מאחר שהוא נקבע על ידי בית המשפט על בסיס ממצאיו וחוות דעת המומחים.

עם זאת, בית המשפט המחוזי קיבל את טענת האשה לגבי חיובה במחצית מחובותיו העסקיים של הגבר שכן, בית המשפט לענייני משפחה קבע שמבחינה עקרונית יש מקום לשיתוף האשה בחובותיו העסקיים של הגבר, אולם זאת רק לגבי חובות שלגביהם הוכח שהגבר פרע אותם בעצמו.

מצד שני, פסק הדין לא קבע שהגבר הוכיח שהוא פרע אי אלו מהחובות הללו ואף לא קבע שהוא חב בהם באופן אישי נכון למועד הקרע.

פסק הדין גם אינו בוחן את היקף החובות שמוטלים על הגבר וממילא אין בו ממצא בעניין ואין סעד אופרטיבי של חיוב האשה בחובות ספציפיים, זאת בשונה מהממצאים הברורים והמדויקים לגבי יתר הנכסים.

בית המשפט המחוזי קבע שעל גבר שטוען שבמסגרת הליך איזון משאבים שרובצים עליו חובות שיש לאזן גם אותם במסגרת הליך זה, מוטל הנטל להוכיח בבית המשפט את עצם קיומם של החובות והיקפם.

נקבע כי במקרה דנן, הגבר לא טרח מעולם להוכיח את עצם קיומם של החובות שמוטלים עליו ואת היקפם וזאת למרות שניתנה לו הזדמנות לכך במשך כל 10 שנות ההתדיינויות בין הצדדים. לפיכך, אין לתת לו הזדמנות נוספת לעשות כן ויש לקבוע שהוא לא הרים את הנטל המוטל עליו.

הליך פשיטת רגל אינו תחליף להוכחת חובות בעת איזון המשאבים

בנוסף, הגבר גם הבהיר בדיון הערעור שהוא למעשה לא פרע מעולם את חובותיו העסקיים, כך שדרישתו לשיתוף בחובותיו העסקיים מתייחסת לתביעות החוב בהליך פשיטת הרגל שלהן הוא חשוף.

בית המשפט המחוזי קבע שהליך פשיטת הרגל אינו יכול לשמש תחליף להוכחת החובות בתביעה לאיזון משאבים ואין בהחלטות הנאמן בהליך בכדי לפטור את הגבר מנטל ההוכחה המוטל עליו בהתדיינות עם האשה.

לפיכך נקבע שככל שפסק הדין הותיר פתח להוכחה עתידית של חובות הגבר בהן תחויב האשה, אזי הוראה זו מבוטלת והאשה לא תישא בחובות הגבר, גם אם הוא יחויב בהם בעתיד.

לגבי חלוקת בית המגורים, נקבע שיש להגדיל את חלקה של האשה בבית באופן משמעותי יותר, מ-60% ל-75%, וזאת לאור התנהגות חסרת תום לב של הגבר, אשר הסתיר מידע לגבי כל הנכסים שיש לו ולא שיתף פעולה עם בית המשפט לצורך עריכת איזון משאבים מלא ונכון.

בסיכומו של דבר קיבל בית המשפט את מרבית הערעור של האשה, בקובעו שיש לפטור אותה מתשלום חובותיו העסקיים של הגבר וכן הגדיל את חלקה בבית מגוריהם ל-75%, כאשר הלכה למעשה המדובר על הפרשים של מאות אלפי שקלים!

עוד בנושא: סטיה אפשרית מכלל חלוקת הרכוש השוויונית בהיעדר מאמץ משותף

קרא עוד
שייך לנושא:   חלוקת רכוש   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון