ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

יפוי כח מתמשך גובר על בקשה למינוי אפוטרופוס

      18:06 22/09/2020

בית המשפט קבע בפסק דין תקדימי שניתן ביום 7.2.2019 שלא ניתן למנות אפוטרופוס למי שחתם על יפוי כח מתמשך והפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי.

מדובר בשני הסדרים שאינם יכולים להתקיים יחדיו, כך שבמידה שהוגשה בקשה למנות אפוטרופוס למי שכבר הפקיד יפוי כח מתמשך, אזי יפוי הכח המתמשך יגבר ועל כן יש למעשה להגיש בקשה להפעיל את יפוי הכח המתמשך.  

כך נקבע בתיק רמ"ש 21463-01-19 ע.א נ' י.א. במסגרת ערעור שהתנהל בפני בית המשפט המחוזי בלוד.

כיצד הגיע התיק לבית המשפט שבערעור?

תיק זה עסק באב שילדיו הגישו לגביו בנובמבר 2018 בקשה במעמד צד אחד, למנותם כאפוטרופוס לרכושו ולגופו וזאת בפני בית המשפט לענייני משפחה בפ"ת.  

לבקשה צורף מסמך שנשא את הכותרת "סיכום ייעוץ" ואשר קבע שיש למנות לאב אפוטרופוס מאחר שמדובר באדם חסר ישע, שאינו מתמצא בענייניו הכלכליים ועלול להיות מנוצל עקב כך.

בית המשפט נעתר לבקשה בו ביום והורה על מתן צו מינוי אפוטרופוס כמבוקש.

אולם, כבר למחרת, הגיש ב"כ האפוטרופוס הכללי הודעה לבית המשפט בפ"ת ולפיה האב חתם על ייפוי כוח מתמשך שהופקד אצלו כבר ביוני 2018 ואשר הסמיך את שניים מילדיו לשמש כמיופי כוח מתמשכים עבורו וזאת הן לענייני גוף, הן לענייני רכוש ועניינים אישיים.

למרות הגשת הודעה זו, לא ניתנה החלטה אחרת על ידי בית המשפט לענייני משפחה בפ"ת.

בהמשך לכך הגיש האב בקשה בפני בית המשפט בפ"ת לבטל את צו המינוי שניתן לגביו, בטענה שאין כל צורך בצו זה, מאחר שהוא צלול וכשיר. אולם, בית המשפט בפ"ת דחה את בקשתו, בינואר 2019.  

בשלב זה הגישו ילדיו של האב ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה בפ"ת וזאת בפני בית המשפט המחוזי בלוד.

יפוי כח מתמשך גובר על בקשה למינוי אפוטרופוס

בית המשפט המחוזי קבע שיש לקבל את הערעור וזאת מאחר שבית המשפט לענייני משפחה שגה הן בכך שנעתר לבקשת הילדים למתן צו למינוי אפוטרופוס במעמד צד אחד, והן בכך שדחה על הסף את בקשת האב לביטול צו זה.

ראשית נקבע שהילדים, שידעו היטב שאביהם חתם על ייפוי כוח מתמשך, לא היו צריכים בכלל להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לגבי האב, אלא היה עליהם להגיש בקשה להפעלת יפוי הכח המתמשך, בצירוף חוות דעת כדין.

זאת לאור סעיף  33א(א)(2) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אשר קובע שאין למנות אפוטרופוס לאדם בגיר שהפקיד אצל האפוטרופוס הכללי יפוי כח מתמשך לגביו, שמתייחס לאותם עניינים שלשמם התבקש בית המשפט למנות אפוטרופוס.  

סעיף זה מבהיר שאפוטרופוס וייפוי כוח מתמשך הם שני מוסדות שאינם יכולים להתקיים זה בצד זה, כך שאם הוגשה בקשה למינוי אפוטרופוס, לאחר שהופקד ייפוי כוח מתמשך, אזי ייפוי הכוח המתמשך הוא שגובר.

מכאן נובע שכאשר בית המשפט מקבל בקשה למנות אפוטרופוס, עליו בראש ובראשונה להעביר את הבקשה לתגובת האפוטרופוס הכללי, על מנת שהוא יבדוק ויודיע לבית המשפט אם אותו אדם הפקיד ייפוי כוח מתמשך המתייחס לאותם עניינים שלשמם התבקש בית המשפט למנות לו אפוטרופוס.

בהתאם לכך נקבע שבית המשפט בפ"ת שגה בכך שנתן את הצו למינוי אפוטרופוס במעמד צד אחד, ומבלי לבקש קודם לכן את תגובת ב"כ האפוטרופוס הכללי.

בנוסף לכך נקבע שבית המשפט בפ"ת גם שגה בכך שהוא דחה את בקשת האב לבטל את צו מינוי האפוטרופוס וזאת ממספר טעמים.

ראשית, בית המשפט שגה בכך שהוא דחה את בקשת האב על הסף, מבלי לקיים דיון בבקשה ומבלי להתרשם באופן ישיר מהאב, וזאת בפרט מאחר שבאף אחד מהמסמכים שהוגשו בפני בית המשפט לענייני משפחה לא צויין שהאב אינו מסוגל להביע את דעתו.

מובן שבית המשפט אינו חייב לקבל את דעתו של האב או של יתר הצדדים, אולם זכותו של האב להביע את דעתו ומחובתו של בית המשפט היה לשמוע אותה.

שנית, בית המשפט שגה בכך שהוא דחה את בקשת האב לבטל את צו מינוי האפוטרופוס גם מאחר שהוא כבר ידע באותה עת שהאב הפקיד יפוי כח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי.

לפיכך המסקנה שלו באותו שלב הייתה צריכה להיות שההליך למינוי אפוטרופוס הינו שגוי, והיה עליו לשנות את הדרך בה נותב התיק, ולדון בו כדי לבחון האם יש להפעיל את יפוי הכח המתמשך ולשם כך לדרוש ולקבל חוות דעת ערוכה כדין ולשמוע את האב בעצמו.

בסיכומו של דבר נקבע שהצו למינוי אפוטרופוס לאב הנו מבוטל.

עוד בנושא: חובת הדיווח של האופטרופוס לפי חוק

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון