×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
לפני שמגישים תביעה נגד בני משפחה בעקבות סכסוך יורשים, אנחנו מציעים דרכים יצירתיות וחכמות יותר...
סכסוך יורשים - הדרך לפתרון חכם והתמודדות מול סכסוכי יורשים
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
אנחנו מציעים לך פתרון חוקי ויצירתי לכל בעיה וסכסוך בתוך המשפחה: פנו אלינו
פתרון לסכסוכים במשפחה
אנחנו מציעים לך פתרון חוקי ויצירתי לכל בעיה וסכסוך בתוך המשפחה: פנו אלינו

פתרון אלגנטי וחכם לסכסוכי יורשים

      16/12/2018 11:57

מבין הסכסוכים השונים המתעוררים בין בני האדם, כגון סכסוכי שכנים, סכסוכי שותפים מסחריים וכדומה, אין ספק שסכסוכי יורשים נמנים על הסכסוכים הטעונים, הנפיצים והבעייתיים ביותר.

צריך לזכור כי במריבות על הירושה, מעבר להיבטי המחלוקת הכספיים כשלעצמם, המדובר לרוב בסכסוכים הפורצים בין קרובי משפחתו של המנוח וכאן טמונה עיקר הבעיה.

ההיבט המשפחתי מוסיף ומחזק פי כמה וכמה את עוצמת הסכסוך בין הצדדים, וממילא מקשה עוד יותר על האפשרויות לפתרונו. שכן לא פעם היריבות בין הצדדים הנציים מתבססת למעשה על מטענים ותסכולים רגשיים לחלוטין, שלא קשורים בהכרח למחלוקת הירושה ואשר טרם מצאו להם פורקן כלשהו.

כלומר, תהא אשר תהא הסיבה שעל פני השטח לפרוץ המחלוקת בענייני הירושה, המדובר לא פעם בטריגר חיצוני בלבד, שמתחתיו מסתתרת מחלוקת רגשית עמוקה וישנה הרבה יותר בין הצדדים.

המקרים בהם מתעוררים סכסוכי ירושה עולים בעיקר במצבים בהם הירושה מועברת על פי צוואה. שכן, כאשר הירושה מועברת על פי דין, חלוקת העיזבון בין היורשים תיעשה על פי כללי החלוקה הנוקשים הקבועים בחוק הירושה, וזאת מבלי שקיימת אפשרות לסטות מהם.

לעומת זאת, כאשר הירושה מועברת על פי צוואה המצב שונה לחלוטין. שכן, על פי החוק בארץ המצווה נהנה מחופש מלא להחליט למי ברצונו להוריש את נכסיו במסגרת הצוואה, וזאת אף בניגוד מוחלט לכל כללי הירושה שעל פי הדין.

כתוצאה מכך יתכנו בהחלט מצבים בהם המנוח אף יבחר לנשל כליל את יורשיו על פי הדין, ולהוריש את עזבונו לגורמים זרים לחלוטין. לחלופין יתכן שהמנוח יבחר להוריש חלק קטן ביותר מעיזבונו ליורש מסויים על פי הדין, ולהותיר את חלק הארי ליורש אחר על פי הדין.

לדוגמא, כאשר המדובר במנוח שהינו אלמן ובעל שני ילדים, אזי על פי החוק יש לחלק את הירושה שווה בשווה בין שני הילדים.

אולם המנוח יכול להחליט שהוא אינו מוריש את עזבונו לאף אחד מהם במסגרת הצוואה, כי אם למטפלת הצמודה שלו בלבד, בטענה שילדיו הזניחו אותו ולא טרחו כלל לטפל בו בערוב ימיו.

לחלופין, המצווה יכול להוריש את רוב עזבונו לילד אחד ולהוריש חלק קטן בלבד לילד האחר, בנימוק שהילד הראשון סעד אותו והשקיע בו יותר, או שהנו חלש יותר מאחיו מבחינה כלכלית ועל כן הוא זקוק יותר מאחיו לתמיכה כלכלית.

במצבים כאלה הילדים שחלקם בירושה נגרע עלולים לחוש מקופחים ובמקרים מסויימים אף בצדק רב.

שאז, במידה ויחליטו להגיש התנגדות לצו קיום הצוואה הם יכולים לנסות לבסס אותה למשל, על הטענה שאותה מטפלת או אותו האח שקיבל את חלק הארי הפעילו השפעה בלתי הוגנת על המצווה בשל תאוות בצע.

כתוצאה מכך המצווה ערך את הצוואה שלא מרצונו החופשי וזאת באופן שקיפח אותם, ועל כן יש לבטל את הצוואה. משמעות פסילת הצוואה הינה מתן צו ירושה על פי הדין.

דוגמא נפוצה נוספת מתעוררת כאשר מדובר במצווה שנישא בנישואים שניים, וכתוצאה מכך נוצרים יחסים עויינים בין האישה והילדים מהנישואים השניים לילדיו של המצווה מנישואיו הראשונים.

דוגמא אחרת מתעוררת בשעה שהמצווה ערך צוואה ראשונה במסגרתה הוא הוריש את רוב נכסיו לגורם מסויים. כעבור זמן מה, הוא ערך צוואה שניה, ללא ידיעת אותו גורם ואשר גורעת או מנשלת אותו מזכויותיו שעל פי הצוואה הראשונה.

מטבע הדברים, ככל שהעיזבון שהותיר המנוח הנו גדול יותר והיחסים שבין הצדדים היריבים מתוחים יותר, כך גם תגדל גם עוצמת סכסוכי הירושה ביניהם. ואכן, גם בארצנו הקטנה ידוע על לא מעט סכסוכי ירושה שפרצו בקרב המשפחות העשירות בארץ, בעקבות מותם של מייסדי המשפחות הללו.

כך, לדוגמא, פרץ סכסוך ירושה בין שני ילדיו של יולי עופר המנוח. על פי צוואתו האחרונה, התברר שהוא הוריש את אחזקותיו באימפריה הכלכלית של משפחת עופר לבתו, בעוד שלבנו הוא לא הותיר דבר.

סכסוך דומה פרץ בין יורשיו של שאול אייזנברג אשר הותיר אחריו אישה, חמש בנות ובן אחד. עם מותו הציג הבן לבני המשפחה צילום של צוואת אביו משנת 1986 לפיה הוא קיבל 80% מהעיזבון, וארבע מחמש הבנות קיבלו 5% מהעיזבון.

האלמנה והבת החמישית לא קיבלו דבר על פי צילום צוואה זו. האם והאחיות טענו כלפי הבן כי האב ביקש להשמיד את העותק המקורי של הצוואה משום שהתכוון לבטלה, ולכן אין לקיים אותה.

סכסוך זה הגיע לקיצו רק כעבור 6 שנים וזאת במסגרת פשרה אליה הגיעו בני המשפחה לאחר קיומם של שלושה סבבי בוררויות ועשרות דיונים בבתי המשפט.

אז מה עושים? דרכים לפתרון סכסוכי ירושה

כאשר מתעוררים סכסוכי ירושה קיימות מספר דרכים לפיהן ניתן לנסות לפתור אותם. הדרך הרגילה הנה כאשר כל אחד מהצדדים שוכר עורך דין המתמחה בדיני משפחה ובאמצעותו מגישים תביעה בפני בית המשפט לענייני משפחה.

ברם, נוכח העומס הרב המוטל על בתי המשפט, גם תיקי ירושה עלולים להפוך לתיקים יקרים, ארוכים ומייגעים, אשר כרוכים בבזבוז ניכר של כספים, ומשאבי זמן ואנרגיה נפשית. מעבר לכך, ההתיידנות בבית המשפט מובילה את הצדדים לא אחת להחרפת הקרע המשפחתי והעמקתו, כך שגם לאחר פסק דין המשפחה תשאר שסועה ומפולגת.

בצד הליך ניהול התביעה בבית המשפט קיימות שתי דרכים נוספות לפתרון הסכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט וזאת באמצעות הליך בוררות או הליך גישור.

ההבדל העיקרי בין הליכי הבוררות והגישור להליך ניהול תביעה בפני בית המשפט לענייני משפחה, הינו העדר הנוקשות והפורמליות אשר מאפיינים את הליך ניהול התביעה בבית המשפט. שכן, הליך הגישור פטור מטבעו מסדרי הדין הראיות, ואילו לגבי הליך הבוררות הצדדים יכולים לקבוע בהסכמה כי גם הוא יהיה פטור מסדרי הדין והראיות.

בנוסף, לאור העומס המוטל על בתי המשפט, המדובר בהליכים קצרים וזולים בהרבה, וזאת במיוחד כשמדובר בהליך הגישור בין יורשים. יחד עם זאת, קיימים בעניין זה גם הבדלים ברורים בין הליך הבוררות להליך הגישור, וזאת כפי שיבואר להלן.

ראשית, מטרת הליך הבוררות, בדומה להליך ניהול התביעה בבית המשפט, הנה להכריע בין העמדות היריבות ורק במידת האפשר ליישב ביניהן. לעומת זאת, מטרת הליך הגישור הינה לגשר בין עמדות אלו, ולהביא את הצדדים לפתרון מוסכם ובדרכי שלום וכבוד הדדי.

הבדל נוסף נובע מהעובדה לפיה הליך הגישור הינו הליך וולונטארי לחלוטין, אשר איננו מחייב כלל את הצדדים, אלא עד לאחר חתימתם על הסכם הגישור והגשתו לקבלת תוקף של פסק דין. בהתאם לכך, כל אחד מהצדדים רשאי בכל שלב במהלך הגישור להודיע כי הוא איננו מעוניין עוד להמשיך בהליך הגישור ולפנות לבית המשפט או לכל דרך אחרת שיבחר.

אולם, שונה המצב כאשר מדובר בהליך הבוררות. שכן, משנכנסו הצדדים להליך זה מתוך הסכמתם אין הם יכולים עוד לסגת ממנו. החלטת הבורר ניתנת במסגרת פסק הבורר, ולא ניתן לערער עליו כשם שניתן לערער על פסק דין רגיל.

צד שזכה בבוררות יכול לבקש מבית המשפט לאשר את הפסק לשם קבלת תוקף של פסק דין. צד שהפסיד בבוררות יכול להגיש לביהמ"ש בקשה לביטול הפסק, אך זאת בגין עילות פרוצדורליות מסויימות בלבד, אשר אינן נוגעות לשיקול דעתו של הבורר, כגון: חריגה מסמכות, אי מינוי הבורר כדין וכדומה.

לאורך השנים טיפלנו במאות מקרים של סכסוכי יורשים, כאשר ברוב המקרים הצלחנו להביא את הצדדים להסכמה וסיום הסכסוך בדרכי נועם, וללא חיכוכים מיותרים ותביעות משפטיות.

אם נקלעתם למאבק ירושה ולמריבות בין יורשים, כדאי לפני הכל לפנות אלינו ולקבל ייעוץ משפטי והבהרות לגבי האפשרויות העומדות בפניכם.

קראו עוד: הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים

קרא עוד
שייך לנושא:   סכסוכים   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (6) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 6 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון