ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

זכות החיסיון של אדם שערך צוואה עוברת ליורשים שלו

      10:28 11/07/2021

מה עולה בגורלו של חיסיון עורך דין לקוח במקרה של אדם שערך צוואה בפני עורך דין, שאז ברור כי החיסיון תקף, במקרה שבו המצווה נפטר והולך לעולמו?

רק לאחרונה קבע בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב כי הזכות לחיסיון עורך דין לקוח עוברת ליורשיו של הלקוח לאחר פטירתו וכי הם גם רשאים לוותר עליה.

בהתאם לכך הורה בית המשפט לעורכת הדין שייצגה מנוחה שערכה צוואה להציג בפניו סרטים והקלטות שלגביהם טענה אחת מבנותיה של המנוחה, שהתנגדה למתן צו לקיום הצוואה, שביכולתם להוכיח את טענתה להשפעה בלתי הוגנת על המנוחה וזאת לאחר שהיא עצמה ויתרה על החיסיון.

לפניך הסבר מפורט אודות טענות הצדדים והכרעתו של בית המשפט לענייני משפחה בהליך ת"ע 23322-05-20 י.ר.פ נ' ש.ז.צ.

כיצד הגיע המקרה להכרעת בית המשפט?

תיק זה עסק בשתי אחיות שאמן המנוחה ערכה צוואה במרץ 2019 שבה היא קבעה שהיא מורישה את כל רכושה רק לאחת מהן.

האחות שנקבעה בצוואה כיורשת יחידה הגישה לגביה בקשה לצו קיום צוואה, אולם האחות השניה התנגדה לקיום הצוואה בטענה שהאחות הראשונה הפעילה השפעה בלתי הוגנת על האם וגם היתה מעורבת בעריכת הצוואה, לאחר שהיא העבירה את האם אל ביתה כשנה לפני פטירתה של האם ומאז ניתקה ובודדה אותה.

המחלוקת שהתעוררה בין האחיות נגעה בעיקרה לנסיבות שבעטיין עזבה האם את דירתה ועברה לגור בבית האחות הראשונה.

מעובדות התיק עלה שהאם המנוחה התגוררה כל השנים בדירתה שנמצאת באותו בנין שבו התגוררה האחות השניה, אולם היא עברה לגור בבית האחות הראשונה כשנה לפני פטירתה בטענה שהאחות השניה ובעלה התנהגו כלפיה באלימות בעת שהותה בדירתה.  

האם גם הגישה תביעה כנגד האחות השניה שבה היא ביקשה להורות שחשבון הבנק שלה שייך לה בלבד, למרות צירופה של האחות השניה כבעלים נוסף שלו, ואילו האחות השניה הגישה לאחר מכן בקשה למינוי אפוטרופוס לאם.

במהלך הדיון בתביעת האם, טענה עורכת הדין מטעם האם, שמייצגת גם את האחות הראשונה בבקשתה למתן צו קיום צוואה, שיש בידיה דיסק שמתעד תקרית שבה בעלה של האחות השניה משך באלימות את האם בדירתה לפני שהיא עברה לבית האחות הראשונה.

בהסכמת הצדדים מונה מומחה מטעם בית המשפט ובהתאם לאמור בחוות דעתו התקבלה תביעת האם ואילו הליך האפוטרופסות נמחק.

גם במסגרת הבקשה לקבלת הצו לקיום הצוואה, הציגה האחות הראשונה תמונות מתוך דיסקים שלטענתה מתעדים אירועים שבהם האחות השניה ובעלה התנהגו באלימות כלפי האם בדירתה, כולל אותה התקרית עם הבעל.

האחות השניה הגישה לבית המשפט בקשה להורות לעורכת הדין של האם ושל האחות הראשונה להמציא את כל הסרטים וההקלטות שמתעדים את האם המנוחה בדירתה ושנמצאים ברשותה של עורכת הדין, וכן למסור את כל הפרטים שנמצאים ברשותה לגבי תיעוד זה.

לדבריה, מאחר שהאחות הראשונה הצהירה שאין לה כל קשר לתיעוד המצולם של האם בדירתה ומאחר שעורכת הדין ייצגה את האם בזמן אמת, אזי רק היא יכולה לשפוך אור על העובדות שקשורות לתיעוד זה, שנמצא בלב הבירור הראייתי של טענתה להשפעה בלתי הוגנת.

האחות הראשונה התנגדה לבקשה זו בטענה שמדובר בתיעוד שנמצא תחת חיסיון עורך דין לקוח של האם שנפטרה ושלה ואילו עורכת הדין התנגדה לבקשה בטענה שיש להבחין בין מידע שנוגע לעריכת הצוואה, שאינו חסוי, לבין כל מידע אחר, שחסוי.

הזכות לחיסיון עורך דין לקוח עוברת ליורשי המנוח

בית המשפט קיבל את בקשת האחות השניה והורה לעורכת הדין למסור את כל המידע שברשותה המתעד את האירועים שהתרחשו בדירת האם לפני עזיבתה את הדירה וכן למסור את כל הפרטים שיש לה לגבי התיעוד הנ"ל, לרבות לגבי מי יזם אותו, מה כולל התיעוד המלא, היכן הוא נשמר, וזאת מאחר שמדובר במידע חיוני שיש בו לשפוך אור לגבי הנסיבות שהן עזבה האם את דירתה ועברה לגור בבית האחות הראשונה.

בית המשפט הבהיר שלפי הפסיקה הזכות לחיסיון עורך דין לקוח שייכת ללקוח והוא גם רשאי לוותר עליה, וכי החיסיון איננו עובר מהעולם לאחר פטירת הלקוח, אלא הוא עובר ליורשיו, שגם הם רשאים לוותר עליו.  

משמעות הדבר היא שלאחר פטירת הלקוח חב עורך הדין שלו חובת סודיות גם כלפי יורשיו, אולם אם היורשים מוותרים על החיסיון, אזי עורך הדין אינו מנוע מלהעיד ולהמציא ראיות שנוגעות ליחסיו עם הלקוח, גם אם מדובר בראיות שהיו חסויות קודם לכן ועליו למסור אותן.

היורשים רשאים לוותר על החיסיון גם אם אחד היורשים האחרים מתנגד לכך, כמו במקרה דנן, מאחר שכל מסקנה אחרת תעניק לכל אחד מהיורשים זכות וטו שתשלול מכל יורש אחר את הזכות לוותר על החיסיון, בניגוד לדין, ובכך גם תמנע את גילוי האמת ועשיית צדק בכל מקרה של סכסוך בין יורשים.

בנוסף, כאשר המחלוקת נוגעת לירושתו של הלקוח, לא ניתן להשתמש בזכות החיסיון של הלקוח על מנת למנוע מידע שיש בו כדי לקיים את רצונו האחרון של אותו לקוח עצמו.

לפיכך, אם החיסיון שעמד ללקוח בימי חייו עלול למנוע את כיבוד רצונו האחרון, אזי אף אחד מהיורשים אינו רשאי לטעון לחיסיון, מאחר שהדבר יביא לשלילת רצונו של הלקוח והעדפת האינטרס של אחד היורשים על פניו.

כמו כן, כל עוד בית המשפט לא הכריע לגבי לזהות יורשי הלקוח, אזי גם אין הכרעה לגבי השאלה מי ירש את הזכות לחיסיון.

לפיכך, כאשר יש מחלוקת בין יורשים פוטנציאליים של לקוח מסויים לבין עצמם, לא ניתן להעלות טענת חיסיון עורך דין לקוח, מאחר שאף אחד מהיורשים הפוטנציאליים עדיין אינו אוחז בזכות לטעון זאת, ובנוסף גם אין לאף אחד מהם זכות אחזקה בלעדית בכל חומר ראייתי של הלקוח המנוח, ולכן מי שמחזיק בחומר זה אינו רשאי למנוע מכל יורש פוטנציאלי אחר את הזכות להשתמש בו.

בהתאם לאמור לעיל קבע בית המשפט שהאחות הראשונה איננה יכולה למנוע את מסירת הצילומים שנמצאים אצל עורכת הדין של אמה ושלה בטענה שיש להן חיסיון עורך דין לקוח.

בית המשפט גם דחה את טענת עורכת הדין לפיה יש להבדיל בין ראיות הקשורות לעריכת הצוואה לבין ראיות אחרות, מאחר שהשאלה היחידה שיש לשאול היא האם המידע מושא החיסיון רלוונטי או לא לבירור רצונה האחרון של האם.

אם הוא לא רלוונטי, ממילא אין נפקות לשאלת החיסיון ואם הוא כן רלוונטי כמו במקרה דנן, אזי אין זה משנה אם מדובר בראיות לגבי עריכת הצוואה או ראיות אחרות, מאחר שבשני המקרים מדובר במידע שמסייע לבית המשפט לקבוע מה היה רצונה האחרון של האם, כך שמדובר באבחנה מלאכותית.

לפיכך, אין מניעה להעיד עורך דין שייצג מנוח/ה בהליך משפטי שאינו קשור כלל למחלוקת בנושא הירושה, כדי ללמוד על מצבו המנטלי של המנוח, על יחסיו עם מי מהיורשים, או למסור כל ראיה רלוונטית אחרת.

בסיכומו של דבר קבע בית המשפט שהמידע המבוקש הנו מידע שרלוונטי וחיוני לגילוי האמת ולבירור הטענה בדבר השפעה בלתי הוגנת על האם המנוחה, וכי המדובר במידע שאינו חסוי ובהתאם לכך הורה לעורכת הדין של האם והאחות הראשונה למסור אותו. האחות הראשונה גם חוייבה בהוצאות משפט ובשכר טרחת עורך דין בסך של 1,500 ₪.

קריאה נוספת: המצווה סבל מדמנציה ולמרות זאת צוואתו אושרה!

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון