ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

כשירות לעריכת צוואה למרות דמנציה וסקולארית

      15:35 24/01/2021

בית המשפט לענייני משפחה בירושלים קבע שלא כל מי שלוקה בדמנציה וסקולארית אינו כשיר בהכרח לערוך צוואה וכי לתיאור תפקודו היומיומי במהלך הזמן ישנה חשיבות גדולה. כך נקבע במסגרת פסק הדין החשוב והלא שגרתי בהליך ת"ע 32201-10-17 ש.א. נ י.ע.

תיק זה עסק במנוח שערך צוואה בפני נוטריון בשנת 2014 והלך לעולמו בשנת 2017, כשהוא מותיר אחריו שתי בנות ובן.  

במסגרת הצוואה משנת 2014 קבע המנוח שרכושו יחולק לפי הדין כלומר, בין כל שלושת ילדיו, תוך שהוא מבטל צוואה קודמת שנערכה על ידו בשנת 2000, שבה הוא הוריש את כל רכושו לבנו בלבד.

שתי הבנות הגישו בקשה למתן צו לקיום הצוואה משנת 2014 ואילו הבן הגיש התנגדות לבקשה זו, בטענה שהמנוח לא היה כשיר מבחינה קוגניטיבית לערוך את הצוואה וזאת בניגוד לסעיף 26 לחוק הירושה, וכי שתי הבנות גם הפעילו עליו השפעה בלתי הוגנת בניגוד לסעיף 30 לחוק הירושה.

כיצד מוכיחים טענת אי כשירות לערוך צוואה?

בפתח דבריו הבהיר בית המשפט שלפי הפסיקה, על מנת להוכיח שמי שערך צוואה היה כשיר לעשותה, יש להוכיח שהוא היה מודע לשלושה אלמנטים: לעובדה שהוא עורך צוואה, להיקף רכושו ויורשיו ולתוצאות עשיית הצוואה על יורשיו.

עוד נקבע בפסיקה שעליו להיות בדעה צלולה ולפרש נכונה את המציאות הסובבת אותו, כאשר דעתו משוחררת מלחצי נפש חולניים, תעתועי דמיון ומחשבות שווא.

הנטל להוכחת טענת חוסר כשירות לצוות ולסתירת חזקת הכשרות הבסיסית לאחר מות האדם, מוטל על מי שטוען טענה זו. מדובר בנטל כבד ביותר, ואין די בהעלאת טענות כלליות או ספקות באשר להיעדר כושרו של המנוח לצוות, במיוחד כשבמהלך חייו לא הוטל ספק בכושרו לעשות כן.

נקודת הזמן הרלוונטית היא מועד עריכת הצוואה וחומר הראיות צריך להתייחס למועד זה. אם נטען שבעת עריכת הצוואה לקה המנוח בלקות רפואית שפגעה בכושרו לצוות, יש להוכיח טענה זו באמצעות עדות רפואית או אחרת.

יש להבדיל בין מחלת אלצהיימר לדמנציה וסקולארית

נוכח טענת הבן לפיה המנוח לא היה כשיר לערוך את הצוואה בשנת 2014, מינה בית המשפט מומחה מטעמו, שבחן את כלל המידע הרפואי לגבי המנוח בין השנים 2006-2017 וקבע בחוות דעתו שהמנוח היה כשיר לערוך צוואה בשנת 2014.

המומחה קבע שלמרות שברישומים הרפואיים מצויין שהמנוח החל בתהליך הבסיסי של מחלת אלצהיימר, אזי מהממצאים שלו עולה שהוא לא לקה במחלת אלצהיימר, שבדרך כלל מתבטאת במהלך פרוגרסיבי ללא הפסקות, אלא רק בדמנציה וסקולרית, שבה יכול להיות ייצוב ושיפור וכך כנראה היה המצב אצל המנוח.

לדבריו, נראה שמצבו הקוגניטיבי של המנוח בין השנים 2006–2016 היה יציב, לרבות בתקופת עריכת הצוואה בשנת 2014 וכי הוא היה מסוגל באותה עת לערוך את הצוואה.  

המומחה הדגיש שאין די באבחון המנוח כמי שלוקה בדמנציה וסקולרית כדי לשלול את כשירותו לערוך צוואה במועד עריכתה וכי לתיאור תפקודו היומיומי במהלך הזמן ישנה חשיבות גדולה.  

עוד ציין המומחה שקיימת נטיה לאבחן מהר מדי קשישים כמי שלוקים במחלת אלצהיימר וזאת מבלי להתבסס על בדיקות מפורטות, קוגניטיביות והתנהגותיות, וכי גם למנוח לא נערכה בדיקה קוגניטיבית, אבל מהחומר הרפואי שלו עולה שהוא אכן היה מסוגל מבחינה קוגניטיבית לערוך את הצוואה במועד עריכתה.

בית המשפט לענייני משפחה אימץ את חוות דעתו של המומחה מטעמו וקבע שהמנוח אכן היה כשיר לערוך את הצוואה בשנת 2014 וזאת גם בהסתמך על עדויותיהם של ארבעה עדים נוספים שהעידו כולם על כשירות מצבו של המנוח ביום עריכת הצוואה.

בין העדים היו הנוטריון שערך את הצוואה וגם הכיר את המנוח במשך שנים רבות קודם לכן, עורך דין נוסף ממשרדו שנכח במעמד עריכת הצוואה, המטפלת של המנוח שגם היא נכחה במעמד עריכת הצוואה ועד נוסף שבמשך שנים סחר עם המנוח במטבעות, לרבות בחודשים שלאחר עריכת הצוואה, דבר שאף הוא מצריך יכולת קוגניטיבית.  

בהמשך דחה בית המשפט גם את טענת הבן בדבר השפעתן הבלתי הוגנת של הבנות על המנוח, בפרט ששתיהן כלל לא היו בקשר עמו והן אף העידו שהן כלל לא ידעו על הצוואות שהוא ערך, הן זו משנת 2000 והן זו משנת 2014.

בית המשפט קבע שמהראיות דווקא עלה שהיחידי שהיה בקשר רצוף עם המנוח היה הבן ואם כבר היתה למישהו השפעה על המנוח אזי המדובר בו.  

בסיכומו של דבר קיבל בית המשפט את בקשת הבנות והורה על מתן צו לקיום צוואת המנוח משנת 2014. בנוסף חוייב הבן בתשלום הוצאות משפט בסך של 50,000 ₪.

קריאה נוספת: ביטול הסכם מתנה בשל דמנציה של הסבתא

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון