ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

בחסות הקורונה: יותר מקרים של אלימות במשפחה

      09:19 12/04/2020

כולנו באותה סירה: מציאות לא פשוטה שנכפתה עלינו והרבה חוסר וודאות, גם בחיק התא המשפחתי.

מטבע הדברים, הסגר הכללי בישראל מעורר לחצים רבים במשפחה ועלול להחריף סכסוכים והתנהגויות אלימות, בין אם כאלו שהיו קיימים עוד לפני תחילתה של המגפה ובין אם הם מהווים תוצר לוואי של סיר הלחץ הקיים.

רק כדי לסבר את האוזן, דוח שפורסם השבוע חושף שמאז פרוץ הקורונה חלה עליה של 5% בדיווח על מקרי אלימות במשפחה למשטרה ולא זאת בלבד, אלא שעל סמך נתונים שנמסרו ממשרד הרווחה, עולה שחל ניזוק חד גם במקרי האלימות שאינם מדווחים למשטרה.

אגב, דיווח על מקרי אלימות במשפחה לרוב מגיע כאשר הגבר התוקף לא נמצא בבית ולא צריך להיות חכמים גדולים כדי להבין שעכשיו, תחת חסותו של הנגיף שמאלץ את כולנו להישאר בבידוד ביתי, אין שום זמן שבו מישהי מאיתנו באמת לבד.

כמו כן, המקלטים לנשים מוכות מלאים עד אפס מקום וזאת לאור העובדה שלמרבית הנשים אין אפשרות לעזוב את המקלטים, משום שהן לא יכולות לצאת לעבוד כדי להצליח לשקם את חייהן.

חוסר האיזון בין הכמות ההולכת וגוברת של המשפחות אשר נזקקות לסיוע לבין המערכת הקורסת תחת העומס, מעלה תמונת מצב מדאיגה ושם בסימן שאלה את גורל המשפחות ביום שאחרי.

למה דווקא בתקופה הזו הכל גועש?

השהות הממושכת 24/7 באותו הבית בלי פתחי מילוט, היא לא ממש המתכון לזוגיות בריאה ומאושרת. למרבה הצער, נראה שהשילוב בין דוחק פיזי, חרדה כלכלית ומצב מנטלי רגיש, פוגע קשות במשפחות שכבר היו חלק ממעגל האלימות ואף מכניס משפחות חדשות אל אותו לופ כואב.

לא ניכנס לדיון בנוגע לשאלה האם בכל אחד מאיתנו טמון יצר אלים, אלא נתמקד בכך שמצבי משבר מטבעם מחריפים התנהגויות קיצוניות.

המתח והפחד שמציפים אותנו בין מהדורות החדשות הבלתי פוסקות, התוכן שקופץ בניוזפיד שלנו בפייסבוק והודעות שרשרת בוואטסאפ שלא מי יודע מה עוזרות להרגיע את הפאניקה, גורמים לחוסר נחת, הן ברמה האישית והן ברמה הזוגית והמשפחתית.

בנוסף לכל אלו, טיפול אינטנסיבי בילדים שלא יכולים לצאת להתאוורר והניסיון להצליח לעבוד מהבית תוך כדי (לאלו מבנינו שעדיין לא הוצאו לחל"ת או פוטרו), מצמצמים את הזמן הפנוי ומכניסים את התא המשפחתי כולו למערבולת. מערבולת מהירה, שבה כל משפט שנזרק לאוויר יכול בקלות להצית מריבה סוערת.

את כל הכעסים שנצברים בתוך הבית אין איפה לפרוק בחוץ, כמו בשגרה שבה ניתן לצאת לעבודה, להיפגש עם חברים או סתם להסתובב בחוף הים או בשמורת טבע.

בתקופה הזו שבה גם ככה הרגשות גועשים, אנשים שלא מסוגלים לתקשר את המצוקה שהם חווים, עלולים לתרגם אותה לכדי התנהגויות אלימות ובשלב הזה אלימות בין ארבעה קירות היא לא רק סיסמא ומדובר בפצצה מתקתקת ומסוכנת, לא פחות מהקורונה עצמה.

איך אפשר לזהות שזאת אכן אלימות?

נשים שחוות אלימות לא תמיד יודעות לזהות אותה כשהיא מגיעה וגרוע מכך, גם אלו שכן מבינות שהן חיות עם בן זוג אלים, לא בהכרח מוכנות להודות בקול רם בבעיה ולבקש עזרה.

חשוב להבין שיש מגוון סוגי אלימות, לאו דווקא פיזית ובכלל זאת אלימות מילולית, נפשית, מינית וכלכלית.

האלימות יכולה להיות מופגנת כלפיי האישה ו/או כלפיי הילדים. אלימות פיזית קל יותר לזהות, אבל לאלימות במשפחה כאמור יש פנים רבות ולא רק סימנים כחולים על הידיים מהווים עדות לקיומה של אלימות.

אלימות במשפחה באה לידי ביטוי גם במילים ובמעשים. לדוגמא, אם בן הזוג שלך משפיל ומקטין אותך, מקלקל, צועק, זורק חפצים שלך, אם הוא מונע ממך גישה לחשבון הבנק המשותף, אם הוא מנהל אחרייך מעקבים אובססיביים ודורש גישה לנייד שלך, מאיים עלייך שיפגע בך או בעצמו אם לא תעשי כך וכך, אם הוא מכריח אותך לקיים עמו יחסי מין וכן הלאה.

לרוב אלימות לא מגיעה יש מאין וכמעט תמיד קיימים תמרורי אזהרה מקדימים. לכן, אם את מרגישה שבן זוגך נוהג כלפייך ו/או כלפיי הילדים באופן אלים, כדאי מאוד להציף את הדברים ולא לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח בתקווה שהיא תיפתר, כי היא לא.

האם להתייחס לזה כאירוע חד פעמי?

אין ספק שמאז שפרצה הקורונה ובמיוחד מאז שהוטל סגר כללי על המדינה, הלך הרוח בבתים של כולנו השתנה מן הקצה אל הקצה. אף אחד לא מורגל בסיטואציה שכזו והאמת המצערת היא שלא כולם יצליחו לעבור את הסגר הזה בשלום, לא רק מבחינה בריאותית.

עבור גברים רבים המחשבה על להישאר בבית עם האישה והילדים כל היום, בלי יכולת לצאת, היא לא פחות מכניסה לכלא וכשהם נאלצים להפוך את "הסיוט" למציאות, הם מאבדים את הצפון.

נשים שחוות אלימות בפעם הראשונה בימים אלו, ממהרות לקטלג את האלימות כאירוע חד פעמי ומוצאות תירוצים:  'אולי זו תגובת לחץ בגלל מצב הקיצון שאנחנו נמצאים בו', 'כדאי שאתן לדברים להירגע', 'כשהקורונה תיגמר הוא יחזור לעצמו' ועוד כהנה וכהנה.

יתרה מכך, גם אלו שכן מבינות שהבית שלהן הפך למקום אלים, לא בהכרח יודעות מה לעשות כדי שהדברים ישתנו. שכן, אין זמן פנוי בלי שבן הזוג בסביבה, ללכת לאמא או לחברה זו לא אופציה שבאה בחשבון, שלא נדבר על לברוח מהבית, כי הרי לאן כבר תוכלי ללכת כשכל המדינה בהסגר.

קראו על הקשר בין הקורונה להליכי הגירושין בישראל

למי ניתן לפנות בשביל לקבל עזרה?

אם את מרגישה שמאז הקורונה השהות בבית עם בעלך הפכה בלתי נסבלת ונתונה לאלימות מצדו ולא משנה אם 'זה היה רק פעם אחת' או אם מדובר על אלימות מילולית, רגשית, כלכלית ו/או פיזית - חשוב שתדעי שיש מה לעשות.

משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים מפעיל שירותי סיוע, חירום והגנה לנפגעות אלימות וביניהם קווי חירום למניעת אלימות במשפחה וילדים בסיכון בטלפון 077-9208560, מקלטים לנשים מוכות, דירות מעבר וכיוצא בזה. במידת הצורך, גם בימים אלו ניתן להוציא צו הגנה ורצוי לעשות זאת בייצוג של עורך דין המתמחה בדיני משפחה כמובן.

מה שכן, במידה ובן זוגך מודע להתקפי הזעם שלו (או להתנהגות אלימה אחרת שהוא נוקט כלפייך ו/או כלפי הילדים) ומגלה נכונות לשתף פעולה כדי לפתור את המצב, ניתן לפנות לייעוץ זוגי או גישור אונליין.

כיוון שבימים אלו לא ניתן לצאת מהבית, תוכלי ליצור קשר אישי עם אחת מעורכות הדין במשרד לקבלת ייעוץ משפטי בזמן ובמקום שנוח לך, בדיסקרטיות מלאה ובאמצעות שיחת וידאו בזמן ובמקום שיתאימו לך.

בסופו של יום, זה ממש לא משנה באיזו דרך תבחרי לפעול כדי לשים סוף לאלימות שאת חווה מצד בעלך, העיקר שלא תיכנעי לחיים תחת טרור.

גם בימי הקורונה ועל אחת כמה אם הבית שלך הפך לכלא שאין יוצא ממנו ואין בא, אין סיבה שתקבלי את האלימות כעובדה מוגמרת ותעברי עליה בשתיקה. אפשר וצריך למגר את האלימות מהבית שלך ויפה שעה אחת קודם לפני שיהיה מאוחר.

הקורונה אולי לא תהרוג אותך, אלימות במשפחה דווקא כן. אל תישארי עם זה לבד!

עוד בנושא: 5 טיפים שיעזרו לכם לעבור את תקופת הסגר בשלום

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון