ייעוץ ראשוני ללא התחייבות: 072-3360526

רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

דחיית בקשה לביטול סעיף בצוואה: יורש אחר יורש

      09:21 21/11/2021

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה דחה בקשת יורשים למכור דירות שקיבלו בירושה מאמן לפי צוואתה וזאת בניגוד להוראות מגבילות שנקבעו בצוואה.

המדובר בהליך שהתנהל במסגרת ת"ע 11507-06-18 י.ב. נ' ב"כ היועמ"ש – האפוטרופוס הכללי, שאת עיקריו ומשמעותו נסביר בסקירה המפורטת שלפניך.

כיצד הגיע המקרה לבית המשפט?

תיק זה עסק בענייני צוואה של אלמנה, אם לשלושה ילדים בעלת שש דירות, שהלכה לעולמה במהלך שנת 2017.

במסגרת צוואתה קבעה האם שכל אחד משלושת ילדיה ירש שתי דירות וזכויות נוספות. עוד קבעה האם שכל אחד מהילדים יהיה רשאי לגור בדירות או להשכיר אותן, אולם היא גם אסרה עליהם למכור את הדירות, וקבעה שכל אחד מהם יעביר את הדירות לאחר פטירתו לילדיו, כלומר, נכדיה.

המדובר למעשה בהוראת יורש אחר יורש לפי סעיף 42 לחוק הירושה.

במהלך חודש מרץ 2018 ניתן צו לקיום הצוואה בהתאם להסכם חלוקת עיזבון שנערך בין היורשים, אולם ביוני 2018 הגישו ילדיה בקשה להתיר להם למכור את הדירות בניגוד להוראת הצוואה, ואף צירפו את הסכמת ילדיהם, הנכדים, לבקשתם.

בקשת הילדים נומקה בכך שאצל שניים מהם התפרצו מחלות ניווניות מגבילות מאד, שמקשות עליהם להתגורר בדירה בבנין משותף ועל כן מכירת הדירות נועדה לסייע להם במצוקתם, ולאפשר להם לגור בדירות אחרות שבהן יהיה להם קל יותר להתגורר, וכי לו אמם היתה צופה את מצבם הבריאותי, היא היתה מתירה להם למכור את הדירות.

עוד טענו הילדים שהוראת הצוואה שאוסרת עליהם למכור את הדירות הנה הוראה לטובת הנכדים, אולם הסכמת הנכדים למכירת הדירות מהווה משום הסתלקות מהחלק המגיע להם לפי הצוואה, ועל כן ניתן לבטל את ההוראה.

בא כח היועץ המשפטי לממשלה התנגד לבקשת הילדים, בטענה שיש לכבד את עקרון העל בדבר כיבוד רצון המצווה, בעוד הילדים לא הצביעו על שיקול מהותי שמצדיק סטיה ממנו.

לדבריו, לפי סעיף 53 לחוק הירושה, סעיפים 41 עד 52 לחוק, לרבות סעיף 42(ב) לחוק, שקובע שהזוכה הראשון רשאי לעשות במה שקיבל כבתוך שלו, יחולו רק כאשר המצווה לא קבע בצוואתו "הוראה אחרת".

אולם, במקרה דנן, האם קבעה הוראה אחרת ברורה ומפורשת, שאוסרת על הילדים למכור את הדירות ועל כן גם חל סעיף 45 לחוק הירושה, לפיו היורש מחוייב לכבד את הוראת המצווה לעשות או להימנע מלעשות דבר מה.

בא כח היועץ המשפטי לממשלה לא התעלם ממצבם הבריאותי הקשה של הילדים וטען שבאפשרותם להשכיר את שתי הדירות שכל אחד מהם ירש ולהשתמש בכספי דמי השכירות כדי לשכור דירה שמתאימה לצרכיהם.

לגבי הטענה לפיה יש לראות בהסכמת הנכדים למכירת הדירות כהסתלקות מחלקם בעיזבון, טען בא כח היועץ המשפטי לממשלה שהמועד להסתלקות מהעיזבון כבר חלף מזמן, לאחר שהסכם חלוקת העיזבון כבר אושר, ניתן צו קיום צוואה והעיזבון כבר חולק ונרשם על שמות הילדים.

לפיכך, לא ניתן לראות בהסכמת הנכדים כהסתלקות מהעיזבון וזאת לפי הוראות סעיף 6 לחוק הירושה.

אין מנוס מכיבוד רצון המצווה

בית המשפט לענייני משפחה ציין שכאשר דנים בצוואות, יש לא פעם לאזן בין עיקרון כיבוד רצון המת לגבי מה יעשה ברכושו לאחר מותו, לבין יכולת המת לשלוט נכסיו, שמכונה "שליטת המת על החי" או "שלטון הרפאים של המת".

במקרה דנן, יש ממש בטענת הילדים לפי הוראת הצוואה המגבילה של אמם נקבעה בנקודת זמן מסוימת שאינה יכולה לקחת בחשבון את מצב הדברים בעתיד, לרבות הידרדרות מצבם הרפואי.

מאידך עקרון כיבוד רצון המת הנו עקרון שמנחה את בית המשפט בכל הנוגע לדיני הירושה, אשר מהווה ביטוי לאוטונומיה של הרצון הפרטי כחלק מכבוד האדם וחירותו שמוגן בחוק יסוד ונגזר מזכות הקניין הנתונה למוריש לעשות בקניין כרצונו.

לפיכך, על בית המשפט לנסות להגשים את רצונו של המוריש לפי אומד דעתו וכפי שמשתמע מצוואתו. במקרה דנן, אין מחלוקת שאומד דעתה של האם היה להותיר את הנכסים בקרב בני משפחתה, ראשית לילדיה ואחר כך לנכדיה.

מדובר ברצונה המפורש ואין דרך לעקוף אותו אלא יש לכבדו וזאת גם אם רצונה אינו עולה בקנה אחד עם רצונם של הילדים.

גם הסכמת הנכדים למכירת הדירות איננה יכולה לאפשר את עקיפת רצון המצווה, מאחר שאין בצוואה כל תנאי שמתיר לבטל את איסור מכירת הדירות באמצעות קבלת הסכמת הנכדים לכך.

בנוסף, היה על הנכדים להסתלק מהעיזבון כל עוד לא חולק העיזבון, כאמור בסעיף 6 לחוק. אולם, במקרה דנן, העיזבון חולק זה מכבר וזאת מבלי שאף יורש הסתלק מחלקו.

כמו כן, אין מדובר בהגבלה שאוסרת באופן גורף למכור את הדירות לדורי דורות ועל כן גם אין מדובר בהגבלה בלתי מוסרית או בלתי חוקית שניתן לבטלה מכח סעיף 34 לחוק הירושה.

בהתאם לאמור לעיל, דחה בית המשפט את בקשת הילדים והותיר את הוראת הצוואה המגבילה על כנה.

עוד בנושא: הגבלת שלטון היד המתה מול עקרון כיבוד רצון המצווה

שייך לנושא: גירושין   


קראו את ההמלצות עלינו:
"כשצריך לפרגן: תודה ענקית לעורכת הדין גיטי גוטמן, שליוותה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. עורכת הדין גוטמן התנהלה בצורה מקצועית, נתנה יחס אישי והובילה אותי למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. אוגוסט 2019
"תודה מיוחדת לעו"ד גלית צברי, שפתרה סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
עמי א. ספטמבר 2019
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא הייתה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין ומאבק סוער. בזכות עורכת הדין במשרד גוטמן צברי החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם חתום"
קרן ב. אפריל 2019
"רציתי להגיד תודה לעו"ד גיטי גוטמן ולצוות משרדה הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה!"
יואל ד. ינואר 2019
"הגענו למשרד עורכות דין גוטמן צברי בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתן של עורכות הדין במשרד יישבנו את ההדורים ועל כך תודותינו"
אבירם פ. נובמבר 2018
"גלית היקרה: תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחת אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרת לי להתמודד בהצלחה ובכבוד"
רות ק. אוגוסט 2018
"המאבק מול הגרוש היה ארוך ומפרך, אבל בזכות עו"ד גיטי גוטמן הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2018


למה להתלבט לבד?

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון