×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
מה יעלה בגורלם של מכלול הנכסים הדיגיטליים שבחזקתו של אדם שהלך לעולמו?
משמעותה החוקית של ירושה דיגיטלית בעידן הטכנולוגי ולפי חוקי המשפחה
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
טיפול מקצועי בכל ענייני הצוואה ופתרון סכסוכי צוואה בין יורשים: פנו אלינו
טיפול מקצועי של עו"ד בענייני צוואות
טיפול מקצועי בכל ענייני הצוואה ופתרון סכסוכי צוואה בין יורשים: פנו אלינו

משמעותה החוקית של ירושה דיגיטלית

      18/02/2020 12:24

ירושה דיגיטלית כוללת את מכלול הנכסים הדיגיטליים הלא מוחשיים שאדם מותיר לאחר מותו במרחב האינטרנטי.

מדובר בנכסים כגון פרופילים באתרי רשתות חברתיות כמו פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, חשבונות באתרי אינטרנט, חשבונות דואר אלקטרוני, בלוגים ועוד.

נכסים אלו יכולים לכלול מידע דיגיטלי בהיקף רב אשר כולל התכתבויות במיילים, עשרות אלפי תמונות, סטטוסים בפייסבוק, סרטונים ביוטיוב, ציוצים בטוויטר ועוד.

נושא הירושה והבעלות על הנכסים הדיגיטליים הלא מוחשיים הנו בעל משמעות רבה, מאחר שהעיזבון הדיגיטלי עשוי לכלול לא רק נכסים שהינם בעלי ערך כספי רב כגון מידע סודי יקר ערך, אלא ובעיקר, נכסים שהנם בעלי משמעות רגשית ונפשית רבה ביותר עבור קרובי המשפחה וחבריו של המנוח.

לא פעם הנכסים הדיגיטליים משמשים גם מעין מצבה חיה להנצחת זכרו של המנוח ברשתות החברתיות, במיוחד בנסיבות בהן מדובר באדם שנפטר בטרם עת או בנסיבות שאינן טבעיות. בסקירה שלפניך נסביר בהרחבה אודות עמדתו של בית המשפט לגבי נכסי העיזבון הדיגיטלי של נפטר.

מאחר וסוגיית הירושה הדיגיטלית הנה סוגייה חדשה יחסית, פרי המהפכה הטכנולוגית שמתרחשת בשנים האחרונות, היבטיה המשפטיים טרם הוסדרו במלואם וזאת הן בארץ והן בעולם.

נכון לכתיבת מאמר זה (ספטמבר 2016) לא קיימת עדיין בדין הישראלי התייחסות מפורשת אשר מסדירה את נושא הירושה הדיגיטלית. חוק הירושה, תשכ"ה-1965 איננו מגדיר מה כולל עזבונו של המנוח אלא רק מציין בפשטות ובאופן לקוני בסעיף 1 כי במות אדם עובר עזבונו ליורשיו ותו לא.

המצב החוקי בישראל בנוגע לירושה דיגיטלית

למעשה, המצב החוקי בארץ כיום, בדומה לרוב מדינות העולם אינו מכיר בירושה דיגיטלית אשר אינה בעלת שווי כספי ממשי ומוכח וזאת למעט במידה והדבר הוזכר במפורש בצוואה של בעל הנכסים הדיגיטליים.

במידה והדבר לא נעשה לא יוכלו קרובי משפחתו של המנוח, למשל, לקבל על פי החוק מהרשתות החברתיות, לרבות פייסבוק, את הסיסמא ושם המשתמש של המנוח וזאת מתוך גישה אשר דוגלת בשמירת הפרטיות של המנוח.

התוצאה של מצב זה הנה כי במידה והמנוח לא הותיר צוואה לא ניתן לכלול את הירושה הדיגיטלית במסגרת צו הירושה ובמידה והמנוח הותיר צוואה אך לא הזכיר בה את הירושה הדיגיטלית לא ניתן לכלול אותה במסגרת צו קיום הצוואה.

רק במידה והמנוח ציין במפורש את הירושה הדיגיטלית במסגרת צוואתו ניתן יהיה לכלול אותה במסגרת צו קיום הצוואה.

יחד עם זאת, ישנן בארץ חברות שמנהלות אתרי אינטרנט, כגון תפוז אנשים, קפה דה מרקר, ו-012 מייל אשר מאפשרות לתת את הסיסמאות לפרופילים של משתמשים שלהן נפטרו בכפוף לצו בית משפט וזאת במידה והדבר לא הוסדר בצוואה שלהם.

לפיכך, מומלץ למי שמעוניין להוריש את נכסיו הדיגיטליים הלא מוחשיים לכתוב צוואה במסגרתה יורה במפורש מה ייעשה בנכסים אלו לאחר מותו ולמי הוא מוריש אותם ובין היתר לפרט מי יירש את שמות המשתמש והסיסמאות שלו אשר מאפשרות גישה לחשבונות ולפרופילים האישיים שלו ברחבי הרשת האינטרנטית.

לחילופין, ניתן לאחסן את כל הסיסמאות הדיגיטליות אצל חברות המתמחות בכך, תוך הוראה למסור אותן לאחר מות הלקוח ליורשים שנבחרו על ידו.

קראו בהרחבה: איך אפשר להגן על תוקפה של צוואה?

חשוב להבהיר ולהדגיש בעניין זה כי זכויות הקניין הרוחני הדיגיטלי של המנוח כגון עיצובי גרפיקה ממוחשבת, תוכנות מחשב וחומרים דיגיטליים בעלי זכויות יוצרים כגון חומרים כתובים או יצירות מוזיקה, תועברנה בירושה כמו כל נכס מוחשי אחר בהתאם לאמור בצוואת המנוח או על פי חוק הירושה.

בנוסף, יש להבדיל בעניין זה בין נכסים דיגיטליים לא מוחשיים כגון חשבונות מייל ופייסבוק כפי שצויין לעיל לבין נכסים דיגיטליים מוחשיים כגון המחשב האישי של המנוח אשר בדומה לכל נכס מוחשי אחר יועברו אף הם בירושה בהתאם לאמור בצוואת המנוח או על פי חוק הירושה.

קראו עוד בנושא: יורש אחר יורש

יחד עם זאת יובהר כי העברת המחשב האישי ליורש כלשהו, לדוגמא, אין פירושה גם העברה אוטומטית של זכויות הקניין הרוחני שבתוך המחשב לאותו יורש כך שיש להבדיל ביניהם ולהעביר בנפרד את הזכויות הללו בהתאם לאמור בצוואת המנוח או על פי חוק הירושה.

בנוסף, יש להבדיל בין נכסים דיגיטליים לא מוחשיים המאוכסנים על גבי שרתים ישראליים, עליהם חל הדין הישראלי כאמור לעיל, לבין נכסים דיגיטליים לא מוחשיים המאוכסנים על גבי שרתים בחו"ל עליהם הדין הישראלי איננו חל.

יחד עם זאת, חברות רבות בעולם גיבשו כללי מדיניות לגבי אופן ניהול הנכסים הדיגיטליים של משתמשים שנפטרו ועל כן מומלץ בעת הצורך לברר ראש מהו הנוהל של כל חברה בסוגיה זו.

כך, לדוגמא, חברת פייסבוק, איננה מוסרת לקרובי משפחת המשתמש שנפטר את הסיסמא שלו לפרופיל האישי שלו על מנת שהם יוכלו להכנס אליו ולנהל אותו בעצמם.

יחד עם זאת, פייסבוק מאפשרת להפוך את הפרופיל הפרטי של המשתמש שנפטר לדף הנצחה לזכרו שמאפשר להותיר בו תגובות ותמונות אך זאת רק לאחר שקרוביו דיווחו לה על פטירתו וביקשו זאת ממנה באמצעות שיגור בקשת הנצחה.

כל עוד הדבר לא נעשה ימשיך האתר לאפשר לחברי פייסבוק לכתוב לנפטר ולתייג אותו והוא אף יציע אותו כחבר פוטנציאלי למשתמשים ברשת.

אגב, בעקבות דחיית פייסבוק את בקשת הוריו של סמל בן וענונו ז"ל אשר נהרג במהלך מבצע צוק איתן לקבל את הסיסמא לחשבון הפייסבוק שלו, הגישה חברת הכנסת עדי קול הצעה לתיקון חוק הירושה לפיה יצויין בסעיף 1 לחוק שעזבונו של אדם יכלול גם את נכסיו הדיגיטליים.

בנוסף, חברת הכנסת קול גם הציעה שיתווסף סעיף הסבר שבו יהיה כתוב: "נכס דיגיטלי - לרבות חשבונות דיגיטליים, דואר אלקטרוני, מדיה חברתית, בלוג וכן נכסים נוספים אותם יקבע השר" אולם הצעת חוק זו לא הפכה למוגמרת והמצב החוקי בעניין זה נותר כפי שהנו.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

קרא עוד
שייך לנושא:   צוואות   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (5) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 5 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון