×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
עורכת הדין יפית ברדס-רוקח מסבירה על התמודדות מול מקרים של חטיפת ילדים מחו"ל על ידי אחד ההורים...
מה עושים במקרה של חטיפת ילדים על ידי אחד ההורים לפי אמנת האג?
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
אנחנו יודעים שטובת הילדים שלך חשובה יותר מהכל - במיוחד עכשיו: פנו אלינו
ייעוץ משפטי על משמורת ילדים
אנחנו יודעים שטובת הילדים שלך חשובה יותר מהכל - במיוחד עכשיו: פנו אלינו

חטיפת ילדים על ידי אחד ההורים

      10/03/2016 10:24

חטיפת ילדים על ידי הורה מתרחשת בדרך כלל כאשר אחד ההורים לוקח את ילדו המשותף ללא הסכמת ההורה השני ולרוב גם ללא ידיעתו, וזאת תוך הפרת זכויות המשמורת על הילד.

החטיפה יכולה להתרחש גם כאשר ההורה לוקח את הילד בהסכמת ההורה השני למשך תקופת זמן מוגבלת, כגון שבועיים, אולם מסרב להשיב את הילד לאחר מכן.

החטיפה אסורה על פי החוק ואף מהווה עבירה פלילית לפי חוק העונשין בארץ. תופעת חטיפת הילדים נפוצה במיוחד בקרב הורים גרושים או פרודים, אשר אינם מתגוררים עוד יחדיו.

לרוב החטיפה מתרחשת על רקע של סכסוך משפחתי בין ההורים אשר נוגע למשמורת או להסדרי ראייה של בני הזוג על ילדיהם.

במידה וחטיפת הילד נעשתה בתוך גבולות ישראל, היא תטופל בארץ על ידי הרשויות המקומיות, כגון המשטרה, בית המשפט לענייני משפחה וכיוצא בזה.

במידה וחטיפת הילד נעשתה למדינה זרה בחו"ל היא תטופל בהתאם לחוק הבינלאומי, וכן בכפוף לאמנת האג במידה והמדינה שאליה עבר ההורה עם הילד בחו"ל חתומה אף היא על אמנה זו.

אמנת האג הינה אמנה בינלאומית אשר נועדה להתמודד עם תופעת חטיפת ילדים למדינה זרה ללא רשות ההורה השני. שמה המלא של האמנה הינו האמנה בדבר ההיבטים האזרחיים של חטיפה בינלאומית של ילדים משנת 1980.

האמנה מקנה פתרון במקרה של חטיפות ילדים באופן לפיו במידה שהילד נחטף למדינה זרה שאף היא חתומה על אמנת האג, אזי אותה מדינה מחוייבת להפעיל את רשויות החוק המקומיות שלה לשם השבת הילד למדינת מגוריו ממנה נחטף, וזאת בהקדם האפשרי.

ישראל חתמה על האמנה בשנת 1991, ואימצה אותו אל תוך החקיקה הישראלית במסגרת חוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), תשנ"א-1991. נוסח האמנה כשלעצמו מופיע בתוספת לחוק זה.

על מנת להפעיל את אמנת האג, יש לפנות אל הרשות המרכזית שהוקמה לשם כך בכל מדינה מתקשרת.

הרשות המרכזית של ישראל הינה המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה, אשר הוסמכה לעניין זה ע"י היועמ"ש לממשלה.

המחלקה מטפלת בפניות של הורים ישראלים שילדיהם נחטפו למדינות זרות ע"י ההורה השני, והן בבקשות נכנסות מהורים זרים שילדיהם נחטפו ממדינות שונות לישראל. בנוסף, המחלקה מטפלת במקרים מסוימים גם בבקשות נכנסות ויוצאות בעניין אכיפה ויצירת הסדרי ראייה בין הורים החיים במדינות שונות.

כיצד יש לפעול במקרה של חטיפת ילד למדינה זרה?

במקרה בו נחטף ילד מישראל למדינה זרה על ידי אחד ההורים יש לפנות בהקדם האפשרי ולשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בדיני משפחה.

בהמשך ניתן לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:

  • פנייה לרשות המרכזית בישראל, אשר בשיתוף עם ההורה תגיש בקשה לרשות המרכזית המקבילה במדינה אליה נחטף הילד, כדי לפתוח בהליכים משפטיים במדינה זו.
  • פנייה ישירה לעורך דין פרטי במדינה אליה נחטף הילד, לשם הגשת בקשה באמצעותו לרשות המרכזית במדינה זו.

במקביל יפעל עורך הדין המייצג את ההורה ומתמחה בתיקי אמנת האג, לשם טיפול בכל ההליכים בישראל.

קראו בהרחבה: בית המשפט פסק פיצוי של מעל 2,000,000 ש"ח לאב שבתו נחטפה על ידי אמה

החזרת הילד למדינת מגוריו בהתאם לאמנת האג

מטרת אמנת האג הנה להבטיח שילד אשר נחטף על ידי אחד מהוריו למדינה זרה, יושב למקום מגוריו הטבעי ממנו הורחק שלא כדין, על מנת שבתי המשפט במדינת מגוריו הם שיכריעו בשאלת משמורתו של הילד.

מטרת אמנת האג עולה בקנה אחד עם שני העקרונות הבאים:

  • עקרון טובת הילד, לאור הנחת המוצא לפיה חטיפת ילד ממקום מגוריו הטבעי מנוגדת לטובתו.
  • עקרון שמירת האכיפה הבינלאומית של זכויות המשמורת בין המדינות המתקשרות באמנה.

בהתאם לאמור לעיל בית המשפט במדינה אליה נחטף הילד אמור לדון בבקשה להחזרתו למדינת מגוריו ממנה נחטף, ובדרך כלל גם לדאוג להחזרתו בהקדם האפשרי למדינת מגוריו, על מנת שבית המשפט שם הוא שיקבע בזכויות המשמורת על הילד.

סעיף 12 לאמנה קובע את הכלל כי במידה וטרם חלפה שנה ממועד חטיפת הילד ועד למועד פתיחת ההליכים במדינה אליה נחטף, אזי על בית המשפט במדינה זו לצוות על החזרת הילד לאלתר. אולם, במידה וכבר חלפה מעבר לשנה, על בית המשפט לבחון האם הילד כבר השתלב בסביבתו החדשה, ורק במידה ולא עליה לצוות על השבתו.

עם זאת סעיף 13 לאמנה קובע כי למרות האמור בסעיף 12, אין להשיב את הילד למדינת מגוריו במידה והוכחו אחד מהחריגים הבאים, אשר נוגדים את טובת הילד:

  • ההורה השני לא הפעיל בפועל את זכויות המשמורת שלו לפני החטיפה כך שהוא למעשה היה בנתק עם הילד או שהוא הסכים או השלים עם החטיפה לאחר מעשה.
  • קיים חשש חמור שהחזרתו של הילד תחשוף אותו לנזק פיזי או פסיכולוגי או תעמיד את הילד בדרך אחרת במצב בלתי נסבל.
  • הילד מתנגד להחזרתו וכי הוא הגיע לגיל ולרמת בגרות שבהם מן הראוי להביא בחשבון את השקפותיו.

אגב במידה וקיים חשש מלכתחילה לפיו אחד ההורים יחטוף את הילד לחו"ל וזאת במיוחד כשלאותו הורה יש גם אזרחות זרה, מומלץ לפעול למניעת מימוש חשש זה באמצעות הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ כלפי הילד הקטין.

במקרה הצורך ניתן לפעול להוצאת צו עיכוב יציאה גם כנגד ההורה השני. לדוגמא, במידה וההורה השני הנו אב שחייב בתשלום דמי מזונות, ניתן להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ גם כנגדו, במסגרת הליכי ההוצל"פ שננקטים לצורך גביית חוב המזונות שלו.

שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!

קרא עוד
שייך לנושא:   משמורת ילדים   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון