×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
מצד אחד, מספר הנשים העגונות בישראל ממשיך לעלות מדי שנה ומצד שני, בית הדין הרבני נוטה להתגמש ולמצוא פתרונות יצירתיים למצב האבסורדי. כדאי שתכירי את הכלים שעומדים לרשותך...
חופשיה וכלואה. הכלים שעומדים לרשות מסורבת גט ואישה עגונה
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
גירושין עם עורך דין מנוסה
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

עגונה? מסורבת גט? אלו הכלים שעומדים לרשותך!

      20/10/2020 13:44

לנישואים צריך שניים, לגט גם כן.

המספרים העגומים מוכיחים כי שליש מהנישואים בישראל עולים על שרטון ומגיעים לקיצם. האם זהו סוף פסוק? לגמרי לא.

על אף הכלים החברתיים והמשפטיים שהעמידה המדינה כגון חוק הגישור, לא מעט הליכי גירושין מתדרדרים לעימותים חריפים בין בני הזוג. על קצה רצף העימותים הללו, נמצא המושג ההלכתי אישה עגונה.

מושג זה יכול להיות רלוונטי רק עבור זוג שנישא בחתונה יהודית כדת משה בישראל, כלומר, מרבית הזוגות הנשואים בישראל. נדגיש תחילה פרט חשוב, לא משנה באיזו ערכאה משפטית מתבצע הליך הגירושין (בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה), בסופו של דבר, חייב הגט להיעשות בהסכמת שני הצדדים ולקבל את אישורו של בית הדין הרבני.

על אף ניסיונותיו של בית הדין הרבני להציג מצג של שוויון ביחס שלו לסרבנות של גברים אל מול סרבנות נשים (יש כמובן גם דבר כזה) המציאות מראה אחרת. בית הדין הרבני, עדיין נוטה לצדו של הבעל. למשל, בעל מסורב גט יכול לקבל את אישור בית הדין הרבני להינשא בשנית ויהיה באופן רשמי נשוי לשתי נשים. אישה לעומת זאת, תיענה בשלילי מוחלט.

אפליה זו היא קושי נוסף ברצף של קשיים שמבנה המערכת משית על האישה בהליך הגירושין. אז מה קורה שאחד הצדדים מסרב לאשר את הגט? מה קורה שאחד הצדדים חסר מסוגלות לתת גט? על כל אלה ועל הפתרונות לתופעות של עגינות וסרבנות גט נסביר בהרחבה מיד.

מעוגנת ומסורבת גט זה אותו הדבר?

נכון למועד כתיבת שורות אלה ולמעשה מאז ומתמיד, ההלכה קובעת כי בכדי להגיע לגט מאושר נדרשת הסכמה פעילה של שני הצדדים. במידה ואחד מהצדדים אינו משתף פעולה ובוחר להתנגד לגט, נוצרת בעיה.

חשוב מאוד להגדיר תחילה את מהותה ולהבחין בין שני המושגים המרכזיים במצבים בהם מבושש הגט המיוחל להגיע, מסורבת גט ומעוגנת.

על אף העובדה כי בסופו של דבר, התוצאה הסופית היא זהה, כלומר קושי בקבלת הגט, הרי שמדובר בשני מקרים שונים.

עגינות מתייחסת למצב בו בן או בת הזוג אינם מסוגלים לקחת חלק פעיל ומושכל בתהליך הגירושין.

מקרים כאלה כוללים בין היתר את המצבים הבאים:

  • בן הזוג נעדר ואין יודעים היכן הוא, או אם הוא כלל בין החיים
  • בן הזוג חולה קשה ומוגדר מחוסר הכרה או נמצא בתרדמת
  • בן הזוג איבד את שפיותו ואינו בר החלטה מושכלת לאשר את הגט

על אף שכל אחד מהמקרים הללו מתאר מצב אנושי קשה, הרי שאין מדובר בסרבנות אקטיבית של בן הזוג לגט ועל כן הטיפול במקרים אלה יהיה שונה מאשר במקרים של סרבנות מהותית.

מהי מסורבת גט? מסורבת גט היא אישה שבעלה מסרב לשחרר אותה ועד כמה שהגדרה זו נשמעת קשה, היא מתארת טוב ובדיוק את המצב. אגב, מספר הנשים מסורבות הגט בישראל, עומד כיום על כארבע מאות.

לכאורה, רשאי בית הדין הרבני להפעיל על המסרב לחץ לשחרר את אשתו, זאת לאחר שכלו הניסיונות להביא את הזוג לכדי הסכמה. הלחץ יעשה באמצעות הפעלת סנקציות שונות שמיד נפרטן.

ואולם, אין ביכולתו של אף מוסד לכפות הסכמה על מי מהצדדים להסכים לגט שכאמור, הנו תהליך שבמהותו מחייב הסכמה הדדית.

הסרבנות לגט אגב, מקורה ברוב המקרים ברצון של אחד הצדדים להשיג הסכם גירושין טוב יותר.

נחזור מעט אחור ונדגיש את האפליה בין נשים לגברים בפני בית הדין הרבני ומכאן גם הסיבה לכך שמספר מסורבות הגט גדול לאין ארוך מזה של מסורבי גט.

גבר לא ייחשב נואף אם הוא יקיים יחסי אישות עם אישה אחרת [בגידה, כן] במהלך הליך הגירושין, כלומר בהיותו עדיין מוגדר כנשוי. אישה לעומת זאת, לא רק תיחשב לנואפת, אלא שבמקרה ותבחר לקיים מערכת יחסים מקבילה לנישואים, יחשבו ילדיה לממזרים.

במילים אחרות, הבעל יוכל להניח את הליך הגירושין בצד ולהמשיך בחייו, לרבות טיפוח מערכת זוגית חדשה. בנוסף, יש בידי הבעל אופציה נוחה וקלה להציג בפני בית הדין מצב שווא לפיו הוא אינו סרבן גט, אלא זה שמבקש להשכין שלום בית, מה שלבטח יעניק לו זמן ויפעיל לחץ על האישה.

נשמע מסובך? נכון, אבל יש פתרון.

לא להישבר, יש פתרון לסרבנות

מאחר וחתימת הסכם הגירושין מותנה באישור בית הדין הרבני, יש לצלול במעט לעולם ההלכה. בין הפוסקים קיימת מזה שנים מחלוקת מתי הלחץ שמופעל על הבעל כדי שייתן את הגט הוא לחץ מותר.

בעניין זה נציין כי לחץ אסור עלול להוביל מבחינת בית הדין לאבדן רצונו החופשי של הבעל לאשר את הגט ובכך להפוך לגט מעושה – גט שאינו קביל.

ההלכה היהודית שנכתבה לפני למעלה מאלפיים שנים, מציינת מספר עילות לכפיית גט, בין היתר כנגד מצורע ומי שסובל ממחלות שאינן רלוונטיות לעידן המודרני.

בנוסף, קבעה ההלכה טעמים כלכליים לגט, למשל כאשר הבעל אינו מפרנס. טעם נוסף הוא, במקרה והבעל מסרב לקיים יחסי אישות עם אשתו. מפרש המשנה הבולט ביותר, הרמב”ם הוסיף שגט ניתן לכפיה גם כאשר אישה מואסת בבעלה, אולם פרשנות זו לא זכתה להסכמה כוללת מצד הפוסקים.

בהמשך נקבעו מספר פרמטרים נוספים המהווים עילה לכפיית גט על הבעל, במקרים של אלימות במשפחה וכלפי האישה, במקרה שהנישואין אינם כשרים ובמקרה בו הבעל סובל מבעיית פוריות.

בכל זאת, בחלק גדול מהמקרים, נמנעים בתי הדין הרבניים לפסוק גט בכפייה ועושים זאת במשורה.

איך בכל זאת כופים גט?

חשוב לציין כי מאבקן של נשים עגונות כמו גם מאבקים ציבוריים ותקשורתיים כנגד התופעה, הפכו בשנים האחרונות למחולל שינוי תפיסתי אפילו בקרב בתי הדין הרבני.

המציאות של אפליית נשים לא השתנתה לגמרי, אולם ניצני השינוי הולכים וגוברים בעוד ועוד פסיקות של כפיית גט על גברים סרבני גט.

אם בעבר, יכול היה בית הדין לכפות גט על הסרבן באמצעות עונש של מלקות, עומדות בפני בית הדין כיום פעולות משפטיות רבות ומגוונות, לרבות הנחיה למתן גט מיידי במצבים מסכני חיים לכאורה.

לבית הדין הרבני סמכות מלאה להטיל על הסרבן שורה ארוכה של סנקציות כמו:

  • שלילת רישיון הנהיגה
  • מאסר בפועל
  • איסור לעשות שימוש בכרטיסי אשראי
  • איסור ניהול חשבון בנק
  • עיקול חשבונות בנק
  • איסור החזקת דרכון
  • עיכוב יציאה מהארץ

ועוד...

בית הדין יכול להפעיל על הסרבן גם לחצים חברתיים דתיים כגון נידוי והרחקה מהקהילה, החרמה, הימנעות מביקור חולים וכדומה.

עוד סנקציה המופעלת על הסרבן היא תשלום קנס קבוע על כל חודש של סרבנות, במקרים רבים מדובר בקנס שמגיע לעשרות ואף מאות אלפי ₪. כל אלה הם חלק מהפעולות שבית הדין הרבני רשאי ואף מפעיל כנגד הסרבן במטרה להובילו לאשר את הגט. כל אלה נעשים מכוח הפרת האוטונומיה של האישה, כבוד האדם ודיני הנזיקין.

בתי הדין הרבניים צועדים בשנים האחרונות באיטיות לשינוי כיוון ובאמצעות הכוונה נכונה, יכולה מסורבת גט לראות את הסוף המיוחל מהר יותר מכפי שתכנן הבעל הסרבן.

ראוי לציין כי בימינו ניתן למנוע מראש הגעה למצב של סרבנות כרונית, זאת על ידי הסכם נישואים הכולל את מה שמכונה "הנספח הישראלי לכתובה", נספח שממתן את אלמנט הקניין של הבעל את האישה באמצעות הכתובה.

עוד בנושא: בית הדין הרבני הוציא צו הרחקה והפרדת מגורים נגד סרבן גט

קרא עוד
שייך לנושא:   גירושין   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון