×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
המושג הורה פסיכולוגי נוגע להורה, גבר או אשה בזוגיות חד מינית, שאינו ההורה הביולוגי של הילד/ה. בית המשפט לענייני משפחה דן ופסק בתביעה תקדימית בנושא זמני שהות שהוגשה על ידי הורה פסיכולוגי...
הורה פסיכולוגי - יש לך זכות מלאה לזמני שהות שווים!
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו
עורך דין מקצועי לדיני משפחה
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו

הורה פסיכולוגי והזכות לזמני שהות

      13/10/2021 12:24

המונח הורה פסיכולוגי הנו מונח חדש יחסית והלכה למעשה, זכויות ההורה הפסיכולוגי הגיעו לדיון בבתי המשפט לענייני משפחה מעט מאד פעמים עד היום.

בסקירה המעניינת והתקדימית שלפניך, נסביר פסק דין חשוב של בית המשפט לענייני משפחה, בבואו לדון ולפסוק בתביעה בנושא זמני שהות של ילד בן 9.

מה שמייחד תביעה זאת היא העובדה שהתובעת ביקשה לקבל הכרה בזכויותיה על הילד לפי הגדרה של הורה פסיכולוגי, מאחר ולא הסדירה חוקית את מעמדה כהורה ואינה האם הביולוגית של הילד.

המציאות בעידן המודרני מביאה עמה תאי משפחה מסוגים שונים מעבר לתא הקלאסי של זוג הורים ביולוגיים וילדיהם המשותפים. כך ניתן למצוא משפחות שהוקמו על ידי זוגות להט"בים, לרבות באמצעות תרומת זרע / ביצית או אם פונדקאית, ילדים שנולדו להורים ביולוגיים באמצעות הסכם הורות משותפת או הסכם חיים משותפים.

מטבע הדברים, גם בקרב משפחות חד מיניות עלולים להתעורר לעתים מחלוקות וסכסוכים שונים, שמצריכים את הכרעתם של הערכאות השיפוטיות, ממש כפי שאירע במסגרת התביעה שהוגשה בהליך תמ"ש 58503-05-16 שנדון בפני בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון.

מדוע הגיעו זמני השהות לדיון בבית המשפט?

תיק זה עסק בשתי נשים, בת 37 ובת 47, שניהלו מערכת יחסים זוגית במשך כ-11 שנים, עד לשנת 2016.

בשנת 2012 נולד לבת הזוג המבוגרת יותר בן באמצעות תרומת זרע, כך שהיא היתה אמו הביולוגית.

לאחר הלידה שימשה בת הזוג השניה אף היא בפועל כהורה של הילד, אם כי היא לא פעלה להסדיר את מעמדה כהורה שלו, לרבות באמצעות הגשת בקשה לצו הורה פסיקתי או צו אפוטרופסות.

בשנת 2016, כאשר הילד היה בן 4.5, נפרדו בנות הזוג. במשך כחצי שנה לאחר הפרידה, איפשרה האם הביולוגית לבת זוגה לשעבר להיפגש עם הילד, אולם לאחר מכן שינתה את התנהלותה ולא איפשרה לה לקיים עמו כל קשר.

בעקבות זאת הגישה האם הלא ביולוגית תביעה לקבלת משמורת משותפת על הילד, תוך הכרה במעמדה כ-הורה פסיכולוגי של הילד.

לטענתה, ההחלטה להביא את הילד לעולם היתה משותפת לשתיהן והיא למעשה שימשה כאמו לכל דבר במשך 4.5 שנים לאחר לידתו, ואף הוריה התייחסו אליו כאל נכד. עוד טענה התובעת שטובת הילד מחייבת מתן משמורת משותפת לה ולאם הביולוגית וחלוקה שווה של זמני השהות, לרבות בחגים ובחופשות.

האם הביולוגית טענה שההחלטה להביא את הילד לעולם היתה שלה בלבד וכי לתובעת אין כל זכויות לגבי הילד, מאחר שהיא איננה אמו או האפוטרופוסית שלו.

בנוסף, היא הסבירה את החלטתה להפסיק את הקשר בין הילד לתובעת בכך שהיא סברה שהוא אינו מועיל ואף מזיק לו, לאור התנהגותה הכוחנית והאובססיבית של התובעת, בנסיונה לפגוע במעמדה האימהי.

המומחית שמונתה על ידי בית המשפט, תסקיר שירותי הרווחה, והאפוטרופא לדין שמונתה לילד, תמכו בכינון קשר בין התובעת לבין הילד וזאת באופן הדרגתי ומבוקר למען טובתו ורווחתו.

בשנת 2018 נתן בית המשפט החלטה בדבר משמורת זמנית בהסתמך על המסקנות הללו, שאיפשרה לתובעת להיפגש עם הילד פעם בשבוע באופן זמני, עד לקבלת פסק הדין בתביעת המשמורת.

בית המשפט ביסס את החלטתו הזמנית על מסקנותיהם של הגורמים המקצועיים הנ"ל, וכן על קביעתו לפיה התובעת משמשת כדמות התקשרות חיונית לילד, בעוד שניתוק ילדים מדמויות משמעויות בשנות חייהם הראשונות פוגם ביכולתם העתידית להסתמכות וליצירת קשרים.

הורה פסיכולוגי בראי דיני המשפחה

בית המשפט הבהיר בפתח דבריו שמדובר במקרה תקדימי שטרם נבחן בפסיקה, מאחר שמדובר בתובעת ללא קשר ביולוגי ואף ללא קשר משפטי לילד.

עוד ציין בית המשפט כי במהלך השנים האחרונות התפתחה בפסיקה ובשיח האקדמי גישה בשם הורות פסיכולוגית וזאת לאור השינויים שחלו בתא המשפחתי המודרני, הודות למדע והתפתחות טכנולוגיית הפריון שיצרו משפחות מסוגים אחרים פרט לתא המשפחתי הקלאסי של הולדת צאצאים במסגרת ברית נישואין.

גישה זו מגדירה את ההורות כעניין פונקציונאלי ובוחנת את חשיבות הקשר הטיפולי, הדאגה והאינטראקציה על בסיס יומיומי בין הילד לבין הדמות שמטפלת בו, וזאת מתוך נקודת מבטו של הילד.

הפסיקה הישראלית הכירה אף היא בחשיבותו של הקשר הפסיכולוגי הרגשי שנוצר בין הילד לבין הדמות המטפלת והדואגת לו, ואף קבעה שבנסיבות מסוימות קשר הדם הביולוגי יהיה נסוג מפני הקשר הפסיכולוגי-הרגשי.

מן הכלל אל הפרט

במקרה דנן, שתי הנשים ניהלו מערכת יחסים זוגית שבמסגרתה הן קיבלו החלטה משותפת להביא לעולם את הילד והתנהגו בפועל כתא משפחתי, כאשר בין הילד לתובעת היה ועודנו ישנו קשר של אמא ובן.

האם הביולוגית בחרה לגדל את בנה יחד עם התובעת תחת אותה קורת גג, בשיתופיות מלאה, כאשר שתיהן מבצעות יחד את כל המטלות הנדרשות לגידול הילד, ולמעשה נוצר ביניהן הסכם מכללא בדבר קיום הורות משותפת על הילד.

הסכמתן נוצרה כשהן רכשו יחדיו את תרומות הזרע, פנו לטיפולים, הלכו יחדיו ללידה ויצאו יחדיו מבית החולים עם הילד.

במקביל דחה בית המשפט את טענות האם הביולוגית לפיה התובעת פוגעת בסמכותה ההורית.

בסופו של דבר קבע בית המשפט לאור עקרון טובת הילד, טיב הקשר בין הילד לתובעת ובני משפחתה, וחוות הדעת של המומחיות שמונו בתיק, שטובתו של הילד מובילה להכרה בתובעת כאימו הנוספת, שעה שהוא עצמו רואה בה כדמות התקשרות משמעותית בחייו היות ובשנות חייו הראשונות היוותה עבורו התובעת כמקור לסיפוק כלל צרכיו.

בהתאם לכך הורחבו זמני השהות של התובעת עם הילד באופן הדרגתי, כך שבחודשיים הראשונים יתווסף להם עוד יום בו הילד ישהה עם התובעת כולל לינה ובהמשך הם יורחבו גם לסופי שבוע.

בנוסף הפנה בית המשפט את שני האמהות לקבלת הליך טיפולי לליווי הרחבת הסדרי השהות, תוך שהוא מביע את תקוותו שהן יצליחו לגשר על הפערים ביניהן ולפעול בשיתוף פעולה למען הילד, וכך שבסופו של ההליך, ניתן יהיה ליתן החלטה על אחריות הורית משותפת לשתי האמהות והכול לטובתו של הקטין ורווחתו.

לפנים משורת הדין, לא חייב בית המשפט את האם הביולוגית בתשלום הוצאות וזאת על מנת שלא להמשיך ולהכביד.

קריאה נוספת: קביעת זמני שהות בפרידה של זוג חד מיני

קרא עוד
שייך לנושא:   דיני משפחה   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון