החוק בישראל קובע כי על מנת להקנות לצוואה תוקף משפטי מחייב אשר יאפשר לממש אותה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה בפני רשם הירושות או בית הדין הרבני. יחד עם זאת, קיימת גם אפשרות חוקית למי שמתנגד למתן בקשה זו להגיש התנגדות לקיום הצוואה.
סעיף 67 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע כי: "הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום, יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעונין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לעניני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצו".
כלומר כל מי שמעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לקיום הצוואה תוך 14 יום ממועד פרסום הגשת הבקשה לצו קיום צוואה ברבים, דהיינו בעיתונות היומית וברשומות. כלומר התנאי המקדמי הראשון להגשת התנגדות הנו שהמתנגד יהיה מעוניין בדבר.
כעת נשאלת השאלה מהו למעשה פירוש הביטוי מעוניין בדבר ועל מנת לענות לשאלה זאת חשוב לבחון את נסיבות המקרה הספציפי שלך.
במסגרת הליך רע"א 3154/94 עאסי נגד עאסי, קבע ביהמ"ש העליון כי משמעות הביטוי המעוניין בדבר כאמור בסעיף 67 לחוק הירושה, רחבה משל הביטוי הנוגע בדבר הנזכר בסעיף 155 לחוק.
ביהמ"ש הבהיר כי הנוגע בדבר הוא מי שטוען לזכות הנאה ישירה בעזבון כיורש על פי דין או כזוכה על פי צוואה, בעוד שהמעונין בדבר, יכול שיהיה גם מי שטוען להנאה עקיפה מן העזבון מכוחו של יורש או זוכה כאמור.
כלומר, על פי הפסיקה המעוניין בדבר איננו כל אדם שחש שיש לו עניין כלשהו בהתנגדות לצוואה, אלא עליו להיות בעל זכות ישירה או עקיפה בצוואה או בנכסיה. לדוגמא, נושה שיש לו זכות ישירה בנכסי העזבון מכח חוב של המצווה, או יורש על פי הדין שמשום מה נושל מהצוואה.
בכל מקרה, מומלץ תמיד להתייעץ עם עורך דין מנוסה בדיני משפחה לפני שפנים להגשת התנגדות, ולו לצורך בדיקת התנאים המקדימים שהנם אבן הדרך הראשונה שיש לחצות לפני הגשת כל התנגדות.
קיום עילה מוצדקת להתנגדות: על המתנגד להציג עילה מוצדקת לפני ולצורך הגשת ההתנגדות לקיום הצוואה. עילה אשר מוכרת על פי הדין. בשל עקרון העל בדבר כיבוד רצון המצווה, דיני הצוואות בארץ אינם מכירים בטענות המבוססות על חוסר צדק, חוסר הגינות, קיפוח וכדומה כעילות שמוכרות על פי החוק ועל כן לא די בתחושות כאלו כדי להגיש התנגדות לקיום הצוואה.
עילות התנגדות שמוכרות על פי החוק הנן לדוגמא, עילות בגין פגמים טכניים שנפלו בעת עריכת הצוואה, כגון העדר חתימת המצווה או העדר תאריך, או פגמים מהותיים כגון הפעלת השפעה בלתי הוגנת על המצווה אשר פגעה ברצונו החופשי והאמיתי.
קיום ראיות המבססות ומוכיחות את עילת ההתנגדות: נטל הראייה לגבי קבלת ההתנגדות לצו קיום הצוואה מוטל על המתנגד, וזאת בהתאם לעיקרון הכללי לפיו המוציא מחברו עליו הראיה.
לפיכך, לא די בכך שהמתנגד מציג עילת התנגדות מוכרת על פי החוק, אלא עליו גם לבססה ולהוכיחה באמצעות ראיות מוצקות וכבדות משקל.
שכן בשל אותו עקרון העל בדבר כיבוד רצון המצווה, הנחת המוצא הנה שהצוואה כשרה ותקפה, ולפיכך מי שמתנגד לקיומה צריך להוכיח את עילת ההתנגדות שלו שאכן נפל בה פגם כלשהו אשר מצדיק את פסילתה או ביטולה, באמצעות ראיות כבדות משקל.
כל ספק בעניין זה פועל לטובתו של מי שביקש את קיום הצוואה וזאת כפי שנקבע בהליך דנ"א 1516/95 מרום נ' היועהמ"ש לממשלה.
יחד עם זאת, קיים הבדל מהותי בעניין נטל הראיה בין עילה המבוססת על פגם טכני לבין עילה המבוססת על השפעה בלתי הוגנת:
במידה והמתנגד הוכיח קיומה של חזקה לכאורה בדבר הפעלת השפעה בלתי הוגנת על המצווה, עובר נטל הראיה אל מי שמבקש את קיום הצוואה, באופן לפיו עליו לסתור חזקה זו. יחד עם זאת, נטל השכנוע עדיין מוטל על כתפי המתנגד ואיננו מוסר ממנו לעולם.
אולם, במידה והמתנגד הוכיח כי נפל פגם טכני בצוואה, מתהפך נטל הראיה, באופן לפיו על מי שביקש את הצו לקיום הצוואה להוכיח כי חרף הפגם הטכני האמור, הצוואה עדיין משקפת את רצונו החופשי האמיתי של המצווה, וזאת בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה.
סוג הערכאה המשפטית והדין המהותי לבירור ההתנגדות: הסמכות השיפוטית בארץ לדון בענייני ירושה מוקנית לבתי המשפט לענייני משפחה, אשר פוסקים לפי הדין האזרחי-חילוני, ולחילופין, לבית הדין הרבני אשר פוסק לפי הדין הדתי-העברי. כלומר, לשתי הערכאות הללו קיימת סמכות מקבילה לדון בנושאים אלו.
יחד עם זאת, קיים הבדל מהותי ביניהן, מאחר שבית הדין הרבני מוסמך לדון בנושאים אלו רק במידה וכל הצדדים הנוגעים בדבר הביעו בכתב את הסכמתם לכך, וזאת בהתאם לסעיף 155 (א) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965. לעומת זאת אין הדבר דרוש במקרה של תביעה בבית המשפט לענייני משפחה.
על המתנגד, איפוא, לקחת בחשבון גם את סוג הערכאה המשפטית שתדון בהתנגדות, ולהציג את ההתנגדות שלו בהתאם לדין המהותי שלפיו היא דנה.
סעדים: על המתנגד להגדיר לעצמו מלכתחילה אילו סעדים הוא מבקש להשיג מבית המשפט באמצעות הגשת ההתנגדות שלו. חשוב להקפיד כי המדובר בסעדים שבית המשפט אכן מוסמך לתת על פי החוק ולא מעבר לכך.
לסיכום, הבנת הנושא ובדיקה יסודית לגבי התנאים המקדימים להגשת התנגדות לצוואה, הנם אבן דרך חשובה שיש לחצות לפני שמקבלים החלטה בנושא. בחינת הנושא לעומק, ביחד עם עורך הדין שלך הנה בגדר הכרח, הן לפי דרישות החוק והן לפי פסיקות קודמות.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..מה עושים במקרה של התנגשות בין חוק הירושה לבין הוראות הסכם ממון שנתחם?
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..חוק הירושה קובע מנגון לחלוקת העיזבון וכיסוי חובותיו של הנפטר בין היורשים...
קרא/י עוד..מה יעלה בגורלם של הנכסים הדיגיטליים שבחזקתו של אדם שהלך שנפטר ולעולמו?
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם ניתן להתחרט ולחזור להיות יורש/ת לאחר הסתלקות מעיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות חוק הירושה ופסיקת בתי המשפט במקרה של זיוף צוואתו של אדם...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לביטול צו ירושה או צו קיום צוואה לפי סעיף 72 לחוק הירושה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותם של סעיפים 43 ו-44 לחוק הירושה ולפי הוראות המוריש בצוואה.
קרא/י עוד..הכירו את המבחנים שקובעים מתי היתה מעורבות פסולה בעריכת צוואה לפי הפסיקה!
קרא/י עוד..האם הצהרתו בעל פה של המצווה מספיקה לצורך ביטול הצוואה לפי חוק הירושה?
קרא/י עוד..סעיף 22 לחוק הירושה מסביר את הדרך לניסוח ועריכת צוואה בפני נוטריון מוסמך...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה פסל את תוקפה של הצוואה, וקבע כי אינה צוואה בעדים...
קרא/י עוד..אם הגיע הזמן לערוך צוואה הגעת למקום הנכון! התמחות ספציפית בעריכת צוואות...
קרא/י עוד..הכירו את המושג שלטון היד המתה ומתי ניתן להגביל את הוראות המצווה בהתאם...
קרא/י עוד..בין אם המדובר על הקדש פרטי או הקדש ציבורי, זה מה שקובע חוק הנאמנות...
קרא/י עוד..חוק הירושה מאפשר ליורשים להסכים ביניהם על אופן חלוקת העיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לצורך הגנה על צוואה מפנה התנגדות לקיומה או ביטולה...
קרא/י עוד..סעיף 54 לחוק הירושה, רצון המצווה ופסיקות קודמות מנחות את בית המשפט...
קרא/י עוד..