תיאום הורי הנו מודל טיפולי חדש למשפחות שבהן מתקיים קונפליקט זוגי והורי בעצימות גבוהה, וזאת על מנת לסייע להורים המתגרשים לשתף פעולה ביניהם ולפתור יחדיו סוגיות הוריות הקשורות לילדיהם, למען טובת הילדים.
לדוגמא, כאשר הורים אשר מנהלים מאבק גירושין קשה אינם מסוגלים לבצע את החלטות בית המשפט וההסכמים ביניהם בנוגע למשמורת הילדים והסדרי הראיה, תוך פגיעה קשה בילדים עצמם, אזי ביכולתם להיעזר במתאם הורי אשר ילווה את שניהם ויסייע להם לשתף פעולה יחדיו למען טובת הילד.
הגורמים שמפנים את ההורים להליך תיאום הורי הנם בדרך כלל בתי המשפט וזאת בהמלצת גורמי הרווחה ויחידות הסיוע אשר מלווים את ההורים.
הליך התיאום ההורי הינו מודל טיפולי שפותח במקור בארה"ב בשנות ה-90 של המאה שעברה, במטרה למתן קונפליקטים בעצימות גבוהה בין הורים מתגרשים, אשר לא פעם פוגעים קשות גם בילדים הלכודים בתוך קונפליקטים אלו.
הורים רבים המנהלים מאבקי גירושין קשים ומתמשכים אינם בוחלים להשתמש בילדיהם המשותפים ככלי ניגוח זה כלפי זה, ובכך פוגעים קשות בילד, מערערים את בטחונו ואף עלולים לגרום לו לתחושה של ניכור הורי כלפי אחד ההורים.
מודל התיאום ההורי נעזר בכלים מתחום הגישור במטרה להקטין ככל הניתן את הפגיעה האפשרית שעלולה להיווצר בתחושת הערך של הילד עקב תהליך הגירושין.
המטרה הנה להעביר לילד את המסר שלמרות שהזוגיות בין שני הוריו הסתיימה, שניהם עדיין רוצים ומסוגלים להתחשב בצרכיו ולשתף פעולה לגביו. במקביל, ההורים חווים שיפור בצורת התקשורת ביניהם, וכן באופן בו הם תופסים את עצמם כהורים וביחסיהם כלפי הילד.
לפניך 7 הנקודות העיקריות אליהן שואפים להגיע בהליך:
במסגרת פסק הדין אשר ניתן ביום 30.9.2015 במסגרת הליך תמ"ש 29188-05-14 א.ב.מ. נ' ד.ב.מ. החליט בית המשפט לענייני משפחה למנות מתאם הורי וזאת כחלק מהרחבת ארגז הכלים של בית המשפט לענייני משפחה לטיפול במשפחות בהן מתקיים קונפליקט הורי בעצימות גבוהה.
תיק זה עסק בבני זוג אשר ניהלו במשך למעלה משנה וחצי הליכים מגוונים בעניינים שונים כגון: צווי הגנה, משמורת, מזונות, נזקקות, חלוקת רכוש ועוד.
בנם הבכור מאושפז במסגרת של בריאות הנפש, בתם בת ה-14 מקיימת חלוקת זמני שהות בין ההורים לפי החלטות שיפוטיות קודמות ואילו שתי התאומות בנות ה-13 מגלות ניכור הורי חריף כלפי האב ואינן מתראות עמו כלל.
במצב דברים זה הגיש האב בקשה למינוי מתאמת הורית, בטיעון כי יש להביא לגישור בין ההורים לשם הטבת מצבם של הילדים.
האם התנגדה לבקשת המינוי בטענה שהמשפחה מטופלת כבר בידי 8 אנשי מקצוע, לרבות עו"ס לסדרי דין, לחוק נוער, מטפלת משפחתית, מטפלת לילדים, אפוטרופוס לדין, ועו"ס יחידת הסיוע, ולכן אין צורך בגורם טיפולי נוסף עבור הילדים.
לטענתה, חשיפת הילדים לגורם טיפולי נוסף תבלבל הילדים, תזיק להם ותחריף את משבר האמון שיש להם באנשי המקצוע. עוד טענה האם כי האב הנו אדם נוקשה ואלים והוא ורק הוא זקוק לטיפול בבעיות האלימות מהן הוא סובל.
בית המשפט קבע כי המשפחה סובלת סבל רב עקב הקונפליקט הממושך של שני ההורים, בשעה שכל הצעדים שננקטו עד כה על ידי בית המשפט לשם ישובו לא הוכיחו עצמם.
שכן, כל החלטות בית המשפט בעניין זה לא עמדו בפני הרצון בלתי נלאה ונגמר של ההורים להמשיך להתנהל ובתוך מסגרת של סכסוך משפטי עם הגדרות ברורות של מנצח ומפסיד, כאשר אף אחד לא ינוח עד שיגיע למסקנה ברורה שכזו.
במצב זה הגיע בית המשפט למסקנה כי בנסיבות העניין נדרשת התערבות של מתאם הורי שיבקר את התקדמות התהליך עד הבאתם של הצדדים למצב שבו יראו את טובת ילדיהם מעבר לטובתם שלהם, ויפעלו בהבנה ובשיתוף פעולה לטובת ילדיהם.
בית המשפט ציין כי התיאום ההורי אמנם נמצא רק בראשית דרכו בישראל, אך היו גם כבר מקרים בהם הוא הוכיח הצלחות שלא ניתן היה כלל לחזותן, לרבות במקרים שנעשתה הפניה על ידי בית המשפט.
תיאום הורי יוכל להציע הליך טיפולי להורים באמצעות עבודה ישירה עם שני ההורים לשם שיפור היחסים ביניהם, הגם שאין מדובר בגישור בשל אי התאמת ההורים המצויים ברמת סכסוך גבוהה להליך של גישור.
בנוסף קבע בית המשפט כי לכל משפחה יש לתפור חליפת תיאום משלה. לשם הטיפול בזוג דנן, מינה בית המשפט פסיכולוג ועורכת דין מגשרת אשר ישמשו כמתאמים הוריים של בני הזוג, וזאת בהתאם לסמכות בית המשפט לפי סעיפים 19-ו-69 לחוק הכשרות המשפטית, התשכ"ב-1962.
בנוסף חייב בית המשפט את עורכי הדין של הצדדים לשתף פעולה עם הליך התיאום ההורי ככל שיידרשו.
הנה כי כן, דומה כי כלי התיאום ההורי הולך ותופס יותר ויותר מקום במסגרת הכלים שבהם משתמשים בתי המשפט בארץ לצורך ישוב סכסוכי גירושין, ולמרות שהנושא נמצא עוד בתחילת דרכו מן הראוי לעודד את הצדדים להליך הגירושין ולהפנותם לצורך תיאום הורי שמטרתו העיקרית הנה שמירה על האינטרסים של הילדים לאורך ההליך.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..טובת הילדים היא החשובה ביותר כשהורה רוצה לעבור דירה. איך עושים את זה נכון?
קרא/י עוד..בימ"ש התיר לאשה גרושה לעבור ליישוב מרוחק עם ילדיה, למרות התנגדות האב...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך להתמודד מול המציאות החדשה, שאחרי הגירושין...
קרא/י עוד..הילדים גרים בבית אחד וההורים מתחלפים ביניהם. מה דעתך על השיטה ואיך זה עובד?
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי הגיע הזמן להחליף את המונח המיושן משמורת ילדים...
קרא/י עוד..משבר הקורונה משנה סדרי עולם ובימ"ש פסק על חידוש הסדרי השהיה בשיחת וידאו!
קרא/י עוד..הכירי את מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשותך במקרה של הפרת זמני השהות...
קרא/י עוד..5 נקודות חשובות לכל הורה שרוצה לדעת איך מקבלים החלטה לגבי הסדרי ראיה...
קרא/י עוד..הכירו את מגוון האפשרויות לקביעת הסדרי ראיית ילדים לפי חוק, בהסכמה או בפסק דין.
קרא/י עוד..הגיע הזמן לעשות שינוי בטרמינולוגיה הנהוגה בתי המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..כאשר מערכת היחסים הגרועה בין ההרוים הגרושים פוגעת ומסיבה נזק לילדים...
קרא/י עוד..הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים שלך ועבורך הנה במשמורת משותפת ובהסכמה!
קרא/י עוד..למרות הייתרונות הברורים, גם במשמורת משותפת יש לא מעט נקודות שפל ובעיות...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי הנדרש לפי חוק לצורך קבלת צו שיורה על משמורת זמנית...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והחוקים הנוגעים לנושא, וכיצד מכריעים בשאלת משמורת הילדים...
קרא/י עוד..דעות בעד ונגד ביטול החזקה שמנציחה את הפערים בין המינים כבר לאורך שנים רבות...
קרא/י עוד..בפסק דין חשוב, בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק נגד האם!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה בפסק דין תקדימי: האב הקטין יוכל להיות משמורן...
קרא/י עוד..בהליכי הגירושין אנו פוגשים את פקידי הסעד שהנם עובדים סוציאליים הפועלים לפי חוק...
קרא/י עוד..כלים מעשיים למקרה שבו אחד ההורים מחליט להסית את הילדים כנגד ההורה השני
קרא/י עוד..פסק דין תקדימי הקובע כי על העירייה לדווח להורים גרושים על רישום ילדיהם לבית ספר.
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע פיצוי כספי ניכר לאב שבתו נחטפה לחו"ל על ידי אמה...
קרא/י עוד..הכירו את הקריטריונים לפיהם ישנה ביהמ"ש לענייני משפחה החלטה על משמרות ילדים.
קרא/י עוד..