הגשת תביעת גירושין הנה תהליך מורכב מבחינות רבות ושונות, לכן רצוי וחשוב להבין היטב את הוראות החוק וההתנהלות בכל הליך גירושין צפוי ולפי נסיבותיו.
הפרוצדורה המשפטית מתחילה לרוב מעצם ההחלטה לסיים את הקשר הזוגי, דרך בחירת עורך דין מעולה, גיבוש האסטרטגיה הנחוצה לבניית תיק הגירושין וניהולו ועד להגשת בקשה ליישוב סכסוך ובמידת הצורך גם כתב תביעה על כל המסמכים הכרוכים ונלווים אליו.
בכל שאלה לפני תביעה לגירושין או הגשת בקשה ליישוב סכסוך ניתן לשוחח עם עו"ד בטלפון: 072-336-0526
מאחר ומדובר בנושא שהנו בעל חשיבות עליונה ואף קריטית לחיי בני הזוג וילדיהם, חשוב להתכונן אליו כדבעי באמצעות יצוג משפטי מעולה, על מנת להימנע מטעויות הרות גורל, אשר עלולות להשפיע לכל אורך חייהם של המעורבים בהליך.
באופן כללי, כאשר מדובר בזוג אשר טרם צבר נכסים משותפים רבים ו/או ילדים, הגשת התביעה עשויה להיות קלה ופשוטה יחסית, בהיעדר סוגיות מורכבות שיש לתת עליהן את הדעת. מאידך, המצב בהחלט שונה כאשר המדובר בזוג אשר כבר הספיק לצבור רכוש משותף ובמיוחד כאשר יש להם גם ילדים קטינים.
במקרה כזה בצד תביעת הגירושין וסידור הגט כשלעצמה, אותה יש להגיש בבית הדין הרבני בלבד נוכח סמכותו הייחודית בעניין זה, יש להגיש גם תביעות נלוות נוספות, כגון תביעת חלוקת רכוש, תביעת מזונות, תביעת מדור ותביעת משמורת והסדרי ראיה.
את התביעות הנלוות ניתן להגיש בבית הדין הרבני במידה והן נכרכו כדין בתביעת הגירושין שהוגשה בפניו או בבית המשפט לענייני המשפחה.
לגבי תביעת הגירושין וסידור הגט, כאמור, תביעה זו ניתן להגיש אך ורק בפני בית הדין הרבני, שהנו בעל הסמכות והייחודית והבלעדית לדון בענייני נישואין וגירושין בארץ.
לשם כך מגיש תביעת הגירושין נדרש לפרט עילות גירושין שמוכרות בהלכה כגון: טענות בגידה, מיאוס, אישה מורדת, העדר כח גברא, בן זוג שמתנהג שלא כיאות ועוד.
בית הדין הרבני ינסה לברר מהן הסיבות האמיתיות לגירושין, האם יש סיכוי להגיע לשלום בית בין בני הזוג, האם הצדדים טופלו בטיפול זוגי, האם נעשו ניסיונות גישור, האם קיימים ילדים משותפים וכדומה.
לגבי התביעות הנלוות, כגון תביעות הרכוש, המזונות והמשמורת, ניתן כאמור להגישן בבית הדין הרבני, במידה והן נכרכו כדין בתביעת הגירושין שהוגשה בפניו, או בבית המשפט לענייני משפחה, הואיל ולשניהם ישנה סמכות מקבילה בעניין זה.
ההבדל המהותי והעיקרי בין שתי הערכאות הללו נובע מכך שבתי המשפט לענייני משפחה פוסקים בהתאם לדין האזרחי-חילוני, שנחשב כדין מודרני הדוגל במתן שיוויון זכויות לאשה.
לעומת זאת, בית הדין הרבני פוסק בדרך כלל בהתאם לדין המשפט העברי וההלכה היהודית, אשר בדרך כלל נחשב בקרב הציבור הרחב, ובמיוחד החילוני כמובן, לדין מיושן, אשר מפלה את האישה לרעה ביחס לגבר.
הבדלים אלו הולידו את התופעה הידועה בכינוי מרוץ הסמכויות, אשר מתבטאת בכך שכל אחד מבני הזוג שואף להקדים את השני ולהגיש את תביעת הגירושין בפני הערכאה שנוחה לו יותר.
בהתאם לכך הבעל שואף להקדים את האישה ולהגיש לפניה תביעת גירושין בפני בית הדין הרבני, תוך שהוא כורך עמה את יתר התביעות הנלוות, בעוד האישה שואפת להקדים את הבעל ולהגיש לפניו את התביעות הנלוות לגירושין בפני בית המשפט לענייני משפחה, ובכך למנוע מהגבר את האפשרות לכרוך תביעות אלו עם הגשת תביעת גירושין מצידו בפני בית הדין הרבני.
ברם, לא פעם יתכן והערכאה המתאימה לכל אחד מבני הזוג הינה דווקא הערכאה שלא נחשבת כמטיבה עמו. כלומר, בחירת הערכאה צריכה להיעשות באופן אינדיבידואלי ובהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה בנפרד, ולאו דווקא באופן אוטומטי לפי מינו ומגדרו של בן הזוג שמעוניין להגיש את תביעת הגירושין.
בין יתר השיקולים הרלוונטיים לבחירת הערכאה המתאימה יש לבחון את בגידתו של מי מהצדדים, נכסי קריירה, כשירותו של מי מהצדדים להיות הורה משמורן, שיקולים בעניין מזונות אישה והילדים ועוד.
כמו בכל תביעה גם לצורך הגשת תביעת הגירושין יש להכין מבעוד מועד ובהקדם האפשרי את מירב הראיות הנדרשות לצורך הגשת התביעה, ובמיוחד לאסוף באופן שיטתי ומסודר את כל הקבלות המעידות על ביצוע תשלומים הרלוונטיים להליכי הגירושין.
נדגיש כי עורך הדין המייצג הוא זה שצריך להדריך אותך בדיוק לגבי היקף ומהות הראיות הנדרשות, בכל מקרה ובכל הליך גירושין בהתאם לנסיבותיו הוא.
לצורך הגשת התביעה יש לבסס את הראיות הנדרשות לשם הוכחת עילת גירושין. אם לדוגמא קיימת טענת בגידה יש להמציא ראיות מתאימות לכך, כאשר לא פעם נעזרים בממצאים של חוקרים פרטיים ששירותיהם נשכרו לשם כך.
אם הבעל התנהג באלימות כלפי האישה ניתן להגיש את מסמכי התלונה שהוגשה נגדו במשטרה, צווי הרחקה והגנה שהוצאו כנגדו וכיו"ב.
לצורך הגשת תביעת המזונות יש להמציא 12 תלושי שכר של שני בני הזוג. עוד מומלץ להמציא 12 דפי חשבון בנק, ראיות על מימון נכסים, פירוט של כל ההוצאות השוטפות בעבור הילדים הכולל רשימת חוגים, מורים פרטיים, מזון והלבשה וכל דבר המעיד על רמת החיים שהמשפחה הורגלה לה.
לצורך הגשת תביעת מדור אשר כוללת תשלום יחסי מדמי שכירות של דירה ברמה שהילדים הורגלו לה וכן חלק יחסי מהוצאות אחזקת בית, לרבות תשלומי החובה, יש לאסוף מראש את כל הקבלות והמסמכים המעידים על ביצוע תשלומים אלו, לרבות מסמכי חשבון הבנק ודפי החשבון של חברת האשראי, לשם הצגתם בפני בית המשפט.
לצורך תביעת חלוקת הרכוש יש להמציא מסמכים המעידים על הרכוש הנפרד והמשותף של כל אחד מבני הזוג. במידה ולזוג יש חשבון בנק משותף, מומלץ גם להפרידו על מנת למנוע מצב של משיכת כספים חד צדדית של בן הזוג.
לעתים נוצר צורך בקבלת סעד זמני במסגרת הליך גירושין והסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות.
לדוגמא, כאשר קיים חשש ממשי להברחת נכסים מתוך הרכוש המשותף על ידי אחד מבני הזוג, באמצעות העלמת כספים מחשבונות הבנק, מתן הלוואות פיקטיביות, מכירת נכסים, הענקת מתנות לבני המשפחה וכדומה.
כדי למנוע את הברחת הנכסים, מומלץ לשקול להגיש בקשה לצווי מניעה ועיקול זמניים אשר יאסרו וימנעו מאותו בן זוג לבצע כל שינוי, דיספוזיציה, ברכוש המשותף.
בנוסף, לעתים קיים חשש ממשי לבריחת אחד מבני הזוג לחו"ל, על מנת להתחמק ממתן הגט ו/או תשלום המזונות, או לשם הברחת הילדים המשותפים עמו. כדי למנוע זאת, מומלץ להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד אותו בן זוג, ובמקרה הצורך גם כלפי הילדים.
לסיכום וכפי שעולה מהסקירה הנ"ל, לצורך הגשת תביעת גירושין והצלחה בהליכים חשוב לעשות הכנה יסודית בליווי של עורך דין מעולה. ישנם כמה מסלולים אפשריים להגשת התביעה וכל מקרה תלוי בנסיבותיו הוא.
קראו על הגשת בקשה ליישוב סכסוך לפני גירושין
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..