במסגרת הכתובה מתחייב הבעל לשלם לאישה דמי כתובה בעת פקיעת הנישואין עקב גירושין או פטירתו.
עם זאת, על פי ההלכה היהודית קיימות מספר עילות בגינן ניתן לשלול את תשלום דמי מהכתובה לאישה בעת גירושין. בין היתר, מדובר במקרים בהן האישה בגדה בבעל או הוכרזה כמורדת, דהיינו, סירבה לקיים עמו יחסי אישות.
במסגרת תביעת הכתובה שנדונה בתיק 764231-9 אלמונית נ' פלוני אשר התנהל בבית הדין הרבני האיזורי בחיפה, טען הבעל לקיומן של עילות שונות המצדיקות לטעמו את שלילת דמי כתובה, שעמדו על סך של כמיליון ₪.
בסקירה שלפניך נרחיב ונפרט בנושא תוך הסבר מפורש של מספר פסקי דין חשובים, הנותנים הנחיות ברורות וקובעים את הכללים לגבי האפשרות לשלילת תשלום דמי הכתובה.
במסגרת התביעה טען הבעל לקיומה של עילה ייחודית ומקורית ביותר ולפיה אשתו עשתה לו, לא פחות ולא יותר, מאשר כישוף רחמנא ליצלן. זו גם הסיבה בגינה ביקש להתגרש ממנה.
להוכחת טענת הכישוף הציג הבעל עד מטעמו, אשר העיד שהנו מיסטיקן שמכר לאישה חומר כישוף במטרה להשיג שליטה בבעל ולהכניעו. בנוסף הציג הבעל סרטון וידאו בו נראה שהאישה מוציאה חומר לבן, בודקת שלא מבחינים בה ומכניסה את החומר הזה לתוך כוסו של הבעל.
לדבריו, הדבר מהווה עדות לכך שהיא ניסתה לכשפו. עוד ציין בעל כי קיים חשש שהחומר שהאישה הכניסה לכוסו אף מהווה סכנת חיים.
הבעל טען כי עצם השימוש בכשפים גורם להפסד כתובה, משום שבכתבי רבי נחמן מברסלב ועוד נאמר כי אישה שעוסקת בכשפים בניה מתים ונעשית אלמנה.
האישה טענה כי היא לא כישפה את הבעל ולא הרעילה אותו. היא הודתה שהיא אכן רכשה את החומר מהעד, אך לטענתה היא רכשה את החומר במטרה להשכין שלום בית בינה לבעלה, אך בפועל לא עשתה בו כל שימוש.
החומר שהיא הכניסה לכוס הקפה של בעלה היה חוואיג', שהנו תבלין שהתימנים נוהגים לשים בקפה או בתה ותו לא. כמו כן, הבעל לא פנה למשטרה בתלונה על נסיון הרעלה וכן לא פנה למעבדה לבחינת החומר שהוכנס לכוסו.
הבעל אף קיים עמה יחסי אישות לאחר מכן ואף במהלך הליך הגירושין עצמו כפי שהוא עצמו הודה בכך. עוד טענה האישה כי הבעל הינו קבלן בניה עשיר ובבעלותו נכסים רבים.
בפסק הדין שניתן ביום 4.2.2016 ציין בית הדין הרבני כי עיקר טענותיו של הבעל במסגרת תביעת הגירושין שהוא הגיש כנגד האישה, היה שהאישה נטשה את הדירה, וכי שני הצדדים מבינים כי הגיעו לסוף דרכם, ואין כל סיכוי להשכנת שלום בית ביניהם.
עם זאת, הבעל לא הזכיר בכתב התביעה שלו שום טענה כלפי האישה אודות כישופים שעשתה לו או הכנסת חומר בשתייה. רק לאחר מכן טען הבעל שהאישה כישפה אותו ואף ניסתה לרצוח אותו.
עוד קבע בית הדין כי למרות שהבעל הוא שהגיש את תביעת הגירושין כנגד האישה, הוא מושך את הליך הגירושין כבר למעלה משלוש שנים, מאחר והוא טוען שהוא יסכים להתגרש רק לאחר סיום ההליך הרכושי בינו לאשה.
למעשה, הבעל מנסה את מזלו בכל פעם מחדש, בדרך זו או אחרת, כדי להמשיך ולמשוך את ההליך האישי, וזאת עד לקבלת החלטות שיהיו לשביעות רצונו בהליך הרכושי המתנהל בבית המשפט, והוא אף לא התבייש להודות בכך.
לפיכך נקבע כי בנסיבות בהן הבעל רק מבקש לעגן את אשתו לשם השגת הישגים רכושיים או כדי שלא לשלם כתובתה, אין מקום שלא לחייבו במתן גט כדין בעל המעגן את אשתו לחינם.
לגבי טענת הכישוף של הבעל, קבע בית הדין כי הוא אינו מוצא בכך עילה לשלילת זכאותה של האישה לכתובתה. לא נראה שהיה פה כישוף אמיתי. לא ניתן לייחס לכל חומר שאדם מסוים מחליט לעשות עמו מעשה כזה או אחר, ככישוף אמיתי שיש לו השפעה או השלכה אמיתית.
עם זאת, במקרה והיה מדובר בכישוף שנעשה על ידי בעל קבלה מוסמך וידוע בתחום הקבלה התורנית או בכישוף שנעשה בשמות הקדושים וכדומה, היה מקום לשקול האם מדובר בכישוף אמיתי, עליו יש מקום לדון באשר לחיוב הכתובה, אך לא זה המקרה.
בעיני בית הדין אין כל משמעות לכל רשימת חומרי הכישוף שמכר העד לאשה, ואין בהם כדי לגרום למיתת ילדים, כפי שטען הבעל לגבי מי שעוסק בכשפים, או לשלילת כתובתה של האישה מכל עילה אחרת.
בית הדין התייחס לפסק הדין שניתן בהליך אחר, במסגרת תיק 578896/1 שם נקבע כי יש מקום לפשרה בפסיקת כתובה לאשה שעוסקת בכשפים, וציין שגם באותו פסק דין נקבע כי לא נמצאה הלכה בש"ס ובפוסקים הקובעת במפורש שהאישה מפסידה כתובתה בעוון כשפים.
כמו כן, יתכן שעל מנת שהאישה תפסיד את כתובתה, צריך להתריע בפניה שאם היא תמשיך לעסוק בכשפים היא עלולה להפסיד את הכתובה, מה שלא נעשה במקרה זה.
בסופו של דבר, בית הדין פסק שעל הבעל לשלם לאשה רבע מיליון ₪ עבור כתובתה, לרבות לאור בעובדה שהבעל הוא שיזם את הליך הגירושין וכן בהתחשב בפוטנציאל הכלכלי שלו.
למרות החלטתו של בית הדין הרבני במקרה המוזכר לעיל, ישנם בהחלט לא מעט מקרים בהם ניתן לשלול חיוב בתשלום הכתובה בבית הדין הרבני, ולכן מומלץ לפנות להתייעצות עם עורך דין בכל מקרה לגופו.
עוד בנושא: שלילת דמי הכתובה בגלל הסתרת מידע על בעיות נפשיות לפני שידוך
יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..טיפים ועצות של עורכי דין מנוסים, שאולי יעזרו גם לכם למנוע את הגירושים...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מחליטים לפתוח בהליכי גירושין ולא בכדי! הכירו את הסיבות.
קרא/י עוד..ההחלטה באיזה ערכאה לבחור לצורך הליך הגירושין שלך חייבת להיות שקולה ומחושבת
קרא/י עוד..שלא תגיד/י שלא ידעת: גירושין בשיתוף פעולה חוסכים הרבה כסף ולא מעט זמן!
קרא/י עוד..כל מה שצריך לדעת על תכנון אסטרטגיה מנצחת להליך גירושין מהיר, יעיל ואפקטיבי..
קרא/י עוד..בכל הסכם גירושין חשוב שיופיעו סעיפים חשובים שחשוב לתת עליהם את הדעת...
קרא/י עוד..הכירי את הכלים היעילים להתמודדות מול סרבנות גט ועגינות נכון לשנת 2020...
קרא/י עוד..מהן הדרכים להתרת עגינות ולמה לנשים יותר קשה מבחינה הלכתית מאשר לגברים.
קרא/י עוד..מה עושים כשהבעל או האישה מסרבים לתת גט ולמעשה אינם רוצים להתגרש?
קרא/י עוד..רגע לפני שתעשי את הצעד הגדול, הכירי את הזכויות שלך לפני ובמהלך הגירושים...
קרא/י עוד..אם החלטת להתגרש ישנם לפחות 10 דברים שאסור לך לעשות לאורך ההליכים...
קרא/י עוד..כך מתייחס החוק להצגת ראיות שהושגו תוך הפרת החוק להגנת הפרטיות..
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה לשתף את הילדים בעובדה שאמא ואבא מתגרשים...
קרא/י עוד..שנים לאחר חתימת ההסכם, בימ"ש הורה על אכיפתו לפי דוקטרינת הביצוע בקירוב...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גלית צברי כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גיטי גוטמן כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הדרך להליך גירושין מהיר ומכובד מתחילה בבחירת עורך דין מעולה ומנוסה שייצג אותך
קרא/י עוד..למרות הפחד הברור, יש מקרים שבהם הזגויות פשוט לא עובדת ואת צריכה לשחרר.
קרא/י עוד..רגע לפני שמקבלים החלטה סופית להתגרש, כדאי לפנות ליועץ זוגי מנוסה ומקצועי...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..האם על הבעל לשלם סכום כתובה גבוה במיוחד במקרה של גירושין ובכל מקרה?
קרא/י עוד..דמי הכתובה נשללו מאשה שהסתירה מידע לגבי בעיות נפשיות בעת השידוך...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..