במסגרת סוגית משמורת הילדים והסדרי הראיה יש לקבוע איזה סוג משמורת יחול על הילדים של הורים שנפרדו. משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו או משמורת יחידנית, שתוענק לאחד ההורים בלבד, אשר יקרא ההורה המשמורן.
במקרה האחרון יש לקבוע גם את הסדרי הראיה של בן הזוג השני אשר אינו ההורה המשמורן. בנקודה זאת לרוב עולות שאלות רבות, כאשר המכנה המשותף לכולן הנו אילו שיקולים מכריעים בשאלת הסדרי הראיה וכיצד בית המשפט מכריע בסוגיה זאת?
על פי החוק, קיימות שתי דרכים לקביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה: במסגרת הסכמת ההורים, או על פי החלטת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני אשר בפניהם נדון עניין זה.
אין חולק כי הדרך העדיפה מבין השתיים הנה כמובן כאשר ההורים מסכימים ביניהם בעניין זה. ברם, כאשר נבצר מהם להגיע להסכמה בעניין זה, יופנה העניין להכרעת ערכאה שיפוטית, כאשר גם בית הדין הרבני וגם בית המשפט לענייני משפחה לרוב נוהגים לשקול את אותם השיקולים בעניין זה.
בסקירה שלפניך נסביר אודות חמשת השיקולים החשובים ביותר עבורך, אלה שמהווים את לשון המאזניים בפסיקתה של הערכאה השיפוטית.
עקרון העל בדבר טובת הילד: עקרון טובת הילד הינו העיקרון המנחה והמרכזי החולש על כל נושא משפטי שקשור לילדים, לרבות בכל הקשור לקביעת משמורת ילדים והסדרי הראיה.
בהקשר של משמורת הילדים והסדרי הראיה עיקרון זה מעוגן במסגרת הרישא של סעיף 25 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, אשר קובעת כי על בית המשפט להחליט בעניין זה "כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".
בהתאם לעקרון זה יש להעדיף את טובת הילד על פני כל שיקול אחר, לרבות רצון ההורים עצמם ולעיתים אף רצון הילד עצמו.
טובת הילד הינה מושג הכולל מגוון שיקולים בדבר מסוגלות ההורים לטפל בילד ותנאי החיים הצפויים לילד מבחינה כלכלית, רגשית, תרבותית וכדומה. כלומר, המדובר בזכותו של הילד לבית אוהב ויציב, תוך שמירת הקשר בינו לבין ההורה שאינו המשמורן.
חזקת הגיל הרך: חזקה זו קובעת כי טובת הילדים עד לגיל 6 שהם יגדלו אצל אמם, וזאת אלא אם כן נקבע כי האם איננה מסוגלת לכך, לרבות עקב בעיות קשות של מסוגלות הורית.
חזקה זו נובעת מהגישה לפיה טובתו של הילד ומקומו הטבעי הינה לשהות דווקא עם אימו, בשנות חייו הראשונות. לפיכך הערכאה השיפוטית בדרך כלל תעדיף להשאיר ילדים עד גיל 6 בחזקת אמם.
חזקה זו מעוגנת במסגרת הסיפא של סעיף 25 לחוק הכשרות, אשר קובע כי על בית המשפט להחליט בעניין זה: "כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".
מבחני מסוגלות הורית: במקרים בהם בית המשפט לענייני משפחה מתקשה לקבוע מי יהיה ההורה המשמורן, הוא נוהג להיעזר בהמלצות חוות דעת מקצועיות שנערכות לגבי מידת המסוגלות ההורית של ההורים.
בדרך כלל בית המשפט נוהג למנות פקידת סעד אשר עורכת ומגישה לו תסקיר סעד, המתייחס הן לעניין המשמורת והן לעניין הסדרי ראיה. לשם כך נערכים להורים בדיקות אשר בוחנות את היכולת של כל אחד מהם לספק לילדים מקום מגורים נאות ואורח חיים יציב, מאוזן ובריא.
בדיקות אלו כוללות בין היתר בדיקת אישיות ויכולות כלכליות של כל הורה. עוד נבדקת מידת המעורבות של כל אחד מההורים בגידולם של הילדים.
כיצד כל אחד מהם מפגין חום ואהבה כלפי הילדים, מגלה התעניינות ולוקח אחריות בחיי היום יום שלהם. מי מהם מעורב ומשקיע יותר בגידול הילדים ועל כן מתאים יותר לגדל אותם.
כך לדוגמא מקובל לבדוק מי מההורים בדרך כלל מסייע לילדים בבקרים בכל הקשור להכנתם והסעתם למוסדות החינוך שלהם, מי בדרך כלל מטפל בהם כשהם חולים, מי מכין להם ארוחות, מקלח אותם, משחק איתם, מסייע להם בהכנת שיעורי הבית, מגיע לאסיפות הורים, לוקח אותם לטיולים ועוד ועוד - ככל שהדבר נוגע למסגרת חיי היום יום עם הילדים.
בנוסף, יש לבדוק האם מי מהם נוהג חלילה באלימות פיזית או מילולית כלפי הילדים.
בנוסף נבדקת נכונותו של כל הורה לשמר את קשרי ילדיו עם ההורה השני ובני משפחתו, במידה וההורה הנבדק יקבע כהורה המשמורן. כלומר, האם אותו הורה מכיר בנחיצות קשר בין הילדים לבין ההורה השני ומשפחתו, או שמא הוא חלילה מסית את הילדים כנגד ההורה השני ו/או משפחתו ומעוניין להפריד ביניהם.
רצון הילד: במקרים מסויימים בית המשפט יבקש לשמוע גם את דעותיהם ורצונותיהם של הילדים עצמם לגבי אצל מי מהוריהם הם יעדיפו לגדול לאחר גירושיהם.
אולם, בירור זה יעשה עם ילדים בגילאי 10 ומעלה. לשם כך יערוך השופט שיחה אישית עם הילד, שתיערך בדרך כלל בלשכתו הפרטית, וללא נוכחות ההורים, וזאת על מנת לאפשר לילד להתבטא באופן חופשי וללא חשש מתגובת הוריו.
במהלך שיחה זו ינסה השופט לבחון את רצונותיו האובייקטיביים של הילד, בהתחשב בגילו ובמידת יכולתו להבין נושא זה. בנוסף השופט ינסה לבחון האם הילד הושפע או הוסת על ידי מי מהוריו בעניין זה. באופן כללי, ככל שהילד יהיה בוגר יותר בגילו ו/או נחרץ יותר בעמדתו, כך ינתן יותר משקל לרצונו בעניין זה.
גדילת האחים יחדיו: לעיתים ישנם הורים שמבקשים להפריד בין ילדיהם, באופן שכל אחד מהם יהיה המשמורן היחידי של ילד אחד או יותר מן הילדים.
ברם בתי המשפט נוטים שלא לאפשר הפרדה כזו, וזאת מתוך הגישה הקובעת כי שמירת הקשר בין אחים הינה חשובה ביותר, דווקא ובמיוחד בעת משבר בין הוריהם ולכן חיוני ביותר שהם יגדלו יחדיו, ולא יופרדו זה מזה.
עוד בנושא: קיום הסדרי שהות באמצעות שיחות וידאו ב-Zoom
חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..טובת הילדים היא החשובה ביותר כשהורה רוצה לעבור דירה. איך עושים את זה נכון?
קרא/י עוד..בימ"ש התיר לאשה גרושה לעבור ליישוב מרוחק עם ילדיה, למרות התנגדות האב...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך להתמודד מול המציאות החדשה, שאחרי הגירושין...
קרא/י עוד..הילדים גרים בבית אחד וההורים מתחלפים ביניהם. מה דעתך על השיטה ואיך זה עובד?
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי הגיע הזמן להחליף את המונח המיושן משמורת ילדים...
קרא/י עוד..משבר הקורונה משנה סדרי עולם ובימ"ש פסק על חידוש הסדרי השהיה בשיחת וידאו!
קרא/י עוד..הכירי את מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשותך במקרה של הפרת זמני השהות...
קרא/י עוד..הכירו את מגוון האפשרויות לקביעת הסדרי ראיית ילדים לפי חוק, בהסכמה או בפסק דין.
קרא/י עוד..הגיע הזמן לעשות שינוי בטרמינולוגיה הנהוגה בתי המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..כאשר מערכת היחסים הגרועה בין ההרוים הגרושים פוגעת ומסיבה נזק לילדים...
קרא/י עוד..הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים שלך ועבורך הנה במשמורת משותפת ובהסכמה!
קרא/י עוד..למרות הייתרונות הברורים, גם במשמורת משותפת יש לא מעט נקודות שפל ובעיות...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי הנדרש לפי חוק לצורך קבלת צו שיורה על משמורת זמנית...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והחוקים הנוגעים לנושא, וכיצד מכריעים בשאלת משמורת הילדים...
קרא/י עוד..דעות בעד ונגד ביטול החזקה שמנציחה את הפערים בין המינים כבר לאורך שנים רבות...
קרא/י עוד..בפסק דין חשוב, בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק נגד האם!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה בפסק דין תקדימי: האב הקטין יוכל להיות משמורן...
קרא/י עוד..בהליכי הגירושין אנו פוגשים את פקידי הסעד שהנם עובדים סוציאליים הפועלים לפי חוק...
קרא/י עוד..כלים מעשיים למקרה שבו אחד ההורים מחליט להסית את הילדים כנגד ההורה השני
קרא/י עוד..פסק דין תקדימי הקובע כי על העירייה לדווח להורים גרושים על רישום ילדיהם לבית ספר.
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע פיצוי כספי ניכר לאב שבתו נחטפה לחו"ל על ידי אמה...
קרא/י עוד..הכירו את הקריטריונים לפיהם ישנה ביהמ"ש לענייני משפחה החלטה על משמרות ילדים.
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה קבע כי ניכור הורי אינו נלמד מתחושה סובייקטיבית של ההורה!
קרא/י עוד..