למרות הקשיים הכרוכים בשינוי הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין, ישנם לא מעט מקרים שבהם אחד הצדדים להסכם יכול לפנות לבית המשפט באמצעות עורך דין המתמחה בהליכי גירושין, במטרה לפתוח את ההסכם ולשנות את חלק מסעיפיו.
בסקירה המפורטת שלפניך נסביר אודות התנאים ההכרחיים לצורך קבלת אישור מבית המשפט לענייני משפחה לדיון ושינוי תנאים בהסכם שקיבל גושפנקא משפטית ותוקף של פסק דין, כמו גם אודות המקרים שבהם הסיכויים לשינוי אינם גבוהים ולמעשה אינם קיימים כלל.
חשוב להדגיש כבר עתה כי על מנת לשנות כל הסכם הגירושין, בכל מקרה, חשוב להתייעץ באופן אישי עם עורך דין ולבדוק את הנסיבות האישיות בכל מקרה לגופו.
לשיחה והתייעצות ניתן לפנות לטלפון: 072-336-0526
הסכם גירושין הנו הסכם אשר נערך בין בני זוג במסגרת הליך הגירושין שלהם, כדי להסדיר סוגיות שונות הקשורות בהליך זה. בהתאם לכך, הסכם הגירושין מורכב מרכיבים שונים, כגון עצם הגירושין וסידור הגט, חלוקת הרכוש המשותף, תשלומי מזונות אישה, תשלומי מזונות ילדים, משמורת הילדים והסדרי שהות.
ייחודו של הסכם הגירושים מתבטא בכך שכדי שהוא ייכנס לתוקף, אין די רק בקבלת הסכמת הצדדים לגביו, אלא יש גם לקבל את אישורו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
כך נקבע ברישא של סעיף 2(א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973: "הסכם ממון טעון אישור בית המשפט לענייני משפחה (להלן – בית המשפט) או בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג (להלן – בית הדין), וכן טעון שינוי של הסכם כזה אישור כאמור".
סעיף זה חל גם על הסכם גירושין וזאת לאור סעיף 2(ד) לחוק זה אשר קובע כי: "הסכם בין בני הזוג שאושר בפסק דין להתרת נישואין על ידי בית הדין, דינו כדין הסכם ממון שאושר לפי סעיף זה".
אישור ההסכם כאמור אף מקנה להסכם תוקף של פסק דין, באופן לפיו ניתן לאכוף אותו באמצעות הליכי ההוצאה לפועל במידה והוא מופר על ידי מי מהצדדים להסכם.
ככלל, הסכם הגירושין הנו למעשה הסכם פשרה, אשר נועד להביא לסופיות ההליכים בין הצדדים ולשים קץ לסכסוכים ביניהם.
יחד עם זאת, ניתן עדיין לשנות רכיבים מסויימים הכלולים בהסכם זה, במידה ומתקיימות העילות המתאימות לכך, אם כי גם שינוי ההסכם טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני שאישרו את ההסכם מלכתחילה, כדי שהשינוי ייכנס לתוקף.
כך עולה מהסיפא של סעיף 2(א) לחוק יחסי ממון, שם נכתב: "...וכן טעון שינוי של הסכם כזה אישור כאמור".
את שינוי ההסכם ניתן לעשות בשני אופנים. בהסכמה מלאה והדדית של שני בני הזוג או באופן חד צדדי, אם כי יודגש כי אישור ההסכם דרוש בכל מקרה, וזאת גם כאשר שינוי ההסכם נעשה בהסכמה מלאה והדדית של שני בני הזוג.
לפיכך, במקרה כזה, שני בני הזוג יגישו יחדיו בקשה מוסכמת לשינוי ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כאמור. לעומת זאת, כאשר מדובר בבקשה חד צדדית של אחד מבני הזוג בלבד, אשר בן הזוג השני מתנגד לה, יגיש בן הזוג שמעוניין בשינוי בקשה מטעמו בלבד.
לצורך שינוי רכיבי הסכם הגירושים, יש לבחון באיזה רכיב מדובר. מחד, רכיבים אשר קשורים לילדים כגון מזונות ילדים, משמורת ילדים והסדרי ראיה, ומאידף רכיבי הרכוש והממון, כגון רכיב חלוקת הרכוש המשותף.
כאשר מדובר ברכיבים אשר קשורים לילדים, אזי המדובר ברכיבים דינמיים, אשר נקבעים בהתאם למצבם המשתנה של הילדים וההורים ועל כן ניתן תמיד לשנותם, אם כי לשם כך דרוש שינוי נסיבות מהותי. בית המשפט ידון ויכריע בבקשה לאישור שינוי ההסכם בכפוף לעקרון העל של טובת הילדים.
לגבי מזונות ילדים, סעיף 13(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959 קובע כי בית המשפט רשאי לשנות את אשר נקבע בהסכם, בויתור ובפסק-דין, אם ראה לעשות כן על סמך נסיבות שנועדו למבקש או שנשתנו אחרי ההסכם, הויתור או פסק-הדין.
בפסיקה נקבע כי פסק מזונות אינו יוצר מחסום סופי מפני חידוש ההתדיינות וניתן לחזור ולפנות לבית המשפט בקשר לשינוי המזונות, להגדילם או להקטינם, במידה וחל שינוי מהותי בנסיבות שמצדיק זאת.
שינוי מהותי בנסיבות אשר יצדיק הגדלת סכום מזונות הילדים יחול כאשר אירע שינוי קיצוני לרעה במצב הכנסותיה / בריאותה של האישה, או שינוי קיצוני לטובה במצב הכנסותיו של הבעל, צרכים מיוחדים של הילד וכדומה.
שינוי מהותי בנסיבות אשר יצדיק הקטנת סכום מזונות הילדים יחול במידה וחל שינוי קיצוני לרעה במצבו הכלכלי/בריאותו של האב, מעבר ממשמורת יחידנית של האם למשמורת משותפת, מרדנות קיצונית של הילד כלפי האב וכדומה.
לגבי משמורת ילדים והסדרי ראיה, סעיף 74 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, שהנו החוק אשר מסדיר את סוגיית משמורת הילדים, קובע כי: "בית המשפט רשאי לשנות או לבטל החלטותיו לפי חוק זה אם נשתנו הנסיבות או נתגלו עובדות נוספות לאחר שנתן החלטתו".
במסגרת הליך ע"א 217/75 לוי נ' נחול נקבע כי החלטה בנושא משמורת ילדים לעולם אינה יוצרת מעשה בי-דין, מאחר שכל שינוי מהותי בנסיבות מצמיח עילת תביעה חדשה לשינוי ההחלטה הקודמת.
בהתאם לכך, ניתן לבקש לשנות משמורת ילדים ממשמורת יחידנית למשמורת משותפת או להיפך, לשנות הסדרי ראיה וכדומה, במידה והתרחש שינוי נסיבות מהותי. מדובר בשינויים כגון שינוי קיצוני לרעה במצבו הבריאותי / נפשי / כלכלי של ההורה המשמורן, מעבר למקום מגורים מרוחק של אחד ההורים וכדומה.
כאשר מדובר ברכיבי הרכוש והממון, כגון בכל הקשור לחלוקת הרכוש המשותף, נטיית בתי המשפט לפתוח את ההסכם על מנת לשנות רכיבים אלו, כאשר אין הסכמה הדדית בין בני הזוג בדבר השינוי, הנה פחותה בהרבה, וזאת בשל עקרון ההסתמכות.
שכן, לא פעם הסכמת כל אחד מבני הזוג להתגרש מתבססת, בין היתר, על אופן חלוקת הרכוש ביניהם, תוך ויתורים על חלק מזכויותיהם האחרות.
לפיכך, לגבי רכיבים אלו לא ניתן להחזיר את הגלגל אחורה לאחר סידור הגט, למעט במידה וקיימות נסיבות חריגות במיוחד, כגון גילוי חשבון בנק סודי בחו"ל שבן הזוג לא דיווח עליו בעת עריכת הסכם הגירושין וכדומה.
עוד בנושא: כיצד מפרשים הסכם גירושין במקרה של אי הסכמה?
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..