×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
כל מה שאת/ה חייב/ת לדעת לפני קבלת החלטה לגבי הערכאה השיפוטית שאליה תפני/ה, אם לבית המשפט לענייני משפחה ואם לבית הדין הרבני! עורכי הדין שלנו מסבירים...
בית המשפט לענייני משפחה מול בית הדין הרבני: הכיר/י את ההבדלים!
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו
עורך דין מקצועי לדיני משפחה
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו

כבוד השופט או כבוד הרב?

      30/12/2020 14:01

הליך פרידה וגירושין הנו הליך כואב ומצער, הגם שלעיתים מדובר בהקלה לשני בני הזוג גם יחד. מדובר בהליך מורכב המצריך הידברות ובעיקר היוועצות וליווי של אנשי מקצוע ובראשם עורכי דין מנוסים.

בישראל נכון לשנת 2021 יש מסלול קודם הכולל הליך גישור. הליך הגישור הנסמך על חוק הנחקק כבר בשנת 2016, נועד למנוע כמה שניתן את מסע ההתכתשויות ההדדי אליו נקלעים זוגות רבים בהליך הפרידה.

עם סיום הליך הגישור, ידונו הגירושין בערכאות השיפוטיות הרלוונטיות. אבל היי, רגע אחד, מה זה בעצם בית דין רבני ומהו בית משפט לענייני משפחה? האם זה בעצם אותו דבר? באיזה מסלול כדאי לבחור ומהם ההבדלים בין שני הגופים הללו? איפה כדאי לי להתגרש? על כך בדיוק נרחיב ונסביר בסקירה החשובה שלפניך.

למקומות, היכון, רוץ...

מירוץ הסמכויות הוא מושג שכדאי שתכירו כבר כעת. בישראל של היום, יש חפיפה בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה.

קיומה של סמכות מקבילה בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה, תוך שהאפשרות לקבלת תוצאה משפטית שונה מרחפת באוויר, יצרו את התופעה הנודעת בישראל בשמה - מירוץ הסמכויות.

המשמעות היא כי מי מבעלי הדין, הבעל או האשה, אשר הקדים להגיש את תביעותיו לאחת מן הערכאות, יקנה לה את הסמכות לדון באותם העניינים.

כלומר, אם אחד מבני הזוג יפנה לבית הדין הרבני והוא יפסוק בסוגיה אחת, ימשיך בית הדין הרבני לנהל את הדיון כולו, למעט מזונות ילדים שכן בנושא זה הסמכות הבלעדית נתונה לבית המשפט.

זהו בהחלט מצב המקשה על אותם זוגות המצויים בהליכי גירושין ואף יקשה על עורכי הדין שמייצגים אותם. בדיוק בעקבות כך, חוקק החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, שהיה אמור לעצור את התחרות המטורפת הזו, אולם בפועל היא נותרה כמעט כמו שהיתה.

הסיבה המרכזית לכך היא כאמור, הקדימות. היות ואם אחד מהצדדים אשר יגיש את הבקשה ליישוב הסכסוך, הוא יהיה גם זה שיקבל זכות קדימה בבחירת הערכאה. אם אתם שואלים מדוע בעצם חשוב היכן ידון הסכסוך, הרי שזה נעוץ באופן ישיר בשוני הרב שבין שתי הערכאות.

הכיר/י את ההבדלים

ההבדלים בין שתי הערכאות רבים והם באים לידי ביטוי במספר מישורים. ההבדלים אינם באים לידי ביטוי רק בסמכויות הניתנות לכל אחת מהערכאות, בסופו של דבר מדובר באופי שיפוטי שונה שיביא לפסיקות שונות.

בית הדין הרבני, דן על פי הדין הדתי בלבד והוא למעשה הפרמטר היחיד שמנחה אותו. לעומתו, בית המשפט לענייני משפחה נחשב לערכאה שיפוטית אזרחית המושתתת על הכללים של המשפט האזרחי.

במבנה הטכני, ההבדל די ברור. בעוד הדיונים בבית הדין הרבני מתקיימים בהרכב של שלושה דיינים, ההליכים בבית המשפט לענייני משפחה נדונים על ידי שופט אחד בלבד.

עוד הבדל טכני משפטי, קשור להצגת המסמכים הרלוונטיים. בבתי הדין הרבניים ניתן להציג את המסמכים לאורך ההליך כולו, לעומת הדיונים בבתי המשפט לענייני משפחה, בהם מחויבים בעלי הדין להגיש את ראיותיהם הכוללות, כבר בתחילת ההליך.

כתוצאה מהיצמדותם של בתי הדין הרבניים לדין תורה, הם מתאפיינים בשמרנות יחסית בהחלטות שלהם. כללי ההלכה מאוד ברורים ונוקשים, עובדה שאינה מותירה לתפיסתם של הדיינים גמישות רבה.

לעומת זאת, בתי המשפט לענייני משפחה, פתוחים יותר להתאים את פסקי הדין אל השינויים המתרחשים במבנה החברה בישראל בכלל ובכל הנוגע לתמורות בתחום דיני המשפחה בפרט.

אחד הנושאים בהם בא לידי ביטוי שוני זה באופן מובהק, היא פסיקת המזונות. בית המשפט העליון החליט בשנת 2017, כי הגיעה השעה לקיים שוויון בין אבות לאימהות בעניין תשלום מזונות, כאשר פסיקת העליון קבעה כי החל מגיל 6, יחלקו ההורים את חובת תשלום המזונות בכפוף למשך השהות ויחס ההכנסות.

בתי המשפט לענייני משפחה, יישרו קו עם השינוי והחלו לבטל תשלומי מזונות במקרים של זמני שהות והכנסה שווים בין בני הזוג.

לעומתם, לא אימצו בתי הדין הרבניים את ההלכה באופן רוחבי. בפועל, גם במצב של שוויון בזמני השהות ובהכנסות, מטילים דיינים רבים באופן גורף את החיוב במזונות על האב, אף אם בסכום נמוך.

זהו נתון מעניין מאוד המשנה את התפיסה המסורתית והרווחת לפיה, בתי דין רבניים עדיפים לגברים. זו דוגמא מובהקת וטובה לכך שהדברים השתנו ובית הדין הרבני, יפסוק במקרה זה, דווקא לטובת האישה.

נעבור להבדל הבא, הבדל משמעותי מאוד והוא המעמד השונה שמייחסות ערכאות אלה לפסיקותיהן של ערכאות הערעור. לדוגמא, אם במקרה יערער אחד מבאי הדין לבית משפט מחוזי וזה יקבל את הערעור, מאותו הרגע יהיו כלל בתי המשפט לענייני משפחה, מחויבים לפסיקה זו - של המחוזי.

בבית הדין הרבני מנגד, אין כל תקדים מחייב לעניין. כלומר, במקרה בו בעל דין הגיש ערעור לבית הדין הרבני הגדול ואף זכה בו, לא יהיו בתי הדין הרבניים האזוריים מחויבים לפסיקה. זהו הבדל משמעותי שכדאי לשים לב אליו.

הבדל משמעותי נוסף, שלא לומר קריטי הוא אישור משפטי להסכם הגירושין. בהנחה ובני הזוג הגיעו ביניהם להסכם גירושין, תהיה לשתי ערכאות אלה, התייחסות שונה להסכם.

בעוד שבתי המשפט לענייני משפחה יקבלו את ההסכם, עלול בית הדין הרבני להתנגד לו.

הסיבה לכך היא באם אחד מסעיפי ההסכם יהיה מנוגד להלכה. זה כולל מגוון רחב של סעיפים, למשל אם זמני החלוקה בין ההורים כוללים העברה של הילד/ה בין הצדדים ביום שבת תוך כדי נסיעה.

לפני סיום, חשוב להדגיש נקודה מרכזית וחשובה - על פי החוק בישראל, בית הדין הרבני הנו הגוף היחיד במדינה המוקנית לו סמכות בענייני נישואין וגירושין של יהודים.

בית משפט באשר הוא (שלום או זה לענייני משפחה) אינו רשאי לאשר נישואים, באותה מידה שהוא אינו רשאי לאשר גירושים, שכן זוהי סמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני.

כך למעשה, בני זוג אשר החליטו להתגרש ואף חתמו על הסכם גירושין בבית המשפט, יוכלו להגיש בקשה לגירושין עצמם דרך מתן גט, אך ורק בבית הדין הרבני.

אם כן, מערכת זו של שתי ערכאות, כוללת שינויים רבים, חלקם אפילו מהותיים ובעלי השפעה על אופי ההליך ותוצאותיו.

לאן ללכת אתם שואלים? מדובר בשאלה כבדת משקל המחייבת על פי רוב, התייעצות עם עורך דין מומחה בדיני משפחה שיבנה יחד אתכם אסטרטגיה נכונה לביצועו של הליך הגירושין.

קריאה נוספת: ייצוג של טוען רבני מול בית הדין

קרא עוד
שייך לנושא:   דיני משפחה   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (3) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 3 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון