הסכם ממון הנו הסכם שנעשה בין בני זוג במטרה לקבוע מראש חלוקה מוסכמת של הרכוש במקרה של גירושין וזאת באופן ששונה מהסדר החלוקה הקבוע בדין.
הסכם הממון יכול להיערך לפני הנישואין, במהלכם ואף בסיומם, שאז למעשה הוא נערך במסגרת הסכם הגירושין של בני הזוג. בכל מקרה ועל מנת שההסכם יכנס לתוקף יש לאשרו על ידי בית המשפט לענייני משפחה בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973.
עם זאת, לעיתים הסכמי הממון כוללים גם סעיפים המתייחסים לאופן חלוקת הרכוש לא רק במצב של פקיעת הנישואין עקב גירושין, אלא גם במצב של פקיעת הנישואין עקב פטירת אחד מבני הזוג וזאת על מנת להבטיח את בטחונות הכלכלי של בן הזוג שנותר בחיים.
בסקירה שלפניך נסביר כיצד מתמודד בית המשפט במקרים של התנגשות עקרונית בין הוראותיו של הסכם ממון לבין הוראותיה של צוואה.
ניקח סעיף בהסכם ממון אשר עוסק בנושא חלוקת דירת המגורים של שני בני הזוג. המדובר בדירה אשר רשומה על שם שני בני הזוג בחלקים שווים ביניהם.
הסעיף יכול לקבוע למשל כי במקרה של גירושין הדירה תימכר ותמורתה תחולק בחלקים שווים בין בני הזוג ואילו במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, אזי בן הזוג שייוותר בחיים ירש את מלוא זכויותיו של בן הזוג שנפטר בדירה, כך שהדירה כולה תהיה שייכת לו.
ברם, סעיפים אשר מתייחסים לאופן חלוקת רכושו של בן זוג שהולך לעולמו הנם סעיפים אשר מתייחסים למעשה לירושתו, ועל כן הם נושאים אופי מעין צוואתי.
במקרה כזה, מתעוררות השאלות הבאות: מהו תוקפם של סעיפים מעין צוואתיים במסגרת הסכם ממון בכלל, ומה תוקפם כאשר הם מתנגשים בהוראותיה של צוואה בפרט?
סעיף 8(א) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע כי "הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם - בטלים".
מטרת סעיף זה הנה למנוע מצב בו המוריש כובל את עצמו לגבי חלוקת ירושתו במסגרת הסכם כלשהו, אלא לאפשר לו לקבוע את חלוקת ירושתו אך ורק במסגרת צוואה, אותה יוכל לשנות ככל שירצה או אף לבטל את הצוואה וזאת עד ליום מותו.
כך נקבע על ידי בית המשפט העליון במסגרת הליך ע"א 155/73 שרון נ' ליבוב וכן בהליך ע"א 103/89 אזולאי נ' אזולאי.
הואיל וסעיף 8(א) לחוק הירושה קובע כי כל הסכם שמתייחס לירושתו של אדם דינו בטלות, מכאן נובע לכאורה כי גם סעיף במסגרת הסכם הממון אשר מתייחס לאופן חלוקת ירושתו של בן הזוג, הנו סעיף שדינו בטלות, שכן הדרך היחידה לקבוע הסדר אשר מתייחס לחלוקת הירושה בעתיד הנה באמצעות צוואה בלבד.
ברם, למרות האמור לעיל במסגרת הליך ע"א 682/74 יקותיאל נ. ברגמן הכיר בית המשפט העליון בתוקפם של סעיפי הסכם ממון אשר הנם מעין צוואתיים, וזאת חרף האמור בסעיף 8(א) לחוק הירושה.
פסק הדין קבע כי יש הבדל בין ירושה לעיזבון הואיל והירושה הנה הזכות שמכוחה עובר במות המוריש העיזבון לידי יורשיו. עם זאת, סעיף 8(א) לחוק אוסר רק על עריכת הסכמים לגבי הירושה, אך הוא אינו אוסר על עריכת הסכמים לגבי העיזבון או נכס מסויים מנכסי העיזבון.
המדובר באיסור לערוך הסכמי ירושה אשר כוללים הענקה או שלילה של זכות ירושה ובכך משנים את סדרי הירושה.
כלומר הסכמים אשר מתיימרים להעביר יורש מירושתו או להפוך ליורש את מי שאינו יורש, לא על פי דין ולא על פי צוואה. כמו כן, אין המדובר באיסור שמוגבל רק להסכם בין יורשים, אלא גם לאיסור שחל על הסכם בין המוריש ובין היורשים או מקצתם או בין המוריש לבין צד שלישי.
לעומת זאת, אין מקום לאסור על עריכת הסכמים לגבי נכס מנכסי העיזבון, אשר אינם נכנסים בגדר האיסורים שבסעיפים 6 או 7 לחוק הירושה
במסגרת הליך ד"נ 39/80 ברדיגו ואח' נ. ד.ג.ב. טכסטיל בע"מ נקבע כי סעיף 8(א) לחוק הירושה הנו סעיף אשר מגביל את חופש החוזים, ועל כן יש לפרשו על דרך הצמצום המירבי. על דרך פרשנות זו יש לאמץ את הגישה לפיה הסכם ממון גובר על הוראת סעיף 8 לחוק הירושה ועל כן יש לתת לו תוקף.
במסגרת הליך תמ"ש 32240/96 פני פרידל נ' עו"ד אמנון בן דרור נדון מקרה בו נערך הסכם ממון במסגרתו נקבע סעיף לפיו בעלות הבעל על מחצית הזכויות בדירת המגורים של בני הזוג, תועבר עם פטירתו לאשה.
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי הסכם ממון גובר על סעיף 8 לחוק הירושה ועל כן יש לתת לו תוקף.
פסק הדין הסתמך על פרשנותו הפנימית של חוק הירושה וכן על כללי הפרשנות החיצונית, לפיהם חוק ספציפי גובר על חוק כללי, ועל כן חוק יחסי ממון שהנו חוק ספציפי, גובר על חוק הירושה, שהנו חוק כללי.
כמו כן הסתמך בית המשפט על הכלל לפיו חוק מאוחר גובר על חוק המוקדם לו ועל כן חוק יחסי ממון אשר נחקק בשנת 1973, גובר על חוק הירושה אשר נחקק בשנת 1958.
עם זאת יצויין כי במסגרת הליך תמ"ש 41530/07 פלונית נ' פלוני סירב בית המשפט לענייני משפחה לאשר הסכם ממון של בני זוג אשר כלל הוראה הנוגדת את הוראת סעיף 8 לחוק הירושה, אם כי נראה כי המדובר במקרה חריג.
לאחר שהבהרנו כי הפסיקה מכירה בתוקפם של סעיפים מעין צוואתיים במסגרת הסכם יחסי ממון, יש לדון בתוקפם של סעיפים אלו כאשר בן הזוג שנפטר ערך צוואה אשר הוראותיה מתנגשות עם הוראות הסכם הממון.
במסגרת הליך עז' 289/97 ארנולד נ' אחירם נדון מקרה בו הבעל התחייב במסגרת הסכם גירושין, שאף הוא כאמור הנו סוג של הסכם ממון, לשלם לאשתו מזונות לכל ימי חייה. ברם, במסגרת צוואתו שנערכה לאחר מכן, קבע הבעל כי תשלומי המזונות ישולמו לאשה רק במידה והיא תעמוד במספר תנאים, אשר לא הוזכרו במסגרת הסכם הממון.
בית המשפט קבע כי הוראות הסכם הממון גוברות על הוראות מתנגשות של הצוואה. הטעם לכך נובע מהמדיניות השיפוטית שנועדה לעודד בני זוג, ובמיוחד בני זוג אשר נמצאים בעיתות משבר ולקראת גירושין, להגיע להסדרי ממון כוללים אשר יפתרו במכלול אחד את כל ענייני הרכוש שביניהם, ובמידת הצורך גם יתייחסו למצבים שלאחר פטירת אחד מבני הזוג.
לסעיפים מעין צוואתיים במסגרת הסכם ממון יש תוקף חרף האמור בסעיף 8(א) לחוק הירושה והם אף גוברים על הוראות מתנגשות אשר קיימות בצוואה שנערכה על ידי אחד מבני הזוג.
עדיין, בכל מקרה של התנגשות או חוסר וודאות לגיב הוראות חוק הירושה אל מול הוראותיו של הסכם ממון, מומלץ להקדים ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין מומחה לדיני משפחה, על מנת לבחון את נסיבות המקרה.
עוד בנושא: בית המשפט לא אישר הסכם ממון הנוגד את חוק הירושה
הגיע הזמן להתאים גם את חוק הירושה המיתולגי למציאות החיים שלנו...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על קיום צוואתו של קשיש שהלך לעולמו ונישל את בנו מהצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..חוק הירושה קובע מנגון לחלוקת העיזבון וכיסוי חובותיו של הנפטר בין היורשים...
קרא/י עוד..מה יעלה בגורלם של הנכסים הדיגיטליים שבחזקתו של אדם שהלך שנפטר ולעולמו?
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם ניתן להתחרט ולחזור להיות יורש/ת לאחר הסתלקות מעיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות חוק הירושה ופסיקת בתי המשפט במקרה של זיוף צוואתו של אדם...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לביטול צו ירושה או צו קיום צוואה לפי סעיף 72 לחוק הירושה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותם של סעיפים 43 ו-44 לחוק הירושה ולפי הוראות המוריש בצוואה.
קרא/י עוד..הכירו את המבחנים שקובעים מתי היתה מעורבות פסולה בעריכת צוואה לפי הפסיקה!
קרא/י עוד..האם הצהרתו בעל פה של המצווה מספיקה לצורך ביטול הצוואה לפי חוק הירושה?
קרא/י עוד..סעיף 22 לחוק הירושה מסביר את הדרך לניסוח ועריכת צוואה בפני נוטריון מוסמך...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה פסל את תוקפה של הצוואה, וקבע כי אינה צוואה בעדים...
קרא/י עוד..אם הגיע הזמן לערוך צוואה הגעת למקום הנכון! התמחות ספציפית בעריכת צוואות...
קרא/י עוד..הכירו את המושג שלטון היד המתה ומתי ניתן להגביל את הוראות המצווה בהתאם...
קרא/י עוד..בין אם המדובר על הקדש פרטי או הקדש ציבורי, זה מה שקובע חוק הנאמנות...
קרא/י עוד..חוק הירושה מאפשר ליורשים להסכים ביניהם על אופן חלוקת העיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לצורך הגנה על צוואה מפנה התנגדות לקיומה או ביטולה...
קרא/י עוד..