באופן כללי על מנת שהצוואה תקבל תוקף כדין עליה לענות הן על הדרישות הצורניות של חוק הירושה, תשכ"ה-1965 והן על הדרישות המהותיות שבחוק. אך מה לעשות, אנשים הם אלה שכותבים צוואות ולא תמיד בעזרת עורך דין, ולכן ישנם טעויות ופגמים.
הדרישות הצורניות מתייחסות לאופן הטכני לפיו יש לערוך את הצוואה, דהיינו: בכתב, בכתב יד, בעל פה, בפני עדים, בפני רשות ועוד. הדרישות המהותיות מתייחסות לקיום התנאי המרכזי לפיו על הצוואה לשקף את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה.
בהתאם לכך, ניתן גם לחלק את הפגמים שעלולים ליפול בצוואה לפגמים טכניים, אשר אינם עונים על הדרישות הצורניות של החוק, ולפגמים מהותיים אשר אינם עונים על הדרישות המהותיות של החוק.
מטבע הדברים, החוק מתייחס הרבה יותר בחומרה לפגמים מהותיים שנפלו בצוואה וזאת לעומת הפגמים הטכניים. בעוד שהחוק מאפשר בתנאים מסויימים לתקן פגמים טכניים מסויימים שנפלו בצוואה על מנת להכשירה, לא ניתן לעשות כן בדרך כלל לגבי צוואה שנפלו בה פגמים מהותיים, ובמקרה כזה היא תיפסל ותוכרז כבטלה.
נתחיל ונסביר כי אם אחד הירושים סבור כי בצוואתו של המנוח/ה נפלו פגמים, יש להקדים ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי באמצעות עורך דין מנוסה בדיני משפחה, על מנת לבחון את הצוואה ולקבל חוות דעת מקצועית לגבי האפשרויות להתמודדות מול הפגמים.
פגמים לגבי רצונו החופשי והאמיתי של המצווה
עקרונית, על הצוואה להיעשות כשמצווה בדיעה צלולה, ובאופן המשקף את רצונו החופשי והאמיתי. לפיכך, במידה ונפלו פגמים במצבו השכלי של המצווה עקב דמנציה וכדומה, ניתן לפסול את הצוואה.
כמו כן, ניתן לפסול את הצוואה עקב פגמים שנפלו במצבו הנפשי. לדוגמא, במידה והופעלו עליו אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, הצוואה בטלה, על פי סעיף 30 (א) לחוק.
מאותה הסיבה, גם הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל-פה, אשר מזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה – בטלה, לפי סעיף 35 לחוק.
לגבי טעות, קובע סעיף 30 (ב) לחוק כי אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה בצוואתו אילמלא הטעות, יתקן בית המשפט לפי זה את דברי הצוואה. אם אי-אפשר לעשות כן, ניתן לבטל את הצוואה.
כמו כן, סעיף 31 לחוק קובע כי במידה שעברה שנה מהיום שהאונס, האיום, ההשפעה הבלתי הוגנת או התחבולה חדלו לפעול על המצווה, או מהיום שנודע למצווה על התרמית או הטעות, והיה בידי המצווה לבטל את הצוואה ולא עשה כן, לא יהיה עוד באותו פגם כדי ביטול הוראת הצוואה או תיקונה.
עקרונית, נטל הראייה לגבי קבלת ההתנגדות לצו קיום הצוואה, מוטל על המתנגד, וזאת בהתאם לעיקרון הכללי לפיו המוציא מחברו עליו הראיה. במידה והמתנגד הוכיח קיומה של חזקה לכאורה בדבר הפעלת השפעה בלתי הוגנת על המצווה, עובר נטל הראיה אל מי שמבקש את קיום הצוואה, באופן לפיו עליו לסתור חזקה זו.
יחד עם זאת, נטל השכנוע עדיין מוטל על כתפי המתנגד ואיננו מוסר ממנו לעולם.
פגמים לגבי הדרישות הצורניות של עריכת הצוואה
חוק הירושה מפרט ארבעה סוגים שונים של צוואות שניתן לערוך: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה המכונה גם צוואת שכיב מרע.
החוק מפרט שורה של הוראות טכניות-צורניות כיצד ניתן לערוך כל אחת מהצוואות הללו. פגם טכני בצוואה כזו יכול אם כן להתרחש כאשר היא נעשתה בניגוד לתנאים הצורניים הקבועים במסגרת חוק הירושה.
לדוגמא כאשר היא איננה נושאת את חתימת המצווה, תאריך עריכת הצוואה וכד'. צוואה בעדים למשל, שהינה הצוואה הפופולארית והנפוצה ביותר, דורשת שהצוואה תיערך בפני שני עדים כשרים, כלומר עדים שאינם קטינים ו/או פסולי דין.
לפיכך, פגמים בצוואה בעדים יכולים להתרחש כאשר היא נערכה בפני עד כשר אחד בלבד, או כאשר היא נערכה בפני שני עדים כשרים, אך מי מהם לא חתם על הצוואה וכדומה.
סעיף 25 (א) לחוק הירושה, קובע כי במידה שהתקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לבית המשפט ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך או בכשרות העדים, או בהיעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור.
סעיף 25 (ב) לחוק מגדיר את המונח "מרכיבי היסוד בצוואה" כך:
כאמור ובהתאם לדיני הירושה, נטל הראייה לגבי קבלת ההתנגדות לצו קיום הצוואה מוטל על המתנגד. אולם במידה והמתנגד הוכיח כי נפל פגם טכני בצוואה, מתהפך נטל הראיה, באופן לפיו על מי שביקש את הצו לקיום הצוואה להוכיח כי חרף הפגם הטכני האמור, הצוואה עדיין משקפת את רצונו החופשי האמיתי של המצווה, וזאת בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה.
טעות סופר או טעות בתיאור
במידה ונפלה בצוואה טעות סופר או טעות בתיאורו של אדם או של נכס, בתאריך, במספר, בחשבון או כיוצא באלה, סעיף 32 לחוק הירושה מסמיך את רשם הירושה או בית המשפט לענייני משפחה לתקן טעויות כאלו, במידה ואפשר לקבוע בבירור את כוונתו האמיתית של המצווה.
פגמים לגבי כשרותה הטכנית של הצוואה באופן כללי
כאשר הצוואה שהוגשה לצורך קבלת צו הקיום איננה צוואתו האחרונה של המצווה, או טענה לפיה המדובר בצוואה מזוייפת, וכד'. לא ניתן לתקן פגמים כאלו.
פגמים לגבי תוכן הצוואה
עקרון העל של דיני הצוואות בארץ קובע כי יש לכבד את רצון המצווה. בהתאם לכך יש לכבד את רצון המצווה, וזאת גם כשלכאורה הוא קבע בצוואתו הוראות שסותרות שיקולים של צדק והגינות.
לדוגמא, במידה והוא נישל את בת זוגו או ילדיו מהצוואה. לפיכך, פגמים שנפלו לכאורה בצדק או במידת ההגינות אינם פגמים שמוכרים על פי החוק.
אולם, אם המדובר בהוראות שביצוען בלתי חוקי או בלתי מוסרי, או פשוט אינו אפשרי, ניתן לבקש לבטלן לפי סעיף 34 לחוק הירושה.
כמו כן, במידה והמדובר בהוראת צוואה סתומה, כלומר הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה – אזי אותה הוראה תבוטל לפי סעיף 33 לחוק.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..בקשה לביטול צו קיום צוואה איננה כפופה לדיני ההתיישנות כי אם לדיני השיהוי...
קרא/י עוד..פסילת צוואה בהתאם להלכה משפטית חשובה, גם כשאין עילה מובהקת לפסלות...
קרא/י עוד..ניכור הורי בגיל השלישי הנה תופעה מצערת, ואנו מציעים דרך משפטית הולמת להתמודד.
קרא/י עוד..האם בכל מקרה של התנגדות לצוואה המתנגד ינושל ויאבד את חלקו?
קרא/י עוד..הורים, בן ואשתו החליטו לערוך צוואה הדדית, שתוקפה עמד למבחן בפני בימ"ש...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לבטל את הצוואה מאחר והתברר כי המנוח לא הבין את תוכנה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לכבד צוואה מאוחרת ולבטל צוואה הדדית שנערכה לפניה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החוקית ותכולתו של הסדר יורש אחר יורש בצוואה הדדית...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לצוות את רכושו של אדם ליורש ולאחריו ליורש אחר לפי החוק...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה כי יש לכבד אות הוראות המצווה ולא הותיר לבטל את הסעיף בצוואה!
קרא/י עוד..בית המשפט דחה התנגדות למתן צו ירושה בטענה שלא הוכח קיום צוואת שכיב מרע...
קרא/י עוד..החוק קובע באילו מקרים קיימת עילה ראויה להגשת התנגדות לקיום צוואה ופסילתה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והדרך הנכונה שבה יש לפעול על מנת להביא לפסילתה של צוואה!
קרא/י עוד..מה עולה בגורל החיסיון כאשר המצווה הולך לעולמו לאחר ניסוח צוואה ומה לגבי יורשיו?
קרא/י עוד..האם החיסיון שחל בין עו"ד ללקוח חל גם לאחר שהלקוח נפטר ובעת קיום הצוואה?
קרא/י עוד..הגיע הזמן להתאים גם את חוק הירושה המיתולגי למציאות החיים שלנו...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על קיום צוואתו של קשיש שהלך לעולמו ונישל את בנו מהצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..