כידוע, הליכי הגירושים הינם לא פעם הליכים מורכבים, מייגעים ובלתי נעימים מטבעם, הן בשל הכאב הרגשי שנובע מפרידת בני הזוג, והן בשל המחלוקות הרבות שכרוכות בהן, לרבות מחלוקות כלכליות.
ככל שהרכוש המשותף של בני הזוג גדול ורב יותר, כך גם הליך הגירושין נעשה מורכב ומסובך יותר. כאשר מדובר בגירושין "יקרים", אשר נערכים בקרב בני העשירון העליון, אשר רכושם המשותף עשוי להאמיר לעשרות מיליוני ש"ח ומעלה, דומה שמורכבות זו מגיעה לשיאה.
כתוצאה מכך הליכי הגירושין בקרב זוגות השייכים לעשירון העליון, מאופיינים באלמנטים שונים אשר נחסכים מזוגות "פשוטי העם". לא סתם אומרים מרבה נכסים מרבה דאגה - בהליך גירושין האמרה מקבלת משמעות יתרה.
מדובר במאפיינים כגון עריכת חקירות כלכליות, שכירת אנשי מקצוע ספציפיים כגון אקטואר ורואה חשבון לצורך ביצוע הערכות שווי של נכסי הרכוש המשותף, תזמון כלכלי של מועד חתימת הסכם הגירושין, הכללת סעיף סודיות במסגרת הסכם זה ועוד.
הליכי גירושין בעשירון העליון מחייבים את בני הזוג המתגרשים לתכנן אסטרטגיה מיוחדת, הנובעת לא רק מעצם הפרידה אלא גם משיקולים כלכליים, שיקולי מס ולא חשוב מכך, משיקולים תקשרותיים.
צריך לקחת בחשבון כי במקרים רבים, בגירושין של בני זוג מהעשירון העליון, יש להתמקד דווקא בניהול ההליכים בין עורכי הדין של הצדדים, מחוץ לכותלי בית המשפט.
חשוב לנסות ולהימנע ככל שניתן מהסיכון שבחשיפת מידע אישי וכלכלי רגיש, שכן חשיפה שכזאת עלולה לעלות ביוקר רב לשני הצדדים, מה שלבטח יגרום לנזקים ארוכי טווח.
בסקירה שלפניך נסביר אודות סלעי המחלוקת העיקריים בהם נתקלים הצדדים בעת הליכי גירושין של עשירי העם לעומת הליכים דומים, שבהם מתגרשים אנשים "רגילים" שאינם עתירי ממון ונכסים.
נדגיש כבר עתה כי חשוב ביותר להתייעץ עם עורך דין גירושין מנוסה בשלב מוקדם ככל שניתן, ולא להכנס להליכים ללא אסטרטגיה ברורה, חכמה ומדוייקת.
גם בעידן המודרני של ימינו, שבו ניתן לראות יותר ויותר נשים שמתעשרות מעמל ידן, ברוב המקרים בן הזוג העיקרי, אם לא היחידי, שתרם ליצירת הרכוש המשותף הרב במסגרת הנישואים שבעשירון העליון הינו הבעל.
כתוצאה מכך נוצרים לא פעם מצבים בהם לאשה אין כלל מושג או שיש לה ידע מזערי בלבד אודות עסקי הבעל, נכסיו, חשבונות הבנק שלו, מיקומם ואופן רישומם. מצב דברים כזה מקל מאד על בעל שמעוניין להסתיר את קיומם של נכסים מסויימים מאשתו, ולהחריג אותם מהרכוש המשותף שעליו לחלוק עמה במסגרת הסכם הגירושין.
בנוסף ועל מנת להקשות עוד יותר על האישה, ישנם בעלים שטרחו מראש להסוות את בעלותו על נכסים מסויימים באמצעות רישומם על שם חברות שונות, או בשרשור, או בחו"ל, או על שם צדדים שלישיים וכדומה.
חלקם גם מחזיקים כספי עתק בחשבונות בנק במדינות שמהוות מקלטי מס או במדינות בהן הבנקים נהנים מהסכמי חסיון לקוח קשוחים במיוחד.
לפיכך וכדי להתגבר על העמימות שנוצרת במצבים כאלו ביחס להיקף הנכסים בהם מחזיק הבעל, מומלץ מאד לאשה לפנות ולשכור חוקר פרטי ולהזמין ביצועה של חקירה כלכלית עמוקה ורחבה, הן בארץ והן במדינות בחו"ל בהן סביר להניח שלבעל ישנם שם נכסים כלשהם.
כל עורך דין בעל ניסיון בהליכי גירושין של בני העשירון העליון עובד בשיתוף פעולה עם משרדי חקירות פרטיות ויוכל להפנות אותך לביצוע החקירות הנדרשות, בניסיון למנוע הברחת נכסים או הסתרתם.
כאשר מדובר בהליך גירושין של בני זוג "רגילים" לרוב אין צורך להיעזר באנשי מקצוע ספציפיים כדי לקבוע את נכסי שווי הרכוש המשותף, כך שבני הזוג יכולים לעשות זאת באופן עצמאי.
בהליכים סטנדרטיים, עיקר הנכסים של בני הזוג הרגילים הנם נכסים מוחשיים שקל יחסית לאמוד אותם, כגון דירת המגורים המשותפת, כלי הרכב וחשבונות הבנק המשותפים.
את דירת המגורים וכלי הרכב ניתן לאמוד בהתאם למחירים המקובלים בשוק החופשי, ולרבות בהתאם למחירונים כגון מחירון לוי יצחק וכדומה. במקרים נדירים יחסית יהיה צורך להיעזר בשמאי מקרקעין על מנת לאמוד את שווי דירת המגורים.
לעומת זאת, כאשר מדובר בגירושים של בני זוג אמידים במיוחד, אזי בצד הנכסים המוחשיים הללו, לרוב הם גם יחזיקו בבעלותם נכסים שאינם מוחשיים, אשר מצריכים פנייה לבעלי מקצוע ספציפיים לצורך הערכת שוויים, כגון אקטוארים, רואי חשבון וכדומה.
מדובר בנכסים כגון בעלות על חברה ו/או עסק, השקעות בניירות ערך, אופציות לרכישת מניות, נכסי קריירה ומוניטין כלומר, נכסים שבן הזוג צבר לעצמו במסגרת הקריירה שהוא ניהל במהלך תקופת הנישואין, כושר השתכרות עתידי של הבעל ועוד.
הערכות שווי כאמור, כרוכות בעבודה ממושכת ויקרה של אנשי המצקוע הרלוונטיים, וכמובן שחשוב מאד שעורך הדין המייצג יבחר בקפידה את אנשי המקצוע המתאימים והטובים ביורת בתחום, שכן אלה יגישו חוות דעת מפורטות ויצטרכו לתמוך בהן בהמשך ההליכים, אולי גם מול חוות דעת של מומחים מטעם הצד שכנגד.
במסגרת המשא ומתן לקראת חתימת הסכם גירושין, לעיתים קרובות כל אחד מבני הזוג מנסה להפעיל אמצעי לחץ שונים על בן הזוג השני על מנת שהוא ייכנע לתנאים שהוא מציב בפניו, ולרבות אמצעי לחץ כלכליים.
ניסיון החיים מלמד כי בני זוג מהעשירון העליון נוטים להשתמש באמצעי לחץ כלכליים כחלק מאסטרטגיית הגירושין שלהם ובניסיון ללחוץ על הצד השני.
כך לדוגמא, במידה והאישה היתה מעורבת בעסקי בעלה וכתוצאה מכך אף ידעה על חשבונות בנק ו/או נכסים שלא דווחו על ידי הבעל לרשויות כדי להתחמק מתשלומי מס, היא יכולה להשתמש במידע זה כאמצעי לחץ על הבעל, כך שהוא יעדיף להגיע עמה להסכם פשרה כלשהו, בהתאם לתנאים שהיא תציב לו, מאשר להסתכן בכך שהיא "תלשין" עליו לרשויות, ואולי אף תסבך אותו באופן פלילי.
מצד שני, ייתכנו גם מצבים בהם הבעל יפעיל לחץ על האישה על ידי הפגנת אלימות כלכלית כלפיה, באמצעות הפסקת העברת כספים לצורך מימון הוצאות הבית, הוצאותיה האישיות, וחשבון הבנק המשותף וזאת על מנת לגרום לה להישבר ולחתום על הסכם בהתאם לתנאים שלו.
בהקשר זה, יש לקחת בחשבון גם את מצב הכלכלה ומצב השווקים, כגון שוק ההון ושוק הנדל"ן, במועד ניהול המו"מ להסכם הגירושין והמגמות העתידיות שלהם, אשר אף הם משפיעים רבות על שווי הנכסים.
ככלל, אם מצב השווקים הנו חיובי, אין צורך להיכנע ללחצים ולמהר לחתום על הסכם הגירושין. אולם, במידה ומצב השווקים צפוי להידרדר, לעיתים אולי עדיף להסכים לוויתורים מסויימים, וזאת על מנת לצאת עם רכוש בשוויו המירבי, לפני שהוא ייאבד מערכו.
נתונים נוספים שיש לקחת בחשבון לצורך התזמון הכלכלי של חתימת מועד הסכם הגירושין, הנם מצבים בהם חברה של מי מבני הזוג צפויה לצאת להנפקה או להימכר במסגרת עסקת אקזיט עתירת הון.
קראו בהרחבה על גירושין של אנשי הייטק
בהתאם להלכה היהודית, האב מחוייב בתשלום מזונות ילדים עד הגיעם לגיל בגרות. סכום מזונות הילדים נקבע בהתאם למצבם הכלכלי של שני בני הזוג וכן בהתאם לצרכים ורמת החיים של הילדים בתקופת הנישואים.
מאחר ומצבו הכלכלי של האב בן העשירון העליון הנו גבוה במיוחד וכך גם רמת חייהם של הילדים בתקופת הנישואים, אזי תשלומי מזונות הילדים שעליהם לשלם הנם גבוהים בהרבה מהגובה המקובל במסגרת הליכי גירושין של אנשים "רגילים" שאינם עתירי הון.
בנוסף לתשלום מזונות הילדים, הבעל מחוייב על פי ההלכה היהודית גם בתשלום מזונות האישה כל עוד הם נשואים ועד למתן הגט.
לאחר מתן גט הבעל מחוייב בתשלום מזונות לאישה רק במידה והוא מסכים לכך. בשני המקרים, סכום מזונות האישה נקבע בהתאם לרמת החיים לה הורגלה האישה בתקופת הנישואים, בקיזוז סכום הכנסותיה שלה.
מאחר וכאמור הנשים הנשואות בקרב העשירון העליון הנן נשים שמצד אחד מורגלות ברמת חיים גבוהה, ומצד שני אין להן הכנסה גבוהה משלהן או בכלל, הן נהנות מסכומי מזונות גבוהים במיוחד.
קראו בהרחבה: כיצד נקבעת הכנסת ההורים לצורך קביעת מזונות?
אלמנט נוסף שמאפיין את הליכי גירושין של בני הזוג עשירים הינו הכללת סעיף סודיות במסגרת הסכם הגירושין שלהם.
הדבר מקובל הן על מנת לשמור בפרטיות את היקף הנכסים ורמת החיים הכלכלית של בני הזוג, והן על מנת לשמור על שמם הטוב ובמיוחד כאשר הגירושים נובעים מסיבות שעלולות לבזות את בני הזוג, כגון בגידה, אלימות וכדומה.
בתקופה בה אנו חיים בני זוג מהעשירון העליון מעדיפים ב-99% מהמקרים לשמור על דיסקרטיות ולהמנע מכותרות בחדשות, בעיתונות הכלכלית ובאתרי האינטרנט שצמאים למידע צהוב אודות תככים ופרידות של ידוענים.
ניהול ההליכים בדיסקרטיות, בהליכי גישור ומשא ומתן בין הצדדים, עשוי להיות אינטרס ראשון במעלה מבחינת שני בני הזוג ומתוך דאגה לפרטיותם, לילדיהם ובמקרים של עשירי העם בעיקר לאינטרסים כלכליים צופי פני עתיד.
לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי דיסקרטי בענייני משפחה
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..