ישנם מקרים שבהם ניתנות החלטות ו/או פסקי דין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ואחד הצדדים אינו מרוצה מהחלטה וחש כי היא מקפחת אותו.
במקרים אלה עומדת בפני הצד שחש מקופח האפשרות להגיש ערעור על פסק הדין לערכאה גבוה יותר, אם בזכות ואם ברשות בית המשפט.
בסקירה המקיפה שלפניך נסביר בהרחבה אודות אותם מקרים שבהם ניתן להגיש ערעור והפרוצדורה הכרוכה בהגשתו.
נדגיש כבר כעת כי הגשת ערעור, אם וכאשר, מצריכה ייצוג משפטי של עורך דין המתמחה בדיני משפחה. למעשה, פניה להגשת ערעור ללא ייצוג משפטי הולם מקטינה לאפס את סיכוייו של הערעור שלך להתקבל.
אם תרצי/ה לקבל חוות דעת לגבי אפשרויות הערעור בעניינך פנה/י לשיחה אישית עם עורך דין במשרד גוטמן צברי: 072-336-0526
ערעור הנו הליך משפטי שבו אחד הצדדים לדיון או שניהם, שאינו מסכים עם החלטה כלשהי או פסק דין שניתנו על ידי בית המשפט המקורי שדן בעניינו, פונה לערכאה גבוהה יותר, בבקשה שהיא תשנה לטובתו את אותה הפסיקה של אותו בית משפט.
במקרה זה בית המשפט המקורי מכונה בית משפט קמא, דהיינו, בית המשפט הראשון.
על פי הדין הישראלי הליך הערעור לא נועד לפתוח מחדש את כל הדיון שנעשה בערכאה הקודמת, ועל כן ערכאת הערעור לא שומעת ראיות ולא משנה ממצאים עובדתיים שנקבעו על ידי ערכאה קודמת.
ערכאת הערעור מתמקדת בסוגיות משפטיות ועל כן אלא יש להתמקד בטעויות משפטיות שלדעת העותר נעשו על ידי אותה ערכאה במסגרת הפסיקה שניתנה על ידה, לרבות התעלמות מראייה עובדתית שהוגשה בפניה.
בהתאם לכך לרוב לא ניתן לטעון בערעור טענות עובדתיות ומשפטיות שלא נטענו בערכאה הקודמת ולא ניתן להגיש ראיות חדשות במסגרת הערעור.
הדברים נכונים למעט במקרים חריגים לדוגמא, במידה שהערכאה הקודמת סירבה לקבל ראיות למרות שהיא היתה צריכה לקבלן, או שהמדובר בראיות שחיוניות ביותר לצורך בירור האמת ואשר יש להן חשיבות ניכרת לצורך מתן פסק הדין בערעור.
יחד עם זאת קיים חריג מסויים בעניין זה בכל הקשור לערעורים על פסקי דין שניתנו על ידי בית המשפט לענייני משפחה וזאת כפי שנבהיר ונסביר בהרחבה מיד.
במסגרת הדין הישראלי קיימים שני סוגים של ערעורים: ערעור בזכות וערעור ברשות ואלה גם רלוונטיים בכל הנוגע להחלטות ופסקי דין בנושא דיני משפחה.
ערעור בזכות הנו ערעור שניתן להגישו באופן אוטומטי על פי זכות שמוקנית מלכתחילה, ללא צורך בקבלת רשות, ואילו ערעור ברשות שהנו ערעור שניתן להגישו רק לאחר שמגישים בקשת רשות ערעור או בקיצור בר"ע, וניתנה לכך רשות על ידי בית המשפט שלערעור.
ערעור בזכות מוגש על פסק דין סופי של ערכאה ראשונה אשר חותם את הדיון בתיק באותה ערכאה, ואילו ערעור ברשות הנו ערעור על כל החלטת ביניים אחרת של הערכאה הראשונה, שאינה בגדר פסק דין סופי כאמור, וכן ערעור שני קרי, ערעור על פסק דין שניתן בערעור קודם.
בדרך כלל כאשר בית המשפט שלערעור נותן רשות לערער, הוא כבר דן בבקשת רשות הערעור כאילו הנה כתב הערעור כשלעצמו.
כאמור, האבחנה בין החלטה שמוגדרת כפסק דין שיש עליו ערעור בזכות לבין החלטה אחרת שיש עליה ערעור ברשות נקבעת לפי השאלה האם אותה החלטה סגרה את התיק למעשה.
דוגמאות לפסקי דין הנן החלטות אשר מורות על סילוק על הסף, מחיקה, או דחייה של כתב תביעה, ודוגמאות להחלטה אחרת הנן כל החלטה שקשורה במתן סעדים זמניים או העברה של תיק בתוך מערכת בתי המשפט האזרחיים.
יצויין כי קיימת אבחנה נוספת בעניין זה בין ערעורים על החלטות שניתנו על ידי שופט של בית משפט קמא, לבין ערעורים על החלטות שניתנו על ידי רשם של בית משפט קמא, אותה נדגים להלן לגבי סוגיית הערעורים על בית המשפט לענייני משפחה.
בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בתובענות שונות בענייני המעמד האישי וכן בתובענות אזרחיות שהגיש אדם נגד בן משפחתו, או נגד עזבונו של בן משפחתו, שעילתן סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה של התובענה אשר יהא, וזאת כאמור בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995.
מעמדו של בית המשפט לענייני משפחה הנו כשל בית משפט שלום. בהתאם לכך הכללים להגשת ערעורים על החלטות ופסקי דין של בית המשפט לענייני משפחה הנם כשל הכללים להגשת ערעורים על החלטות ופסקי דין אזרחיים של בית המשפט השלום וזאת בהתאם לאבחנה בין פסק דין סופי או החלטה אחרת.
דוגמא לפסק דין בענייני משפחה הנה החלטה סופית בתביעה לתשלום מזונות קבועים ואילו דוגמא להחלטה אחרת בענייני משפחה הינה החלטה לגבי מזונות זמניים.
בנוסף יש להבחין בין פסקי דין והחלטות אחרות שניתנות על ידי שופט של בית המשפט לענייני משפחה, לבין פסקי דין והחלטות אחרות שניתנות על ידי רשם של בית המשפט לענייני משפחה וזאת כפי שיפורט להלן:
רוב הערעורים על פסקי דין של בתי משפט לענייני משפחה נידונים בפני שופט אחד של בית המשפט המחוזי, למעט ערעורים על פסקי דין בענייני תביעות אבהות, אמהות, אימוץ, זכויות משמורת, והחזרת קטין חטוף, אשר נדונים בפני מותב של שלושה שופטים.
בנוסף וכפי שצויין לעיל סמכותו של בית המשפט המחוזי במסגרת דיוני הערעור על פסקי דין של בית המשפט לענייני משפחה רחבה יותר מסמכותו הרגילה שבערעורים אזרחיים אחרים, מאחר והיא כוללת גם את הסמכות לשמוע עדויות ולקבל ראיות נוספות.
זאת כאמור בסעיף 9 לחוק בתי המשפט לענייני משפחה אשר קובע כך: "לבית משפט הדן בערעור על פסק דין או על החלטה של בית משפט לעניני משפחה, יהיו הסמכויות הנתונות, לפי חוק זה, לבית המשפט לענייני משפחה, לרבות שמיעת עדויות או הבאת ראיות נוספות, אם הוא סבור שהדבר דרוש לבירור הערעור".
עם זאת, הפסיקה פירשה סעיף זה באופן מצומצם, לפיו בית המשפט לערעור יהיה רשאי לעשות כן רק במקרים חריגים בלבד ובמקום בו יוכח כי לא ניתן היה להשיג את אותן ראיות בעת ניהול ההליכים בבית המשפט לענייני משפחה.
על פסקי דין של בית הדין האזורי הרבני ניתן להגיש ערעורים בזכות בפני בית הדין הרבני הגדול, תוך 30 יום ממועד מתן פסק הדין.
על החלטות אחרות של בית הדין האזורי הרבני ניתן לערער ברשות בפני בית הדין הרבני הגדול, תוך 10 יום ממועד מתן ההחלטה.
על פסקי דין של בית הדין הרבני הגדול ניתן להגיש בג"צ בפני בית המשפט העליון, אם כי בג"צ יטה להתערב בפסקי דין אלו רק כאשר הם ניתנו בחריגה מסמכות או כשנדרש סעד מן הצדק אשר אינו בסמכותו של בית משפט או בית דין אחר.
צריך לזכור כי בכל דיון משפטי יש צד אחד מרוצה וצד אחד הרבה פחות. הדברים נכונים ביתר שאת בדיונים משפטיים בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, מהסיבה שבמקרים אלה הדברים נוגעים בהכרח לבני המשפחה הקרובה.
לאור האמוציות והאכזבה שבהפסד משפטי רבים נוהגים לקבל החלטות נמהרות לגבי ערעור ולא תמיד המדובר על החלטה נכונה משפטית וכלכלית. לכן, אם וכאשר ניתן כנגדך פסק דין בענייני משפחה, בין אם בהליך גירושין ובין אם במסגרת סכסוך יורשים או כל הליך אחר, חשוב לפנות להתייעצות עם עורך דין מנוסה.
נגדיל ונמליץ לפנות להתייעצות כאמור עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה ולא זה שייצג אותך בערכאה הראשונה. גם אם תחליטו להגיש ערעור ולהיות מיוצגים על ידי אותו עורך דין שייצג בערכאה הראשונה, עיניים מקצועיות חדשות שיבחנו את ההחלטה או פסק הדין שניתן בעיניים אובייקטיביות יוכלו להציע דעה מקצועית נוספת וחשובה.
העובדות מראות כי רוב הערעורים המוגשים בדיני משפחה נדחים ואינם מתקבלים, ולכן קיימת חשיבות עליונה לפעולה משפטית חכמה מצידך.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..האם יכול להיות שהבגידה משתלמת? הכירו את ההלכה הנהוגה בבית המשפט בישראל.
קרא/י עוד..הקשר הזוגי בעידן האינטרנט. נקודות למחשבה והדרך לחזור לאינטימיות זוגית...
קרא/י עוד..אחת מכל 3 נשים בישראל סובלת מאלימות כלכלית מצד בן הזוג. מה אפשר לעשות?
קרא/י עוד..מסמך משפטי מחייב המגדיר את אופן גידול הילד/ים על ידי זוג הורים ללא קשר ממוסד...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לחיות במשפחה חד מינית, להביא ילדים ולקבל הכרה רשמית...
קרא/י עוד..מה משמעות המושג הורה פסיכולוגי ומה הן הזכויות של הורה פסיכולוגי בענייני משפחה.
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לחסן את הילדים למרות שאביהם התנגד שיעברו את החיסון...
קרא/י עוד..איך קובעים מה יהיה שם משפחתו של הילד בכל אותם מקרים שההורים אינם נשואים...
קרא/י עוד..עשור של שינויים חשובים בתחום דיני המשפחה בישראל. עורכי הדין מסבירים...
קרא/י עוד..כיצד מתייחסת היהדות למקרים של בגידה? מתי אפשר לכפות גירושין או לשלול מזונות?
קרא/י עוד..בית המשפט קבע: סעיף 55 לחוק הירושה חל גם לגבי ידועים בציבור בני אותו מין...
קרא/י עוד..הכירו את הזכויות המלאות של זוגות חד מיניים בישראל בהתאם לחוק ולפסיקה...
קרא/י עוד..ההבדלים העיקריים בין ערכאות השיפוט המקבילות בכל הנוגע לדיני המשפחה...
קרא/י עוד..בית המשפט דחה תביעה של בן שניסה לבטל ייפוי כח מתמשך שעליו חתמה אמו...
קרא/י עוד..האם בגידת אשה יכולה לשלול כוונת שיתוף בדירת מגורים? בג"צ פסק והכריע בשאלה...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מתגרשים בגלל אלימות מילולית. מה קורה בזוגיות שלך?
קרא/י עוד..עד מתי תמשיכי לסלוח ולהאמין לו שזה לא יקרה שוב? הנה כמה דברים שחשוב שתדעי
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי לא ניתן למנות אפוטרופוס למי שחתם על יפוי כח מתמשך!
קרא/י עוד..כל התשובות לכל השאלות בנושא עריכת ייפוי כוח מתמשך, לכל מקרה שלא יבוא...
קרא/י עוד..הסבתא ערכה הסכם מתנה ובית המשפט ביטל אותה בשל היותה דמנטית...
קרא/י עוד..יש הרבה יותר סיבות הגיוניות "למה לא להתחתן" ובכל זאת, רוב הזוגות מתחתנים...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לצורך בדיקת אבהות והכרעה שיפוטית לגבי זהות האב...
קרא/י עוד..הידעת? קיימת אפשרות לקביעת אבהות רק על סמך מסמכים וראיות בפני בית המשפט...
קרא/י עוד..