×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
נכס שהאם הורישה בצוואתה לאחד מבניה הוחלף בנכס אחר. האם הוראות הצוואה תקפות גם לגבי הנכס החדש? בית המשפט פירש את צוואת האם והכריע בהתאם לעקרון העקיבה הנהוג בדיני הירושה שלנו...
החלפת נכס של המצווה והחלת עקרון העקיבה והוראות הצוואה עליו
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
טיפול מקצועי בכל ענייני הצוואה ופתרון סכסוכי צוואה בין יורשים: פנו אלינו
טיפול מקצועי של עו"ד בענייני צוואות
טיפול מקצועי בכל ענייני הצוואה ופתרון סכסוכי צוואה בין יורשים: פנו אלינו

החלת הוראות צוואה בהתאם לעקרון העקיבה

      22/12/2020 14:40

מה קורה לגבי הוראת צוואה שמתייחסת להורשת דירה של המצווה, אולם לימים הדירה נמכרה וכספי תמורתה שימשו לרכישת דירה חדשה תחתיה וזאת לפני מות המצווה, אולם מבלי שהמצווה עדכן את הוראות הצוואה לגבי הדירה החדשה?

שאלה זו נדונה במסגרת הליך תלה"מ 57168-11-18 ג.י. נ' ש.ח. שהתנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה בירושלים.

בית המשפט קבע כי הוראת צוואה שמתייחסת להורשת דירה הישנה, תחול גם על הדירה החדשה וזאת בהתאם לעקרון העקיבה שהנו עקרון חשוב בדיני הירושה, בפסק דין מעניין, שאת משמעותו נסביר בהרחבה מיד.

סכסוך הצוואה בין האחים

תיק זה עסק באם ל-5 ילדים, אשר אחד מהם התגורר בדירה שבאותו בנין מגורים ישן שבו גרה גם האם.

בשנת 2004 ערכה האם צוואה במסגרתה הורישה 60% מזכויותיה בדירת המגורים שלה לאותו ילד, ואילו את יתרת ה-40% בדירה היא הורישה ל-4 ילדיה האחרים, בחלקים שווים ביניהם. את כל יתר נכסיה הורישה האם לכל 5 ילדיה בחלקים שווים ביניהם.

האם הבהירה בצוואתה שהיא בוחרת להעביר לאותו ילד 60% מזכויותיה בדירה, מאחר שהוא היחידי מבין ילדיה שאינו נשוי ואינו מסודר במסגרת משפחתית ומאחר שהוא חי איתה ודואג לכל צרכיה.

בשנת 2009 התקשרו האם ובנה בהסכם עם יזם לפיו כל אחד מהם מכר לו את דירתו בבנין הישן וקיבל דירה בבניין חדש שהיזם התחייב לבנות במקום בנין המגורים שלהם. האם קיבלה גם דירה נוספת, עבור בתה. בפועל, הבנין הישן טרם נהרס וממילא טרם הוחל בבניית הבניין החדש.

בשנת 2016 נפטרה האם והוצא צו לקיום צוואתה. בנה של האם עבר לגור בדירתה והשכיר את דירתו לאחותו, אולם שלושת הילדים האחרים התקוממו והגישו נגדם תביעה בפני בית המשפט לענייני משפחה, במסגרתה ביקשו בין היתר, להצהיר שכל הזכויות של האם בדירה שמיועדת לה בבנין החדש שייכות לכל 5 ילדי האם, בחלקים שווים ביניהם.

לגבי הדירה המיועדת לאחות, טענו האחים שהמדובר היה בעסקה למראית עין בלבד וכי גם דירה זו שייכת לעיזבון האם ויש לחלקה בין כל 5 האחים.

עיקרון העקיבה והמבחנים להחלתו

בית המשפט הבהיר כי הסוגיה שבפניו עוסקת בשאלה כיצד יש לפרש את הוראת הצוואה לגבי דירת האם, נוכח שינוי הנסיבות שחל לאחר עריכת הצוואה ולפני פטירת האם ולפיו הדירה הישנה שלה הוחלפה למעשה בדירה החדשה.

עוד ציין בית המשפט כי עקרון העל בדיני הירושה הנו כיבוד רצון המוריש וכדי להגשים את רצונו, יש לאתר את רצונו באמצעות פרשנות הצוואה שהותיר אחריו.

לפי הפסיקה, כאשר נכס של המצווה הוחלף בנכס אחר, יש לבחון האם ניתן להחיל את עקרון העקיבה, לפיו יש לראות בנכס החדש כתחליפו של הנכס הישן, ולהחיל על הנכס החדש את הוראת הצוואה שחלה על הנכס הישן ובכך להגשים את עקרון המצווה.

כדי להחיל את עקרון העקיבה, יש לבחון את נסיבות המקרה לפי מספר מבחני עזר, שכוללים את:

  • כוונת המוריש
  • סדר הקדימות
  • מבחן הזמנים
  • מבחן המימון
  • הדמיון בין הנכסים
  • הבעלות בנכסים

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי מההסכם שכרתה האם עם היזם עולה בבירור כוונתה ורצונה של האם להחליף את הדירה הישנה בדירה החדשה, בפרט שמלוא המימון של הדירה החדשה נבע מכספי מכירת הדירה הישנה.

מדובר גם בנכסים דומים, המיועדים לשימוש דומה והבעלות בשניהם שייכת במלואה לאם. לפיכך מדובר במקרה מובהק שבו יש להגשים את רצון האם באמצעות החלת הוראת צוואתה לגבי הדירה הישנה גם על דירתה החדשה.

חיזוק למסקנה זו ניתן למצוא גם בקריאת כל הוראות הצוואה יחדיו כמכלול, כאשר מהן עולה שהאם ביקשה להפריד בין הדירה שלה ליתר נכסיה ולחלק אותם באופן שונה.

לפיכך, פירוש הצוואה באופן שמחיל את הוראת הצוואה לגבי הדירה הישנה על הדירה החדשה, מגשים את האופן לפיו ביקשה האם לחלק את נכסיה כפי שעולה מהצוואה.

בהתאם לכך נקבע שהאח הנתבע זכאי ל-60% מהזכויות בדירה החדשה. אולם, יחד עם זאת, גם נקבע שעליו לשלם ל-3 אחיו 30% מדמי שימוש ראויים בגין מגוריו בדירת האם הישנה וזאת למרות שהיא כבר נמכרה ליזם, ולכאורה כבר לא נכללה בעיזבון האם ועל כן לכאורה לאחים התובעים אין כל זכות לקבלת דמי שימוש.

בית המשפט נימק זאת בעובדה לפיה בהסכם בין האם ליזם, נקבע שהאם תהיה זכאית להמשיך ולהתגורר בדירה הישנה עד לבניית הדירה החדשה ועל כן גם זכות זו נכללה בעזבונה, כך שגם התובעים זכאים להינות ממנה.

לגבי הדירה שנרכשה עבור האחות, נקבע כי שהאחים התובעים לא הוכיחו שמדובר בעסקה למראית עין וכי המדובר על מתנה שהאם נתנה לבתה עוד בחייה, ולכן לא מדובר בנכס ששייך לעיזבון האם, אלא בדירה ששייכת לאחות בלבד.

קריאה נוספת: פתרונות יצירתיים ואפקטיביים לסכסוכי יורשים

קרא עוד
שייך לנושא:   צוואות   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון