על פי ההלכה היהודית, מתן הגט חייב להינתן מרצונו החופשי של הבעל. אולם, בעקבות התקנות שהתקין רבי גרשום מאור הגולה, כיום הגט חייב להינתן גם מרצונה החופשי של האשה.
ברם, ישנם מצבים של סרבנות גט, בהם למרות שהנישואים אינם מתממשים עוד בפועל, אחד מבני הזוג מסרב לתת את הגט לבן הזוג השני ולסיים את נישואיהם באופן רשמי על פי ההלכה, וזאת מטעמים שאינם ענייניים, כגון נקמה, קנאה, סחטנות מתוך רצון לשפר ולשנות את תנאי הסכם הגירושין וכדומה.
הדרך המרכזית כיום להתמודד עם תופעת סרבני הגט, הינה באמצעות הטלת סנקציות על סרבני הגט בהתאם לחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) תשנ"ה - 1995. המדובר בסנקציות כגון עיכוב יציאה מהארץ, שלילת השימוש ברשיון נהיגה ועוד.
סרבני הגט הנם לרוב הבעלים אך ישנן גם נשים שהנן סרבניות גט. את הסנקציות הללו ניתן להטיל הן על גברים סרבני גט והן על נשים סרבניות גט, אלא שלגבי נשים סרבניות גט יש צורך גם באישורו של נשיא בית הדין הרבני הגדול, וזאת בהתאם לסעיף 1(ג) לחוק זה.
בסקירה המעניינת שלפניך נביא דוגמא למקרה שבו החליט בית המשפט המחוזי לבטל את תשלום המזונות מצד הבעל, כסנקציה על התנהלותה של האשה וסרובה לקבל את הגט.
על פי הדין היהודי, הבעל מחוייב בתשלום מזונות האשה עד למתן הגט. לפיכך, אחת הסנקציות שהתפתחו לגבי נשים סרבניות גט, הנה ביטול חיוב הבעל בתשלום מזונות האשה שמסרבת להתגרש.
במסגרת הליך עמ"ש 47439-05-15 פלונית נ' פלוני אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי בחיפה, נדון ערעור שהגישה אשה על החלטת בית המשפט לענייני משפחה לבטל את תשלום המזונות של בעלה כלפיה.
המדובר היה בבני זוג פרודים אשר במשך 10 שנים, החל משנת 2006 ואילך, ניהלו הליכי גירושין שונים ורבים בבית המשפט לענייני משפחה, בבית הדין הרבני ובערכאות הערעור עליהם, תוך שהאשה מסרבת בתוקף לתת גט לבעלה .
במסגרת תיק מזונות האשה חוייב הבעל לשלם לאשה מזונות בסך של 1,500 ₪ לחודש, מאחר והיא אינה עובדת, וזאת כל עוד היא נשואה לו או עד לקביעה פוזיטיבית לעניין שלילת זכאותה למזונות, אם וככל שייקבע כך.
במסגרת הסכם פשרה שהושג בין בני הזוג בשנת 2011, ואשר קיבל תוקף של פסק דין, נקבע כי האשה תקבל מהבעל סכום פשרה מסויים, אשר כלל גם רכיב תשלום בגין היוון מזונות האשה בסך 200,000 ש"ח. עוד סוכם כי האשה תוותר כנגד קבלת סכום זה על מזונותיה וכתובתה, וזאת בכפוף לסידור הגט בין בני הזוג, אשר יוסדר תוך 60 יום ממועד חתימת ההסכם.
ברם, למרות האמור בהסכם הפשרה האשה סירבה להתגרש. כעבור מספר חודשים, ביקש הבעל לבטל את הסכם הפשרה, בטענה שהסכים לשלם לאשה את סכום הפשרה מתוך הבנה והסכמה כי הילדים יתגוררו עמה, וכי היא תסכים לסידור הגט. ברם בפועל הקטינים עברו להתגורר אצלו ואילו האשה מסרבת לקבל גט.
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי נוכח סירובה של האשה להתגרש, והואיל והיא ויתרה על מזונותיה בהסכם הפשרה החל ממועד גיבושו, אין הבעל חייב לה עוד את הסכום בגין היוון מזונותיה.
עוד נקבע כי מאחר ובני הזוג עדיין נשואים זה לזה ובהעדר החלטה אופרטיבית של בית הדין הרבני המחייבת את האישה בגירושין, ומאחר והבעל לא תבע את ביטול חיובו במזונות האשה, יש לחזור לחיוב המקורי במזונות האישה על פי פסק הדין הנזכר לעיל, לפיו על הבעל לשלם לאשה מזונות בסך חודשי של 1,500 ₪.
חיוב זה יעמוד על כנו עד לסידור הגט בפועל בין הצדדים או עד להכרעה בתביעה לביטול החיוב במזונות האישה, אם וככל שתוגש תביעה כזו ע"י הבעל.
בהמשך לכך הגיש הבעל תביעה בפני ביהמ"ש לענייני משפחה לביטול חיובו בתשלום מזונות אלו לאשה.
במקביל, נקבע ע"י בית הדין הרבני האזורי והגדול שיש לחייב את האשה במתן גט ואף להטיל עליה סנקציות אם תסרב לתת את הגט, וזאת מאחר והיא מסרבת להתגרש אך ורק מתוך רצון לשפר את זכויותיה הכספיות.
ברם, האשה התמידה בסירובה להתגרש וזאת חרף הסנקציות שהוטלו עליה בדבר עיכוב יציאתה מהארץ, ושלילת שימושה בדרכון ורשיון נהיגה.
במסגרת תביעתו לביטול חיובו בתשלום מזונות לאשה, טען הבעל כי האשה מסרבת להתגרש בחוסר תום לב מובהק, תוך שהיא עושה שימוש לרעה בהליכי בית משפט ומנסה להתיש אותו ככל יכולתה על מנת להתחמק מסידור הגט.
כל זאת במטרה לקבל ממנו כספים בסכומים גבוהים יותר מכפי שנפסק, מאחר והיא מתנה את מתן הגט בקבלת סכום נוסף בסך של כ-390,000 ₪ ממנו. לפיכך אין עוד כל הצדקה להמשך חיובו במזונותיה.
בית המשפט לענייני משפחה קיבל את תביעת הבעל, בקובעו שהאשה מסרבת בתוקף לקבל גט וזאת חרף כל החלטות ביה"ד הרבני שניתנו לגביה.
פסק הדין ניתן בהתאם לפסיקה לפיה די בסירוב אישה לקיים את החלטת בית הדין הרבני להתגרש או כל צעד המהווה עיכוב בביצוע החלטתו, כולל התנאת תנאים בהן תיאות האישה לקבל גט שאינם מצויים בפסק הדין של ביה"ד הרבני, כדי להביא בהכרח לאיבוד מזונותיה, כאשר איבוד זה יהא ביום הסירוב הממשי שהוכח להבדיל מיום פסק הדין.
האשה ערערה על פסק דין זה בפני בית המשפט המחוזי בחיפה, אולם הוא דחה את ערעורה.
בית המשפט המחוזי קבע כי האשה מסרבת שלא כדין לקבל גט מבעלה וכי סירוב זה גורר אחריו איבוד מזונותיה, וזאת לאור פסיקת בית המשפט העליון לפיה עם קיצם של החיים המשותפים של בני הזוג, ראוי להקפיד עם בן הזוג המסרב להתנתק מבן זוגו, כך שסירוב אישה להתגרש יכול להוביל לפטור מתשלום מזונותיה.
שכן, מקור החיוב במזונות האישה יונק מקשר הנישואין המתקיים הלכה למעשה. לפיכך, תנאי מהותי לחיוב במזונות האישה הוא ניהול חיי משפחה משותפים, וכשתנאי זה אינו מתקיים מתערער החיוב, כך נקבע בהליך ע"א 5930/93 פדן נ' פדן.
במסגרת הליך ע"מ 638/04 ח.ר. נ' ר.ר. נפסק כי במקרים בהם ברור שמטרת האישה בסירובה להתגרש הינה אכן להכעיס או להכניס ידה לכיסו העמוק של הבעל, כי אז רשאי ולעיתים חייב בית המשפט להפחית את מזונות האישה או אף לקבוע כי אינה זכאית כלל למזונות, וזאת לאור פסיקת ביהמ"ש העליון בעניין זה.
בחינת זכאותה של האשה למזונות מבעלה צריכה להבחן גם לאור עקרונות תום הלב, וזאת באמצעות החלת סעיף 61(ב) לחוק החוזים על חיוב מזונות, כאמור בהליך ע"א 32/81 צונן נ' שטל.
לסיכום: כאשר אשה מסרבת לתת גט לבעלה הפרוד ממנה, למרות שחייהם המשותפים הגיעו לקיצם וזאת בחוסר תום לב, ובמטרה לסחוט כספים מהבעל, ניתן לבטל את חיוב הבעל בתשלום מזונותיה.
קריאה נוספת בנושא: חוייבה בקבלת גט ומזונותיה נשללו
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..טיפים ועצות של עורכי דין מנוסים, שאולי יעזרו גם לכם למנוע את הגירושים...
קרא/י עוד..