נתחיל ונספר כי לאורך השנים טיפל משרדנו בעשרות מקרים של סכסוכים קשים בין ילדים להורים. בחלק גדול מהמקרים נוצר נתק מוחלט בין בני המשפחה והצדדים עמדו רגע לפני הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
טיפול רגיש, מקצועי ואסרטיבי מצידן של עורכות הדין במשרד גוטמן צברי מנע מהמחלוקות בין הצדדים להידרדר ולהסלים. למרות הפערים וחילוקי הדעות הקשים, מצאנו ביחד עם הצדדים את הדרך לפשרה וסיום הסכסוך, רוצה לומר - זה בהחלט אפשרי!
אין חולק כי סכסוכים משפחתיים הינם סכסוכים כאובים הרבה יותר מסכסוכים רגילים שאינם בין קרובי משפחה. עם זאת דומה כי סכסוכים בין הורים לילדיהם נמנים על הסכסוכים היותר כואבים בתוך הסוגים השונים הנמנים על סכסוכי המשפחה.
למרות שזה נראה רחוק ולעיתים לא ממש מובן, סכסוך בין ילדים להוריהם עלול לפרוץ מסיבות שונות ומשונות.
לדוגמא כאשר ההורים התגרשו ונוצר נתק בין אחד ההורים, בדרך כלל האב, לבין הילדים. הנתק יכול לבוא מצד האב או מצד הילד, וזאת בין אם הדבר נעשה מיוזמת הילד לבדו, ובין אם הדבר נעשה כתוצאה מהסתה של האם את הילד כנגד אביו. כך או אחרת, התוצאה בכל מקרה הינה עגומה ועצובה ביותר.
לעתים הסכסוך יכול לפרוץ על רקע מאבקי ירושה. בארץ ידוע במיוחד המקרה שבו פרץ סכסוך ירושה בין בנו של איש העסקים שאול אייזנברג, לבין אמו וחמש אחיותיו.
לאחר מות האב הציג הבן, אירווין, צילום של צוואת אביו מ-1986 לפיה הוא קיבל 80% מהעיזבון, ארבע מחמש הבנות קיבלו 5% מהעיזבון, ואילו הבת החמישית והאלמנה, אמו של אירווין, לא קיבלו דבר.
האם והאחיות טענו כי האב ביקש להשמיד את העותק המקורי של הצוואה משום שהתכוון לבטלה ולכן אין לקיים אותה. רק כעבור 6 שנים ואינסוף דיונים בתוך ומחוץ לכותלי בית המשפט, הגיע סכסוך זה לקיצו.
מקרים נוספים בהם יכול לפרוץ סכסוך בין הורה לילדיו הינו כאשר הם מנהלים יחדיו עסק משפחתי ועקב כך נקלעים לסכסוך עסקי, אשר גם מאפיל על היחסים האישיים ביניהם. דוגמא נוספת יכולה להתרחש כאשר ההורה העניק לילדו נכסים במתנה, אך לאחר מכן חזר בו וביקש לבטל את המתנה עקב יחס מחפיר שהילד נהג בו.
בעוד שסכסוכים מהמקרה הראשון ניתן ליישב בדרך כלל באמצעות פתרונות לא משפטיים, כגון ייעוץ פסיכולוגי וכדומה, דומה שאין זהו המצב במקרים האחרים. במקרים אלו לעתים קרובות אין מנוס מפתרון הסכסוך באמצעות הליך משפטי. יחד עם זאת נשאלת השאלה מהו ההליך המשפטי העדיף לגביהם.
הלכה למעשה, ניתן לחלק את הליכי יישוב הסכסוך בין הורה לילדיו להליכים שבתוך כתלי בית המשפט ולהליכים שמחוצה לו. הליך המתנהל בתוך כותלי בית המשפט הינו הליך התביעה המקובל והסטנדרטי. הליכים מחוץ לכותלי בית המשפט כוללים את הליך הבוררות וכן את הליך הגישור.
הליך ניהול התביעה בבית המשפט נחשב, ובצדק, להליך נוקשה ופורמלי, בשל כפיפותו לדין המהותי ולסדרי הדין והראיות הנהוגות בבית המשפט לענייני משפחה.
לעומת זאת, הליך הגישור פטור מהם מטבעו ואילו לגבי הליך הבוררות, הצדדים יכולים לקבוע בהסכמה כי גם הם יהיו פטורים מהם. דבר זה מקנה לשני ההליכים הללו את האפשרות להגיע לפתרונות מוסכמים בין הצדדים בדרכים הרבה יותר גמישות ויצירתיות.
בנוסף, הליכי הבוררות והגישור הינם הליכים קצרים ומהירים מההליכים המתנהלים בבית המשפט, דבר שמביא לחיסכון ניכר בזמן, כסף ואנרגיות נפשיות.
יחד עם זאת, להליך הגישור ישנם גם יתרונות ברורים על פני הליך הבוררות, אשר באים לידי ביטוי במיוחד בהקשר של פתרון סכסוכים בין הורים לילדיהם.
שכן, כאשר מדובר בפתרון סכסוך בין הורים לילדיהם, יש לזכור שהמטרה איננה רק ליישב את המחלוקת המשפטית-כלכלית בין הצדדים אלא גם, ולעתים אף בעיקר, לאפשר לצדדים לשקם את יחסיהם, כך שהם יוכלו להמשיך ולקיים קשר משפחתי תקין ביניהם גם בעתיד.
כלומר, בשונה מסכסוך רגיל אשר מתנהל בין צדדים שאינם קרובי משפחה, כך שאין כל מניעה שהם יתנתקו לגמרי בתום ישוב הסכסוך ביניהם, במקרה שהצדדיםשהנם הורים ילדים, השאיפה הנה וצריכה להיות שהם יוכלו ישקמו את מערכת היחסים המשפחתית הנורמלית ויחזרו לחיי משפחה רגילים.
בהקשר זה להליך הגישור ישנו יתרון מובהק על פני הליך הבוררות. שכן, בדומה להליך ניהול התביעה בבית המשפט, גם מטרת הליך הבוררות הינה להכריע בין העמדות היריבות, ורק במידת האפשר ליישב ביניהן.
לעומת זאת, מטרתו המוצהרת והראשונה במעלה של הליך הגישור הינה לגשר בין עמדות אלו, ולהביא את הצדדים לפתרון מוסכם ובדרכי שלום. לשם כך, הליך הגישור מאפשר לצדדים להיפגש ולתקשר ביניהם באופן ישיר.
כמו כן, ההליך מעודד את הצדדים להביע את עמדותיהם בצורה חופשית וגלויה, ואף לפרוק את כל המתחים והתסכולים שנצברו אצלם, ובכך להסיר את כל אבני הנגף שמעיבים על יכולתם לנהל קשר תקין ובריא.
בכל מקרה, של סכסוך בין ילדים להוריהם, מומלץ להקדים ולפנות לשיחה אישית עם עורכות הדין במשרד גוטמן צברי, שהנן מגשרות מוסמכות ועוסקת מזה שנים בתחום דיני המשפחה ויישוב סכסוכים בדרכים מכובדות, גם מחוץ לכותלי בית המשפט.
ב-99% מהמקרים שטיפלנו, ידענו להביא את הצדדים המסוכסכים לשולחן הישיבות ולפתור את המחלוקות בדרכי נעם ובלי מאבקים מיותרים.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
עקרון כבוד המת הוא בעל מעמד חוקתי ומעטות הסיטואציות בהן אינו בא בחשבון...
קרא/י עוד..למי שייכים כספי התמורה? שאלה שעמדה להכרעה בבית המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..למי הייתרון מבחינת החוק וכיצד יכריע בית המשפט המחוזי בסכסוך בין בני המשפחה?
קרא/י עוד..4 אחים נקלעו לסכסוך בשל ירושת מניות שעברו מאמם המנוחה והגיעו לבית המשפט
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה חייב אישה בתשלום פיצויים בשל הוצאת דיבה בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..בני זוג מתגרשים ובני משפחה מסוכסכים: היזהרו מפני לשון הרע ופרסום דבר שקר!
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החכמות לפתרון סכסוך בין קרובי משפחה בעסק משפחתי משותף...
קרא/י עוד..אם חוייבה בתשלום פיצויים בשל לשון הרע כתוצאה של ניכור הורי והסתה של ילדתה...
קרא/י עוד..לפני שתובעים בני משפחה בגלל מריבה על ירושה, פנו אלינו והכירו דרך אלטרנטיבית...
קרא/י עוד..לעו"ד אורלי מנע-שני ניסיון רב שנים בפתרון סכסוכים בין בני זוג בדרך של כבוד הדדי...
קרא/י עוד..סקירה: החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014...
קרא/י עוד..זו היא ההגדרה של בני זוג לצורך חוק הסדר ההתדיינות בין בני משפחה...
קרא/י עוד..פניה לבוררות מאפשרת לפתור סכסוכים מחוץ לכותלי בימ"ש ובלי תביעות מיותרות...
קרא/י עוד..אם נקלעתם לסכסוך משפחתי, מכל סיבה שהיא, חשוב שתקראו את הסקירה הבאה...
קרא/י עוד..כיצד עובדה זו תשפיע על חלוקת הרכוש והאם היא תקבל תשלום עבור הפרשי שכר?
קרא/י עוד..הכירו את הכללים לחלוקת הרכוש בהליך הגירושין בהתאם להסדר איזון המשאבים...
קרא/י עוד..שיתופיות מוחלשת בשל הבגידה הובילה לחלוקת רכוש לא שוויונית בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..אם התחתנת לפני ה-1 לינואר 1974 הלכת השיתוף רלוונטית לצורך חלוקת הרכוש שלך!
קרא/י עוד..באילו מקרים יחליט בית המשפט לענייני משפחה על חלוקת רכוש שאינה שווה בשווה
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..עמדתם העדכנית של בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לשינוי תשלומי מזונות הילדים...
קרא/י עוד..פסילת צוואה בהתאם להלכה משפטית חשובה, גם כשאין עילה מובהקת לפסלות...
קרא/י עוד..ניכור הורי בגיל השלישי הנה תופעה מצערת, ואנו מציעים דרך משפטית הולמת להתמודד.
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..האם בכל מקרה של התנגדות לצוואה המתנגד ינושל ויאבד את חלקו?
קרא/י עוד..