נתחיל מהסבר פשוט וברור: ניהול עיזבון משמעותו קבלת אחריות לניהול נכסיו של נפטר, ובכלל זאת איסוף וכינוס הנכסים, תשלום חובות של הנפטר וחלוקת יתרת הנכסים בין יורשיו החוקיים של המנוח על פי צו הירושה או על פי צו קיום הצוואה.
כל אדם המעוניין בכל יכול להגיש בקשה למינוי מנהל עזבון, וזאת לפי סעיף 78 לחוק הירושה תשכ"ה-1965. כלומר, כל אדם שטוען לכאורה שיש לו אינטרס בכך, יכול להגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון ולא רק יורשים, נושים, או מתנגדים למתן צו הירושה או צו קיום הצוואה.
הבקשה תוגש בפני בית המשפט לענייני משפחה או רשם הירושות. במידה והבקשה מוגשת שלא בהסכמת כל הנוגעים בדבר, יש להגישה בפני בית המשפט לענייני משפחה שבמקום מושבו של המנוח.
במידה והבקשה מוגשת בהסכמת כל הנוגעים בדבר, יש להגישה בפני הרשם לענייני ירושה, שיקבל לעניין זה את סמכויות בית המשפט על פי סעיף 89 לחוק, בדבר חיוב מנהל העיזבון ליתן ערובה להבטחת מילוי תפקידיו וחובותיו.
שיקול הדעת של בית המשפט בדונו בבקשה למינוי מנהל עזבון הנו רחב ביותר. בית המשפט רשאי לקבל את הבקשה או לדחותה במידה ולא מצא שיש הצדקה למינוי וזאת גם אם כל הצדדים הנוגעים בדבר הסכימו לה.
לבית המשפט יש שיקול דעת גם בדבר זהות מנהל העיזבון, ובהעדר הסכמה הוא מוסמך למנות לתפקיד מנהל עיזבון מרשימה המצויה בידו, אף אם זה לא הוצע על ידי מי מהנוגעים בדבר ואף אם אינו לרוחם.
במידה והמוריש קבע בצואתו אדם מסויים שישמש כמנהל עזבונו, בית המשפט ימנה אותו למנהל העיזבון, אלא אם כן אותו אדם הודיע כי אינו יכול או מסכים לקבל את המינוי, או שבית המשפט או הרשם לענייני ירושה קבע, מטעמים מיוחדים שיירשמו, שיש סיבות מיוחדות שלא למנותו. כך קובע סעיף 81 לחוק.
אגב, גם יורש יכול להתמנות כמנהל עיזבון אך זאת בתנאי שאין ניגוד עניינים בינו לבין יתר היורשים.
למנהל עיזבון יכול להתמנות יחיד, תאגיד, או האפוטרופוס הכללי וזאת לפי סעיף 79 לחוק הירושה. בכל מקרה, על המועמד לתפקיד להגיש לפני בית המשפט לענייני משפחה את הסכמתו למינוי, כאמור בסעיף 80 לחוק, ובהיעדר הסכמה כזו אין תוקף למינוי.
באשר לצורך בדבר מינוי מנהל עיזבון, יאמר כבר עתה כי ברוב רובם של המקרים אין כלל צורך במינוי מנהל עיזבון, וזאת גם אם המנוח ציין זאת מפורשות בצוואה שלו. שכן, מינוי מנהל עיזבון כרוך בהוצאות והליכים שונים שלא תמיד נחוצים.
למעשה, היורשים בדרך כלל יכולים לנהל את העיזבון בעצמם, אם כי הדבר דורש שאופן ניהול העיזבון יעשה בהסכמת כולם, ובהיעדר הסכמה כזו אז באישורו של בית המשפט, וזאת כפי שקובע סעיף 122 לחוק.
באשר למקרים שבהם בכל זאת נדרש מינוי מנהל עיזבון יצויין כי אין המדובר ברשימה סגורה. יש לבחון כל בקשה לגופה בהתאם לנסיבותיה העובדתיות. באופן כללי, המדובר בכל מקרה המצריך פיקוח של בית המשפט על אופן ניהול העיזבון וחלוקתו.
תפקידי מנהל עיזבון מוגדרים במסגרת הצו למינויו ועליו לבצעם בהתאם להוראות בית המשפט, חוק הירושה ותקנות הירושה, תשנ"ח-1998.
בכל סוגיה שחורגת מסמכויותיו ותפקידיו שעל פי צו המינוי, על מנהל העיזבון להגיש בקשה למתן הוראות בפני בית המשפט.
ככלל, מנהל עיזבון חייב, בכפוף להוראות בית המשפט, לכנס את נכסי העזיבון, לנהל את העיזבון, לסלק את החובות שהשאיר אחריו המנוח, לחלק את יתרת העיזבון בין היורשים לפי צו ירושה או צוואה מקויימת, ולעשות כל דבר אחר הדרוש לביצועם של צו ירושה או של צוואה מקויימת. כך קובע ומפרט סעיף 82 לחוק.
סעיף 97 לחוק הירושה מונה מספר פעולות שמנהל העיזבון רשאי לעשות רק לאחר הוא קיבל מראש את אישור בית המשפט לביצוען:
ערעור על החלטות מנהל העיזבון ניתן להגיש בפני בית המשפט, וזאת לאור סעיף 83 לחוק אשר קובע כי: "בית המשפט רשאי, בכל עת, לפי בקשת מעונין בדבר או מיזמת עצמו, לתת למנהל עזבון הוראות בכל דבר הנוגע למילוי תפקידיו".
מנהל עיזבון זמני מתמנה לאחר פטירת המנוח ועד להוצאת צו הירושה / צו קיום הצוואה, בעוד שמנהל עזבון קבוע ימונה לאחר מתן צו זה. תפקידו של מנהל עיזבון זמני מוגבל לכינוס ושמירת נכסי העיזבון עד למינוי מנהל עיזבון קבוע, אלא אם כן צוין אחרת במפורש בצו המינוי.
מנהל עיזבון זמני מתמנה לחצי שנה ואילו מנהל עיזבון קבוע לתקופה של שנתיים, אלא אם כן צוין אחרת בצו המינוי. עם זאת ניתן לבקש להאריך את תקופות המינוי הללו.
שכר טרחת מנהל העיזבון נקבע בהתאם לבקשה לפסיקת שכ"ט ואישור על סיום התפקיד שתוגש על ידי מנהל העיזבון בפני בית המשפט בעת סיום תפקידו, כאמור בתקנה 45א לתקנות הירושה.
בהתאם לתקנה 45ב לתקנות הירושה, השכר יקבע על ידי בית המשפט בהתאם לשווי הכולל של נכסי העיזבון, סוג נכסי העיזבון, טיב הפעולות שביצע מנהל העיזבון והיקפן.
באופן כללי מאד ניתן לומר כי שכר הטרחה לא יעלה על 3% משווי העיזבון. ברם, במקרה וניהול העיזבון כלל פעולות חריגות או שנדרש מאמץ מיוחד לביצוע תפקידיו הרגילים של מנהל העיזבון, לא יעלה השכר על 4% משווי העיזבון.
פקיעת מינוי מנהל העיזבון נעשית בהתאם לסעיף 92 לחוק. על פי סעיף זה, משרתו של מנהל העיזבון פוקעת במידה והוא התפטר מתפקידו בכפוף לאישור בית המשפט, או במידה והוא פוטר מתפקידו על ידי בית המשפט, במקרה והוא לא מילא תפקידו כראוי או מסיבה אחרת, או במידה והוא הגיש לבית המשפט בקשה לסיום תפקידו, כאמור בתקנה 45א לתקנות הירושה, ובית המשפט קיבל אותה.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..מה עושים במקרה של התנגשות בין חוק הירושה לבין הוראות הסכם ממון שנתחם?
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..חוק הירושה קובע מנגון לחלוקת העיזבון וכיסוי חובותיו של הנפטר בין היורשים...
קרא/י עוד..מה יעלה בגורלם של הנכסים הדיגיטליים שבחזקתו של אדם שהלך שנפטר ולעולמו?
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם ניתן להתחרט ולחזור להיות יורש/ת לאחר הסתלקות מעיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות חוק הירושה ופסיקת בתי המשפט במקרה של זיוף צוואתו של אדם...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לביטול צו ירושה או צו קיום צוואה לפי סעיף 72 לחוק הירושה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותם של סעיפים 43 ו-44 לחוק הירושה ולפי הוראות המוריש בצוואה.
קרא/י עוד..הכירו את המבחנים שקובעים מתי היתה מעורבות פסולה בעריכת צוואה לפי הפסיקה!
קרא/י עוד..האם הצהרתו בעל פה של המצווה מספיקה לצורך ביטול הצוואה לפי חוק הירושה?
קרא/י עוד..סעיף 22 לחוק הירושה מסביר את הדרך לניסוח ועריכת צוואה בפני נוטריון מוסמך...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה פסל את תוקפה של הצוואה, וקבע כי אינה צוואה בעדים...
קרא/י עוד..אם הגיע הזמן לערוך צוואה הגעת למקום הנכון! התמחות ספציפית בעריכת צוואות...
קרא/י עוד..הכירו את המושג שלטון היד המתה ומתי ניתן להגביל את הוראות המצווה בהתאם...
קרא/י עוד..בין אם המדובר על הקדש פרטי או הקדש ציבורי, זה מה שקובע חוק הנאמנות...
קרא/י עוד..חוק הירושה מאפשר ליורשים להסכים ביניהם על אופן חלוקת העיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לצורך הגנה על צוואה מפנה התנגדות לקיומה או ביטולה...
קרא/י עוד..סעיף 54 לחוק הירושה, רצון המצווה ופסיקות קודמות מנחות את בית המשפט...
קרא/י עוד..