×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
אם החלטת על גירושין, חשוב לזכור כי הדרך הטובה ביותר לילדים הנה באמצעות משמורת משותפת של ההורים...
מהי משמורת משותפת ומדוע היא עדיפה לילדים שלך?
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
אנחנו יודעים שטובת הילדים שלך חשובה יותר מהכל - במיוחד עכשיו: פנו אלינו
ייעוץ משפטי על משמורת ילדים
אנחנו יודעים שטובת הילדים שלך חשובה יותר מהכל - במיוחד עכשיו: פנו אלינו

משמורת משותפת - כדאי לך ולילדים!

      04/03/2020 15:11

סוגיית משמורת הילדים הינה אחת הסוגיות המרכזיות, החשובות והרגישות ביותר במסגרת הליך גירושין של בני זוג שיש להם ילדים משותפים. מן הסתם, גורלם של הילדים יושפע לאורך שנים מההחלטות לגבי המשמרות, כפי שיקבעו בהליך הגירושין.

משמעות המונח משמורת ילדים הנה הזכות להחזיק פיזית בילד ולהתגורר ביחד עמו, בעת שהוריו התגרשו או נפרדו זה מזה.

כלומר, המדובר בקביעת ההורה אשר ביתו ישמש כמקום מגוריו הקבוע של הילד. משמורת זו יכולה להיות נתונה בידי אחד ההורים בלבד ואז היא קרויה משמורת יחידנית, או בידי שניהם יחדיו ואז היא קרויה משמורת משותפת.

עד לשנים האחרונות, היה מקובל בדרך כלל לקבוע כי האם תשמש כהורה המשמורן היחידי, תוך קביעת הסדרי שהייה לאב לצורך המשך קיום הקשר שלו עם הילדים.

ואולם בשנים האחרונות הולכת וגוברת המגמה להעדיף משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו, במידה והאב מעוניין ומתאים לכך.

מגמה זו נובעת מהגישה הרואה במשמורת המשותפת כפתרון העדיף מבחינת הילד, בהתאם לעקרון העל של טובת הילד וזאת לרבות מתוך ההכרה ההולכת וגוברת בחשיבות תפקידו של האב בחיי הילד, והרצון להגביר את מעורבותו בחיי הילד במקרה של פרידה.

חשוב לזכור: המשמורת המשותפת עדיפה לילד על פני המשמורת היחידנית מכמה וכמה סיבות שמיד נסביר ונפרט.

ראשית, היא מאפשרת לילד להישאר בקשר שוטף ומתמשך עם אביו, ובכך היא גם מפחיתה באופן משמעותי מתחושת הטראומה שנגרמת לילד כאשר הוריו מתגרשים וביתו מתפרק, וכאשר אביו נאלץ לעזוב את הבית.

שנית, המשמורת המשותפת אפשרית רק כאשר בין ההורים ממשיכה להתקיים מערכת יחסים תקינה, תוך שיתוף פעולה הדדי וללא מאבקים משפטיים ו/או מאבקי כח מיותרים.

מטבע הדברים, ככל שהקשר בין ההורים נשאר טוב יותר, כך גם הילד יוצא נשכר יותר מכך, הואיל והוא לא נאלץ לחוות על בשרו או להיות מושפע מההשלכות של מאבקים אלו.

ניסיון החיים מלמד כי כאשר ההורים מקפידים לשמור על קשר תקין ביניהם, כך הסיכון שהם ינסו להפעיל מניפולציות על הילד, להסית אותו האחד כנגד השני או אף לאלץ אותו לבחור צד, הולך ופוחת אם בכלל.

המשמורת המשותפת גם מקלה על האם, מאחר והיא מאפשרת לה לחלוק יותר עם האב את הנטל הנפשי והכלכלי בכל הקשור לגידול הילד, אשר רובו מוטל עליה בשעה שהיא משמשת כמשמורן יחידי. ושוב, מטבע הדברים כאשר מצבה של האם טוב יותר כך גם הילד יוצא נשכר יותר מכך.

הדרך המשפטית לקביעת משמורת משותפת

עקרונית, קיימות שתי דרכים לקביעת סוג המשמורת שתחול על הילד: באמצעות הסכמת ההורים, בהתאם לסעיף 24 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 או על ידי קביעת בית המשפט לענייני משפחה ובהיעדר הסכמה כזו ובהתאם לסעיף 25 לחוק זה.

הערכאה המוסמכת לדון בנושא זה הינה בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, במידה ותביעת משמורת הילדים נכרכה כדין בתביעת הגירושין שנדונה בפניו או בהסכמת הצדדים.

מטבע הדברים, המשמורת המשותפת מצריכה בראש ובראש שיתוף פעולה תקין בין ההורים. לפיכך כאשר המשמורת נקבעת כמשותפת, הדבר נעשה בדרך כלל במסגרת הסכם בין ההורים, בהתאם לסעיף 24 לחוק הכשרות. יחד עם זאת יש לזכור כי גם הסכם זה טעון אישור בית המשפט כדי להיכנס לתוקף.

קראו בהרחבה: על חזקת הגיל הרך

בית המשפט יאשר את ההסכם רק לאחר שהוא נוכח שההסכם הינו אכן לטובת הקטין, בהתאם לעקרון העל בדבר טובת הילד. משאושר ההסכם דינו, למעט לגבי ערעור, כדין החלטת בית המשפט.

השיקולים שאותם בית המשפט נוהג לשקול בדרך כלל לצורך אישור הסכם משמורת משותפת, הנם כדלקמן:

  • מסוגלות הורית טובה של שני ההורים.
  • רמה טובה של תקשורת ושיתוף פעולה בין ההורים, לרבות באופן לפיו הם מסוגלים לנהל ביניהם ערוץ תקשורת פתוח חרף הפרידה ולפתור את הקונפליקטים ביניהם מבלי לערב את הילד.
  • כבוד והערכה הדדים בין שני ההורים, לרבות באופן לפיו כל אחד מהם מכיר בחשיבותו של ההורה השני בחייו של הילד ומאמין שהילד זקוק למסגרת של שני ההורים על מנת לגדול והתפתח כראוי.
  • תפיסת הילדים את שני הבתים של ההורים כמרכזיים בחייהם.
  • מרחק גיאוגרפי קטן בין בתי ההורים.

לצורך בדיקת שיקולים אלו בית המשפט נוהג להזמין עריכת תסקיר שמבוצע על ידי פקידת סעד.

פקידת הסעד עורכת להורים בדיקות אשר בוחנות את היכולת של כל אחד מהם לספק לילדים מקום מגורים נאות ואורח חיים יציב, מאוזן ובריא.

בתום ביצוע הבדיקות, פקידת הסעד מסכמת את ממצאיהן ומגישה אותן לבית המשפט במסגרת תסקיר, אשר כולל המלצות בעניין קביעת הסדרי הראיה ומשמורת.

בדרך כלל בית המשפט נוהג לאמץ את המלצות התסקיר ולתת להן תוקף של פסק דין.

חשוב לדעת: גם במשמורת משותפת יש לא מעט קשיים...

תשלום מזונות לילדי משמורת משותפת

עקרונית, תשלום מזונות הילדים המוטל על האב איננו מתבטל כאשר מדובר במשמורת משותפת, אם כי מקובל להפחיתו בדרך כלל בשיעור של כ-25% מהסכום שהיה מוטל עליו לו האם הייתה משמשת כמשמורן יחידי.

מאידך, בשנים האחרונות מתחוללת מגמה חדשה בפסיקה, אשר שואפת להביא לחלוקה שוויונית בין ההורים לגבי נטל מזונות הילדים.

במסגרת מגמה זו נקבע כי במידה ובני הזוג נושאים בנטל גידול הילד באופן שווה במסגרת המשמורת המשותפת, ובמידה שהמשכורת של האם שווה לזו של האב או אף עולה עליו, אזי החיוב תשלום המזונות של האב עבור הילד יבוטל כליל.

כך נקבע למשל במסגרת ההליכים: תמ"ש 21412-09-11, תמ"ש 4881-10-12, והליך תמ"ש 49165-10-10.

קראו: הלכה של בית המשפט העליון בנושא תשלומי מזונות במשמורת משותפת

לסיכום, נדגיש כי אין ספק שעבור הילדים (וגם עבור ההורים שמתגרשים) ההחלטה לגבי משמורת משותפת היא ההחלטה החכמה והנכונה, ברוב המקרים.

נכון שהחלטתם להתגרש, ונכון שהאהבה בין ההורים נגרמה ועדיין, האינטרס של שני בני הזוג לטובת הילדים לעולם לא ישתנה, ולכן זוהי דרך המלך עבורם.

עוד בנושא: תשלומי מזונות ילדים מתחת גיל 6 במשמורת משותפת כשזמני השהות שווים

תשובות לשאלות נפוצות בנושא

לאורך השנים ייצגנו הורים מתגרשים במאות הליכי גירושין וכמעט תמיד, עולות שאלות דומות מאד במהותן, לגבי הכדאיות של המשמורת המשותפת והפרקטיקה, חיי היום יום של ההורים והילדים במסגרת הסדר שכזה.

לפניך תשובות מפורטות לשאלות נפוצות של הורים הנמצאים ערב הליכי גירושין ורצים להבין ולדעת יותר על מנת לקבל החלטות מושכלות.

מה זאת אומרת משמורת משותפת?

התשובה הקצרה והכי ברורה לשאלה הנה שמשמורת משותפת הנה הסדר משפטי שנערך בין הורים מתגרשים, לפיו הגדרת ההורות של שניהם שווה, ממש כפי שהיה לאורך חיי הנישואים שלהם.

הסדר זה הופך נפוץ יותר ויותר בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים ומטבע הדברים, יותר ויותר זוגות שמתגרשים שואפים להגיע להסדר של משמורת משותפת. לפי הסדר זה שני ההורים מקבלים החלטות מהותיות לגבי הילדים במשותף.

האם הילדים גרים ולנים בביתם של שני ההורים?

כל עוד שני ההורים הנם אנשים נורמטיביים, הדורשים בטובת הילדים ומסכימים על כך, אין כל סיבה שלא זה יהיה המצב וזאת אחת הכוונות העיקריות של משמורת משותפת.

בכל אחד מהמחקרים שפורסמו לאורך השנים האחרונות הוכח כי התקשורת הרצופה והמגוונת של הילד עם שני הוריו, חשובה מאד להתפתחות תקינה של הילד ומכאן חשיבותה הרבה של המשמורת המשותפת.

האם המעבר של ילד מבית לבית, בין הוריו, אינו פוגע בו?

בעת הליך גירושין ולאחר הפרידה של ההורים, כמעט כל ילד יחווה קשיי הסתגלות למצב החדש. גם העובדה שלאמא יש בית ולאבא יש בית אחר מצריכה הסתגלות. זוהי שגרה חדשה וממש כמו שההורים הגרושים צריכים להסתגל אליה, כך גם הילדים.

זה יכול לקחת זמן, לעיתים יותר ובפעמים אחרים פחות, אבל העובדה היא שהילדים מתרגלים לשינויים מהר מאד ולרוב אפילו די נהנים מהעובדה שיש להם "שני בתים" ועד מהרה "מנצלים" את המצב החדש לטובתם.

האם הגדרה של זמני שהות שווים במסגרת הסכם הגירושין אומרת בהכרח גם משמורת משותפת?

ממש לא.

זמני השהות יכולים להיות שווים או קרוב מאד לשווים ועדיין לילד יהיה הורה משמורן.

האם המשמורת המשותפת אומרת בהכרח שלא ישולמו מזונות ילדים?

בהחלט לא. הגדרת תשלומי מזונות הילדים נקבעת בעיקר בהתאם לזמני השהות של הילדים אצל ההורים ויחס הכנסותיהם של ההורים.

סכום המזונות יכול לעלות ולרדת, בהתאם לזמני השהות וללא קשר לקביעתה של משמורת משותפת.

קראו מה כוללים מזונות הילדים בעת משמורת משותפת?

האם המשמורת המשותפת מתאימה לילדים מגיל כלשהו?

שאלה נפוצה מאד, שעולה לא אחת בשיחות הראשוניות שלנו עם לקוחות.

נכון למועד כתיבת שורות אלה, אין עדיין מחקרים מבוססים שנותנים תשובה חד משמעית לשאלה. מאידך, לפי התפיסה המקובלת אין שום סיבה היגיונית לקבוע כי משמורת משותפת מתאימה לילדים מגיל מסויים, והנושא כפוף להסכמה והחלטה של ההורים המתגרשים.

לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי אישי!

קרא עוד
שייך לנושא:   משמורת ילדים   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (7) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 7 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון