מגפת הקורונה טלטלה את חיינו באופנים רבים וכפתה על כולנו שינויים, מי יותר ומי פחות. בכלל זה, נפגעו גם הסכמים חוזיים בכלל ודמי מזונות בפרט.
התופעה כל כך נרחבת עד שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, מונה לעמוד בראש צוות בין משרדי לבחינת נושא החוזים.
נכון, נושא המזונות אינו נכלל כחלק ממשימותיה של הוועדה, אך אין ספק כי מדובר בנושא כאוב שבין אם נרצה או לאו, מתדפק על דלתותיהם של בתים רבים. הגל הראשון של הקורונה שפקד אותנו בחודש מרץ, הביא עמו סגר כללי ובתוך כך, לפגיעה קשה מאוד בכלכלה.
השבר הכלכלי, בוודאי לא פסח על בני זוג שבחרו להיפרד. פגיעה בהכנסה, משמעותה ירידה ביכולת להעביר תשלומים מכל סוג שהוא וביניהם, תשלום מזונות.
לפני כחודש, נערך באחד מערוצי הטלוויזיה, ראיון עם אב גרוש שפוטר מעבודתו בשל נגיף הקורונה. האב שגר מאז הגירושים בגפו, עזב את הדירה אותה הוא שכר וחזר להתגורר עם הוריו.
"אין לי לצערי איך לשלם מזונות כבר חודשיים" הוא אמר בצער. "גרושתי מבינה אותי, אבל כואב לי שאין לי לתת את מה שנדרש לבנות" הוא הוסיף. משפט זה מכמת בתוכו את כל התורה כולה, הצורך לחשב מסלול מחדש ולנסות להגיע להסדרים חדשים בהידברות.
אחת המשימות המאתגרות במציאות המורכבת של היום היא מציאת "סידור לילדים", הדבר נכון בכל בית משפחתי בישראל, קל וחומר שמדובר במשפחות פרודות.
חלוקת זמני השהות בין ההורים, הוא פקטור מרכזי בקביעת גובה ואופי תשלומי המזונות. למשל, במקרים בהם זמני השהות שווים בין ההורים, גובה תשלום המזונות יפחת.
הזעזוע הראשון במשוואת המזונות, הוא בנושא חלוקת הזמנים. זה יכול לקרות במקרה בו בן הזוג שמשלם מזונות (בדרך כלל האב), פוטר מעבודתו או הוצא לחל"ת, בעוד האם דווקא לא נפגעה במקום העבודה.
מקרה רגיש אחר הוא אם אחד מבני הזוג נדרש למשל להיכנס לבידוד ארוך, או חלילה חולה. במצב כזה, הופך ההורה השני לזה שנושא בנטל באופן בלעדי.
ומה קורה כאשר אחד מבני הזוג מתגורר בישוב המוגדר אדום ומוטלות עליו מגבלות תנועה? גם במקרה כזה, משתנה אופי חלוקת הזמנים באופן משמעותי, שכן מחד, הילדים אינם יכולים לתמרן בין בתי ההורים ומאידך, גם ההורה שמתגורר באותו ישוב המוגדר אדום, חי תחת הגבלה בתנועות.
הזעזוע השני שמשליך על היכולת בתשלום מזונות כפי שנקבע מראש, נקשר באופן ישיר ברמת ההכנסה של אחד מבני הזוג.
נזכיר כי גובה דמי מזונות הילדים, נקבע בנוסף לזמני החלוקה, בהתאם לרמת ההכנסה של ההורים. הקורונה פגעה כלכלית בהכנסותיהם של כמיליון אזרחיות ואזרחים. בין אם מדובר בחל"ת, בצמצום פעילותו של עסק או חלילה בפיטורים.
במקרים שכאלה, יטען ההורה שפוטר כי אינו יכול לעמוד בתשלום מזונות, מנגד יטען הצד השני כי הילדים בבית לאורך כל היום, ההוצאות לא פחתו ואין לו יכולת לספק לילדים שנמצאים תחת אחריותו, אמצעים בסיסיים. מה עושים?
הצד הטוב
דרך המלך להגעה ליצירת פתרון טוב ומהיר, תלוי בראש ובראשונה במערכת היחסים השוררת בין בני הזוג.
במקרה בו מקיימים בני הזוג שיח בריא ומכבד, בין אם לטובת הילדים או בין אם כחלק מהדינמיקה השוטפת שביניהם, המשימה תהיה קלה יותר. ממש כמו בהליך גירושין, היכולת לדבר מתוך הבנה הדדית, שווה זהב.
במקרים אלה, ניתן בהחלט להגיע לשינוי בתעריפי המזונות לזמן קצוב. חשוב להדגיש, מדובר בשינוי זמני בהתאם למציאות שנכפתה על בני הזוג ועל ההסדר המשפטי שנקבע בקפידה.
גם במקרה של הגעה להסכמה בין בני הזוג, אין זה תחליף משפטי. במסגרת ההסכם ההורים יוכלו להגדיר את השינוי שיחול בדמי המזונות בהתאם לנסיבות (יגדלו / יפחתו) ויקבעו במסגרתו אילו נסיבות יביאו לפקיעת תוקפו של ההסכם ולחזרה לדמי המזונות הקודמים.
הצד הפחות טוב
במקרים בהם שוררת בין בני הזוג מערכת יחסים עכורה, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה "למתן סעד זמני" להפחתת או הגדלת דמי המזונות.
במקרה זה, יהיה על בן הזוג הפונה, להציג שינוי מהותי וממשי שלא מאפשר לו לעמוד בתשלום המזונות. לחלופין, כאשר מדובר במקרה בו פונה הצד אליו משולמים דמי המזונות שהופסקו בצל המגפה, ידון בית המשפט לאור הנתונים שיציג בפניו הצד הנפגע.
חשוב מאוד להדגיש כי כבר בגל הראשון, נעשו פניות שכאלה בין אם מסיבות אובייקטיביות לחלוטין ובין אם מתוך שיקולים אסטרטגיים של ניצול המצב.
כבר אז, הוכיח בית המשפט כי הוא אינו שש לשנות פסיקות משפטיות קודמות בנושא רגיש זה. נכון, בעיצומו של הגל השני, יתכן ובית המשפט יפגין פתיחות וגמישות גבוהים יותר בשל ההכרה כי אין מדובר במשבר קצר טווח, אלא בשינוי של חודשים ארוכים, אולם קביעות משפטיות יהיו ניתנות לשינוי, רק במקרים של שינויים קיצוניים.
בתי המשפט מחויבים כאמור לתת מענה משפטי הולם נוכח המציאות החדשה. כמו כן, נדרשת הסדרה ברורה של כללים בנוגע לשאלת היקף החיוב במזונות, תוך התחשבות בשוני הדינמי שמביאה עימה המגיפה על כל השלכותיה: הגבלות על המשק, סגר ועוד.
בנוסף, בית המשפט נראה כמי שמוכן לקראת מקרים בהם יהיה ניסיון לניצול ציני של בני זוג את המצב תוך התחמקות מתשלומי מזונות.
אופי ההכנסה של משלם המזונות קריטי מאוד לשאלה האם לדון מחדש בתשלומי המזונות. זה יכול להיות אומן שמושבת מפעילות מאז פרוץ המגפה, דרך עובד שהוצא לחל"ת ושכרו נפגע ועד למי שאיבד את פרנסתו לגמרי ואינו יכול לשלם את חובותיו.
במציאות זו של חיים בצל הקורונה, אין תחליף להידברות הוגנת בין בני הזוג, אולם במקרים רבים בהם השבר גדול מכדי לקיים שיח שכזה, יידרש בית המשפט לנסיבות החדשות, שהקו המנחה הוא שינוי של תשלומי המזונות רק במקרים בהם יוצגו בפניו שינויים מהותיים בנסיבות.
עוד בנושא: הליכי גירושין בתקופת הקורונה איך אפשר להפחית את תשלומי מזונות הילדים?
בימ"ש העליון קבע כי הלכת בע"מ 919/15 כשלעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי!
קרא/י עוד..בית המשפט העליון קבע קבע הלכה תקדימית וחשובה בדבר חלוקת המזונות...
קרא/י עוד..הוביל את בית המשפט להחלטה על ביטול תשלומי המזונות מצדו של האב...
קרא/י עוד..במקרים קיצוניים ונדירים בלבד ניתן לפנות לבית המשפט לצורך ביטול תשלומי מזונות...
קרא/י עוד..המדריך המלא שמסביר איך לגבות חוב מזונות באמצעות הליכי הוצאה לפועל...
קרא/י עוד..החוק מאפשר לך לפעול בכמה דרכים שונות לצורך גביית דמי המזונות מהגרוש הסרבן...
קרא/י עוד..איך קובעים מתי בדיוק המדובר על הוצאות חריגות ושני ההורים צריכים להתחלק בהן...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק והכריע כי האם תשלם מזונות ילדים לאחר הגירושין...
קרא/י עוד..מה עושים כאשר אב גרוש שנפל לתרדמת נדרש לשלם מזונות? במקרה אשר נדון...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה ריכך את התנאים לפיהם יורה על הפחתת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..הדין הדתי מדביק פערים: הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת...
קרא/י עוד..הדרך החוקית והמהירה להגשת תביעה להגדלת תשלום המזונות לאישה והילדים...
קרא/י עוד..אמנם שינוי נסיבות מהותי אך לא מהווה סיבה אוטומטית להגדלת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..אלה הכללים שנקבעו לצורך קביעת מזונות ילדים במשמורת משותפת לפי הפסיקה...
קרא/י עוד..הכירו את עמדת ביהמ"ש והחוק, שמגדירים את הכללים לקביעת גובה תשלומי המזונות.
קרא/י עוד..האם תשלום קצבת נכות לילד/ה עשוי להחליף את תשלומי מזונות הילדים?
קרא/י עוד..האם מעבר של הילדים מחזקת האם למגורים בפנימייה ישפיע על המזונות?
קרא/י עוד..האם ניתן להורות על תשלום מזונות זמניים בטרם הוכחת שאלת האבהות?
קרא/י עוד..במקרים לא מעטים ניתן וראוי לפנות בבקשה לבית המשפט על מנת לקבל מזונות זמניים!
קרא/י עוד..הכירו את הדרך המהירה לצורך פניה לבימ"ש והקטנת תשלומי המזונות לילדים...
קרא/י עוד..מתי הורים זכאים למזונות מן העיזבון של ילדם ומהי עמדת בית המשפט בנושא זה.
קרא/י עוד..לא רבים יודעים אך החוק מאפשר לתבוע מזונות ילדים גם מבני משפחה מדרגה שניה.
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית המשפט לענייני משפחה בנושא מזונות וניכור הורי...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה הוא הסמכות הבלעדית לדיון בעניין מזונות ילדים!
קרא/י עוד..הלכה חדשה קובעת כי רק לבית המשפט לענייני משפחה נתונה הסמכות בנושא...
קרא/י עוד..