כשם שקבלת ההחלטה להתגרש איננה קלה, כך גם מימוש ההחלטה להתגרש איננו קל. זאת בעיקר בשל מורכבותם של הליכי הגירושין וההיבטים השונים והרבים הכרוכים בהם.
על מנת לכלכל את צעדיכם בתבונה, חשוב מאד להתכונן מראש, לגבש אסטרטגיה נכונה להליכים הצפויים, להיעזר בשירותיו של עורך דין מעולה וללמוד מהי הדרך החכמה להתנהל במסגרת הליכים אלו.
חשוב כמובן להכיר את הצעדים שמומלץ לנקוט בהם ולא פחות חשוב מכך, יש להכיר היטב את הצעדים שיש להימנע מהם בכל מחיר ויהי מה.
בסקירה שלפניך אנו מביאים 10 נקודות חשובות, שכל אדם הנמצא בתחילתו של הליך גירושין חייב להכיר וליישם. ישנם קווים אדומים שאותם אסור לחצות במסגרת הליכי הגירושין, למרות שבמקרים רבים הרוחות מתלהטות וייצר הנקמה זועק.
אל תנקטו בהליך משפטי ללא התייעצות עם עורך דין – מומלץ מאד שלא לנקוט בהליך משפטי כלשהו מבלי לפנות קודם לכן לקבלת ייעוץ של עורך דין וברוב המקרים חשוב מאד להיות מיוצג. הליכי גירושין הינם הליכים מורכבים ביותר, ובעלי היבטים וניואנסים רבים, אשר אדם מן השורה כלל אינו בקי בהם.
לפיכך, חשוב מאד לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מקדים, אשר יבהיר לכם בפרוטרוט את זכויותיכם וחובותיכם. זאת, על מנת להימנע מטעויות מיותרות ובלתי הפיכות שעלולות לעלות לכם במחיר יקר לטווח הארוך.
אל תשכרו שירותיו של עורך דין שאינו בקי בדיני משפחה בכלל ובהליכי גירושין בפרט - תחום דיני הליכי הגירושין מהווה נושא ספציפי במסגרת ענף דיני המשפחה. אולם, אין להסתפק בשכירת שירותיו של עו"ד העוסק בדיני משפחה באופן כללי, אך אינו בקי בניהול הליכי הגירושין וממילא אינו מנוסה בהם.
בתחום זה, כמו בתחומים משפטיים רבים, אין תחליף לבקיאות הספציפית באופן ניהול הליכי הגירושין. לפיכך דרוש לכם עו"ד בקי ומנוסה בהליכים אלו, עליו קיבלת המלצות מלקוחות אחרים שלו.
אל תניחו שבית הדין הרבני תמיד עדיף לגברים – לבית הדין הרבני ולבית המשפט לענייני משפחה קיימות סמכויות מקבילות לדון בהליכי הגירושין. עקב כך קיימת הנחה רווחת בציבור כי בית הדין הרבני, שפוסק לפי הדין הדתי, תמיד עדיף לגברים, ואילו בית המשפט לענייני משפחה, שפוסק לפי הדין האזרחי, תמיד עדיף לנשים.
ברם, הגם שהנחה זו איננה נטולת בסיס לחלוטין, יש לזכור כי היא איננה נכונה בכל המקרים. שכן, לבית הדין הרבני ישנה גם סמכות להעניק לאשה סעדים יחודיים, שאינם קיימים בבית המשפט לענייני משפחה.
לדוגמא, בית הדין הרבני מוסמך לחייב את הבעל לשלם לאשה את סכום הכתובה. סמכות זו תופעל למשל, כאשר הבעל בגד באשה או ביצע פעולות במטרה לפגוע בשלום הבית.
כמו כן, בית הדין הרבני יכול להורות על מתן צו למדור ספציפי עבור האשה. צו זה מאפשר לאשה להמשיך ולגור בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג עד לתום הליכי הגירושין ביניהם, אשר לא פעם עלולים להימשך במשך שנים רבות. ביכולתו של צו זה גם למנוע את מכירת הבית וחלוקת תמורתו בינה לבעלה.
אל תפעלו ממניעי נקמה וכעס – הליכי הגירושין כרוכים לא פעם בכעסים עזים על בן הזוג. ישנם בני זוג לא מעטים אשר מחפשים לפרוק כעסים אלו ולנקום בבן הזוג, באמצעות נקיטת הליכים משפטיים מיותרים או ביצוע 'תרגילים מלוכלכים'.
לא פעם הדברים נעשים גם על חשבון הילדים המשותפים. לדוגמא, כאשר הבעל מתעקש לשלם מזונות ילדים נמוכים אשר אינם תואמים את צרכי הילדים ו/או יכולתו הכלכלית.
נסיון המציאות מראה כי נקיטת הליכים כאלו מוביל לא פעם לנקיטת הליכים דומים מצד בן הזוג השני. כלומר, דבר זה עלול להביא למעגל סגור של נקיטת הליכים נקמניים הדדיים, ובכך לסרבל ולהאריך לשווא את הגירושים.
לפיכך, מומלץ לפעול מהראש ולא מהלב, לנטרל את רגשות הזעם והכעס, ולא להתנהל באופן אימפולסיבי ולנקוט בהליכים מיותרים.
אל תערבו את הילדים בהליך הגירושין - כאשר לבני הזוג המתגרשים קיימים ילדים משותפים משלהם, חשוב מאד להקפיד ולא לערבם בהליך הגירושין. שכן לא פעם הילדים הופכים עקב כך לקורבנות העיקריים של הליכי הגירושין. לפיכך, חשוב מאד לא לגייס את הילדים לצדכם, ולא להסיתם כנגד בן הזוג השני.
כמו כן אין להשתמש בילדים כמעין מרגלים אצל בן הזוג. מומלץ גם לפנות לגורמים טיפוליים כגון עובדת סוציאלית או פסיכולוג ולקבל מהם ייעוץ מקצועי כיצד להתנהל עם הילדים. במידת הצורך, מומלץ גם להפנות אליהם את הילדים, במידה וניכר בהם כי הם זקוקים לתמיכה בעניין זה.
אל תפזרו אינפורמציה מיותרת – במסגרת הליך הגירושין, חשוב מאד להתנהל בזהירות ולא לפזר אינפורמציה מיותרת בפני גורמים שונים. שכן, גורמים אלו עלולים למסור את המידע, במכוון או שלא במכוון, לבן הזוג.
כמו כן, יש לקחת בחשבון שגם בן הזוג אוסף ראיות ומסמכים כנגדכם ועל כן הוא עלול להקליט אתכם שלא בידיעתכם, ולהשתמש באמצעי הקלטה המותקנים על גופו על מכשירי הטלפון שלכם.
לפיכך חשוב מאד להימנע מלומר דברים שעלולים להזיק לכם ולשמש כראיה כנגדכם, בין במסגרת השיחות עמו ובין במסגרת שיחות הטלפון שלכם עם גורמים אחרים וכדומה.
הימנעו מקבלת עצות מגורמים שאינם מקצועיים – רצוי להימנע מקבלת עצות באשר לאופן ניהול הליך הגירושין מצד גורמים שאינם מקצועיים, כגון קרובי משפחה, חברים, מכרים וכו. שכן, לא פעם המדובר בעצות אחיתופל הנובעות מבורות.
במקרים אחרים המדובר בעצות הנובעות מנסיונם הספציפי אשר איננו מתאים בהכרח לנסיבות הספציפיות של המקרה שלכם.
בנוסף, אותן עצות עלולות לנבוע גם מרגשותיהם הסובייקטיביים כלפיכם וכלפי בן הזוג שלכם, ולאו דווקא מהגיון צרוף ומושכל. הליכי גירושין הינם הליכים מקצועיים ומורכבים, ולפיכך יש להקפיד ולהיעזר בייעוץ של גורמים מקצועיים בעלי סמכא בתחום זה.
חשוב לזכור ולהפנים, חברים או בני משפחה שעברו הליכי גירושין אינם עורכי דין ואינם מוסמכים לייעץ לכם. השתדלו להמנע מקבלת "עצות טובות" שיכולות לעלות לכם ביוקר בהמשך הדרך. בדיוק בשביל זה חשוב לקחת עורך דין.
אל תנקטו באלימות – אסור לנקוט באלימות בשום מקרה כלפי בן הזוג השני, יהיו הליכי הגירושים קשים וכואבים ככל שיהיו. בן זוג הנוקט באלימות צפוי להיות מורחק מהבית למשך שלושה חודשים עד שנה. בנוסף, הוא גם צפוי לעמוד לדין פלילי ואף להיאסר בגין כך.
במקרים מסויימים עלולות להיות לכך השלכות גם לגבי סוגיות קביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה. כלומר, נקיטת אלימות הנה אסורה ובעלת השלכות חמורות בכל מצב כמובן, אולם כאשר המדובר בנקיטת אלימות במסגרת הליכי גירושין, הדבר עלול להיות חמור בהרבה.
אל תימנעו מלפנות לעזרת הרשויות במידה ונחשפתם לאלימות מצד בן הזוג – במקרה ובו חלילה חוויתם אלימות מצד בן הזוג השני, אל תהססו לפנות לעזרת הרשויות הציבוריות ולבקש את עזרתם, עקב טעמי בושה וכדומה.
הדברים אמורים שבעתיים במקרה ואותו בן הזוג נוהג באלימות גם כלפי ילדיכם המשותפים. לפיכך, בכל מקרה של אלימות מצד בן הזוג, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי למשטרה, למרכזים למניעת אלימות השייכים למשרד הרווחה, ולשירותים הסוציאליים שמפעילה הרשות המקומית.
אל תביימו אירועים של אלימות – תלונות שווא זה NO גדול. כשם שיש להימנע מנקיטת צעדים אלימים כלפי בן הזוג, כך גם יש להימנע מביום של אירועים אלימים מצד בן הזוג, במטרה להפלילו ולהרחיקו מהבית. חשוב לזכור כי כל נסיון להפללת בן הזוג מהווה עבירה פלילית בפני עצמה.
במידה ויסתבר שצד כלשהו הגיש תלונת כזב כנגד בן הזוג שלו, אותו צד עלול למצוא עצמו מואשם בפלילים ולעמוד לדין בגין כך, ממש כמו שקרה במקרה הזה.
עוד בנושא: שימוש בראיות שהושגו תוך חדירה לתיבת דוא"ל האם תשלם פיצויים לגרוש בשל לשון הרע וניכור הורי
יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..טיפים ועצות של עורכי דין מנוסים, שאולי יעזרו גם לכם למנוע את הגירושים...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מחליטים לפתוח בהליכי גירושין ולא בכדי! הכירו את הסיבות.
קרא/י עוד..ההחלטה באיזה ערכאה לבחור לצורך הליך הגירושין שלך חייבת להיות שקולה ומחושבת
קרא/י עוד..שלא תגיד/י שלא ידעת: גירושין בשיתוף פעולה חוסכים הרבה כסף ולא מעט זמן!
קרא/י עוד..כל מה שצריך לדעת על תכנון אסטרטגיה מנצחת להליך גירושין מהיר, יעיל ואפקטיבי..
קרא/י עוד..בכל הסכם גירושין חשוב שיופיעו סעיפים חשובים שחשוב לתת עליהם את הדעת...
קרא/י עוד..הכירי את הכלים היעילים להתמודדות מול סרבנות גט ועגינות נכון לשנת 2020...
קרא/י עוד..מהן הדרכים להתרת עגינות ולמה לנשים יותר קשה מבחינה הלכתית מאשר לגברים.
קרא/י עוד..מה עושים כשהבעל או האישה מסרבים לתת גט ולמעשה אינם רוצים להתגרש?
קרא/י עוד..רגע לפני שתעשי את הצעד הגדול, הכירי את הזכויות שלך לפני ובמהלך הגירושים...
קרא/י עוד..כך מתייחס החוק להצגת ראיות שהושגו תוך הפרת החוק להגנת הפרטיות..
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה לשתף את הילדים בעובדה שאמא ואבא מתגרשים...
קרא/י עוד..שנים לאחר חתימת ההסכם, בימ"ש הורה על אכיפתו לפי דוקטרינת הביצוע בקירוב...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גלית צברי כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גיטי גוטמן כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הדרך להליך גירושין מהיר ומכובד מתחילה בבחירת עורך דין מעולה ומנוסה שייצג אותך
קרא/י עוד..למרות הפחד הברור, יש מקרים שבהם הזגויות פשוט לא עובדת ואת צריכה לשחרר.
קרא/י עוד..רגע לפני שמקבלים החלטה סופית להתגרש, כדאי לפנות ליועץ זוגי מנוסה ומקצועי...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..האם על הבעל לשלם סכום כתובה גבוה במיוחד במקרה של גירושין ובכל מקרה?
קרא/י עוד..דמי הכתובה נשללו מאשה שהסתירה מידע לגבי בעיות נפשיות בעת השידוך...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..למרות הקשיים החוקיים, ישנם מקרים בהם ניתן לשנות פרטים בהסכם גירושין חתום...
קרא/י עוד..