×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
האם סרבנית גט יכולה לקבל הכרה כבת זוג לעניין ירושתו של בעלה המנוח?
האם סרבנית גט נחשבת לבת זוג לעניין ירושה של בעלה המנוח?
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו
גירושין עם עורך דין מנוסה
רגע לפני שמתגרשים חשוב לגבש אסטרטגיה שתתאים בדיוק לך: פנו אלינו

סרבנית גט יכולה לרשת את בעלה המנוח?

      31/05/2016 18:17

סעיף 11 לחוק הירושה תשכ"ה-1965, כאשר מדובר בירושה על פי דין, אשת המנוח זכאית לרשת לפחות מחצית מעזבונו של המנוח וכן לרשת את את המיטלטלין, כולל מכונית נוסעים, אשר שייכים לפי המקובל ולפי הנסיבות למשק הבית המשותף לה ולמנוח.

בהקשר זה התעוררה השאלה מה קורה במקרה בו המוריש נפטר בשעה שהוא חפץ להתגרש מאשתו, וכאשר הליך מסירת הגט לאשתו לא הושלם רק מאחר ואשתו סירבה לקבל את הגט או שנבצר ממנה לקבל את הגט היות והיא לוקה בנפשה.

האם גם במקרה כזה תוגדר אותה אישה כבת זוג או אלמנה אשר זכאית לרשת את המנוח?

בסוגיה משפטית מעניינת זאת נעסוק בהרחבה בכתבה שלפניך ונביא דוגמאות מתוך פסקי דין והכרעות רלוונטיות של בית הדין הרבני בסכסוכים דומים שהגיעו לפתחו. ראוי להדגיש כי למרות פסיקתו של בית הדין הרבני, חשוב לבדוק כל מקרה לנסיבותיו הוא בטרם קבלת החלטות ורצוי לפנות לשם כך לעורך דין מנוסה המתמחה בהליכי גירושין.

שאלה זו התחדדה בפסיקה במקרים בהם המנוח נשא אישה שניה בחייו, לאחר שנבצר ממנו להתגרש מהאישה הראשונה מהסיבות שתוארו לעיל, כך שבעת פטירתו היו לו שתי אלמנות לכאורה.

עקרונית, במקרה כזה צריך לחול סעיף 146 לחוק הירושה אשר קובע כי: "אדם שבמותו היה נשוי ליותר מאישה אחת, מה שמגיע לבן-זוג בירושה על פי דין יחולק בין אלמנותיו בשווה".

כלומר, כאשר המנוח היה נשוי בו זמנית לשתי נשים בחייו, אזי לכאורה יש לחלק את חלק העיזבון המגיע לבת הזוג של המנוח בחלקים שווים בין האישה הראשונה והאישה השניה.

יחד עם זאת, בנסיבות בהן המנוח חדל למעשה מלקיים קשר נישואין וזוגיות עם האישה הראשונה ונבצר ממנו להתגרש ממנה רק בשל סרבנותה או לקות נפשה, אזי מתעוררת השאלה האם מן הראוי גם במקרה כזה ראוי ששתי הנשים תירשנה אותו או שמא רק האישה השניה שעמה הוא קיים למעשה קשר זוגי ערב פטירתו, זכאית לרשת אותו.

עמדת בית המשפט העליון בנושא

במסגרת הליך ע"א 247/97 סבג נ' סבג אשר התנהל בפני בית המשפט העליון, נדון מקרה בו המנוח קיבל מבית הדין הרבני היתר נישואין המרשה לו לשאת אישה שניה, וזאת לאחר שאשתו הראשונה סירבה לתת לו גט.

בית המשפט העליון הבחין בין מקרה בו היתר הנישואין ניתן במצב בו האישה הראשונה סירבה לתת את הגט לאחר שבית הדין הרבני ביקש לכפות אותו עליה, לבין מקרה בו הוא ניתן במצב בו האישה הראשונה סירבה לתת את הגט, מבלי שבית הדין הרבני ביקש לכפות אותו עליה.

במקרה הראשון יש לראות באישה הראשונה, לצורך דיני הירושה, כגרושה שאין לה זכויות בירושתו של המנוח ועל כן רק האישה השניה תהיה זכאית לרשת את המנוח.

לעומת זאת במקרה השני, האישה הראשונה לא תיחשב כגרושתו של המנוח אלא כאלמנתו ועל כן היא תהיה זכאית לרשת המנוח יחד עם האישה השניה, וזאת בחלקים שווים ביניהם.

באותו תיק בית הדין הרבני לא ביקש לכפות על האישה את הגט, לאחר שהסתבר בדיעבד שיש לה טענות מוצדקות כלפי הבעל, הואיל והוא לא קיים את חיוביה כלפיו לגבי תכולת דירתם המשותפת בהתאם לפסק דין של בית הדין הרבני שניתן בעניינם.

בהתאם לכך קבע בית המשפט העליון כי שתי נשותיו של המוריש זכאיות לרשת את עזבונו של המנוח וזאת בחלקים שווים ביניהם.

יחד עם זאת ולאור לשון סעיף 11 לחוק הירושה, אשר קובע כי בת הזוג של המוריש נוטלת בנוסף למחצית העיזבון גם את המיטלטלין אשר שייכים לפי המקובל ולפי הנסיבות למשק הבית המשותף, ומאחר שברור היה שרק האישה השניה ניהלה עם המנוח משק בית משותף בשנים האחרונות לחייו, אזי נקבע כי רק האישה השניה זכאית לחלק במיטלטלין של המנוח, בעוד שלאישה הראשונה אין כל זכות בהם.

במסגרת הליך ת"ע 541/08 אשר התנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה בנצרת, נדון מוריש אשר קיבל היתר מבית הדין הרבני לשאת אישה שניה, לאחר שנבצר ממנו למסור גט לאשתו הראשונה, הואיל והיא לקתה הנפשה.

כתוצאה מכך היו למנוח בעת פטירתו שתי אלמנות לכאורה, אשר התחרו ביניהן לגבי חלק העיזבון המגיע למי שמוגדרת כבת זוג על פי החוק.

בית המשפט קבע כי למרות שהמנוח לא התגרש מאשתו הראשונה ומאחר והיא נותרה נשואה לו באופן פורמאלי בלבד, היא לא תיחשב כבת הזוג של המנוח לצרכי חוק הירושה, ודי בכך כדי לשלול את זכותה לרשת אותו.

לאור האמור לעיל, דומה כי השאלה באם אשת איש שלא חיה עמו ערב פטירתו תהיה זכאית לרשת אותו נקבעת לאו דווקא בהתאם למעמד הפורמלי של קשר הנישואים ביניהם, אלא בהתאם לתוכנם המהותי ונסיבות המקרה.

עוד בנושא: בית הדין הרבני חייב אשה לתת גט לבעל עגון

קרא עוד
שייך לנושא:   גירושין   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון