הסכם גירושין הינו הסכם אשר מסדיר בין בני הזוג המתגרשים את הסוגיות הכרוכות בהליכי הגירושין שלהם. בין היתר המדובר בסוגיות כגון: מתן הגט, חלוקת הרכוש, מזונות אשה, מזונות ילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראיה ועוד.
הסכם זה צריך להיות מנוסח על ידי עורך דין מנוסה ולאחר ניסוחו הוא טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, וזאת לצורך קבלת תוקף מחייב כשל פסק דין.
הסכם הגירושין הינו הסכם רגיש ומורכב ביותר, הואיל והוא כרוך בהיבטים רבים, אישיים וכלכליים כאחד, ובעל השלכות מרחיקות לכת לטווח ארוך כלפי בני הזוג המתגרשים וילדיהם המשותפים.
לפיכך חשוב מאד להקפיד כי נוסח ההסכם זה יכסה את כל הסוגיות הרלוונטיות להליך הגירושין של בני הזוג, וכן ינוסח בצורה ברורה ובהירה, וזאת על מנת למנוע מחלוקות מיותרות בעתיד.
לשם כך מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין בעל ניסיון רב בתחום המשפחה, אשר מתמצא היטב בכל ההלכות וההסדרים המקובלים בנושא זה.
במיוחד יש להקפיד על כך כאשר לבני הזוג ישנם ילדים משותפים, לגביהם יש להם אחריות מורכבת ומתמשכת גם לאחר סיום הליך הגירושין ביניהם.
כמו לגבי כל הסכם, כך גם לכל הסכם גירושין ספציפי יש את הנסיבות והניואנסים הייחודיים לו. יחד עם זאת, קיימות סוגיות כלליות אשר בדרך כלל משותפות לכל הסכמי הגירושין ועליהן נסביר ונפרט.
הסכמה הדדית להתגרש ולמתן הגט – עקרונית ועל פי ההלכה, מתן הגט צריך להינתן מהסכמתם החופשית של בני הזוג. לא ניתן לכפותו עליהם בעל כורחם. לפיכך, על בני הזוג להביע את הסכמתם המפורשת במסגרת הסכם הגירושין להתגרש זה מזה, ולעשות את כל הנדרש לשם מתן הגט בבית הדין הרבני.
לשם כך מומלץ לקבוע פרק זמן קצוב במסגרתו הם יגשו יחדיו לבית הדין הרבני ויגישו בקשה משותפת להתגרש זה מזו.
חלוקת הרכוש - סוגיה חשובה במיוחד הינה אופן חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג, במקרה ובני הזוג לא ערכו הסכם ממון ביניהם.
ברוב המקרים החלוקה נעשית בצורה שיוויונית, אולם לא פעם קורה שאחד מבני הזוג מוותר בעניין זה לטובת בן הזוג השני. ככל שהדבר נעשה בהסכמתו החופשית והמלאה, אין כל מניעה לכך.
הרכוש המשותף כולל בדרך כלל את דירת המגורים, הרכב המשפחתי, חסכונות בנק, נכסי קריירה כגון קרנות פנסיה, קופות גמל, ביטוח מנהלים, זכויות סוציאליות כגון פיצויי פיטורים ועוד.
עם זאת יש לזכור כי ישנם מספר סוגי נכסים אשר עקרונית אינם נכללים במסגרת הרכוש המשותף שעומד לחלוקה, וזאת אלא אם כן הוכחה כוונת שיתוף לגביהם. המדובר ברכוש שהתקבל לפני הנישואין, וכן מתנות וירושות שהתקבלו במהלך הנישואין אצל מי מבני הזוג, וזאת כאמור בסעיף 5(א)1 לחוק יחסי ממון.
קראו בהרחבה: חלוקת רכוש לפי חוק בהליך הגירושין
משמורת הילדים והסדרי ראיה – משמעות קביעת משמורת הילדים הינה קביעת ההורה שבביתו ישהו ויגדלו הילדים המשותפים. ישנם שני סוגים של משמורת ילדים שאותם נהוג לקבוע בהסכם הגירושין: משמורת יחידנית, של אחד מההורים, או משמורת משותפת לשניהם.
בארץ מקובל להסכים בדרך כלל כי האם היא הזוכה במשמורת היחידנית על הילדים, במיוחד בגילאים הרכים שלהם, וזאת לאור חזקת הגיל הרך. במידה והוסכם כי משמורת הילדים תינתן רק לאחד מההורים, יש לקבוע את הסדרי הראיה עבור בן הזוג השני. הסדרים אלו צריכים להתייחס לימי חול, סופ"ש, חגים וחופשות.
מזונות אשה וילדים - דמי מזונות הינם תשלום שאחד מבני הזוג משלם לבן הזוג השני במקרה של פרידת בני זוג. החיוב בתשלום דמי מזונות מוטל בדרך כלל על הבעל, מאחר שבדרך כלל מוסכם בין בני הזוג שהאשה היא שתהיה בעלת המשמורת היחידנית על הילדים.
ישנם שני סוגים של מזונות: מזונות ילדים שנועדו לצורך מימון צרכי הילדים המשותפים של בני הזוג עד הגיעם לגיל בגרות. מזונות אישה המשולמים לאשה לצורך מימון צרכיה בתקופת פרידת בני הזוג ובטרם הם התגרשו בפועל.
במידה והבעל מסכים לכך, ניתן גם לקבוע תשלום מזונות לאישה לאחר גירושיהם. כאשר מדובר במזונות ילדים, חשוב להגיע להסכמה על סכום המזונות החודשי, אשר ישקף את מימון צרכיהם השוטפים של הילדים, וזאת בהתאם לגובה ההכנסות של שני הצדדים. המדובר בהוצאות מדור, לבוש, מזון, חינוך ועוד.
כמו כן, יש להגיע להסכמה לגבי מימון הוצאות חריגות הכרוכות בגידול הילדים, כגון שיעורים פרטיים, חוגים, קייטנות, טיפולים אורטודנטיים, משקפיים וכו. מומלץ גם לקחת בחשבון הוצאות עתידיות כגון מימון שיעורי נהיגה, טיולים בחו"ל, ושכר לימוד במוסדות השכלה גבוהה.
בנוסף מומלץ להצמיד את סכום המזונות למדד המחירים לצרכן, ולעדכנם בהתאם מדי 3 חודשים.
הסכם גירושין מקצועי צריך גם לקחת בחשבון שמאחר שהחיים דינמיים, הצדדים יצטרכו להפגין גמישות והבנה הדדית ביניהם לצורך יישום ההסכם. לשם כך מומלץ גם לקבוע מנגנון מוסכם לשינוי זמני או קבוע בהסכמה של תכני ההסכם, וזאת בהתאם לנסיבות המשתנות, אילוצי ההורים וצרכי הילדים.
כפי שציינו מראש, הדרך להסכם גירושין מתחילה בשכירת שירותיו של עורך דין מעולה, המתמחה בדיני משפחה והליכי גירושין, ולמעשה לא באמת ניתן לנסח הסכם ראוי ללא ייצוג משפטי.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..