עד לאחרונה, המדיניות המשפטית לגבי אופן תשלום המזונות כאשר ישנה משמורת משותפת על ילדים בני 6 עד 15 הייתה בלתי ברורה ובלתי אחידה.
במסגרת פסק הדין אשר ניתן ביום 19.7.2017 במסגרת הליך בע"ם 919/15 פלוני נ' פלוני שם בית המשפט העליון קץ לכך, עת נקבעה על ידו הלכה חדשה ותקדימית בעניין זה, ולפיה, הורים גרושים שחולקים משמורת משותפת על ילדים בני 6 עד 15, ישאו יחדיו בתשלום דמי מזונות משותפים, אם כי החלוקה ביניהם תיעשה בהתאם ליכולותיהם הכלכליות.
במילים אחרות, במצב בו להורים משמורת משותפת על הילדים, שני ההורים חבים באופן שוויוני בתשלום מזונות ילדיהם החל מגיל 6 ועד לגיל 15. במקרים כאלה, חלוקת המזונות תקבע לפי היכולת הכלכלית של כל אחד מההורים, כאשר לוקחים בחשבון את כלל מקורות ההכנסה של ההורים כולל שכר עבודה כמובן.
במקרים רבים חיובו של האב במזונות ילדיו עשוי להיות מופחת בהשוואה למה שהיה מקובל עד לפסק הדין המהפכני. מעבר לכך, בכל אותם מקרים שבהם הורי הילדים שקולים מבחינה כלכלית, אפשרי בהחלט שבית המשפט יפסוק שכל הורה יישא במזונותיו.
ההחלטה התקבלה פה אחד בהרכב מורחב של שבעה שופטים, אשר כלל את השופטים סלים ג'ובראן, אסתר חיות, יורם דנציגר, עוזי פוגלמן, נעם סולברג, דפנה ברק־ארז ומני מזוז.
תחילה, מן הראוי להבהיר כי ההלכה היהודית מחלקת את תשלום המזונות לשני סוגים:
כאשר מדובר בתשלום מזונות עבור ילדים בגיל 6 עד 15 ההלכה היהודית עד כה קבעה כי חובת תשלום המזונות ההכרחיים מוטלת על האב בלבד, וזאת לאור פרשנות תקנת הרבנות הראשית משנת תש"ד.
הלכה זו נבעה בעיקרה מהגישה השמרנית לפיה בעת גירושין, הילדים עוברים למשמורתה הבלעדית של האם בלבד, כפי שאכן גם אירע בארץ עד לשנים האחרונות. לגבי מזונות מדין צדקה, נקבע כי שני ההורים משתתפים בהם, אך זאת לפי יחס הכנסותיהם ובמידה ומצבה הכלכלי של האם מאפשר זאת.
אולם, לאור העובדה כי בשנים האחרונות הלכה וגברה המגמה להעדיף משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו, באופן לפיו ההורים חלקו באופן שווה את זמני השהייה והמגורים הפיזיים עם הילדים, התעורר הצורך להפחית את סכום החיוב במזונות ההכרחיים המוטל על האב בלבד.
הסיבה לכך הנה שבמסגרת המשמורת המשותפת, על האב גם לשאת באופן ישיר במימון הוצאות הילדים בעת שהם שוהים אצלו.
עד להכרעת הסוגיה על ידי בית המשפט העליון היו קיימות מספר גישות בעניין זה בקרב בתי המשפט המחוזיים בארץ, אשר משמשים כערכאות הערעור על בתי המשפט לענייני משפחה.
באופן כללי ניתן לומר כי גישות אלו הכירו בקושי שמעורר הדין הקיים אשר מחייב את האב לשלם לאם את מלוא המזונות ההכרחיים גם כאשר הם חולקים משמורת משותפת. גישות אלו הציעו להפחית מחיוב זה שיעור מסוים, אשר מבטא התחשבות בשיעור המזונות ההכרחיים שהאב מספק לילדיו במישרין כאשר הם שוהים עמו.
כך לדוגמא, במסגרת הליך בע"מ 318/05 אשר נדון בבית המשפט המחוזי בחיפה נקבע מעין כלל אצבע לפיו, כאשר יש משמורת משותפת יש להפחית את סכום המזונות ההכרחיים של האב בשיעור של כ-25% וזאת על סמך ההנחה שחלק מהוצאות האם הנן הוצאות תלויות שהות, אשר אכן פוחתות כאשר הילדים אצל האב, אך חלקן כלל אינן מושפעות מכך כגון הוצאות המדור.
הסיבה לכך הנה כי חיובי שכר הדירה, הארנונה, ועד הבית וכיוצא באלה אינם מוזלים עקב שהייתם החלקית של הילדים אצל מי מההורים. מטעם זה גם נקבע כי אין להפחית מחיוב האב בתשלום חלקם היחסי של הילדים במדור האם ובהחזקתו.
לעומת זאת במסגרת הליך עמ"ש 25027-02-14 אשר נדון בבית המשפט המחוזי מרכז, נקבע כי כאשר מדובר בזמני שהות שווים, ולשני ההורים יש משכורות שוות, יש להפחית את סכום מזונות האב אף בשיעור של 50%.
פסק דין זה גם קבע, בשונה מהליך בע"מ 318/05 כי יש להפחית 50% גם מהחיוב בחלקם היחסי של הילדים במדור האם והחזקתו, משום שגם האב נושא בהוצאה מוגדלת בגין מדורו שלו עקב הצורך להלין את ילדיו אצלו מחצית מן הזמן.
קראו עוד ובהרחבה: עמדת בית המשפט לגבי תשלום מזונות במשמורת משותפת (לפני ההלכה החדשה)
במסגרת ההלכה החדשה של בית המשפט העליון נקבע כי תשלום המזונות עבור ילדים בגילאים 6 עד 15 שנמצאים במשמורת משותפת, תוטל על שני ההורים יחדיו.
המדובר הן לגבי צרכים הכרחיים והן לגבי צרכים מדין צדקה, אם כי חלוקת התשלום תיקבע בהתאם ליכולות הכלכליות של ההורים, לרבות שכר עבודה, וזאת בהתחשב באופן חלוקת המשמורת הפיזית בפועל וכלל נסיבות המקרה.
השופט עוזי פוגלמן קבע כי חובת תשלום המזונות עבור ילדים בגילאי 6–15 איננה מדין תורה, כי אם מכח תקנת הרבנות הראשית משנת תש"ד וכי יש לפרש תקנה זו באופן לפיו על שני ההורים לשאת יחדיו במזונות אלה, כולל צרכים הכרחיים ולא רק צרכים מדין צדקה, וזאת בהתחשב בין היתר באמצעים הכספיים העומדים לרשות כל הורה ולהוצאותיו בפועל עבור הילדים.
לשיטתו, עיקרון טובת הילד השואף להבטיח לילד קיום רמת חיים דומה, ועקרון השיוויון המגדרי בין ההורים, תומכים באימוץ פרשנות חדשה לתקנה זו, וזאת באופן אשר מבטיח הקצאה מיטבית של סך המשאבים ההוריים עבור צרכי הילד.
נפסק כי הפרשנות הנוהגת של תקנה זו אשר קובעת כי האב חייב בתשלום מזונות לידי האם גם במצב של משמורת משותפת, הנה פרשנות מפלה, מאחר והיא עלולה לדלדל יתר על המידה את משאבי האב עבור צרכי הילד, עד כדי שלא יעלה בידיו להבטיח את רווחת הילד בעת הוא שוהה עמו.
לפיכך, יש להעדיף פרשנות המאפשרת בחינה ספציפית של נסיבות כל מקרה לגופו, אשר כוללות את יכולתו הכלכלית של כל הורה בהתאם לכלל מקורות ההכנסה העומדים לרשותו, לרבות שכר עבודה, כמו גם את היחס בין יכולות ההורים ואת אופן חלוקת המשמורת הפיזית המשותפת ביניהם.
בדרך זו, הדין לא יחייב עוד את האב באופן בלעדי במזונות ההכרחיים ויאפשר לחתור לחלוקת נטל הוגנת ושוויונית מבעבר תוך הבטחת טובת הילד.
חשוב: ההלכה לכשעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי
עוד נקבע כי אופן תשלום המזונות השונים יבוצע בהתאם למנגנון שהוצע על ידי השופטת דפנה ברק-ארז, אך זאת כברירת מחדל שניתן לסטות ממנה, בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה ומקרה.
לגבי הוצאות קיום שוטפות - כל הורה יישא בתשלום המזונות ההכרחיים של הילדים בעת שהם שוהים עמו, ללא צורך בקיזוז תשלומים בין ההורים בעניין זה. זאת, לפי אחוז מסוים משיעור המזונות שעליו יורה בית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לגילם של הילדים ולהערכתו את העלויות הכרוכות בהוצאות קיום שוטפות אלה מתוך כלל צורכיהם המגולמים במזונות.
לגבי הוצאות שאינן הוצאות קיום שוטפות, כגון, ביגוד, ספרים, טיפול רפואי שאינו צפוי וכדומה - ייקבע הורה מרכז, אשר במצב של השתכרות שווה יקבל לידיו תשלום של מחצית ההוצאות האלה מן ההורה האחר. ההורה המרכז יהיה מי שבית המשפט לענייני משפחה ימצא שהוא שימש עובר לגירושין כמטפל העיקרי בילדים.
לגבי הוצאות חריגות - ההורים ימשיכו לחלוק הוצאות אלו ביניהם, בכפוף לכושר ההשתכרות שלהם ובהתאם למנגנון שייקבע על-ידי בית המשפט לענייני משפחה.
לגבי הוצאות המדור - כל הורה יישא בתשלום הוצאות אלו, בכפוף לכך שבית המשפט יבחן האם העול הכפול של נשיאה במדור המתאים לילדים אינו פוגע ביכולתם של ההורים לעמוד בתשלום המזונות שלהם נזקקים הילדים.
קראו בהרחבה: כללים לקביעת מזונות ילדים במשמורת משותפת לפי ההלכה החדשה
לסיכום, נדגיש כי ההלכה התקדימית אשר נקבעה על ידי בית המשפט העליון, קובעת כי כאשר ההורים מחזיקים במשמורת משותפת על ילדים בגילאים 6 עד 15, שני ההורים ישאו במשותף בתשלום המזונות שלהם, בהתאם ליכולותיהם הכלכליות וזאת בניגוד להלכה הקודמת, אשר קבעה כי רק האב ישא בתשלום המזונות במקרה כזה, אם כי באופן מופחת.
קראו עוד בנושא:
עמדתם העדכנית של בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לשינוי תשלומי מזונות הילדים...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות בשל שינוי זמני שהות...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך המהירה לצורך פניה לבימ"ש והקטנת תשלומי המזונות לילדים...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה מסביר כיצד מחשבים את הכנסת ההורים בהליך הגירושין
קרא/י עוד..הכירו את הזכות הנלווית לתביעת מזונות אישה ו/או ילדים, במסגרת הליך גירושין...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בעניין תשלומי המזונות תוך הקפדה על הכללים...
קרא/י עוד..בית המשפט חייב אב גרוש בתשלום מזונות זמניים לבנותיו למרות הסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה הכריע בשאלת תשלומי מזונות הילדים בהסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..העמדה המהפכנית של הרב אוריאל אליהו לגבי החיוב במזונות ילדים לפי ההלכה...
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי יש לבטל פסק דין הנוגד את הלכת בע"מ 919/15...
קרא/י עוד..האם הליכי פשיטת הרגל של האב הגרוש מהווים עילה להפחתת תשלומי מזונות ילדים
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות לילדה שעברה את גיל 6
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה ריכך את התנאים לפיהם יורה על הפחתת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..המשמורת משותפת וזמני הזהות שווים, כיצד יתחלקו ההורים בתשלומי המזונות?
קרא/י עוד..בימ"ש העליון קבע כי הלכת בע"מ 919/15 כשלעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי!
קרא/י עוד..הוביל את בית המשפט להחלטה על ביטול תשלומי המזונות מצדו של האב...
קרא/י עוד..במקרים קיצוניים ונדירים בלבד ניתן לפנות לבית המשפט לצורך ביטול תשלומי מזונות...
קרא/י עוד..המדריך המלא שמסביר איך לגבות חוב מזונות באמצעות הליכי הוצאה לפועל...
קרא/י עוד..החוק מאפשר לך לפעול בכמה דרכים שונות לצורך גביית דמי המזונות מהגרוש הסרבן...
קרא/י עוד..איך קובעים מתי בדיוק המדובר על הוצאות חריגות ושני ההורים צריכים להתחלק בהן...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק והכריע כי האם תשלם מזונות ילדים לאחר הגירושין...
קרא/י עוד..מה עושים כאשר אב גרוש שנפל לתרדמת נדרש לשלם מזונות? במקרה אשר נדון...
קרא/י עוד..הדין הדתי מדביק פערים: הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת...
קרא/י עוד..הדרך החוקית והמהירה להגשת תביעה להגדלת תשלום המזונות לאישה והילדים...
קרא/י עוד..אמנם שינוי נסיבות מהותי אך לא מהווה סיבה אוטומטית להגדלת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..