סוגיית חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג הינה אחת הסוגיות המרכזיות ביותר במסגרת כל הליך גירושין, ולא אחת מתעוררות מחלוקות עמוקות בין המתגרשים בשאלת הרכוש המשותף.
כאשר מדובר בבני זוג אשר נישאו לאחר יום 1.1.1974 חלוקת הרכוש ביניהם תתבצע בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973.
על פי חוק זה, ניתן לחלק את הרכוש המשותף לפי הסכם ממון שאושר כדין או לפי הסדר איזון המשאבים, במידה ולא נערך הסכם כזה.
הכלל הבסיסי של הסדר איזון המשאבים הקבוע בסעיף 5 לחוק, קובע כי יש לחלק את כלל נכסי הרכוש של בני הזוג בחלוקה שוויונית ביניהם, חצי-חצי לכל אחד מהם, ללא תלות בשאלה על שם מי נרשם הנכס, למעט נכסים מסויימים אשר לא יכללו בהסדר זה.
יחד עם זאת סעיף 8(2) לחוק מאפשר לבית המשפט, בהתאם לבקשת אחד מבני הזוג, לסטות מהכלל הבסיסי השוויוני ולחלק את הרכוש בין בני הזוג לא באופן שווה, אלא לפי יחס אחר, אשר יתחשב בין היתר בנכסים עתידיים, ולרבות בכושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג.
סעיף 8(2) לחוק מתנה אפשרות זו בקיומן של "נסיבות מיוחדות" אשר מצדיקות את הסטיה מכלל החלוקה השוויונית. ברם, סעיף 8(2) לחוק לא פירט מהן אותן נסיבות מיוחדות, כך שהוא למעשה הותיר את שיקול הדעת בעניין זה לבתי המשפט.
מאחר והסטיה מכלל החלוקה השוויונית פוגעת באופן מהותי בזכויותיו הקנייניות של בן הזוג שיקבל את החלק הקטן יותר ברכוש במסגרת איזון המשאבים, קבעה הפסיקה כי השימוש בחריג זה יעשה אף הוא בנסיבות חריגות ונדירות בלבד.
לפיכך, יש להשתמש בחריג זה באופן זהיר, נדיר ומושכל, וכאשר קיימות נסיבות מיוחדות אשר אכן מצדיקות את הפגיעה האמורה בזכות הקניין הבן זוג השני.
באופן כללי, ניתן להגדיר נסיבות אלו כנסיבות אשר מצדיקות להעדיף אי-שוויוניות בחלוקה על פני חלוקת רכוש שווה.
כך נקבע במסגרת הליך תמ"ש (ת"א) 74231/99 ר.ב.א נ' א.ב.א וכן במסגרת הליך תמ"ש (ת"א) 70030/98 א.ט' נ' ל.ט' אשר פסק כך:
"כל עוד החלוקה היא שווה בשווה יש בה משום תגמול על מאמצי העבר. שאלה היא אם לא מן הראוי להסתכל על העתיד ולחלק את הנכסים באופן שיספק לכל אחד מבני-הזוג סיכוי שווה בעתיד בבחינת "שוויון הזדמנויות"...שיטה משפטית המחלקת את הרכוש שווה בשווה מבלי שתיתן את המשקל הנכון למצבו של בן הזוג, לרבות נחיתותו האישית, כולל נטלים אישיים המוטלים על כתפיו לאחר הפירוד אינה מביאה לשוויון בתוצאות.
הפתרון לשאלה זו יכול לבוא בשינוי הקונספציה. לא עוד חלוקה שווה בשווה אלא חלוקה שוויונית של נכסי העתודה הכלכלית של בני הזוג במטרה להקנות לכל אחד מהם סיכוי שווה בעתיד. השוויון יעשה לא בחלוקה שווה של הנכסים אלא חלוקת הנכסים תעשה באופן שיקנה שוויון הזדמנויות לכל אחד מבני הזוג לבנות את עתידו".
הדוגמאות העיקריות אשר נדונו בפסיקה ואשר לגביהן נקבע כי הן נסיבות מיוחדות דיין כדי להצדיק חלוקה בלתי שוויונית של הרכוש בין בני הזוג, הינן דוגמאות העוסקות במצב של חוסר איזון בולט בין שני בני הזוג, או מטעמי צדק וחוסר תום לב.
קראו בהרחבה על: חלוקת עסק משפחתי בהליך הגירושין
המדובר למשל במצבים בהם קיימים פערים בולטים לגבי כושר ההשתכרות של בני הזוג בתום נישואיהם, ובמיוחד כאשר הדבר נובע מחלוקת תפקידים לא שוויונית ביניהם בתקופת הנישואין.
לדוגמא, במצב בו האשה לא רכשה לעצמה כושר השתכרות משלה, אלא דאגה בכל תקופת הנישואין לטיפול בתחזוקת הבית וגידול הילדים, ובכך תמכה בבעל ואיפשרה לו לפתח את הקריירה שלו ולרכוש לעצמו כושר השתכרות גבוה משלו.
במסגרת הליך עמ"ש 1279/07 פלונית נ' פלוני קבע בית המשפט כי יש לחלק את נכסי בני הזוג בחלוקה של 60% לאשה ו-40% לבעל, וזאת מהטעמים הבאים:
"...מדובר בבני-זוג שנישאו בשנת 1987 וכשהקרע נקבע לשנת 1998. משך כל אותה תקופה המערערת היא זאת שדאגה לגידול הילד ולצורכי המשפחה, לרבות אפשרות לעסקו של המשיב באולמי... אמנם גם המערערת למדה ועבדה, אולם תוצאות פסק-הדין משמעותה, כי המערערת תיוותר עם אותה הכשרה ועבודה, בעוד שהמשיב ייוותר בסופו של יום, כעובד בעבודה קבועה ובטוחה, עבודה שהכנסות רבות בצִדה וכאילו חלפו להן עשר השנים של החיים המשותפים ללא כל משמעות כלכלית למערערת...גם עיקרון תום הלב, מחייב כי התוצאה לא תיוותר על מכונה".
דוגמא נוספת הנה כאשר לאחד מבני הזוג ישנם נכסים חיצוניים רבים, אשר לא נכללים במסגרת הרכוש המיועד לחלוקה במסגרת איזון המשאבים, או או כאשר אחד מבני הזוג הכניס את נכסיו החיצוניים לתוך הרכוש המשותף, בעוד השני סירב לעשות כן לגבי נכסיו החיצוניים שלו.
דוגמא נוספת הינה כאשר התנהגות הצדדים מביאה לכך שתחושת הצדק ועקרונות ההגינות ותום הלב מחייבים לסטות מכלל החלוקה השוויונית. המדובר במקרים בהם למשל, אחד מבני הזוג הבריח נכסים מחוץ לנישואין על מנת שהם לא יכללו במסגרת הסדר איזון המשאבים או הסתיר מידע מהאשה לגבי נכסיו, כפי שאירע בנסיבות הליך תמ"ש 36442/08 א.י נ' פ.י ואח'.
כמו כן, המדובר במקרים בהם אחד מבני הזוג נהג באלימות פיזית ואו נפשית כלפי בן הזוג השני וזאת במיוחד כאשר המדובר באלימות מתמשכת. כך ולדוגמא, במסגרת הליך ע"מ (י-ם) 638/04, 640/04 ח.ר. נ' ר. נקבע כך:
"...במקרים המתאימים, כאשר מוכחת אלימות פיזית ונפשית, ובמיוחד כאשר אינה חד פעמית אלא נמשכת, ניתן לעשות שימוש מושכל בסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, באופן שייתן ביטוי לכך שמדובר באישה מוכה, והצדק מחייב כי במסגרת החלוקה של כלל הנכסים, החלק שינתן לה - יהיה גבוה יותר, בין אם מדובר בחלק יחסי גדול יותר ובין אם מדובר בחלוקת נכסים אחרת (כגון: קביעה כי דירת המגורים תהיה כולה של האישה, אף שהשווי של הדירה, מול כלל הנכסים, עולה על 50%)".
קראו עוד בנושא: האם בגידתה של אישה שללה את חלקה בדירה המשותפת?
לגבי מקרה של הליך גירושין שנבע ממעשה בגידה של אחד מבני הזוג, קיימת מחלוקת בעניין זה בין בית המשפט העליון לבית בית הדין הרבני הגדול.
לפי גישת בית המשפט העליון, כפי שנקבע במסגרת הליך ע"א 264/77 דרור נ' דרור, בגידה איננה מהווה בגדר נסיבות מיוחדות אשר מצדיקות סטייה מכלל החלוקה השוויונית. לעומת זאת, בית הדין הרבני הגדול סבור כי כאשר מדובר בבגידה, אזי מוצדק לפסוק חלוקה לא שוויונית של הרכוש לטובת הצד הנבגד:
"מקרה של בגידה שאנו רואים אותו כנסיבות מיוחדות שלא לדון בו שויון של איזון נכסים אינו מדין קנס על חטא. לא מדובר כאן בחוק דתי וענישה דתית. גם לא משום האשמה של פירוק נישואין גרידא.
אלא משום התוצאות הכלכליות הנרחבות של פירוק נישואין ע"י בגידה, כלומר הצד הנבגד יאלץ כתוצאה מההתנהגות החד צדדית הבוגדנית והמפתיעה לבנות לו בית אחר: להינשא מחדש וגם לקנות בית אחר כפשוטו.
מה שאין כן בנישואין שלא צלחו ששם שני הצדדים יש להם חלק בפירוק הנישואין ובאחריות להכרח של בנית בית חדש. האחריות הכלכלית שהוטלה על הצד הנבגד ב"מכה אחת" מזכה אותו להקלות באיזון המשאבים לטובתו בין אם הן מזכויות שנצברו לפני הבגידה או אחריה".
לסיכום: עקרונית במסגרת הסדר איזון המשאבים יש לחלק את הרכוש המשותף באופן שוויוני בין בני הזוג. יחד עם זאת, ניתן לסטות מכלל זה ולפסוק חלוקה לא שוויונית, במקרים נדירים בהם מתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת מטעמי חוסר איזון בולט בין בני הזוג ו/או טעמי צדק ותום לב.
עוד בנושא:
כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..כיצד עובדה זו תשפיע על חלוקת הרכוש והאם היא תקבל תשלום עבור הפרשי שכר?
קרא/י עוד..הכירו את הכללים לחלוקת הרכוש בהליך הגירושין בהתאם להסדר איזון המשאבים...
קרא/י עוד..שיתופיות מוחלשת בשל הבגידה הובילה לחלוקת רכוש לא שוויונית בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..אם התחתנת לפני ה-1 לינואר 1974 הלכת השיתוף רלוונטית לצורך חלוקת הרכוש שלך!
קרא/י עוד..הלכה של בימ"ש העליון בעניין תחולתה הרחבה של הלכת השיתוף בנישואים ארוכים
קרא/י עוד..בעת הליך איזון משאבים קיימת חובה להכויח את גובה החובות שנצברו...
קרא/י עוד..בימ"ש המחוזי דחה ערעור של אשה בשל כך שלא הצליחה להוכיח כוונת שיתוף בדירה...
קרא/י עוד..האשה הוכיחה כוונת שיתוף בדירה וזכתה במחצית הזכויות בעת חלוקת הרכוש...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה להגן על נכס שעבר בירושה בעת חלוקת רכוש בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..האם בית המשפט יאשר לעשות שימוש בראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות?
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות והמקובלות לצורך חלוקת דירה במקרה של גירושין...
קרא/י עוד..מה אפשר לעשות כאשר הדירה רשומה ע"ש קרוב של אחד מבני הזוג? יש בהחלט מוצא!
קרא/י עוד..כיצד מחליטים איך לחלק את דירת המגורים של בני זוג מתגרשים? הכירו את הכללים...
קרא/י עוד..לאחר הגירושין ההורים ביקשו מהאשה להחזיר את חלקה בהלוואה שנתנו לזוג...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי כפסי הפנסיה של הגרוש לא יחולקו באופן שוויוני...
קרא/י עוד..האם יש לחלק את הכספים שקיבל הבעל בעת פרישתו במסגרת חלוקת הרכוש?
קרא/י עוד..חשוב להכיר את הדרך להערכת שווי הרכוש המשותף לפני חלוקתו בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..בני הזוג שהחליטו על גירושין בבית הדין הרבני יכולים לחלק את הרכוש לפי ההלכה...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות החוק הקבוע את דרך חלוקת כספי הפנסיה במקרה של גירושין...
קרא/י עוד..במסגרת חלוקת רכוש בהליך גירושין יש להכריע לגבי דרך חלוקת כספי הפנסיה שלך.
קרא/י עוד..אישה התנגדה לחלוקת רכוש שוויונית על סמך העדר מאמץ משותף
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם זוגות מתגרשים על הנייר בניסיון להתחמק מתשלום חובות...
קרא/י עוד..